Grote uitslagen in Promotieklasse

De derde ronde van de Promotieklasse is een ronde van grote uitslagen geworden. Eén keer 7-1; twee keer 6,5-1,5; één keer 6-2 en slechts één uitslag 5-3 die duidt op misschien wat spanning.

En dat niet alleen, het is ook een ronde van een scheiding der teams. Twee ploegen met drie keer winst, daarachter 4 teams met twee keer winst. Die gaan strijden boven in. Onderin gaat de strijd tussen één team met 2 punten en drie teams die nog géén punt hebben gehaald. Natuurlijk kan er nog steeds van alles gebeuren, maar het lijkt er nu op dat er groot verschil is tussen kop en staart. Wie afzakt of omhoog klimt naar de middenpositie dat zal de komende ronden moeten uitwijzen. Om na één verlies te zeggen dat het kampioenschap weg is is natuurlijk veel te vroeg. Hoewel teleurgestelde spelers dat wel melden op Facebook.

Staunton 2 – Lewenborg  6-2

Vergeleken met de basisopstelling had Lewenborg twee invallers en Staunton één. Die verloren alle drie, maar dat is natuurlijk niet de reden van het verlies van Lewenborg. Daarvoor is de uitslag te groot. Wel was daardoor de gemiddelde rating in het voordeel van Staunton in plaats voor Lewenborg. Op papier was dit de wedstrijd tussen de twee grote kandidaten voor het kampioenschap. Wat dat betreft is de winst een mooie opsteker voor Staunton en een dreuntje voor Lewenborg. In tegenstelling tot een speler van Lewenborg vind ik niet dat deze wedstrijd het kampioenschap heeft beslist. Zelfs Lewenborg blijft gewoon een kandidaat voor het kampioenschap. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat men minder dan 100% scoort en toch kampioen wordt. In deze wedstrijd ging het over de hele linie fout voor Lewenborg. Bovenin werd drie keer verloren en onderin verloren de beide invallers. Daar tegen over stond slechts 1 winst van Ramon Middeljans tegen de invaller.

Middelstum – HSP/Veendam 2    6,5 – 1,5

Beide teamleiders/verslaggevers waren als eerste klaar de konden daardoor allebei vroeg werken aan hun verslag. Dat leidde toe een zeer mooi verslag van HSP/Veendam 2 en een wat korter verslag van Middelstum. Ook hier won de thuisclub vijf keer. Het verschil met bovenstaande wedstrijd is dat géén enkele HSP/Veendammer wist te winnen. Slechts drie remises werden er binnen gesleept. Een belangrijke overwinning voor Middelstum in dit vooraf als degradatieduel benoemde wedstrijd.

verslag Middelstum     verslag HSP/Veendam 2

Groninger Combinatie 4 – Leek   6,5 – 1,5

Alweer een wedstrijd waarin de thuisclub vijf partijen wist te winnen en de verliezer slechts drie remises wist binnen te slepen. Kans op een partijwinst was zeker aanwezig, maar als je blundert (of te veel weggeeft) win je ze zeker niet. In de verslagen kunt u dit nakijken.

Verslag Groninger Combinatie 4        Verslag Leek

Haren&Oostermoer – Sissa 4    5-3

Haren/Oostermoer nestelde zich naast Staunton 2 aan kop van de ranglijst door een waar bevochten overwinning op het vierde van Sissa. Een beetje geluk moet je wel hebben en volgens het verslag van Sissa had Haren natuurlijk al het geluk van de wereld. Vooral een aftrekschaakje die een dame kostte werd erg betreurd. Ja, schaken wordt niet tussentijds beslist maar pas als de tegenstander opgeeft. Dan mag je wel gewonnen hebben gestaan, maar je moet de vis ook op het droge brengen. En dat is vaak het moeilijkste bij schaken. Dit was natuurlijk wel de wedstrijd waar één bord een groot verschil had kunnen maken. Een belangrijke overwinning voor Haren&Oostermoer.

foto’s van Harry Gielen       verslag Sissa 4 De winst laten varen in Haren

Het Kasteel – Assen 2  1-7

Na vier overwinningen voor de thuisclub won in deze wedstrijd de uitspelende team. En hoe. Een dikke overwinning van Assen 2 op Het Kasteel. Vorig jaar eindigden de teams op plaats 2 en 3 ver achter de kampioen Hoogeveen. De onderlinge wedstrijd werd echter wel gewonnen door Assen 2 (met 5-3). In vergelijking met vorig jaar is Geon Knol vervangen door Robert Stallinga en speelde Sybrand Houtsma mee ipv Ben van Os. Ook Het Kasteel speelde met op twee plaatsen een andere opstelling. Valentijn van der Scheer voor Marlinde Waardenburg en Gerjan ter Wal voor Jan Gerritsen.

Misschien waren de Kasteelheren al bezig met de Ganzenmarkt en het toernooi wat de volgende dag plaats vond. Deze avond ging namelijk alles fout. Maar liefst zes partijen werden verloren. Zelfs ganzenhoedster Feline verloor. Hadden ze maar hetzelfde moet doen als hun tweede. Die heeft de wedstrijd van maandag tegen ESG 2 vanwege de ganzenmarkt uitgesteld naar 20 november. In ieder geval hebben de kasteelheren en kasteelfreules  een lang weekend voor de boeg. Immers maandag en Dinsdag zijn in Coevorden vrije dagen. Spreek ze dus vooral op woensdag niet aan.

verslag Assen 2

Zoals u al begrepen heeft staan Staunton 2 en Haren/Oostermoer op de eerste plaats met drie gewonnen wedstrijden. Daarachter het viertal Assen 2, Groninger Combinatie 4, Sissa 4 en Lewenborg. Middelstum staat met één gewonnen wedstrijd alleen tussen de top en de drie nulpunters Het Kasteel, HSP?Veendam 2 en Leek. Die hebben trouwens alle drie evenveel bordpunten, namelijk zeven. Dat is een gemiddelde van net boven de 2 bordpunten per wedstrijd. Maar goed de onderlinge duels moeten nog plaatsvinden. Daar kunnen ze zich nu op richten.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: