Hoogeveen dag 7

fotoreportage  

videofilmpjes

Veel aktiviteiten bij het schaaktoernooi. In het provinciehuis een praatschaak rapid partij tussen Jan Timman en Loek van Wely met Hans Böhm als stoorzender. Daarna konden de vooral kinderen een vluggertje spelen tegen één van de drie heren. Daarna een rapid dampartij tussen Vasily Ivanchuk en Jan Groenendijk en daarna kon weer voornamelijk jeugd een vluggertje dammen tegen één van deze twee heren.

In Hoogeveen zelf speelden Yi Wei en Baskaran Adhiban een partijtje Baskisch schaak tegen elkaar. Baskisch schaak betekent dat men op twee borden tegelijk tegen elkaar speelt. Op één bord met de witte stukken en op één bord met de zwarte stukken. Het was een boeiend schouwspel.

In de strijd tussen de koplopers in de ochtendgroep was Fons van Hamond de grote verliezer. Hij verloor van medekoploper Matthijs Dijkstra. De derde koploper Bart Lemstra won van achtervolger Tinus Fleur. Van de achtervolgers op een halfje bleef alleen Emmenaar Marcel Struik over. Hij heeft alleen een kans op de gedeelde eerst plaats als hij morgen wint van Fons van Hamond en de twee koplopers onderling remise spelen. De twee koplopers zelf hebben het dus morgen in eigen hand. Bij winst zijn ze eerste, bij remise in ieder geval gedeeld eerst en bij verlies zullen ze afhankelijk van de overige uitslagen gedeeld tweedes of gedeeld derdes worden. Ik hoop op een spannende strijd en geen snelle remises.

In de middaggroep veel uitslagen. Pas op bord 15 de eerste remise. Op bord 1 sloeg Dick Stavast de aanval op zijn leiderspositie af en hij won zelfs. De verrassende Job Emans bleef in zijn slipstream met een knappe overwinning op Jan Lootsma. Morgen mogen ze onderling uitvechten wie de winnaar wordt. Daarbij heeft Stavast aan een remise voldoende. Op een punt van de leider staat Auke van Urk en die kan nog tweedes worden als hij morgen wint. De 13 spelers met 5 punten kunnen alleen maar hopen om in de prijzen te vallen. Daarvoor moeten ze dan wel winnen, aan remise heeft niemand wat.

In de open groep werden vandaag de halve finales gespeeld. Roeland Pruijssers won van clubgenoot Thomas Beerdsen. Kollars Dmitrij won pas in de vijfde beslissingsvluggertje van Saduakassova Dinara. Dit nadat de gewone partij ook al in remise eindigde.

In de strijd om de vijfde plaats streden vandaag 7 schakers met 5 punten. Hiervan kwam alleen Stefan Kuipers tot winst (op Stefan Colijn). Vier speelden onderling remise (waaronder Sipke Ernst) en overige twee verloren dus (Naast Colijn was dat Maurice Schippers). Dat betekent dat Kuipers alleen aan de leiding staat met 6 punten gevolgd door 9 schakers met een halfje minder. Morgen moet hij dus winnen om een dikke vijfde prijs mee naar huis te nemen. Bij een remise zal hij de vijfde prijs naar verwachting met meerdere schakers moeten delen. Dat zouden er zo maar vier bij kunnen komen.

Eelke de boer zorgde ook voor een verrassing in positieve zin. Hij wist te winnen van grootmeester Harmen Jonkman. Lucas van Foreest staat weer één plaatsje boven zijn zusje Machteld. Dit dankzij een remise tegen Erik Sparenberg. Gelukkig hoeft Lucas morgen niet tegen Machteld. Hij moet morgen tegen Eelke de Boer en Machteld moet tegen de poolse Anna Warakomska.

 

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: