2e ronde KNSB

Een iets beter resultaat dan de vorige ronde, maar nog steeds zijn de resultaten niet geweldig. drie winsten, één gelijkspel en zeven keer verlies. In het denksportcentrum werden vier wedstrijden gespeeld. Daar waren mooie spannende partijen te zien en weinig vlotte remises. Na 3 uur spelen pas de eerste die zich melde in de bar. Fons van Hamond was de (on)gelukkige die als eerste moest melden dat het remise was geworden.

foto’s met commentaar uit het Denksportcentrum

Meesterklasse:

Groninger Combinatie – En Passant  3,5-6,5

Groninger Combinatie ging er tegen En Passant af. En Passant rekende misschien op een taktische opstelling van Groninger Combinatie want ze hadden hun vijf grootmeesters vanaf bord 3 opgesteld. Hierdoor geen grootmeesterlijke strijd in deze wedstrijd want de twee groninger grootmeesters zaten aan de bovenst twee borden.  GC miste Daan Brandenburg en Joris Brenninkmeijer. Dat EP ging winnen lag in de lijn der verwachtingen, maar het gebeurde op een andere manier dan verwacht. De twee groninger grootmeesters verloren namelijk beide. Onderin waar GC normaal de strijd verliest wonnen ze dit keer de strijd. Joost Wempe won van GM Friso Nijboer en Erik Hoeksema won op bord 10 van het talent Anna Maya Kazarian. De overige drie borden speelden knap remise. Maar dat maakte de 5-0 nederlaag aan de bovenste vijf borden niet goed.

verslag GC 1    Verslag Richard Vedder op Schaaksite

HMC Calder – Sissa   5,5 – 4,5

SISSA verloor met het kleinst mogelijk verschil en dat hebben ze toch echt aan zichzelf te danken. Ze kwamen namelijk opdagen met 8 in plaats van 10 man en dan begin je de wedstrijd met een achterstand van 2-0. Wat als ze wel met zijn tienen waren geweest? Wat als Ivo niet ziek was geworden of koen wel op tijd wakker was geworden?   Lucas van Foreest mocht op bord 1 aantreden tegen Daniel Friedman en speelde remise en de volgende drie borden (Jorden, Ilja en Hing Ting) wonnen. Onderin werd er ‘slechts’ twee remises gehaald en twee keer verloren. Je zou kunnen zeggen dat Sissa won met 4,5-3,5 maar die uitslag zult u niet aantreffen als de officiele uitslag.

verslag HMC Calder    verslag Sissa

Klasse 1A

Caissa – Sissa 2   5-5

Sissa 2 had in ieder geval het voordeel dat Koen in het eerste speelde. Invaller Jorn Torenbosch haalde een zeer verdienstelijk remise. Nu is zijn rating van 1599 wat aan de lage kant (zacht gezegd) maar remise tegen 2197 kun je niet anders dan zeer goed noemen. Mede hierdoor speelde Sissa 2 voor de tweede keer gelijk. Aan de borden 5 t/m 9 hadden de Sissanen een achterstand van per bord 250 ratingpunten minder. De resultaten waren twee keer verlies, twee keer remise en een winstpartij. De overige vijf borden waar de rating vergelijkbaar waren leverde een kleine overwinning op. Genoeg voor het gelijkspel.

verslag Sissa 2

Klasse 2A

Groninger Combinatie 2 – Hardenberg  3,5 – 4,5

Dit was de wedstrijd met de meeste remises in het denksportcentrum. Vijf partijen eindigde in remise. Een verlies aan bord 1 werd gecompenseerd door een winst van Peter Hulshof op bord 2. Het verlies op bord 8 maakte het verschil. De nederlaag had misschien nog iets groter kunnen zijn, maar Adrian Clemens hield een eindspel knap remise.

Assen – SOPSWEPS’29   2-6

Assen kreeg een pak slaag van het bezoekende SOPSWEPS’29. Op basis van de opstelling was een nederlaag te verwachten, maar niet zo’n grote nederlaag. Jeugdtalent Tycho Bruggink wist te winnen en Rieks Taal en Maarten Dijkstra speelden remise. De overige vijf verloren. Een voordeel van zo dik verliezen is wel dat je bijna iedereen dus niemand de schuld kunt geven. Voor de leuke stellingen en de partijen verwijs ik naar het verslag van Assen.

verslag Assen

 

Klasse 3A:

BSV Bennekom – Sissa 3   6-2

Sissa 3 kreeg een pak slaag van BSV Bennekom. Alleen Maarten Hemmes wist te winnen en daar kwamen remises bij van Carl Hoekstra en Marcel Pouw. Sissa 3 trad met vier invallers aan en dat is dus het halve team. Een beetje clubtrouw mag je toch verwachten van de spelers.

Verslag BSV Bennekom

Zevenaar – Hoogeveen  5-3

Hoogeveen was na de winst op het tweede van Philidor Leeuwarden gebrand op een tweede winst. Op papier moest dat te doen zijn. Het lukte niet. Aan de bovenste vier borden werd nog goed gescoord door een winst van Andries Mellema en drie remises. Onder die remises een remise van Marten Berghuis tegen de sterke koploper van Zevenaar Guus Homs. Onderin werd echter drie keer verloren en een remise gespeeld.

verslag Hoogeveen

Groninger Combinatie 3 – ASV 2   6-2

Vooraf leek het er op dat het derde team van de Groninger Combinatie het zwaar zou krijgen. Immers de tegenstander had 6 spelers met een rating boven de 2000 en twee 1900+ spelers. De Groninger Combinatie had 6 spelers met een rating boven de 1900 en twee 1600+ spelers. De wedstrijd zelf verliep echter voorspoedig. Loek van der Hagen had spektakel beloofd aan zijn bord. Het werd echter al snel een middenspel met ruil van de dames en de paarden. Er ontstond een pionneneindspel met lopers van gelijke kleur. Hier ging de tegenstander in de fout waardoor Loek een pion won en belangrijker deze pluspion na de overkant dreigde te spelen. Net toen het leek dat Loek zijn eigen glazen had ingegooid kwam hij met de krachtzet Le6 (zie foto’s). Daarna was het techniek en dat deed hij goed. Ook de andere jeugdspeler Daan Noordenbos liet zich van de goede kant zien. Met een koningsaanval zette hij de tegenstander goed onder druk en toen de koning uit de aanval ging staan liepen de g- en h-pion naar de overkant. Op dat moment hadden ook de borden naast de jongelui al gewonnen en was de stand 5-1 dankzij twee remises (waaronder die van Fons van Hamond). Mark Kruit verloor aan bord 1. Govert Pellikaan won aan bord 2. Hij was als laatste bezig, maar niemand twijfelde meer aan het resultaat. De tegenstander wou Govert ‘overhoren’. Opgeven kun je altijd nog.

verslag GC-3

Klasse 3B:

de  Spassky’s – DSG Pallas  4,5 – 3,5

Eén remise in deze wedstrijd en zeven beslissingen. Zes keer kreeg professor Elo gelijk en twee keer niet. En die vielen in het voordeel van de Spassky’s. Maurits Logtmeijer won tegen 70 ratingpunten meer en Henk Jansen speelde remise tegen 80 ratingpunten meer.

verslag de Spassky’s

ZSG – Staunton  5,5 – 2,5

Na de overwinning op De Spassky’s moest Staunton naar Zwolle. Op papier een zware wedstrijd en dat werd het ook. Alleen Erwin van Pelt kwam tot winst en daar kwamen drie remises bij. De overige vier partijen gingen verloren waardoor er ruim werd verloren.

Verslagje Staunton

HSP/Veendam – Hardenberg 2    7-1

HSP/Veendam kreeg de zwakste broeder in deze klasse op bezoek. Hardenberg 2 heeft een paar goede spelers maar niet zoveel. Nou zijn de zusjes Waardenburg sterker dan hun rating aangeeft maar toch. Op de meeste borden was het verschil zo’n 200 punten in het voordeel van HSP/Veendam. En dan moet je dus winnen. HSP/Veendam kweet zich goed van deze zaak. Er werd maar liefst zes keer gewonnen naast twee remises. Een geweldige 7-1 overwinning waarvan het verslag nog op de site van HSP moet komen. Wel een aantal partijen via Facebook gezien, maar daar staan alleen de zetten en ik ben te lui om deze na te spelen. U zult dus op een up-date moeten wachten voor een link naar hun verslag.

verslag HSP/Veendam

Postillion Haren Challenger

Gelijk met de tweede ronde van de KNSB-competitie is het Postillion Haren Challenger gestart. Wilt u weten wie hier aan meedoen, dat kan hier.

verslag eerste ronde

foto’s van de Haren Challenger door Harry Gielen

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: