Verslag vierde ronde KNSB

SAM_1243schaken is een zware opgave. Je hoort en ziet de hersens werken.

foto’s GC1, 2 en 3.

Zaterdag was de vierde ronde van de KNSB. Slechts op twee plaatsen kon u kijken (tenminste in het NOSBO-gebied). In het Denksportcentrum te Groningen speelden de Groninger Combinatie met drie teams en in Hoogezand speelde HSP/Veendam. de overige 7 teams speelden een uitwedstrijd.

Ik was van plan om eerst bij HSP/Veendam langs te gaan. Voor een groepsfoto en dan moet je dus voor aanvang er zijn. Weinig thuisspelende teams en vele uitspelende teams zijn niet meer compleet als de laatste partij eindelijk klaar is. Gelukkig zag ik net op tijd dat HSP/Veendam in een ander speellokaal speelde. Ik had geen zin deze op te zoeken in Google. Een volgende keer maar langs gaan. Achteraf gelukkig want anders had ik beslist de schuld gekregen van de dikke nederlaag.Van opmerkingen als: De fotograaf haalde ons uit de concentratie; De meekijkende en beoordelende journalist maakte mij onzeker; Ik was bang met een blunder in de krant te komen en daarom maakte ik juist de blunder en Blijf de volgende keer maar weg dan win ik tenminste. Daar wordt ik ook niet blij van.

Tweede voordeel was natuurlijk dat ik later weg kon en nog even kon genieten van de zon. Immers pas na 2 à 2,5 uur wordt het spannend. Als kijker wordt je niet blij als men een half uur nadenkt over welke variant men wil spelen. Vooral als je zo sterk bent dat je niet weet over welke varianten men dan nadenkt. En dan speelt men na een half uur denken de zet die je na 30 seconden ook zou spelen. Neen voor de echte spanning moet je wat later zijn. In tijdnood (voor zover dat nog geldt) gebeurt er tenminste wat.

En bij drie wedstrijden gelijktijdig zijn er altijd borden die interessant zijn om te volgen. En vergeet vooral de analyses na afloop niet. Daar kun je van genieten en al je domme opmerkingen en verbeteringen kwijt.

Nu had ik in die fase af en toe wel het idee dat ik niet kon schaken (wat natuurlijk ook wel klopt). Zetten die ik zou spelen werden namelijk niet gespeeld. Waarom niet weet ik nog steeds niet.

wat leuke stellingen die ik zag

Meesterklasse:

Groninger Combinatie – Kennemer Combinatie  4-6

Het werd tijd voor de Groninger Combinatie om eens punten te gaan pakken. En als we de wedstrijd tegen regerend kampioen Kennemer Combinatie bekijken dan had dat er ook ingezeten. Een aantal beter staande partijen werden net niet gewonnen en een gewonnen stelling werd zelfs nog verloren. Jan Balje zal slecht geslapen hebben.

Opvallend verder de wel of niet ‘verkeerde’ promotie door een grootmeester. De nieuwe Fide-regels van 1 juli 2017 zeggen: (artikel 4)

  1. De pion hoeft niet op het aankomst veld geplaatst te worden

2. Het wegnemen van de pion en het plaatsen van het nieuwe stuk op het promotieveld mag in willekeurige volgorde worden gedaan.

Daar moesten de wedstrijdleiders nog even aan wennen. Was het wel verkeerd geweest dan is het een onreglementaire zet die de tegenstander twee minuten oplevert. Een tweede onreglementaire zet betekent verlies van de partij.

verslag Groninger Combinatie

Pathena Rotterdam – SISSA  3-7

Sissa trok zonder Jorden en Lucas naar Rotterdam om tegen Pathena te strijden. Ook Pathena was verzwakt doordat van hun ook enkele jeugdspelers meededen aan het WK voor de jeugd, nl Robby Kevlishvili en Liam Vrolijk. Het werd een dikke overwinning voor Sissa. Liefst 7-3. Renze Rietveld op bord 1, Nick Maatman, Luuk Peters en Floris van Assendelft wisten hun partij te winnen.

Verslag Sissa op hun forumpartijen

Klasse 1 A

Charlois Europoort – SISSA 2  8-2

Sissa 2 mocht ook naar Rotterdam, maar dan tegen oud NK kampioen Charlois Europoort. Die had al twee keer met 9-1 gewonnen, maar ook al een keer 5-5 gespeeld. Sissa 2 natuurlijk verzwakt doordat er drie spelers uitgeleend waren aan het eerste. Daarom waren er vier spelers onder de 2000 opgenomen in het team. En dat tegen de koploper. Een mogelijke verrassing wordt daardoor natuurlijk een stuk kleiner. Sissa 2 werd afgedroogd, niet met 9-1 maar met 8-2. Toch dubbel zoveel bordpunten dan Wageningen en ASV voor elkaar kregen. En wie haalden die twee punten? Dat waren drie spelers onder de 2000. Casper Rupert haalde het volle pond binnen en Ab Faber en Eric Jan Walinga speelden remise. Een lage rating zegt dus niet veel en is misschien zelfs een voordeel.

Klasse 2A

In deze klasse spelen drie teams om het kampioenschap en de overigen tegen de degradatie. SOPSWEPS en SG Max Euwe hebben 8 punten en Laurierboom-Gambiet heeft er zeven. Vanaf plaats 4 (Hardenberg met 4 punten) begint de degradatiestrijd.

Groninger Combinatie 2 – MSV (Meppel)  4,5-3,5

Groninger Combinatie 2 stond onderaan en dan komt het sterke MSV uit Meppel op bezoek. Het liep echter bij GC. Baljon, Bosker en Emerencia wonnen hun partij en daar stonden slechts twee nederlagen tegenover. Held van het team werd Adrian Clemens die als laatste remise speelde tegen GM Dennis de Vreugt. Die had in het middenspel een verkeerde gedachte. Lang werd zelfs gedacht dat Clemens misschien wel ging winnen, maar achter het bord vond de Vreugt voldoende compensatie. Dat heeft wel de vervelende konsekwentie dat je uitgeput en blij bent met het beslissende halfje en dat er dan mensen bij je bord verschijnen die vragen waarom heb je die zet niet gespeeld. Dan had je toch gewonnen. En dan moet je uitleggen dat dat niet won en het ook nog laten zien ook. En een schaker heeft op dat moment niet meer in zijn hoofd wat hij op dat moment allemaal precies gedacht heeft. Dan krijg je antwoorden als Ik heb er naar gekeken en dacht dat dat niet goed was. Maar waarom ook al weer? Sorry mijn verstand is er even niet bij. Eerst een biertje en morgen zien we het wel of niet weer.SAM_1268

Amersfoort – Assen  3,5-4,5

Assen had tot de vierde ronde slechts 1 wedstrijdpuntje gescoord en winnen was dus zeer wenselijk. En zowaar in Amersfoort lukte het. Met het kleinst mogelijk verschil. Dat wel, maar de uitslag had nog groter kunnen uitvallen als Frank van der Werf zijn partij ook gewonnen had. Sta je gewonnen en dan vind je niet het juiste plan en verlies je nog. Toen was de winst echter al binnen en dan loopt de concentratie toch wel wat terug. Het moeten is er een beetje vanaf. Je wilt dat niet, maar het gebeurt toch. Er werd vier keer gewonnen (Arjan Dwarshuis, Pieter Tromp,Rieks Taal en Geon Knol). De remise van invaller Martin van Velzen tegen de sterkste speler van Amersfoort (Dimitri van Leent 2240) werd zacht gezegd zeer op prijs gesteld. De overwinning van Geon werd trouwens eerst aan Wout Knol toegekend. Verkeerd doorgegeven door Amersfoort. Dat was anders wel een mooie stunt geweest van Wout.

Verslag Assen met partijfragmenten

Klasse 3A:

Groninger Combinatie 3 – Emanuel Lasker  3,5-4,5

Het derde team van de Groninger Combinatie kreeg de ongesagen koploper op bezoek. Het werd een spannende partij waar GC 3 steeds tegen een achterstandje aankeek. Dichtbij genoeg om de hoop er in te houden, maar voldoende om je zorgen te maken. Mark Kruit was degene die won en daar kwamen vijf remises bij. Wel opvallend die remises. Het zijn vechtremises, maar ik zie toch dat één partij een pionnetje meer heeft en dat dan niet weet om te zetten in de winst. Is dat de reden voor de eindspellessen bij Groninger Combinatie?

ASV 2 (Arnhem) – Hoogeveen   4-4

Zie het verslag hieronder. Zonder Andries Mellema en Herman Voss werd er afgereisd naar Arnhem-Zuid om tegen ASV 2 te strijden. ASV 2 is niet geweldig op dreef dit seizoen en dat bleek ook weer in deze wedstrijd. Ze kwamen weliswaar met 3-0 voor, maar toen vielen de punten voor Hoogeveen. Marten Berghuis, Sander Taams en Edwin de Jonge wonnen hun partij. Dat de twee remise zogenaamde plusremises waren maakte het gelijkspel misschien wat teleurstellend. Plusremises leveren echter evenveel op als minusremises. En de partij is pas voorbij als de er opgegeven is of remise is overeengekomen.

Zevenaar – SISSA 3   6,5-1,5

Sissa 3 heeft natuurlijk te maken met invallers. Zolang Sissa 1 en 2 invallers nodig hebben dan is Sissa 3 de klos. Ik zie slechts twee spelers die alle vier wedstrijden hebben meegedaan (Tjaart Offringa en Elias Oude Brunink). En vooral de puntenleveranciers worden natuurlijk gevraagd. In Zevenaar werden slechts drie remises geboekt (Carl Hoekstra, Maarten Roorda en Mathijs de Jong). Sissa 3 staat hiermee onderaan. Groninger Combinatie 3 is hun voorbij gegaan.

Klasse 3B

Hier is de strijd boven en onderin erg spannend. Schaakwoude leidt met 7 punten gevolgd door vier teams (waaronder Spassky’s) met 6 punten en Staunton met vijf punten. Onderin twee teams met 0 punten en twee met twee punten (waaronder HSP/Veendam)

Philidor 1847 3 – Spassky’s  3,5-4,5

Het onderaan staande puntloze Philidor Leeuwarden leek vooraf een geschikte prooi om te zorgen voor twee wedstrijdpunten. Dat bleek in de praktijk een moeilijker opgave dan gedacht. Winst was er wel voor de Spassky’s maar dan wel zo nipt mogelijk.. Dat kwam mede door een verrassend verlies van Henk van Putten tegen Egbert Wind. Roelof Kroon, Peter Bodewes en Henk Jansen wonnen wel zodat de punten werden binnengehaald.

Schaakwoude (Damwoude) – Staunton  4-4

Beide teams zijn op papier aardig aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook in deze wedstrijd.  Beide teams wonnen twee keer en met vier remises werd het dus een gelijkspel. Voor Staunton wonnen Joop Hummel en Erwin van Pelt.

HSP – WSG (Winterswijk)   2-6

U had het waarschijnlijk al begrepen in de inleiding. HSP/Veendam kwam er niet aan te pas in de vierde wedstrijd. Nog wel thuis. Alleen Peter Riksten aan bord 1 wist een partij te winnen. Daar kwamen twee remises bij. Maar liefst vijf spelers verloren hun partij. Het enige positieve aan zo’n uitslag is dat je niet één persoon of één partij kunt aanwijzen die verantwoordelijk is voor het verlies.

verslag HSP

Verslag Hoogeveen

Op zaterdag 25 november speelden we de uitwedstrijd tegen ASV 2 in Arnhem. Het is lastig om van te voren te zeggen wie de favoriet was. Wij presteren boven verwachting goed en zij presteren ondermaats. Op basis van rating is elk resultaat mooi meegenomen, zeker omdat Andries en Herman waren verhinderd en er was van hun kant geen mogelijkheid om vooruit te spelen. Leo en Ruud vielen in. Je zou jezelf alleen maar in de voet schieten door er met lood in de schoenen heen te gaan, hier viel wel wat te halen!

Ruud was als eerste klaar. Er werd een stuk geofferd tegen twee pionnen en wat gedachte compensatie. De tegenstander kreeg echter al snel tegenspel waardoor er principieel doorgeofferd moest worden. Het bleek een heilloos pad met een 0 tot gevolg.
Vlak daarna kreeg ook Christiaan een 0 aan de broek. Christiaan liet een stuk los waarbij gelijk beseft werd dat het een blunder was. Er ging een pion af maar ook de hele stelling was in het voordeel van zijn sterk spelende opponent.
Tegelijkertijd moest ook Leo zijn meerdere erkennen in de Arnhemmer tegenover hem. Met kunst en vliegwerk werd lang gepoogd om de druk op zijn damevleugel te neutraliseren. Toen er toch een doorbraak werd geforceerd was het handjes schudden.

Rond een uur of 4 stonden we dus met 3-0 achter. Gelukkig hadden we daarmee de slechte stellingen ook wel gehad. De eerste die wat terug kon doen was ondergetekende.

Marten kwam uitstekend uit de opening. Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is dus de stukken werden linea recta naar de vijandelijke monarch gedirigeerd. De tegenstander kreeg geen tijd om zijn verdediging te mobiliseren en uiteindelijk moest er geofferd worden om niet gelijk mat te gaan. In een stelling waarin de computer mat in 6 aankondigt mocht Marten de felicitaties in ontvangst nemen.
Ook Edwin kwam goed nieuws brengen. Vanuit een degelijke opstelling met zwart werd er brutaal een pion gesnoept op a2. Een pion is een pion en de tegenstander moest het antwoord schuldig blijven. Een tactiekje in tijdnood sleepte de vis op het droge.
De bovenste drie borden waren als laatste bezig. Op bord drie speelde Marc een prima partij tegen CM van Roosmalen. Marc stond overwegend maar remisedrang maakte zich meester van Marc waardoor hij op gelijke voet stond met zijn tegenstander. Vlak voor de tijdnood had hij voor de winst kunnen spelen maar het is een illusie om te denken dat de klok geen rol speelt in de gemaakte keuzes. Prima resultaat!
Sander speelde met succes dezelfde opening als in de vorige KNSB ronde tegen Groninger Combinatie. Alle ideeën en varianten stonden nog vers in het geheugen gegrift. Met het oog op de andere partijen werd er een kwaliteit geofferd om voor de winst te spelen, erg indrukwekkend! De tegenstander ontkwam er uiteindelijk niet aan een kwal terug te geven om onder de druk uit te komen. Wat resteerde was een winnend eindspel voor Sander, niet makkelijk maar zo oogde het wel. Uitstekend resultaat wederom!
Osama was toen nog bezig. Remise was het meest waarschijnlijke resultaat gezien de stelling en dat vonden beide spelers ook. Even daarvoor echter had Osama de beste papieren voor de overwinning. De gewonnen kwaliteit werd teruggegeven om tenminste remise te houden maar de vraag is of dit nodig was. Hoe dan ook een prima resultaat.

Met dit gelijk spel staan we op de derde plaats. De volgende twee rondes zijn tegen de huidige nummer 2 Sneek en tegen de huidige nummer 1 Emanuel Lasker. Dan zal bepaald worden of we de stoute schoenen aan kunnen trekken in bovenin mee kunnen doen of dat het toch spelen voor handhaving blijft.

Advertenties
Geplaatst in Groninger Combinatie, KNSB-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: