Kraker in het denksportcentrum

SAM_1304

Meer foto’s van Schaakjan

Meesterklasse:

Sissa – Groninger Combinatie   3 – 7

Dit was natuurlijk voor ons de kraker. Men gunt elkaar veel, maar men wil toch vooral van elkaar winnen. Beide teams in sterke opstelling. Sergei Tiviakov speelde mee bij de Groninger Combinatie. Ik miste alleen Joris Brenninkmeijer. Vooraf werd gesteld dat op papier de GC met 5,5-4,5 moest winnen. Direkt gevolgd door de opmerking dat rating ook niet alles zegt. En dat bleek ook in deze wedstrijd.

Op de heenweg naar Groningen ging ik weg onder een stralende zon. Daar was ik blij mee, vooral omdat mijn aut in de zon stond. Ik had de hele ochtend al mensen hun autoruiten krabben. Die waren of veel te vroeg uit bed of hadden hun auto in de schaduw staan. Ik was niet te vroeg mijn bed uit, eerder wat aan de late kant (voor provincialen dan, niet voor studenten van Sissa). Dankzij de zon hoefde ik niet te krabben en kon de reis tevreden beginnen. Onderweg het wisselvallige nederlands klimaat. Zonnig met buien. Ook in de buien zag ik het positieve. Kon ik mooi de ruitenwisser aan zetten om het zout van de voorruit te spoelen. Nadeel van een tweebaans weg: De vrachtauto’s die je tegenkomt sproeien je voorruit onder met nat pekelwater.

De wedstrijden waren al een uurtje bezig toen ik binnenkwam. Maar met iedereen achter het bord kun je foto;s maken hoewel u kunt zien dat niet iedereen blijft zitten. De stellingen zeggen me dan nog niet zoveel. Zomaar een aantal gedachten bij 10 borden: Bekend, bekend, bekend, onbekend, wat is hier in hemelsnaam de bedoeling van, bekend, bekend, bekend en waarom gebruik je dan zoveel tijd, Oh, je wilt verliezen? Betekent dat je lekker tijd hebt voor een drankje en voor je lunch. Helaas de live-borden hielden het voor gezien. Tja na een breuk in de internet-verbinding moet je een vinkje aan zetten. En degenen die dat wisten waren verwikkeld in de strijd op het bord. En je weet dat je ze dan niet lastig moet vallen.

Terug naar de kraker. De eerste uitslag kwam redelijk vlot. Lucas van Foreest won van Eelke de Boer en zette Sissa daarmee op voorsprong. Ergens in de opening wat mis gegaan? Nou niet echt. Lucas offerde pionnen voor de aanval op de ongerokeerde koning. Het pakte goed uit, maar in de analyse bleek dat dat niet aan de opening lag. In tegendeel. Maar goed Eelke vond de juiste zetten niet, en dat was ook niet geheel onbegrijpelijk. Speelt u de partij maar eens na. De analyse ging zoals verwacht. Lucas aan het woord waarbij Eelke er af en toe iets tussen kreeg.

Daarna twee uitslagen bijna gelijktijdig. Joost Wempe verloor door verkeerd te offeren en daar wou Simon Elgersma wel van profiteren. Daar stond dan weer tegenover dat Ivo Maris de koningsaanval van jasper Geurink schromelijk onderschatte. Toen hij het gevaar wel in de smiezen kreeg was het te laat om er iets aan te doen. Het bekende dameoffer op h7 maakte een eind aan de partij.

SAM_1349Daarna wonnen David Slagter en Maurice Schippers hun partij voor de Groninger Combinatie, terwijl Ilja Zaragatski won voor Sissa.  Zaragatski won van Tiviakov. Ik dacht eerst aan offeren door Tiviakov, maar toen ik hem naar zijn notatie zag kijken met een blik van waar heb ik het verkeerd gedaan wist ik dat het mis was. Zo was het 3-3. Daarna werd het echter alleen de Groninger Combinatie die punten kwam melden. Erik Hoeksema zorgde voor de 3-4 en bij de overige borden hadden de GC-ers het initiatief. En die drie wonnen allemaal. Daan Brandenburg als eerste. Sipke Ernst SAM_1355daarna door zijn vrijpion als breekijzer te gebruiken. Als laatste Jan Werle door een pionnetje voor om te zetten in een Dame tegen toreneindspel. Hierdoor werd er een dikke 3-7 overwinning geboekt door de Groninger Combinatie. Hierdoor hebben ze de laatste plaats (met 0 punen) verlaten en staan nu 9e. Belangrijker. De ban is nu misschien gebroken. Sissa staat nu 7e met 4 matchpunten. Dat is nog niet veilig, dus oppassen is het devies.

 

verslag Groninger Combinatie met partijen

Sissa staat nu 7e met 4 matchpunten. Groninger Combinatie staat 9e met 2 matchpunten

Klasse 1A:

Sissa 2 – Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging    6,5-3,5

SAM_1306Sissa 2 kreeg de nummer 10 op bezoek. Dat betekende dat alles minder dan een overwinning als een nederlaag zou worden beschouwd. De sissanen vinden de voorbespreking en het natafelen belangrijker dan de wedstrijd. De wedstrijd geldt als een overbrugging tussen die twee andere aktiviteiten. Althans volgens hun verslagen is dit het geval. Als ze aan hun bord zitten willen ze beslist niet verliezen. Dat bewees SAM_1341Arjan Dijkstra maar weer eens. In een compleet verloren eindspel van Paard tegen vier pionnen bleef hij doorspelen. Ieder ander had misschien al balend opgegeven, niet Arjan. En die instelling werd beloond. De tegenstander wist de winst niet te vinden en ver na de nadere strijders werd tot remise besloten. En dat terwijl Sissa 2 al met 6-3 voor stonden. Het was geen moment een spannende wedstrijd. Sissa 2 staat door de winst op de 6e plaats met 6 wedstrijdpunten. Dat is drie meer dan de nummer 7 en drie minder dan de nummer 1. Op bordpunten is dat echter anders. Dan staat Sissa maar 1,5 bordpunt voor op de nummer 6 en 15 achter op de nummer 1 (Charlois Europoort)

Verslag Sissa 2

Sissa 2 staat zesdes met 6 matchpunten

Klasse 2B

Assen – Lonneker 5,5 – 2,5

Assen schrok blijkbaar van mijn voorbeschouwing (zie onderaan) dat het om een degradatieduel ging. Als men van Lonneker zouden verliezen dan hadden ze net boven de degradatieplaats gestaan dus het ging er om om daar afstand van te houden. Voor Lonneker die op bordpunten net boven die streep staat was het dus belangrijk om te winnen. En hadden ze vorig jaar niet dik gewonnen van Assen in de laatste ronde. Dit jaar dus. In deze wedstrijd was Assen steeds de bovenliggende partij. Als zelfs een dame tegen twee stukken nog verloren gaat, dan weet je dat je het niet gaat redden. Frank van der Werf was de gelukkige die wist te winnen terwijl hij in de opening al blunderde. Benieuwd wat bij hem overheerst. De vervelende gedachte dat je zomaar een stuk weggeeft (waarna je maar kiest voor dame tegen twee stukken) of de blijdschap dat je desondanks gewonnen hebt. In ieder geval Assen won dik en staat nu mooi in de middenmoot met 5 wedstrijdpunten. En dat is toch knap van een team die vooraf als één van de drie degradatiekandidaten gold.

verslag Assen met partijen met commentaar

Laurierboom Gambiet – Groninger Combinatie 2    5,5 – 2,5

Wat moet ik hier van zeggen. Geen verslag op de site van GC en ook niet op die van Laurierboom. En de persoonlijke resultaten zijn nog niet gepubliceerd. We kunnen alleen constateren dat Laurierboom nog steeds kampioen wil worden. Op de site van de KNSB hebben ze wel is waar maar zeven punten, maar als ik de uitslagen bij elkaar optel (vier keer winst + 1 gelijkspel) hebben ze er 9. 1 punt achter de koploper. Dat is misschien de straf voor het te laat geven van de uitslag. Maar waarom zijn de bordpunten er dan niet bijgeteld bij de Groninger Combinatie. Als we dat doen dan zien we dat GC2 precies gelijk komt te staan met Lonneker op een gedeelde 8/9 plaatsl

Assen staat 5e met 5 matchpunten. Groninger Combinatie 2 staat 8e/9e met 2 matchpunten. De onderste drie (naast GC2, Lonneker is dat Almelo me 1 punt) moeten nog tegen elkaar. Dat wordt spannend, zeker voor de nummer 7 (MSV) die de onderste drie al heeft gehad.

Klasse 3A

Sissa 3 – Groninger Combinatie 3      5-3

SAM_1344Hier was de situatie andersom dan de strijd van de eerste teams. Sissa 3 was de nummer 10 terwijl GC net boven de streep stond. Ook hier werd de helpende hand gegeven om de laatste plaats te verlaten.  Sissa 3 won de strijd overtuigend. Al snel liep Sissa 3 uit naar een 3-1 voorsprong door overwinningen van Andrey Tsiganov, Maarten Hemmes en Tjeerd Santema voor Sissa en Ewout van Clarenburg die tegenscoorde voor de Groninger Combinatie. Het werd 4-1 doordat ook Mathijs de Jonge scoorde. Het beslissende halfje werd gescoord door Edim Salihbegovic tegen Fons van Hamond. (de vierde alweer voor van Hamond in vijf rondes). De overige twee borden beloofden nog wat voor de Groninger Combinatie. Mark Kruit wist inderdaad te winnen, maar Machteld van Foreest kwam niet verder dan remise tegen Otto Rubingh. Op zich zelf een zeer goede prestatie, maar er was hoop op meer. Het lukte net niet.

Sneek – Hoogeveen    6,5 – 1,5

Sneek droogde Hoogeveen af en komt daardoor aan de leiding in klasse 3A. Omdat Lasker 4-4 speelde tegen ASV 2. Alleen Herman Voss wist te winnen. Daar kwam nog een schamele remise van Andries Mellema bij. De overige zes spelers verloren. Meer als de plaatselijke verslaggever zijn werk heeft gedaan. Dat heeft hij gedaan, zie hieronder.

Hoogeveen komt van een koude kermis thuis. Sneek wint met ruime cijfers.

Op donderdag 2 januari 1997 sprak Henk Kroes, voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfsteden, de historische woorden: It giet oan! Hiermee werd het verlossende antwoord gegeven op de vraag of de Elfstedentocht verreden zou gaan worden. Op 4 januari kwam Henk Angenent als winnaar over de streep en hij is tot op de dag van vandaag de laatste winnaar van de Elfstedentocht. De tocht ging nog bijna niet door wegens enkele dunne ijslagen bij Sneek. De verhalen over de brandweer van Sneek die ijstransplantaties uitvoerden zijn veelal bekend. Bij zo’n ijstransplantatie worden grote stukken ijs vanuit de ene locatie naar een andere getransporteerd om een wak dicht te laten vriezen. Hiernaast werd er ook nog een andere methode toegepast die eigenlijk nooit het nieuws heeft gehaald. Inwoners van Sneek werden verzocht de verwarming uit te zetten, zodat de vorst haar werk extra goed kon doen. Dit werd ‘keunstmjittich kuolje’ genoemd. Wellicht heeft dat kleine beetje extra ervoor gezorgd dat de Tocht der Tochten doorgang kon vinden en Friesland wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan.

Het is bijna 21 jaar later. Een volgende Elfstedentocht lijkt nu nog ver weg, maar kan na een periode van strenge vorst zomaar weer zorgen voor een toename van de Elfstedenkoorts. Om het zekere voor het onzekere te nemen wordt de speellocatie van de schaakclub Sneek onderworpen aan ‘keunstmjittich kuolje’. Het was dan ook nog behoorlijk fris toen de schakers uit Hoogeveen de speelzaal betraden. Desondanks werden we warm onthaald. Klokslag 12 uur werden de schaakklokken in werking gezet. Na een half uurtje deed ik een rondje langs de velden. Enkele spelers hadden toch nog maar even de jas aangehouden. Anderen speelden in een T-shirt. Wellicht beter bestand tegen de kou of misschien gaf de stelling op het bord ze een warm gevoel. Onze supporters Hans en Esther waren weer present, ze konden echter ditmaal niet juichen (Louis van Gaal-achtig uitspreken).

Op bord 1 was het vuurwerk. Beide spelers waren niet bang zich aan koud water te branden. Sander zijn vorst werd echter over het hele bord gejaagd en kon mat niet meer voorkomen. Mooie pot, maar helaas een nul. Bord 2 werd een remise voor onze clubkampioen Andries. Daarmee mocht hij niet klagen. Een pion achterstand en geen plan voor de resterende 20 zetten tot aan de tijdscontrole. Zijn tegenstander zal echter ook naar de rating hebben gekeken voordat werd besloten tot een puntendeling. Op bord 3 speelde Osama een goede partij. Maar in het eindspel verdedigde hij onnauwkeurig waardoor een remise eindspel toch werd omgezet in een koud bad. Alleen op bord 4 kon er een punt worden bijgeschreven. Herman wist een kwaliteit te winnen en daarmee later ook de partij.

Over de borden 5 tot en met 8 kan ik kort zijn. Een eierrekje, oftewel 4 nullen. Marten leek een goede stelling te hebben, maar een mataanval bleek beslissend. Christiaan snoepte niet een pion op b2, alhoewel die vaak giftig zijn. De analyse gaf aan dat het toch beter zou zijn geweest om wel te slaan. Nu leek er bij het berekenen van een bepaalde variant geen kou aan de lucht, maar bleek dat toch het geval. Marc had te maken met een verslechterde pionnenstructuur. Toen er bij een afruil verkeerd werd teruggeslagen kon zijn tegenstander ijskoud zijn gang gaan. Edwin zijn voordeeltje na de opening verdween als sneeuw voor de zon en ook hij moest zijn monarch omleggen.

Een dikke 6,5 – 1,5 nederlaag. Alle toch al niet realistische titelaspiraties kunnen hiermee in de ijskast. Toch hebben we de dag weer leuk afgesloten dankzij een goede tip van de aardige en vriendelijke schakers van Sneek. De plaatselijke chinees bleek een uitstekende keuze. Ze bleken de eend helemaal te hebben ingevlogen uit Peking, waar zie je dat tegenwoordig nog? Nadat we hadden afgerekend in bitcoins gingen we huiswaarts. Hopelijk binnenkort Sneek weer in het nieuws, alleen dan wegens de Tocht der Tochten…

Hoogeveen staat op de 5 e plaats met 5 matchpunten. Sissa 3 staat 8e met 3 matchpunten en Groninger Combinatie 3 staat op de 9e plaats met 2 matchpunten.

Klasse 3 B:

Staunton – HSP-Veendam   4,5 – 3,5

SAM_1332Eigenlijk zou ik dit als de meest saaie wedstrijd moeten bestempelen. Er wordt één overwinning geboekt en vervolgens wil niemand meer verliezen en wordt de ene na de andere partij remise en wordt die ene winnaar (Edwin Zuiderweg) tot match winnaar uitgeroepen. De werkelijkheid was dat er best mooie spannende partijen waren die het in zich hadden om mooie punten te worden. Echter het ging overal mis. SAM_1340Zo wist men het huid te redden door herhaling van stelling af te dwingen. Natuurlijk miste ik wel die ene schaker die zich opofferde om riskant op winst te spelen met grote kans dat je dan verliest. HSP/Veendam heeft zich zelf daarmee wel te pakken want nu staan ze nog steeds net boven de degradatiestreep. De wedstrijd tegen het derde team van Philidor 1847 lijkt zeer belangrijk te worden (in ronde 8)

verslag HSP

Spassky’s – Schaakwoude   6 – 2

De Spassky’s kregen de koploper op bezoek. Dat wil niet veel zeggen in deze klasse. De bovenste 7 teams doen weinig voor elkaar onder. Het geluk van de dag is daarom bepalend. En die lag dit keer aan de kant van de Spassky’s. Natuurlijk komt daar ook een beetje schaakkracht bij kijken. Geluk moet je wel af dwingen. En veel gelukjes op het schaakbord kregen de Spassky’s niet. Tot 1,5 – 1,5 wist Schaakwoude bij te blijven, maar toen wonnen de Spassky’s drie partijen achter elkaar en was de stand 4,5-1,5. Daarna werd er nog 1,5 punt gescoord door de Spasskys en was de eindstand een grote 6-2 overwinning. Bovenin is er optimaal geprofiteerd van het elo-overwicht met vier overwinningen. Onderin werd het 2-2. Spassky’s dus gedeeld koploper met een paar bordpunten minder dan WSG uit Winterswijk. De voorsprong op de nummer 6 Staunton bedraagt slechts één wedstrijdpunt. Het kan dus nog alle kanten op.

Spassky’s staat op de gedeeld 1e plaats met 8 matchpunten. Staunton staat 6e met 7 matchpunten. HSP/Veendam staat 8e met 2 matchpunten

Voorbeschouwing donderdag 14 december

De kraker in de KNSB-competitie is natuurlijk de wedstrijd tussen SISSA en de Groninger Combinatie. Dit keer is Sissa de gastheer. Maar ook Sissa 3 tegen Groninger Combinatie 3 en Staunton tegen HSP/Veendam zijn noordelijke derby’s. Ook de Spassky’s tegen Schaakwoude is met een beetje goede wil een Noordelijk duel te noemen. Sissa 2 krijgt AAS op bezoek. Het was even zoeken, maar de letters staan voor Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging. 

Acht van de elf NOSBO-teams kunt u dus in het denksportcentrum bewonderen. Daarnaast speelt Assen thuis tegen Lonneker. Tja de aanhang van Lonneker spelen in Groningen, die moeten dus wachten. Dit houdt in dat er twee teams zijn die buiten het NOSBO-gebied spelen. Hoogeveen moet naar Sneek, maar dat is over de snelweg goed te doen (niet met openbaar vervoer, want dan is het wel een tijdrovend karwei).

Groninger Combinatie 2 is de pineut, die moeten naar Laurierboom Gambiet in Amsterdam. Zij mogen door de Kerstdrukte door het centrum van Amsterdam naar het clublokaal lopen. Reken maar op een extra half uur voor het lopen. Vertraging vanwege opstoppingen op het voetpad is namelijk geen geldige reden om te laat te komen. Tramstoringen wel, want dat is openbaar vervoer. Moet je wel een half uur van te voren bellen dat je vertraging hebt.

En wat zijn de verwachtingen?

Meesterklasse

SAM_1790Groninger Combinatie heeft de punten harder nodig dan Sissa. Zij hebben namelijk nog geen wedstrijdpunten, terwijl Sissa op een 50% score staat. Ik doe geen uitspraak over de verwachte score. Alles scores van 6-4 tot 4-6 zijn mogelijk. Maar als de spanning oploopt en er geforceerd gewonnen moet worden kan de uitslag hoger uitvallen.

Klasse 1A

Sissa 2 kan en moet winnen van AAS. Die staat op de laatste plaats met nul punten terwijl Sissa 2 er al 4 heeft (1x gewonnen, 1x verloren en twee keer gelijk). Winst brengt Sissa 2 in de veilige zone, bij verlies komt toch de degradatiespook opduiken.

Klasse 2A

Groninger Combinatie 2 staat in Amsterdam een zware kluif te wachten. Laurierboom Gambiet staat een wedstrijdpuntje achter op de twee koplopers (Sopsweps’29 en SG Max Euwe) die alles gewonnen hebben. De twee koplopers moeten deze ronde tegen elkaar en dat betekent dat Laurierboom een kleine kans heeft om de koppositie te pakken. De overige 7 teams spelen om degradatie te ontlopen. Assen speelt een echte degradatieduel tegen Lonneker. Assen heeft al drie punten, maar de nummers voorlaatst (Amersfoort, Lonneker en Groninger Combinatie 2) hebben al twee punten.

Klasse 3A

SAM_1066Groninger Combinatie 3 toen nog optimistisch in Hoogeveen

Hoogeveen heeft al vijf punten bij elkaar gespeeld en staat redelijk veilig. Vijf punten is niet genoeg om degradatie te ontlopen, maar ze hebben nu wel vijf kansen om punten te scoren. Vier van die kansen zijn wel tegen de bovenst vier van de ranglijst. Sissa 3 en Groninger Combinatie 3 is de strijd tussen de nummer 10 en de nummer 8. Waarbij wel opgemerkt dat GC-3 de bovenste drie al heeft gehad.

Klasse 3B

De Spassky’s moeten tegen de koploper. De verschillen zijn echter klein in deze klasse. Schaakwoude heeft 7 wedstrijdpunten en de Spassky’s is één van de vier achtervolgers met een puntje minder. Bij winst worden de Spassky’s koploper. Laat dit hun niet naar het hoofd stijgen. Staunton staat daar weer een puntje achter en moet tegen HSP/Veendam die één van de vier degradatiekandidaten is op dit moment. Twee teams met nul punten staan nog onder hun en ook ZSG heeft nog maar twee punten. Het lijkt er op dat Hardenberg 2 het niet gaat redden, maar Philidor Leeuwarden 3 kan misschien voor een verrassing zorgen. Belangrijk dus om punten te scoren.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: