KNSB verslag ronde 6

Weer een ronde van de KNSB die voor Sissa goed verliep, maar voor de Groninger Combinatie beduidend minder. Haalden de drie Sissa teams vijf wedstrijdpunten, de Groninger Combinatie bleef steken op twee.

SAM_1892

Uitleg van het notatieformulier. Daar zet je je zetten neer.

Van te voren dacht ik ik na of ik naar Groningen zou gaan via de vier H route. Dat is achtereenvolgens (H)’ardenberg, (H)’oogeveen, (H)’aren en (H)’oogezand. De vijfde H (H’assen) zou ik dan in Groningen tegenkomen. Toen ik in de auto stapte begon het echter te sneeuwen zodat ik alleen (H)’oogezand in mijn route opnam. Tenslotte verdedigde de Spassky’s daar hun koploperschap tegen HSP/Veendam die de punten goed kon gebruiken. In (H)’oogezand was ik dit jaar nog niet geweest. Wel even gekeken of ze misschien uitgeweken waren. Daar zag ik geen aanwijzing voor dus reed ik in de sneeuwstorm in een witte wereld naar De Kern. Daar aangekomen was het wel erg stil, maar er brandde licht. Ze speelden in hun ‘eigen zaal’ en dat is achter in het gebouw. Schakers maken voor de wedstrijd net zoveel kabaal als de gemiddelde nederlander dus mijn oor volgend kwam ik op de juiste plek.

foto’s door Schaakjan

Om één uur waren er toch wat spelers niet aanwezig. De meesten kwamen vlot binnen na één uur. Alleen een speler van de Spassky’s belde dat hij al bij het winkelcentrum was en het clublokaal zocht. Dat duurde even dus er werd nog even gebeld. Bleek hij bij het winkelcentrum van Veendam te staan. Gelukkig is dat niet ver weg dus de speler kwam ruim voor twee uur opdagen. Hij heeft wel verloren, maar hij heeft nu een goede smoes.

SAM_1899uitleg van waarom je in Veendam staat.

Even tussendoor over de naam HSP. Dat is een fusieclub tussen schaakvereniging Hoogezand/Sappemeer en Het Springend Paard. Geeft natuurlijk altijd discussie waar de letters HSP voor staan. Uit betrouwbare bron heb ik te horen gekregen dat de letters nergens voor staan. Het is dus geen afkorting de club heet gewoon HSP. HSP is ook niet de naam van een sponsor die schaakclub Veendam sponsort. HSP/Veendam zijn twee aparte verenigingen of beter gezegd één vereniging met twee afdelingen die gezamenlijk deelnemen aan de competities in KNSB en in de NOSBO.

Na de start van de wedstrijden ben ik even blijven hangen om de openingen te zien. Op het moment dat de spelers in de denktank gaan is het voor het publiek minder interessant en ik gebruikte dat moment om naar Groningen te gaan. Ik durfde niet te blijven. Stel je voor dat het 3-4 voor de Spassky’s zou worden met één remisestelling die over is. Ik zeg dan dat de opdracht duidelijk is: Je moet winnen en daarom mag je geen remise geven. Bij HSP/Veendam is het nu twee wedstrijden achter elkaar gebeurt en moest de HSP/Veendam speler helaas voor hem remise accepteren en deed dat ook. Komt mijn uitspraak weer in het verslag van HSP met de opmerking dat mijn opmerking niet juist is.

Ik ben in de oude tijd opgegroeid, zonder ratings. Toen kon je nog je partij verknallen zonder risico van puntverlies. En iedereen hield er rekening mee dat je remise in je hand had, maar uit teambelang de dood of de gladiolen moest spelen. Remise aanvaarden als de stelling compleet verloren was werd soms nog wel geaccepteerd met de opmerking : Kunnen we tenminste naar huis. Die laatste reden werd soms ook gebruikt als de beslissing gevallen was. We hebben al gewonnen/verloren dus geef maar remise (of geef maar op), dan kunnen we naar huis. Tegenwoordig is de rating en persoonlijke score veel belangrijker geworden.

Na deze lange inleiding gaan we maar eens kijken bij de partijen

Meesterklasse:

Groninger Combinatie – Leids Schaak Genootschap   4 – 6

De Groninger Combinatie kreeg de koploper op bezoek. De gemiddelde rating was bijna hetzelfde (2420 om 2421) waarbij GC de ratings wat meer uiteenliepen terwijl bij LSG de ratings meer in elkaars buurt liggen. GC was sterk met Tiviakov en Brenninkmeijer in de opstelling.

SAM_1915

Daan Brandenburg was al klaar toen ik in Groningen arriveerde (remise)

Groninger Combinatie had de grootmeesters wat lager gezet om met zwart de punten te scoren en de overigen zouden dan met wit minimaal stand moeten houden. Die taktiek kwam er dit keer niet uit. Toen ik om 2 uur 40 binnenkwam had Daan Brandenburg al remise gespeeld en kon ik net op de liveborden zien dat ook Jan Werle remise speelde. Een stukoffer van zijn tegenstander leidde tot eeuwig schaak. Een tegenvaller en het werd erger. Erik Hoeksema liet zich verrassen door een mataanval in gelijke stelling. Joost Wempe wist een remise te halen. Joris Brenninkmeijer verloor verrassend met wit aan bord 10. Toen daarna Maurice Schippers ook verloor was de tussenstand 1,5-4,5.  Voor de overige spelers een zware opgave die te zwaar bleek. Eelke de Boer speelde remise en daar moest ook Sergei Tiviakov in berusten. Sipke speelde nog lang door, maar zijn toreneindspel bleek niet te winnen. Ook remise. Jasper Geurink aan bord 1 maakte nog een eretreffer door te winnen, waardoor de eindstand 4-6 werd. Een aantal supporters begint al te spreken van een jaar waarin niks lukt. Er zijn echter nog drie ronden te spelen en GC kan van iedereen winnen.

verslag Groninger Combinatie

En Passant – Sissa  5 – 5

De Bundesliga speelt ook dit weekend en die betalen beter dan de nederlandse competitie. En je speelt er twee wedstrijden in één weekend dus twee keer beuren. Daar heeft Sissa altijd problemen mee. Jorden en Lucas van Foreest spelen mee in de duitse competie even als de duitse spelers van Sissa. En hun invallers spelen daar ook. Vandaar een zwak team naar En Passant. Met invallers als Maarten Roorda en Willem Sipkema naar Bunschoten kun je moeilijk als een meesterzet zien. (niks ten nadele van deze spelers, maar meesterklasse niveau is voor hun te hoog). En Passant had daar echter op ingespeeld door ook veel van hun grootmeesters niet op te stellen. Alleen Ikonnikov en Peng deden mee. Die mochten met wit tegen de twee bovengenoemde invallers en maakte gehakt van ze. Maarten Roorda hield het 15 zetten vol. Zie live borden En Passant . En of de partij van Willem het aanzien waard was weet ik niet, want zijn livebord laat niets zien. Met deze ingecalculeerde 2-0 achterstand moest het dus van de overige acht spelers komen. En op papier was die strijd evenwichtig.  Winst was er voor Nick Maatman, Ivo Maris, Zyon Kollen en Simon Elgersma, Daardoor werd het 5-5 en waren de LSG-ers in Groningen weer in goede stemming. Dat was aan het begin anders toen ze de opstellingen zagen. En Passant blijft tweedes maar heeft nu twee wedstrijdpunten achterstand en 4,5 bordpunt. Zij hebben dus een zeer dikke overwinning nodig in het onderlinge duel om kampioen te worden. Minimaal 7,5-2,5. Wie zei ook alweer dat het kampioenschap niet wordt beslist in het onderlinge duel, maar in de wedstrijden tegen de overige teams. Hierbij wel opgemerkt dat bij het schaken maar 9 ronden zijn.

Zoals gebruikelijk heeft Richard Vedder een mooi verslag op schaaksite staan met alle partijen geanalyseerd. O.a. dat Maarten te vroeg opgaf. Hij verliest namelijk geen stuk.     verslag van EP op Schaaksite 

verslagen van de verslagen invallers van Sissa

Eerste klasse A:

Arnhemse Schaak Vereniging – SISSA 2   4 – 6

Sissa 2 blijft verrassen in deze klasse. Handhaving was het doel en dat doel is inmiddels al bereikt. Op de officiële site klopt de optelling van de punten niet. Daar heeft Sissa 2 2 wedstrijdpunten en 6 bordpunten te weinig. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de stand niet. Sissa 2 heeft nu 8 wedstrijdpunten en 30 bordpunten.(dat is intussen aangepast op de site van de KNSB!). De persoonlijke uitslagen zijn door ASV nog niet gemeld en verslagen heb ik ook nog niet gezien. Sissa 2 staat in de stand gedeeld tweedes met drie matchpunten achterstand op Charlois Europoort. Dat lijkt te veel maar drie punten kun je in de laatste drie ronden verliezen, dus gewoon blijven winnen zou ik zeggen. Later meer.

Tweede klasse A:

Groninger Combinatie 2 – Assen   5,5 – 2,5

SAM_1920Zoals ik vooraf al zei Groninger Combinatie 2 staat negendes, maar heeft alle sterke ploegen al gehad. Assen had al vijf wedstrijdpunten en dat is al meer dan vooraf ingeschat. Groninger Combinatie kwam op voorsprong door winst van Adrian Clemens en Peter Hendriks. Daar stond een overwinning van Geon Knol voor Assen tegenover. Ook de overige borden stonden voor het merendeel goed voor GC. Aan de bar hield men rekening met een 5-3 overwinning voor GC. Het werd uiteindelijk 5,5-2,5 mede door overwinningen van Reno Emerencia en Peter Hulshof.

Derde klasse A:

Groninger Combinatie 3 – Het Kasteel  2 – 6

SAM_1926

Het Kasteel oefent ook op houding achter het bord

Het Kasteel was ook in de eerste ronde aanwezig in Groningen. Toen was Sissa 3 de tegenstander en die wist zeer verrassend Het Kasteel op een gelijkspel te houden. Het Kasteel kwam daarna beter op dreef en ze staan nu boven in de middenmoot. De eerste uitslag was een remise van Loek van der Hagen. Die heeft veel gewonnen in Wijk aan Zee, maar in dit eindspel was doorspelen misschien besteedt aan Magnus Carlsen, maar niet aan ons gewone schakers. Daarna liep GC steeds ver achter de feiten aan. Het werd al vlot 0,5 – 2,5 met op de overige borden geen lichtpuntjes. Het werd uiteindelijk 2-6.

Hoogeveen – Emanuel Lasker  2 – 6

Hoogeveen verloor de vorige ronde met 7-1 van de ene koploper en kreeg nu de andere koploper op bezoek. De score was twee keer beter dan de vorige ronde. Twee keer 1 bordpunt is 2 bordpunten. Nog steeds een pak slaag. Sander Taams won en daar kwamen remises bij van Andries Mellema en Marc Snuverink. Hoogeveen heeft nu vijf wedstrijdpunten. Dat zijn er drie meer dan de nummer 9 en 10 en 1 meer dan de nummers 7 en 8. Het blijft dus wel oppassen.

ASV 2 – Sissa 3   3,5 – 4,5

Ook Sissa 3 staat nu op 5 punten dankzij een krappe overwinning op ASV 2. Belangrijk, want verlies had betekent dat ze één wedstrijdpuntje boven de degradatiestreep zouden komen te staan. Drie punten er boven staan voelt heel wat beter. Op papier was ASV 2 wat sterker, maar dit seizoen speelt ASV 2 niet zo als verwacht mag worden. Andrey Tsyganov, Maarten Hemmes en Matthijs de Jonge wonnen hun partij. Verslagen heb ik nog niet gezien. Niet bij Sissa en niet bij ASV. Dus later misschien meer.

Derde klasse B

HSP/Veendam – De Spassky’s  3,5 – 4,5

SAM_1884De Spassky’s spelen nooit zonder een foto van hun naamgever.

Daar heb ik al veel over verteld in de inleiding. Op facebook wordt Henk van Putten gefeliciteerd met zijn mooi verslag, maar helaas is dat verslag waarschijnlijk exclusief bestemd voor leden van het team. Ik heb het verslag nog nergens kunnen vinden. Omdat Henk het verslag ook altijd zet op Schaaksite krijgt u die vast nog een keer te zien. Wel een verslag van HSP. Daaruit blijkt dat het inderdaad 3-4 voor de Spassky’s stond toen aan het laatste bord remise werd voorgesteld door de Spassky’s. Omdat de stelling verloren was werd dit remiseaanbod geaccepteerd. Gladiolen zaten er niet meer in en zo werd in ieder geval de dood afgewend. Wedstrijd ging hiermee verloren en de Spassky’s konden hun traditie van 4,5-3,5 voortzetten. Alleen tegen Sneek kwam er een andere uitslag tot stand. De Spassky’s staan hierdoor nog steeds mede aan kop. Wel drie bordpunten minder dan WSG. Het onderlinge duel staat nog op het programma dus bordpunten spelen nu nog geen rol. Gaat het wel een rolspelen dan hebben de Spassky’s een lichtere programma dan WSG. Die heeft de onderste 6 teams al gehad terwijl De Spassky’s nog tegen de nummer 6 en de nummer 10 moet. Het onderlinge duel staat in de laatste rond te Groningen op de rol.

HSP/Veendam blijft met twee punten net boven de streep staan. De wedstrijd tegen het derde van Philidor Leeuwarden (nu nog 0 wedstrijdpunten) wordt zeer belangrijk. Hierbij opgemerkt dat Philidor nog tegen Hardenberg 2 moet in de laatste ronde. In ronde 8 strijden Philidor en HSP tegen elkaar in Hoogezand. Dus ronde 8 naar Hoogezand en ronde 9 naar Groningen.

verslag HSP/Veendam

Hardenberg 2 – Staunton  2 – 6

In deze klasse speelt ook nog Staunton. En het lijkt of die meedraait, maar verder niet opvalt. Dat is niet zo. Ze staan met DSG-Pallas een wedstrijdpuntje achter op de koplopers. Ze mogen beide nog tegen WSG en kunnen één van de koplopers dus uitschakelen. Dus het verhaal hierboven over de laatste ronde beslissend voor het kampioenschap zal er zeer waarschijnlijk wel uitkomen, maar daar kan Staunton nog steeds bij horen. Hardenberg 2 was zoals verwacht geen spelbreker voor de spanning aan de kop. Het werd een 6-2 overwinning voor Staunton. Eén van de partijen diirde 152 zetten. Zie het verslag van Staunton.

Verslag Staunton

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
One comment on “KNSB verslag ronde 6
  1. Henk van Putten schreef:

    Jan, ons verslag volgt nog van de hand van Jan Joris. Het compliment betrof het verslag van de vorige ronde nog. Het nieuwe komt uiteraard ook gewoon op http://www.spasskys.nl. Waar anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Laatste Verslagen
Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: