Niet zo’n goede dag

Het was in zijn totaliteit niet zo’n goede dag voor de NOSBO-teams. Van de elf teams wisten er slechts twee de overwinning te behalen. En één van de twee ook nog tegen een andere Nosbo-team.

In de voorbeschouwing had ik een teamfoto van Hoogeveen geplaatst en blijkbaar heb ik goed gekozen. Promovendus Hoogeveen wist namelijk de wedstrijd tegen het tweede van Philidor 1847 (uit Leeuwarden) te winnen. Daarbij twee remises in betere stelling vanwege de tijdnood tegenover één lucky remise. Staunton was de tweede overwinnaar door winst op de Spassky’s. Mede omdat de nieuwe sterspeler van de Spassky’s JJG of te wel Jan Joris Groenewold slecht speelde en ook nog een toren kado deed aan de jongste speler bij Staunton Jonas Hilwerda. Beide overwinningen waren met minimaal verschil.

Tel daarbij twee benauwde gelijkspelen van Sissa 2 en Sissa 3 en dan hebben we het totale punten totaal gehad. Elf min twee overwinningen en twee gelijkspelen is zeven verliespartijen. Daaronder verlies van beide Meesterklasse teams en van alle drie teams van de Groninger Combinatie.

foto’s Schaakjan

Meesterklasse

Voerendaal – Groninger Combinatie  6-4

De wedstrijd tegen Voerendaal werd gespeeld in Bunschoten. Dat scheelt toch bijna de helft van de reistijd. Wou men daarom wat terug doen richting Voerendaal? Als ik het verslag van GC lees dan was men niet op zijn best. Twee halfjes zijn er weggegeven volgens een tweet op het kanaal van GC 1. Dat hoor ik verliezers wel meer zeggen. Maar betere stellingen moeten wel op het bord binnen de tijd in winst worden omgezet. En dat is meestal het moeilijkste bij schaken. Een betere stelling omzetten in een gewonnen stelling. En als je het dan niet ziet, dan is tijdnood niet goed voor de zenuwen. Het verslag is zo uitgebreid, inclusief gedicht, dat ik daar verder niets aan toe te voegen heb.

verslag Groninger Combinatie

Sissa – LSG  3,5 – 6,5

Een verslag van Sissa is er al. En wel door hun vrouwelijke topspeelster Maria die dit jaar teamleidster is van het eerste. Haar zeer duidelijk verslag is iets wat de liefhebbers horen te lezen.  Op papier waren de Leidenaren favoriet en dat kwam er ook uit. Ze waren met wit een stuk doortastender dan de Sissanen. LSG won drie keer met wit en één keer met zwart. Sissa deed dat laatste ook maar dan met wit. Tja met alleen een overwinning van Jorden (op Michiel Bosman) red je het niet. Er moet gewonnen worden. Mijn teamleider in een heel grijs verleden had als leidraad ‘Als niemand verliest is er altijd wel eentje die wint.‘ De praktijk wijst echter uit dat er altijd wel eentje is die verliest. Dus Sissa in het vervolg meer winnen dan één partij.

Verslag Sissa 1

foto’s Harry Gielen

Klasse 1A

Sissa 2 – Messemaker 1847: 5-5

Wat moeten we van deze wedstrijd zeggen. Ik was er bij en het leek toch net verkeerd te gaan voor het tweede van Sissa. De wedstrijd begon met twee remises waarbij die van Benno goed was, maar die van Tjaart wat teleurstellend. Maar goed twee invallers die niet verliezen. Paul zorgde voor de leiding met een overwinning. Daarna volgden er echter een tweetal verliezen waaronder die van de schrijver van het verslag van Sissa 2. En toen zag het er even slecht uit voor Sissa 2. Casper bracht Sissa weer op gelijke hoogte waarna de hoop gloorde. Het werd uiteindelijk 5-5. Ze staan op het scorebord.

foto’s Harry Gielen

verslag Sissa 2

Klasse 2A

SOPSWEPS 29 – Groninger Combinatie 2 :  5,5 – 2,5

Geen verslag dus we doen het met het scorebord. Op papier een gelijkwaardige strijd die slecht uitpakte voor het tweede van GC. Alleen Peter Bosker wist een knappe overwinning binnen te slepen. Daar stonden maar liefst vier verliezen tegenover. En als de helft van het team verliest dan kun je de wedstrijd niet winnen.

Laurierboom Gambiet – Assen: 5,5 -2,5

Met twee invallers en op elk bord een flinke ratingachterstand was de nederlaag een beetje volgens verwachting. Aan bord 1 hield Pieter de remise en aan de borden 2 en 5 wonnen Rieks Taal en Arjan Dwarshuis hun partij. De overige vijf verloren. Weer een mooi verslag met diagrammen van Assen. Kijk is naar het superieure loperpaar van Arjan.

verslag Assen

Klasse 3A

Sneek – Groninger Combinatie 3:  5-3

Een mooi verslag van het derde team van GC en ja dan heb ik gewoon niets te vertellen. Sneek is weliswaar niet ver, maar in het denksportcentrum in Groningen waren er vier mooie wedstrijden te zien. Machteld was niet tevreden met remise op bord 7 hoewel ze daar wel de sterkste Sneekspeler (Dick Stavast) tegenover zich kreeg. En dat hoort ook bij de jeugd. Altijd gaan voor de winst, dat kost soms punten, maar je wordt er wel sterker van.

verslag Groninger Combinatie 3

Hoogeveen – Philidor 1847 2 : 4,5 – 3,5

Promovendus Hoogeveen was dus het enige team dat wist te winnen van een niet-NOSBO team. Twee seizoenen geleden degradeerden ze net uit de KNSB, enigszins ongelukkig. Dat willen ze nu niet laten gebeuren. Versterkt met Andries Mellema en met Christiaan Mol moeten ze het kunnen redden. De eerste wedstrijd was direkt belangrijk. Immers als er veel teams op papier gelijkwaardig zijn dan heb je vaak veel punten nodig om je te handhaven. Alle teams halen dan vaak punten en je kunt zomaar degraderen met 7 wedstrijdpunten (weet ik uit eigen ervaring). Onze verslaggever ter plekke was vooral te spreken over de partij van Osama Sadallah die al vroeg een stuk offerde. Helaas voor de toeschouwers werd deze al snel terug geofferd waardoor het een zeer lange partij werd. De bovenste vijf borden eindigden in een overwinning. Op bord 1 t/m 4 won de witspeler op bord 5 won Sander Taams met zwart. De overige drie borden eindigden in remise waarbij Philidor aan twee borden blij mochten zijn en Hoogeveen aan één bord.

verslag Hoogeveen

Sissa 3 – Het Kasteel : 4  – 4

Allereerst moet ik melden dat het niet Het Kasteel uit Coevorden betreft maar de gelijknamige club uit Wijchen uit het Rijk van Nijmegen. Als de geruchten kloppen dan komt er in het volgend Schaak Magazine een verslag van deze wedstrijd. Ik zal het dan ook kort houden. Het Kasteel is op papier iets sterker dan Sissa 3. Zij hebben 3 FM en Sissa 3 slechts 1 FM. Eén van de drie FM kwam niet mee vanuit Wijchen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel, na zware strijd. Van de zes overwinningen werden er vijf met de zwarte stukken behaald. Veel witspelers gingen net iets te ver in hun winstdrang.

Klasse 3B

DSG Pallas – HSP/Veendam  5 – 3

HSP/Veendam ging naar Deventer naar de Deventer Schaak Genootschap Pallas. De strijd werd verloren op bord 1 en 2 die beide verloren gingen. De borden 3 en 4 hielden elkaar in evenwicht en de onderste vier borden werden gewonnen door wit. Het verslag met als thema ‘Volgens jaar is alles anders’ wordt steeds aangevuld met info die de spelers aandragen. Het verslag wordt dus steeds langer.

verslag HSP

Staunton – Spassky’s : 4,5 – 3,5

En dan als laatste de noordelijke derby tussen Staunton en de Spassky’s. Het werd een hele spannende wedstrijd. Eerst leken de Spassky’s makkelijk te winnen. Die voorspelling werd aangepast na het foute werk van JJG (zie bovenaan). Toen werd de verwachting dat het 4-4 zou worden en toen kwam de black-out van Henk van Putten en werd het 4,5-3,5 voor Staunton. Begint goed voor Staunton zult u zeggen, maar de laatste keer dat beide teams tegenover elkaar zaten in de eerste ronde won Staunton ook, maar degradeerde wel.

verslag Spassky’s     verslag Staunton

foto’s Harry Gielen

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: