Een dagje Dieren

foto van Jan van Os.Op een niet-mooie vrijdag vertrok ik naar Dieren om foto’s te maken van in ieder geval alle noorderlingen die meedoen aan het ONK. En voor foto’s moet je vroeg zijn want anders zijn de vlugge vogels hem al gevlogen.

Waarom op vrijdag terwijl ik normaal in mijn werkweken in het weekend kom. Het antwoord is simpel. Het ONK is het enige grote toernooi die niet op zondag speelt. Even vergeten toen ik beloofde op mijn kleinkind te passen zodat de ouders het truckersfestival konden bezoeken op zaterdag. Knap van mij om het te vergeten want sinds ik een keer voor niets op zondag naar het ONK ben gereden weet ik het toch echt wel. Net als de donderdag bij het Tata Steel toernooi. En mijn kleinkind van 2,5 maand oud heeft nog niet geleerd om stil te zijn op een schaaktoernooi. Nog los van alle troep die je dan mee moet nemen.

Ik zei niet voor niets een niet-mooie vrijdag. Onderweg kreeg ik een aantal stortbuien over me heen waardoor het tempo behoorlijk naar beneden ging. Reken daarbij de onrustige vakantiegangers die met moeite met hun caravan/camper een vrachtauto voorbij kunnen en u snapt dat ik in plaats van een kwartier te vroeg pas tien minuten na aanvang binnen kwam.

foto van Jan van Os.Mis je de openingshandeling en zie je niet wie op de gong mocht slaan. Maar erger, je mist de gelegenheid om handjes te geven en mensen succes te wensen. Voordeel van het bekend zijn is wel dat ik direkt in de zaal al een geel hesje kreeg overhandigd. Zo’n hesje met de tekst FOTOGRAAF op de achterkant ten teken dat je foto’s mag nemen. Wel weer toevallig dat ik ook Harry Gielen met zo’n hesje zag lopen. Weer op dezelfde dag aanwezig. Benieuwd of hij er volgende week woensdag ook weer bij is.

Het voordeel van een geel hesje is wel dat je opvalt en de schakers snel zien dat ze op de foto komen. Dacht soms toch stiekem te zijn en zie ik ze op de foto met een glimlachje in de camera kijken. Anderen geven een grote glimlach, steken hun hand op of komen even achter het bord vandaan. Goed voor mijn ego en mijn sociale contacten, wat minder goed voor de goede foto. Gelukkig zijn er ook toeschouwers. Esther is er altijd, soms doet ze mee, maar dit jaar is er ter stimulans van het vriendengroepje uit Hoogeveen.

foto van Jan van Os.Een nadeel van vroeg zijn bij een schaaktoernooi is dat je na een vlotte openingsfase lang moet wachten bij borden waar men pas na lang nadenken een zet doet. De stelling is niet anders dan de vorige keer dat je er langs liep. Gelukkig om twee uur gaat Hans Böhm commentaar geven. De ruimte is wat schemerig en de engelse toelichting van spelers die al uitgespeeld zijn vraagt om wat concentratie. foto van Jan van Os.Dan maar even in de zon (ja die kwam toch even te voorschijn) een glaasje drinken. Nog even langs de borden en een beetje praten met spelers, toeschouwers en arbiters. Gecontroleerd of je alle noorderlingen op de foto hebt staan en kijken of je misschien een noorderling gemist hebt op de deelnemerslijst.

foto van Jan van Os.Kijkend naar de opschrift op petten is ook een mooi tijdsverdrijf. Lucas heeft de tekst GEEF BIER. Tja als je geen 18 jaar bent dan mogen ze geen bier aan je verkopen. Hoe het zit met geven weet ik niet. Als ouder mag je het wel, maar zijn ouders zijn volgens mij wijn-drinkers. Die geven geen bier. foto van Jan van Os.Ivo doet alsof hij een onschuldig huisdiertje is als je zijn pet mag geloven. Op het schaakbord is hij dit jaar echter beslist niet onschuldig. Zijn resultaten zijn beter dan vorig jaar. In de reservegroep A is Kenneth Mulder naar de top geslopen terwijl zijn rating zacht gezegd niet bij de top hoort. Die kan dus lekker slapen. Bij een negenrondig toernooi moet je wel oppassen dat je niet inzinkt. Een goede start kun je goed verpesten als je de laatste ronden gaat verliezen.

foto van Jan van Os.Bij zesrondig 1 zie ik twee clubgenoten gebroederlijk naast elkaar zitten. Ik ben dan gewend dat men vaak opzij kijkt, maar deze heren heb ik daar niet op kunnen betrappen. Misschien omdat hun speelstijl te verschillend zijn?

Normaal blijf ik eten bij één van de vriendengroepjes uit Drenthe die meedoen, maar ik zag op de heenreis dat mijn rechter koplamp geen licht meer gaf. Overdag geen probleem, maar in de schemer heb ik graag de lampen werkend.  Daarnaast is vijf uur spelen geen probleem, maar vijf uur kijken is wat lastiger. Dus naar huis en hoewel het spitstijd was duurde de terugreis een half uur korter dan de heenreis.

Dan komt de tijd om te zien of je foto’s enigszins geslaagd zijn. Natuurlijk is de kwaliteit minder dan die van Harry Gielen of Alina l’Ami maar mijn kiekkastje is van wat minder kwaliteit dan de toeters van Harry. Alina had trouwens een nog wat langere toeter. Maar die is dan ook wat jonger en haar handen zullen dan ook wat minder trillen dan die van Harry of die van mij.

Even een korte update maken op De Schaakreporter (en de NOSBO-site) en verwijzing naar de foto’s er in zetten. Uiteraard ook op Facebook een verwijzing. Als je ze publiceert moeten de mensen tenslotte wel in de gelegenheid zijn om ze te bekijken. En dan pas reageert iemand dat je de winnaar van Zesrondig 2 vergeten bent in je lijstje waarin je de stand van de noorderlingen bijhoudt. Daarom geen foto van Maarten Hoolsema de glorieuze winnaar van Zesrondig 2. Hoe kon ik hem over het hoofd zien.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: