Tweede ronde KNSB; voorbeschouwing

Morgen de tweede ronde van de KNSB-competitie.

In het denksportcentrum de drie teams van de Groninger Combinatie tegen repectievelijk En Passant, Hardenberg en ASV 2. Daarnaast treedt de Spassky’s aan tegen DSG Pallas.
In Hoogezand speelt HSP/Veendam tegen het tweede van Hardenberg en in Assen speelt de plaatselijke club tegen SOPSWEPS ’29.
Daarnaast vindt er in het Postillion Motel de Haren Challenger plaats met zover ik kan zien 44 deelnemers.

De drie Sissa teams spelen uit tegen HMC-Calder, Caïssa en BSV-Bennekom dus daarvoor moet je wel een eindje fietsen. Staunton gaat naar ZwolsSG en als er geen vertraging is is dat een goede treinverbinding. Hierbij wil ik wel opmerken dat het nieuwe clublokaal van Zwolle heel wat verder van het station ligt dan het vorig speellokaal. Hoogeveen heeft het wat dat betreft lastiger, want zij moeten in Zevenaar strijden tegen de plaatselijke schaakclub met dezelfde naam.

De eerste ronde was niet geweldig voor de noordelijke teams. Dat moet dus beter worden. De Groninger Combinatie mag tegen En Passant. Die zijn niet meer zo sterk als jaren geleden, maar toch één van de kanshebbers op de titel. Ze hebben in de eerste ronde nipt gewonnen van Pathena Rotterdam. Sissa mag tegen HMC Calder en die club zorgde in de eerste ronde voor een verrassing door Nederlands kampioen Kennemer Combinatie te verslaan. Geen makkelijk programma dus voor onze favorieten. Maar kansloos is men beslist niet.

Sissa 2 speelde de eerste ronde gelijk tegen Messemaker 1847. Het laatste getal zegt niets over hun gemiddelde rating maar over het jaar waarin ze zouden zijn opgericht. Nu mogen ze tegen Caïssa dat in de eerste ronde van Wageningen won. Bekendste speler bij CaÏssa is Hans Ree, maar ze hebben meer bekende spelers. Bekend bij uw verslaggever tenminste omdat ze veel spelen in toernooien. Een ervaren ploeg dus.

Groninger Combinatie 2 speelt tegen de koploper na één ronde Hardenberg. Die had in de eerste ronde een walk-over. Streekgenoot Lonneker werd met 6-2 verslagen en dat had nog hoger kunnen uitvallen. Lonneker had echter een zeer zwakke opstelling met vijf spelers onder de 2000. GC 2 verloor de eerste wedstrijd van SOPSWEPS’29. Voor zowel GC als Hardenberg een goede gelegenheid om te kijken waar men staat.

Assen mag dus tegen de winnaar op GC2 SOPSWEPS’29. Op papier is Assen weer één van de zwakste teams en SOPSWEPS één van de sterkste. Vorig jaar zei dat niet zoveel, dus laten we hopen dat het ook dit jaar meevalt voor Assen.

Sissa 3 mag tegen BSV-Bennekom. Die verloor in de eerste ronde, maar is géén zwak team.  Op papier misschien wat sterker dan Sissa 3, maar niet zoveel dat een overwinning voor Sissa 3 een grote verrassing genoemd zal worden. Hetzelfde geldt voor Groninger Combinatie 3 dat tegen ASV 2 moet. Op papier wat zwakker tegen een team dat in de eerste ronde won (van Zevenaar). Hoogeveen won de eerste ronde en krijgt op papier een gelijkwaardige tegenstander (Zevenaar). Zevenaar zal alles op alles zetten om niet nog een keer te verliezen dus Hoogeveen zal aan de bak moeten.

HSP/Veendam speelt tegen het op papier zwakste team nl het tweede van Hardenberg. Die hebben echter de beschikking over de drie dames Waardenburg en die spelen sterker dan hun rating doet vermoeden. Door het verlies in ronde 1 is dit direkt al een wedstrijd die HSP/Veendam niet mag verliezen. De Spassky’s mogen hun verlies in de eerste ronde tegen Staunton goedmaken door te winnen van DSG Pallas dat in de eerste ronde van HSP/Veendam won. Zal JJG over zijn crisis heen zijn en intussen al een beetje ingespeeld zijn? Staunton gaat 95 km naar het zuiden om in Zwolle te gaan spelen. Na de wat gelukkige winst op de Spassky’s nu een team dat bovenin wat zwakker is en onderin wat sterker. Kortom elke uitslag kunnen we verwachten. Beide teams zullen na hun verlies in de eerste ronde gaan voor de winst.

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: