KNSB, ronde 3

fotorondgang

SAM_1066

Groninger Combinatie 3 in het toen nog zonnige Zuiden (in Hoogeveen)

Het gaat steeds beter, maar het kan nog veel beter. Vijf keer winst, evenveel keer verlies en één gelijkspel. Dat is het resultaat van vandaag.

Uw verslaggever deed een rondje langs de velden. Althans bij de thuiswedstrijden. Dat was al een rondje groot genoeg. Van Emmen – Hoogeveen – Assen – Groningen – Emmen is toch een aardig rondje NOSBO-gebied. Ik had natuurlijk het rondje groter kunnen maken (Emmen-Enschede-Apeldoorn-Hoogeveen-Assen-Groningen-Emmen), maar dan had ik meer in de auto gezeten dan bij de borden. Ik wacht nog steeds op andere reporters om het werk te verdelen.

In Hoogeveen dus de start. Daar kwam Groninger Combinatie 3 op bezoek met als kopvrouw Machteld van Foreest. Wat bij thuiswedstrijden niet lukte lukte nu wel. Een groepsfoto. Voor de zekerheid heb ik er maar direkt drie gemaakt want je weet nooit wanneer je de kans weer krijgt. Nu sprak ik over kopvrouw, maar dat betekent niet dat ze met kop en schouder boven de rest uitsteekt. Figuurlijk gezien bijna, maar letterlijk is ze nog de kleinste.

Speciale aandacht voor gastvrouwe Esther die gracieus koffie inschenkt. En volle kopjes, dat is ook wel eens prettig. Als notoire theedrinker is de koffie trouwens wel even wennen. Toen ik weg ging na ca een uur was er uiteraard nog weinig te zeggen over de acht partijen. Twee Hoogeveners kwamen wat later, één volgens afspraak, maar de tweede niet. Dat geeft altijd aanleiding tot zenuwachtige teamleiders die zich afvragen wanneer ze moeten bellen. Gelukkig was dit niet nodig. Verder was opvallend dat de vaste wedstrijdleider Jeroen Bottema andere afspraken had. Begrijpelijk want als secretaris van het Hoogeveenchesstoernooi waren de laatste weekenden natuurlijk bezet door schaken en had hij nu eindelijk tijd voor niet-schaak aktiviteiten. Het is hem gegund. Evert Hondema uit Emmen verving hem.

analyseruimteDe wedstrijd eindigde in een nipte overwinning voor Hoogeveen. Machteld aan bord 1 wist een remise uit het vuur te slepen tegen Osama Sadallah. Volgens het verslag van Hoogeveen was het een juiste uitslag hoewel het bij zo’n nipte overwinning uiteraard ook anders had kunnen uitpakken. Zie verslag van Hoogeveen onderaan dit artikel. website Hoogeveen

Daarna naar Assen waren de gelijkgenaamde schaakclub Almelo (uit de gelijkgenaamde plaats) ontving. Almelo onder leiding van nog-playing captain Bennie Steffens heeft wat bekende spelers als Ben Poelstra (vooral bekend bij senioren) en Yannick Husers (vooral bekend bij jeugdspelers).

SAM_1096Toen ik zo rond drie uur wegging was het op twee borden in hogere zin al duidelijk. Geon Knol had wel meer pionnen, maar de opgejaagde dame had niet veel velden en bij dame ruil waren de vijandelijke torens beter ontwikkeld en daardoor veel gevaarlijker. Daartegenover had Pieter Tromp net een kwaliteit gewonnen, of beter gezegd die was weggeven door de tegenstander. Eventuele compensatie zag ik niet dus het was of niet gezien of er was iets gezien wat mijn bevattingsvermogen te boven gaat. In ieder geval in de uitslag zag ik dat deze twee partijen geëindigd waren zoals ik toen al dacht (zie de stellingen hier beneden).

In het denksportcentrum was om half uur nog niet veel gebeurd. Bij Sissa 1 had Simon Elgersma verloren, Bij Staunton had Jonas Hilwerda met zwart een vlotte remise gespeeld. Begrijpelijk na een desastreus verlopen toernooi in Hoogeveen en het verlies afgelopen maandag tegen ESG-er Marcel Struik. Even bijkomen en de vorm weer vinden is dan het devies. En bij Sissa 2 had Casper Rupert verloren. Kortom geen goede voortekenen. Misschien kwam daardoor wel de goede vechtspirit vandaan die de middag het aanzien waard maakten. Althans voor het thuispubliek.

Met vijf wedstrijden en 44 partijen is er altijd wat te zien. Veel te veel om te onthouden en veel te veel om wedstrijdverslagen te schrijven. Vandaar dat ik me gewoontegetrouw tot wat hap en snap beperk. Kreeg wel de opmerking dat ik wat meer moest vertellen over de geweldige partijen en wat minder over de verrassende uitslagen waar ik vaak aandacht aan geef. Ik vind echter dat wedstrijdverslagen door de club zelf moeten worden gemaakt. Daarin kunnen ze dan ook de mooiste partij van de wedstrijd voor het voetlicht zetten. Daar wil ik dan met genoegen naar verwijzen. Dus teamleiders: Wijs iemand aan voor het verslag en wijs iemand aan voor een partijbespreking. Het mag dezelfde zijn, maar het kunnen natuurlijk best twee verschillende leden zijn.

De vijf wedstrijden in het denksportcentrum gingen op één na allen de goede kant op. Dat de NOSBO-teams in zijn totaliteit slechts 50^% scoorden lag dus aan de uitwedstrijden. Die leverden vier verliespartijen op (waaronder alle drie Groninger Combinatie teams)

Sissa – BSG

Sissa zorgde voor een mooie stunt door BSG te verslaan. Op papier was BSG sterker. Beide teams hadden hun kopman niet bij zich. Jorden van Foreest en Ivan Sokolov spelen met het Nederlands team in Griekenland het Europees Kampioenschap voor landenteams. Jorden heeft 3,5 uit 5 en Ivan 2,5 uit 5. Door twee overwinningen in de ronden 6 en 7 staat Nederland nu op plaats 7 met 9 wedstrijdpunten.

SAM_1158

Nick Maatman (Sissa 1) analyseert zijn stelling

Sissa  begon dus met een achterstand door het verlies van Simon Elgersma maar als snel nam Sissa een steeds grotere voorsprong. Door overwinningen van Nick Maatman, Julian Kramer, Ivo Maris en Hendrik de Groot werd het al snel een 4-1 voorsprong. Luuk Peters speelde de enige remise (4,5-1,5). Het beslissende punt werd binnengehengeld door Hing Ting Lai  die Robert Ris versloeg. Dat hij daarbij wat voordeel had van het feit dat Ris wel op winst moest spelen zal duidelijk zijn. Dat daarna Ilja Zaragatski verloor van de deense gastarbeider bij BSG Mad Andersen (2594) kon de pret niet meer drukken. De overwinning werd nog smaak gegeven door Lucas van Foreest die Li Riemersma versloeg. Het was een eindspel met Dame tegen toren en twee pionnen. Ik was nog bang dat deze een stelling had gebouwd (zie fotorondgang), maar Lucas had al gezien dat hij de koning pat kon zetten en dat dan de toren gezet moest worden. Dan kon Lucas de twee pionnen opeten. Het eindspel van dame tegen toren schijnt lastig te zijn. Lucas had dat getraind tegen de computer en won daartegen altijd. Dan hoef je niet bang te zijn op het echte bord. Totaal dus een 6,5-3,5 overwinning. Proficiat.

Groninger Combinatie moest naar Apeldoorn en had Sergei Tiviakov meegenomen. Die won op bord 1 van de jeugdspeler Max Warmerdam maar de overige drie grootmeesters aan Groningse zijde lieten het afweten. Sipke Ernst verloor van Roeland Pruijssers die ook al in Hoogeveen boven hem eindigde. Daan Brandenburg verloor van Stefan Kuijpers. Jan Werle is zijn vormcrisis nog niet te boven en verloor van Sjef Rijnaarts. Eelke de Boer en Bonno Pel wonnen voor de Groninger Combinatie. Het werd een 6-4 nederlaag en Groninger Combinatie is nu de enige met nul uit drie. Het wordt dus een zwaar jaar.

In klasse 1A speelde Sissa 2 een grillige wedstrijd tegen het eerste van Philidor 1847 nog steeds beter bekend als Philidor Leeuwarden. Grillig omdat verloren stellingen remise werden of zelfs gewonnen werden. Ik ga hierbij deels af op mensen die hun tema beter gevolgd hebben dan ik.  De tussenstand van 2,5 – 2,5 voerde de spanning bij beide teams aardig op. Vooral omdat op de resterende borden toch sprake was van dat één speler een pionnetje voor stond. Zo kwam de remise voor Paul ten Vergert zeer gelegen, hoewel er druk werd nagedacht en gerekend voordat deze aangenomen werd. De stelling kunt u vinden in de fotorondgang (Zwart Koning, toren en 1 pion; wit twee pionnen meer). Ik dacht dat wit de toren zou gaan geven voor de laatste zwarte pion om daarna met zijn twee verbonden pionnen de overkant te gaan halen. Wit durfde dat echter niet aan en boord remise aan (zie stelling hieronder) na Td6+ Ke1; Te6+..

SAM_1169Frits Rietman, Koen Lambrechts en Tjaart Offringa wonnen voor Sissa en daar kwamen vijf remise bij. Verslag Sissa 2

In klasse 2A haalde Assen het eerste wedstrijdpuntje door een gelijkspel tegen het eveneens nog puntloze Almelo. Op papier een te verwachten uitslag, maar Assen had toch op meer gehoopt. Assen komt normaal met een uitgebreid verslag met partijbesprekingen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Er werden twee remises gespeeld en er waren dus zes winstpartijen. Opvallend hierbij dat zwart vijf keer won. Geen reclame voor de stelling “wit begint en wint” maar wel voor de stelling “wit begint en zwart wint”. Zoals eerder gezegd mijn twee aannames na 1.45 uur spelen zijn uitgekomen. Assen staat hiermee wel een half bordpuntje boven de degradatielijn. Onder de degradatielijn staat Almelo en Groningen 2

Groningen 2 mocht naar Enschede om te spelen tegen SG Max Euwe dat zijn eerste twee wedstrijden wist te winnen. Groningen 2 zit nog op de eerste overwinning te wachten. Daar SG Max Euwe zijn wedstrijden niet dikt wint waren er desondanks wel kansen voor de Groninger Combinatie. Zonder wedstrijdverslagen kan ik alleen naar de score kijken. Dan zien we dat Adrian Clemens op bord 1 en Taco van de Poel op bord 7 wonnen van hun hoger gerate tegenstander en dat daar remises van Rudolf Potze en Joop Houtman bij kwamen. De overige vier moesten helaas de eer aan hun tegenstander laten waardoor Groninger Combinatie met 5-3 verloor en nu net als hun eerste als enige op nul pudnten blijft staan. Troost en hoopgevend voor Groninger Combinatie 2 moet zijn dat zij de meeste bordpunten hebben gescoord tegen SOPSWEPS’29. Die ging in deze ronde met 7-1 over medekoploper Hardenberg heen.

In Klasse 3A won zoals eerder aangegeven Hoogeveen van Groninger Combinatie 3  Zie daarvoor de opmerkingen hierboven en het verslag van Hoogeveen onderaan dit artikel. Hoogeveen klimt door de overwinning naar de vierde plaats. Groningen 3 staat nu op de vijfde plaats. Dat lijkt een goede uitgangspositie, maar de twee wedstrijdpunten is maar eentje meer dan de ene van de nummer laatst Sissa 3. Dit is dus net als vorig jaar een spannende klasse waarbij alle uitslagen mogelijk zijn.

Komen we dus uit bij Sissa 3 het enige team dat thuis verloor. En dat was eigenlijk niet nodig geweest. Het zat er wel lang aan te komen. Bij de tussenstand 2-3 stond Sissa aan twee borden een pionnetje achter en op een bord een pionnetje voor. Nu was het wel zo dat het ene bord met een pionnetje meer in een winststelling belandde en de andere twee borden toch wel wat zicht hadden op de remisehaven. Zicht op wil echter niet zeggen dat men de haven ook veilig binnen zeilt. In dit geval liepen de beide Sissa-boten in het zicht van de haven op de klippen. Hierdoor verloor Sissa 3 en staan ze nu onderaan. Met vijf teams boven zich die slechts een wedstrijdpuntje meer hebben is er natuurlijk nog van alles mogelijk.

Klasse 3B lijkt wat dat betreft minder spannend. Hardenberg 2 is duidelijk te zwak en kan alleen hopen op individuele succesjes. Daarnaast heeft het tweede Philidor 1847 ook nog geen wedstrijdpunten gehaald. Ook in Bordpunten gaat het bij deze teams niet geweldig. Na drie wedstrijden hebben ze resp. 5,5 en 8 bordpunten. HSP/Veendam staat daar twee wedstrijdpunten boven en heeft veel meer bordpunten. Dat komt door de 7-1 overwinning op Hardenberg. Veilig is dat natuurlijk nog lange niet. Als iedereen wint van Hardenberg dan moet je de nummer 9 ver achter je laten.

In deze ronde verloor HSP/Veendam in Enschede van het tweede van SG Max Euwe. Het werd een verlies met kleinst mogelijk verschil 4,5-3,5. Op zich een goede prestatie tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Peter Riksten en Rienk Hoogeveen wisten te winnen. Drie partijen gingen echter verloren waardoor het toch nog een nederlaag werd. verslag HSP/Veendam met partij Bij het naspelen van deze partij lijkt het er op dat een gelijkspel hier is verspeeld.

De beide andere teams hadden in deze ronde niet te klagen.

De Spassky’s wonnen met 4,5 – 3,5 van het Zwolse Schaakgenootschap. Volgens Roelof Kroon was vooral de partij van Peter Bodewes het vermelden waard. Volgens hem was dat een briljante partij van Bodewes. Dat hij op een gegeven moment verloren kwam te staan deed daar niets aan af. Uiteindelijk won hij toch door een miskleun van zijn tegenstander. We wachten met spanning het verslag van de Spassky’s af. De Spassky’s namen mede door deze winst een 2,5-1,5 voorsprong. SAM_1180Met de tussenstand van 4-2 haalde Jan Joris Groenwold de winst binnen met een remise in een eindspel met voor hem een toren en twee pionnen tegen een toren met een paard. Dat kon hij niet meer verliezen, maar of een winst mogelijk was heb ik niet kunnen berekenen. Hierna probeerde Jan Postma nog lang zijn partij te redden. Maar tegenstander Boris de Jonge wou bepaald niet meewerken.

Ook Staunton bereikte een overwinning. Het lijkt vooraf makkelijk als je tegen een nul punter moet totdat je constateert dat zij meer ratingpuntjes hebben. Dan weet je dat je toch op moet passen. Staunton liep echter al snel uit naar een 4,5-2,5 voorsprong en toen was de winst dus al binnen. Cruciaal was de partij van Edwin Zuiderweg. Het vertrouwen in een goede afloop aan zijn bord was bij zijn teamgenoten weg. Echter Edwin won wel en toen ontstond er zo’n sfeer van: Als Edwin wint dan winnen wij de wedstrijd ook. En zo geschiedde het. Staunton won drie van zijn witborden (Yeb Blom, Edwin Zuiderweg en Piet Mulder). Alleen het witbord tegen de sterkste speler van Philidor 1847 (Marcel Vermaat 2174) ging verloren. En met zwart werd vier keer remise gespeeld. Verslag Staunton

Spassky’s en Staunton mooi met 4 wedstrijdpunten op de vierde en vijfde plaats op bordpunten. Alleen Lasker heeft zijn drie wedstrijden gewonnen. Daarachter staan er vijf teams met twee gewonnen en ‘e’en verloren. HSP/Veendam staat daar weer achter met een gewonnen en twee verloren wedstrijden.

Meesterklasse

Sissa – BSG (Bussum)  6,5 – 3,5

Mu-Consult Apeldoorn – Groninger Combinatie 6 – 4

Klasse 1A

Sissa 2 – Philidor 1847 (Leeuwarden)  5,5 – 4,5

Klasse 2A

Assen – Almelo  4 – 4

SG Max Euwe (Enschede) – Groninger Combinatie 2   5 – 3

Klasse 3A

Hoogeveen – Groninger Combinatie 3  4,5 – 3,5

Sissa 3 – Philidor 1847 2 (Leeuwarden)   3 – 5

Hoogeveen

Klasse 3B

Staunton – Philidor 1847 3 (Leeuwarden)  5-3

De Spassky’s – ZSG (Zwolle) 4,5 – 3,5

SG Max Euwe 2 (Enschede) – HSP/Veendam  4,5 – 3,5

 

Verslag Hoogeveen:

Hoogeveen heeft goede zaken gedaan door in de derde ronde te winnen van Groniger Combinatie 3.

Doordat Jeroen Bottema plots verhinderd bleek te zijn op de speeldag werd de wedstrijd in goede banen geleid door Evert Hondema, dank daarvoor!
Op bord 1 speelde dit keer Osama. Hij had de eer tegen het jeugdtalent Machteld van Foreest te mogen spelen. Osama kon met zwart van het begin af aan druk zetten op de witte stelling, dat daar slechts een pionnetje voorsprong uit voortkwam komt mede door goed spel van de tegenstander. Op het moment suprême maakte Osama een foutje in de afwikkeling. Terugslaan met een toren was winst, het gespeelde terugslaan met pion eindigde in een theoretische remise.
Andries op bord 2 speelde zijn gebruikelijke spelletje. Dat bestaat tegenwoordig uit weinig theoretische hoofdvarianten, maar meer uit lekker een potje schaken. Andries kwam in tijdnood en gelukkig voor hem was de partij pardoes afgelopen door een blunder. Er zou nog een zwaar karwei in het verschiet liggen als er een tweede pion zou worden geofferd voor sterke stukken.
Omdat Sander een uitstekend toernooi heeft gespeeld in de open groep van Schaak Toernooi Hoogeveen is zijn rating inmiddels 2000+. Dik verdiend begon hij deze wedstrijd dus aan het derde bord. Tegen een gelijkwaardige tegenstander werd meteen druk gecreëerd op de dame vleugel. De tegenstander leek na te laten tegenspel in het centrum te creëren waardoor Sander de overhand kreeg. Het voordeel werd nooit meer weggegeven en laat op de avond was de vis op het droge.
Op bord 4 kwam Herman in een vervelende stelling terecht nadat de dames geruild werden. Uiteindelijk was de schade een pion voor een kwal en hoewel er lang werd doorgespeeld was verlies onvermijdelijk.
Op 5 kon Marten tevreden zijn over een geslaagde opening. In het middenspel werd er echter een weg ingeslagen die vooral spel opleverde voor de tegenstander. Toen het ergste achter de rug was werd er met oog op de andere borden in een iets beter eindspel remise aangeboden en geaccepteerd.
Op bord 6 ging Christiaan zijn partij lange tijd gelijk op. De partij leek nog alle kanten op te kunnen toen rond ongeveer dezelfde tijd remise aangeboden en geaccepteerd werd.
Op 7 mocht Marc aantreden tegen een ander jeugdtalent: Loek van der Hagen. Het is mij nog steeds een raadsel waarom zo’n aanvalsspeler als Marc de opening speelde die hij speelde maar het is duidelijk dat zijn resultaten er niet om liegen. Wellicht leuk voor de afwisseling. Marc snoepte een pion mee en dit werd niet afgestraft, een gewonnen materiaalverhouding werd even later vakkundig naar winst gespeeld.
Op bord 8 speelde Edwin met wit tegen een gevaarlijke opening maar goed spel levert in principe altijd witvoordeel op. We moeten nog even wachten op de goede vorm van Edwin, hier werd de partij meteen verloren door stukverlies.

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: