Promotieklasse gestart; UPDATE 30 sept

Een lastige klus voor de schaakreporter. De Promotieklasse is dan wel gestart, maar de eerste ronde is pas komende vrijdag afgelopen.

De opstellingen zijn bekend en wat opvalt is dat de Promotieklasse op papier in ieder geval steeds zwakker wordt. Slechts drie teams met een gemiddelde rating boven de 1800.

 1. Lewenborg      1834
 2. Staunton 2       1833
 3. Het Kasteel      1801
 4. Sissa 4                1784
 5. Assen 2              1775
 6. Leek                   1774
 7. Haren/Oostermoer 1772
 8. HSP/Veendam 1763
 9. Groninger Combinatie 4  1759
 10. Middelstum      1701

Dat is dan in de sterkste opstellingen. Als er invallers opgesteld moeten worden ben ik bang dat de gemiddelde rating flink zal zakken.

Maandag begon de Promotieklasse met de wedstrijd Staunton 2 tegen Leek. Hun gemiddelde rating was dit keer 1763 en 1613. Het zal u dan ook niet verbazen dat bij beide teams topspelers afwezig waren. Het werd een dikke 6-2 overwinning voor Staunton. Bij Leek wist alleen Martien Veldman te winnen. Bij Staunton 2 speelde invaller Jaap van der Graaf een zeer verdienstelijke remise tegen de kopman van Leek Sander Westerlaan.

verslag van Leek

Dinsdag mocht de andere favoriet (Lewenborg) aantreden tegen HSP/Veendam 2. 1819 om 1706. Ook invallers dus, maar Lewenborg was maar iets verzwakt. Het werd uiteindelijk toch nog een ruime overwinning voor Lewenborg (5,5-2,5). De tegenstander bleef lang hopen op een 4-4 gelijkspel, maar het krachtsverschil kwam er op het eind toch uit. Lees het verslag maar. Lucien Jerphanion was de enige die won voor HSP/Veendam 2

verslag HSP/Veendam 2

Op donderdagavond de Groninger Combinatie 4 tegen Sissa 4 een op papier gelijkwaardige strijd (1729 om 1736). Hoewel beide verenigingen wel op goede voet staan willen ze toch de onderlinge wedstrijden winnen. Remise is voor bangeriken. Vandaar een wedstrijd met 8 uitslagen. Daarvan 5 voor Sissa 4 en 3 voor Groninger Combinatie 4. Winst derhalve voor de Sissanen.

verslag SISSA 4

Op dezelfde avond Middelstum tegen het tweede van Assen (1727 – 1755). Bij Middelstum dus een invaller die het gemiddelde omhoog brengt. Daar ben je blij mee. Het hielp echter niet. Alleen Frits Bandsma wist te winnen voor Middelstum. Daar kwamen nog twee remises van de gebroeders Wubs bij, maar de overige partijen gingen verloren. Derhalve een dikke 2-6 nederlaag voor Middelstum.

verslag Middelstum

verslag Assen 2

De wedstrijd tussen de vorig verrassende Het Kasteel en de vorig jaar teleurstellende Haren&Oostermoer was natuurlijk een mooie wedstrijd om te bekijken of we dit jaar weer op verrassingen mogen hopen/rekenen. Kwa opstelling waren de teams aan elkaar gewaagd (1776 om 1736) . Een uitslag rond 4-4 mocht je dan verwachten, maar het werd een duidelijke 5,5-2,5 overwinning voor Haren&Oostermoer. Waar er sprake was van krachtsverschil wist Haren&Oostermoer te winnen terwijl Het Kasteel op die borden niet verder kwam dan remise of zelfs verloor. Hierbij moeten wij opmerken dat Het Kasteel 10 spelers heeft opgegeven voor hun eerste en dat er desondanks twee invallers nodig waren. Dat kan gebeuren als je de drie zusters Waardenburg opgegeven hebt. Je loopt dan het risico dat ze alle drie niet kunnen.

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Promotieklasse gestart; UPDATE 30 sept
 1. Maarten schreef:

  Dag Jan,

  Verslag Sissa inmiddels ook openbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: