Hoogeveen dag zes

SAM_0829

Normaal besteed ik vooral aandacht aan de amateurgroepen of aan de randverschijnselen. Dit keer begin ik toch maar over de tweekampen. Beide tweekampen eindigden namelijk in een gelijk spel (3-3). En dat betekende dat er om de eer gevluggerd werd. En dat is natuurlijk altijd een schouwspel die vele mensen willen zien. Drie minuten per persoon + 2 seconden per zet. Spannend voor het talrijke publiek, maar vooral spannend voor de spelers. Jorden van Foreest en Vasily Ivanchuk wonnen met 2-0 en werden daardoor officieel winnaar van de tweekamp. Als beloning mochten zij een tekening meenemen die van hun en hun tegenstander gemaakt was.

In de open groep dit jaar dus het nieuwtje van de beste vier. De bovenste vier mogen namelijk spelen om de eerste vier plaatsen en de rest rest alleen de strijd om plaats vijf. De bovenste vier werden. Dat werden in volgorde van 1 t/m 4: Roeland Pruijssers, Thomas Beerdsen, Dinara Saduakassova (Kazachstan) en  Dmitrij Kollars (Duitsland). Een leuke verdeling: 1 grootmeester uit Nederland, één uit het buitenland, één vrouw en één jeugdspeler. Bijna de vierkampen uit het verleden met een oud -wereldkampioen, de hoogste nederlander op rating, de hoogste vrouw van de wereld en de wereldkampioen bij de jeugd.

Roeland Pruijssers had 6 uit zeven en de overige drie een halfje daarachter. Daaronder alleen mensen met 5 punten. Gelukkig niemand die op een half weerstandspuntje is afgevallen. De hoogste noorderlingen zijn nu Sipke Ernst (eenvoudige overwinning op Ivo Maris) en Maurice Schippers (overwinning op Lucas van Foreest) met vijf punten. Alef Boer stond geweldig tegen Machteld van Foreest maar offerde een loper. Volgens de computer was het toen nog gelijk (waardering 0,00) maar het vervolg speelde Alef niet goed en dan sta je gewoon die loper nog achter. Machteld nu op vier punten en tot nu 127 elo-punten verdiend. Met afstand de meeste punten.

In de ochtendgroep van de amateurs speelden beide koplopers remise. Het meest tevreden was Fons van Hamond. Een blunder van hem werd ook niet gezien door Bart Lemstra en daarom was van Hamond tevreden met een zwarte remise. De beide achtervolgers maakten er wel een gevecht van. De kansen gingen heen en weer. Pierre Smeets met zwart kwam slechter te staan, kwam vervolgens sterk terug maar aan het eind bleek het net niet voldoende. De overwinning ging naar Matthijs Dijkstra. Die nestelt zich naast de beide bekende koplopers. Toon Mentink, Marcel Struik en Tinus Fleur zitten op het vinkentouw op een halfje achter de drie koplopers. De spelers op een punt achterstand zijn normaal gesproken met twee ronden te gaan uitgeschakeld voor de eerste prijs. Maar voor hun is het mooi dat er meer dan één prijs is, Ze spelen dus nog ergens om. Onderin nog vermeldenswaardig dat Esther Visbeen in gewonnen stelling remise gaf omdat ze naar een afspraak moest. Ze had het in betere stelling ook al aangeboden, maar toen wou de tegenstander nog winnen. In verloren stelling wist deze echter niet hoe snel hij het remiseaanbod moest aannemen.

In de middaggroep van de amateurs besloten beide koplopers een rustdag te nemen. Op zet 9 kwamen ze remise overeen en konden vervolgens toekijken wie naast hun zouden komen. Dat werd verrassend genoeg Thale Hadderingh en Job Emans. Verrassend omdat beide heren op papier de mindere waren van hun Hoogeveense tegenstanders Marten Berghuis en Christiaan Mol. Aan bord 2 speelde Marten Berghuis naar eigen zeggen slecht. Hij verloor een pion en had ook nog een losse dubbelpion. Geen houden aan. Tegenstander Thale Hadderingh moet maar zorgen dat hij bij HSP/Veendam op een hoger bord komt te spelen. Hij toont aan dat hij dat waard is. Christiaan Mol viel aan op de koningsvleugel door zijn pionnen naar voren te sturen. Conform het boekje reageerde Job Emans door via het centrum aan te vallen en die aanval bleek sterker. De kans dat een Hoogevener eerste wordt is daarmee zo goed als uitgesloten.

Feline Waardenburg keek in de opening aan tegen een paardoffer op d5 die teenstander Gerard Baars uit zijn hoge hoed toverde. Bekend bij Baars, maar nog niet bij Feline Waardenburg. Die durfde de pion niet te nemen en moest vervolgens zien met een pion minder de remisehaven te bereiken. Dat lukte niet. Trainer Bram Klapwijk heeft wat uit te leggen, hoewel de weerlegging best al op het internet zal staan.

Nog twee ronden te gaan. Ook leuk zijn de aktiviteiten morgen in het Provinciehuis te Assen

13.30: Praatschaak Jan Timman tegen Loek van Wely met commentator Hans Böhm

14.30: Snelschaken tegen bovenstaande heren die daarbij een tijdhandicap krijgen

15.30: rapid dampartij tussen Jan Groenendijk en Vasily Ivanchuk.

16.30: iedereen kan sneldammen tegen bovenstaande heren.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: