Het zit er op

foto’s laatste dag van Schaakjan

Filmpjes van Schaakjan

foto’s van Harry Gielen

Dat is het gevoel wat er altijd is na de laatste ronde. Aan de ene kant jammer dat het voorbij is, maar na 8 dagen een toernooi gevolgd te hebben is het ook wel goed dat het afgelopen is. Kan ik eindelijk het huishoudelijk werk weer oppakken en al  die klusjes doen die zitten te wachten om gedaan te worden.

Maar eerst nog een drukke zaterdag. Niet alleen bij de drie groepen, maar ook de nevenaktiviteiten. Jan Timman die een kloksimultaan gaf tegen vijf tegenstanders die het meeste wisten over zijn leven (zie website toernooi). Of hun vervangers. Daarnaast kwam Robby Kevlishvili even langs in het café om wat conditieschaak te spelen. Dat zou op het Kerkplein gehouden worden maar er stond te veel wind. De jeugd van tegenwoordig is wat dat betreft zwak geworden. Een beetje wind en regen houd je toch niet binnen.

In de ochtendgroep was de strijd van beide koplopers de langste partij. Ze bleven maar spelen. Zwart (bart Lemstra) moest winnen om als winnaar in de boeken te komen. Met remise was hij wel gedeeld eerste maar zou hij niet als winnaar worden gekroond. Zwart ruilde een stuk tegen twee pionnen en stond eigenlijk twee pionnen voor. Een loper van wit op h1 stond namelijk compleet buitenspel. Uiteindelijk ging de partij na heel veel zetten en zeer weinig tijd verloren door een paardvorkje. Zwart moest opgeven en zakte daardoor naar plaats drie. Marcel Struik had namelijk in de opening met een stukoffer een dame van Fons van Hamond gevangen. Van Hamond kreeg nog een stuk voor zijn dame en dat bleek voldoende om de strijd nog een poosje te rekken. Uiteindelijk was dat niet genoeg zoals de meeste schakers wel weten. hierdoor ging Struik naar de ongedeelde derde plaats. Op een gedeelde vierde plaats eindigde een viertal spelers: Stef van Kesteren, Rob van Dongen, Remco Heite en Ron Flohr.

De meeste ratingpunten werden verdiend door Gaeta Sandro. Maar liefst 74 punten. Drie anderen die het goed deden waren René in ’t Veld (+45), Marcel Struik (+42) en Wytse Wiersma (+42). Daar tegenover staan er natuurlijk ook spelers die veel ratingpunten verloren maar die geef ik de vrede van de anonimiteit.

In de middaggroep ook een strijd tussen de twee koplopers. Mooier kan het natuurlijk niet. Dick Stavast was als eerst geplaatst dus dat hij één van de twee was is geen verrassing. Dat Job Emans de andere was zullen velen niet hebben voorspeld. Hij was namelijk als 23e geplaatst. En dan moet je om eerste te worden ook nog eens winnen van een sterkere speler. Velen zouden eieren voor hun geld hebben gekozen en snel een remise hebben voorgesteld om in ieder geval de tweede plaats veilig te stellen. Dat deed Emans niet. Hij ging er voor. Toen hij echter slechter kwam te staan moest hij wel remise accepteren. Vraag was of Auke van Urk nog langszij zou komen. Dat zat er niet in. Van Urk moest een ongelijke lopereindspel met een pion minder remise keepen. Tegenstander Ben Poelstra bleef het terecht nog lang proberen of er misschien toch nog een overwinning uit te slepen viel. Vlak voor de prijsuitreiking besloten de heren er toch maar remise van te maken. En dat voordat de 50 zetten regel van toepassing zou zijn.

Omdat de groep groter was en meer aan elkaar gewaagd kon je meer ratingpunten verdienen dan in de ochtendgroep. Henk Pompstra was de spekkoper met 74 punten winst. Emans krijgt er 65 bij en Selten 59. Van der hagen, Van den Berg en Klaren krijgen er elk 56 puntjes bij. Ook hier zal ik de puntenleveranciers niet noemen. Die slapen al slecht genoeg zonder dat iedereen het weet.

In de open groep dit jaar dus voor het eerst een halve en hele finale. Roeland Pruijssers haalde de overwinning binnen. Hij vond de nieuwe opzet maar niets maar liet dat zijn strijdlust niet beïnvloeden. Misschien stimuleerde dat zelfs wel. De strijd om de derde plaats werd weer beslist met vluggertjes. Saduakassova wist nu wel de vluggertjes te winnen. In de eerste partij strafte ze wat onbezonnenheid van Thomas Beerdsen af. In de tweede partij wisselde de kansen maar toen zij weer beter stond wikkelde ze bekwaam af naar remise. Twee koningen bleven over op het bord. De tweede partij kunt u zien bij mijn video’s.

Stefan Kuipers won de strijd om de vijfde plaats, met 7 punten. Hij bleef een halfje voor op Sipke Ernst en Tania Sachdev uit India. Twee vrouwen bij de eerste zeven! !! ! Na Sipke komen de eerste noordelingen op 5,5 punt. Maurice Schippers, Joost Wempe en Lucas van Foreest. Voor de overigen kijk maar op de site van het toernooi.

Ook in deze groep een aantal spelers die wat ratingpunten hebben verdiend. In die stand is Machteld van Foreest nummer 1 met een winst van 121 punten. Maar ook Collin Colbow met een ratingwinst van 105 kan niet ontevreden zijn. Wel opvallend dat de meeste spelers die flink ratingwinst boeken spelers zijn die met een wildcard werden toegelaten. Als u het ratingsysteem echter kent is dat niet zo opvallend. Als ze winnen boeken ze een forse winst en verlies kost bijna geen punten. Maar ja, dan moeten ze natuurlijk wel winnen. En Machteld won wel vier van haar negen partijen, zie het schema hieronder. Daar hadden velen vooraf voor getekend.

Rd. Bo. SNo Naam RtgI FED Pts. Res. we w-we K rtg+/-
1 37 37 Balje Jan 2191 NED 5,0 s 0 0,10 -0,10 40 -4,00
2 37 49 Fehr Axel 2081 GER 1,5 w 1 0,19 0,81 40 32,40
3 24 39 De Graaf Dick 2178 NED 4,0 s 1 0,11 0,89 40 35,60
4 14 23 Colijn Stefan 2308 NED 6,0 w 0 0,08 -0,08 40 -3,20
5 20 34 Stanetzek Carsten 2211 GER 3,5 s 1 0,09 0,91 40 36,40
6 15 24 De Boer Eelke 2301 NED 5,0 w 0 0,08 -0,08 40 -3,20
7 21 45 Boer Alef 2107 NED 4,5 s 1 0,17 0,83 40 33,20
8 12 20 Videnova Iva 2326 FID 5,5 w 0 0,08 -0,08 40 -3,20
9 14 25 Warakomska Anna 2295 POL 5,0 s 0 0,08 -0,08 40 -3,20
Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: