Denken onder Stoom

foto van Jan van Os.Vier ronden schaken in de rijdende stoomtrein en een ronde in het treinmuseum van STAR te Stadskanaal. Schaken waarbij de stukken zelf hun weg naar hun geliefde velden zoeken. Schaken waarbij er gerust twee stukken samen op één veld staan. Schaken waarbij de stukken zichzelf van het bord verwijderen of zelfs van de tafel.

zie, voel en hoor hoe dat is

foto van Jan van Os.Het maximum aantal van 28 deelnemers was bereikt en er waren invallers beschikbaar voor degene die afzegden. De laatste auto met vier deelnemers waren net op tijd om mee te kunnen. Zoals u weet wacht de trein op niemand dus de vier Groningers hadden geluk. Het moeten natuurlijk wel weer de stedelingen zijn dit op het nippertje aankomen. Die zijn gewend dat er over een kwartier of eerder de volgende trein komt. Plattelanders weten dat je al blij mag zijn als er überhaupt openbaar vervoer komt. Dan kom je niet op het laatste moment. De trein wacht dan wel op niemand de buschauffeur is wel eens wat te vroeg of zijn horloge loopt wat voor.

De eerste ronde van sterk tegen zwak gaf maar één verrassende uitslag te zien. Evert Hondema, de aftredende NOSBO-penningmeester liet zich verrassen. Hij won daarna al zijn andere vier partijen. Maar door zijn zwitsers gambiet wist hij alle topspelers te vermijden.

foto van Jan van Os.Pas in de derde ronde barstte de strijd echt los. Harry Gielen wist van Jan van Os een toreneindspel te winnen. Fons van Hamond en Huub van Helvoort speelden remise. De eindstelling gaf aanleiding tot discussie waarbij een viertal toeschouwers Fons er van wisten te overtuigen dat hij toch echt gewonnen stond. Een stelling voor Tim Krabbé misschien. Remise geven in gewonnen stelling.

In de vierde ronde wist Hiddo wel van Huub te winnen terwijl mede koplopers Peter Riksten en Harry Gielen niet verder kwamen dan remise waarbij Peter het blijst mocht zijn (zowel op tijd als op stelling). Fons van Hamond wist te winnen van Jan van Os. Die had gerekend op een zwakkere tegenstander na zijn verlies. Het zwitsers kent echter de regel dat als je een puntengroep naar beneden gaat dat je dan de hoogste ratinghouder krijgt in die groep. Huub met 2,5 moest tegen Hiddo die 3 punten had en Fons eveneens met 2,5 moest dus tegen één van de vele twee punters en dat werd Jan van Os als hoogste ratinghouder. Een zwitsers gambiet in ronde drie helpt dus niet. Hiddo alleen aan kop gevolgd door een drietal met 3,5 punt.

Ifoto van Jan van Os.n de vijfde en laatste ronde speelde Hiddo remise tegen Peter Riksten. Dat betekende dat of Fons van Hamond of Harry Gielen door winst nog naast hem konden komen. Dat werd Harry Gielen die daarmee een goed toernooi wist af te sluiten. Echter op weerstand werd Hiddo tot toernooiwinnaar uitgeroepen waarmee hij een fles wijn voor zijn vader won.

foto’s Harry Gielen   foto’s Schaakjan

foto van Jan van Os.

Stand van de bovenste 12 van de 28

1 Hiddo Zuidenveld 4½ WP 15.0

2 Harry Gielen 4½ 12.0

3 Peter Riksten 4 18.0

4 Evert Hondema 4 11.5

5 Fons van Hamond 3½ 15.5

6 Harry Wubs 3½ 13.0

7 Huub van Helvoort 3 16.5

8 Jan van Os 3 15.5

9 Ger Bos 3 12.5 6.25

10 Jan Schut 3 12.5 6.00

11 Evert Stoel 3 12.0

12 Leunis Maas 3 10.5

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: