Eerste klassen NOSBO

We beginnen dit keer met eerste klasse B. Daar stond het topduel tussen Roden en de Groninger Combinatie 6 op de kalender. Op papier de sterkste twee teams met Bedum daar vlak achter. In de eerste ronde speelde Roden gelijk tegen Bedum en nog meer puntverlies konden ze zich niet veroorloven. En zeker niet tegen een concurrent voor het kampioenschap. En wat zou Bedum doen? En Staunton 3 tegen Lewenborg 2 strijden om wie de lachende vierde kan worden. Immers als Roden zou winnen of gelijk spelen dan kon de winnaar van dat duel oprukken naar de ongedeelde koppositie. Onderin de strijd om van de laatste plaats af te komen tussen DAC en Van der Linde. Kortom in elke wedstrijd stond wat op het spel.

In de eerste klasse B moest ESG op bezoek bij het tweede van de buurclub Hoogeveen. Zou Hoogeveen weerwerk kunnen bieden aan de favoriet. Haren/Oostermoer die de vorige ronde verloor door met maar vijf spelers op te komen, zouden die nu wel op zijn sterkst zijn tegen het tweede van Roden. En hoe verging het Assen 3 na het onverwachte verlies tegen Het Kasteel 2. En blijft Het Kasteel 2 mede aan kop door te winnen van het tweede van ESG. Allemaal vragen die ik hoop te beantwoorden.

Roden – Groninger Combinatie 5

Het was een vreselijk spannende wedstrijd waarbij Groniner Combinatie steeds op voorsprong kwam waarna Roden weer langszij kwam. Bij de stand 3,5 – 3,5 ging het om de partij tussen Johan Zwanepol en Job Holtz. Johan stond in het begin beter maar bij de stand 3,5 – 3,5 moest rekening gehouden worden dat het wel eens remise kon worden. Het werd het echter net niet. Johan creëerde een vrijpion die de partij en de wedstrijd besliste in het voordeel van Roden. In deze wedstrijd werd er slechts één remise gespeeld. De overige zeven partijen eindigden in een beslissing

verslag Roden

Staunton 3 – Lewenborg 2

Lewenborg 2 was op papier een heel klein beetje sterker dan Staunton en dat kwam er ook net uit. Net als bij de vorige wedstrijd winst met het kleinst mogelijk verschil. Van Alberts schaakblog haal ik het feit dat Peter Delis van Lewenborg 2 voor het eerst sinds 2013 verloor. Dat heb ik niet gecontroleerd ik neem aan dat Albert dat wel heeft gedaan. Lewenborg 2 is daardoor wel verrassend koploper in klasse 1B. Maar of ze al hopen op een kampioenschap en daarmee hetzelfde kunststukje uithalen als hun eerste vorig seizoen betwijfel ik. Maar deze punten pakken ze niet meer af en de druk ligt nu bij de andere teams. (einduitslag 4,5-5,5)

Verslagje op Alberts Schaakblog

DAC – Van der Linde

Twee seizoenen geleden speelde Van der Linde nog in de promotieklasse en nu gaat het in de eerste klasse ook al niet geweldig. Een paar versterkingen net achter de top wordt reikhalzend naar uitgekeken. Nu werd verloren van de Delfzijl-Appingedam-Combinatie. En dat mede doordat niemand wist te winnen. En als er drie wel verliezen dan win je de wedstrijd natuurlijk niet. DAC kwam door deze overwinning van de laatste plaats af en boekte twee belangrijke punten. Het eerste halfje werd binnen vijf minuten gespeeld. Deed mij denken aan de oude tijd toen één van de heren bij mij op de club zat. Het beleid van ons was toen snel remise spelen en daarna vluggeren tot bedtijd. (Einduitslag 5,5-2,5)

verslag DAC

Sissa 5 – Bedum

De strijd van een staartteam tegen een topteam. Zonder verslaglegging door beide teams kan ik alleen maar kijken naar de uitslag. In deze wedstrijd deden vijf SISSA-sisters mee. Gezien het krachtsverschil werden er weinig resultaten geboekt door de dames. Een goede remise aan bord 8 van Ilse Verburg is natuurlijk wel vermeldenswaard. Ook de drie heren bakten er niet veel van. Slechts Simon Visser wist te winnen. Einduitslag 6,5-1,5 en dat zal wel kloppen volgens professor Elo. Sissa 5 zakt daarmee naar de onderste plaats en Bedum stijgt naar plaats 2. (einduitslag 1,5-6,5)

Klasse 1A:

Hoogeveen 2 – ESG 1

Hoogeveen 2 ging voor de winst middels een taktische opstelling. De drie sterkste spelers op de onderste borden waardoor daar de ratingverschillen klein waren. De taktische opstelling slaagde deels maar op een andere manier dan gedacht. ESG nam al snel de leiding met 2-0 doordat bord 1 in 15 zetten werd mat gezet en doordat de sterkste speler van Hoogeveen op bord 6 verloor door een blunder. OK daarvoor had hij al een slechte zet gespeeld en stond toen al verloren. Maar een dame is een te sterk stuk om weg te geven. Daarna volgden er wat remises aan borden 4 en 2. De wedstrijd werd vervolgens beslist aan bord 5. Hier won ESG en de overige drie partijen werden remise na zware strijd. Bovenin slaagde de taktische opstelling want daar werd goed weerwerk gegeven. Onderin slaagde het niet want daar werd verloren.

verslag Hoogeveen    verslag ESG

Assen 3 – Dwingeloo

2017-11-17 Assen 3 - Dwingeloo 003Ik was er bij en keek er naar. Assen 3 werd afgedroogd door Dwingeloo. Dwingeloo heeft zich versterkt met Henk Strating (1846) en dat scheelt in deze klasse. Maar ook de overige spelers van Dwingeloo waren sterk op dreef. Bij Assen was het vooral opvallend dat de twee jeugdspelers die invielen op bord 7 en 8 wisten te winnen. En met goed spel. Daar gaat Assen nog veel plezier aan beleven. De vaste zes spelers van Assen scoorden slechts één halfje en dat in een slechtere stelling. Dwingeloo staat nu naast ESG op kop.

Haren/Oostermoer 2 – Roden 2

Haren/Oostermoer haalden een grote 6,5-1,5 zege op Roden 2. Bij het vooruitspelen hadden bord 2 en 3 remise gespeeld. Op de speelavond kwam daar een remise op bord 1 bij. De borden 4-7 werden gewonnen door de Harenaars en bord 8 leverde een reglementaire winst op. Hier (nog) geen wedstrijdverslagen op de clubsites dus ik kan er verder eigenlijk niets van zeggen.

ESG 2 – Het Kasteel 2

Deze wedstrijd staat voor maandag op het programma. Tijdens de Ganzenmarkt in Coevorden wordt er niet geschaakt, althans niet des avonds op een schaakbord. Natuurlijk wel overdag op zaterdag tijdens het Ganzenmarkttoernooi (waar blijft het verslag en de resultaten?). Uiteraard was ESG bereid mee te werken aan verplaatsing van de wedstrijd. Het Kasteel 2 kan zich naast ESG 1 en Dwingeloo nestelen middels een overwinning op ESG 2. De teams lijken aan elkaar gewaagd dus elke uitslag is mogelijk.

SAM_1225De eerste snelle beslissing na Df3 van wit.

De wedstrijd is intussen gespeeld. ESG 2 nam een 2-0 voorsprong, maar dat werkte blijkbaar nonchalance in de hand. De overige zes partijen gingen namelijk verloren. Het gevolg is dat Het Kasteel 2 nu mede bovenaan staat en ESG 2 op bordpunten onderaan staat. Ook Assen 3 en Roden 2 wachten nog op de eerste wedstrijdpunten maar hebben meer bordpunten gescoord.

 

verslag ESG     foto’s Het Kasteel (Willem Schepers)

 

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: