Spannend slot Promotieklasse

De koploper in de promotieklasse krijgt steeds klop. er zit weinig taaltechnisch verschil tussen kop, kopje en klop, maar voor de stand maakt het een groot verschil. Kreeg in de vorige ronde de toenmalige koploper Assen 2 klop van de nummer 10 HSP/Veendam 2, in de zevende ronde ging Groningen 4 kopje onder tegen Haren/Oostermoer. Het gevolg Assen 2 en GC 4 beide met 10 uit zeven aan de kop. Assen heeft een halfje bordpuntje meer.  Haren/Oostermoer is door hun overwinning de twee koplopers op één punt genaderd. De nummers 4 t/m 6 staan daar weer een punt achter. Op 6 sdtaat Lewenborg die medekoploper had kunnen zijn als ze van het laag geplaatste Het Kasteel hadden gewonnen. De spanning werd de Lewenborgers zeker te veel, want ze verloren met maar liefst 6,5-1,5. Kan op facebook voor de derde keer verteld worden dat ze het kampioenschap vergooid hebben (Je hebt natuurlijk een aantal optimisten bij Lewenborg). Gezien het bordpuntentotaal is het nu inderdaad zeer moeilijk geworden om kampioen te worden. Theoretisch kan het nog wel als alle uitslagen goed vallen in de laatste twee ronden. Het duel Assen 2 – Groninger Combinatie 4 staat voor de laatste ronde op het programma (zaterdag 14 april)

Onderin lijkt de strijd beslist, hoewel ook hier theoretisch nog veel mogelijk. Het Kasteel en Leek staan drie punten voor op HSP/Veendam 2 en vier punten voor op Middelstum. De duels Het Kasteel-Middelstum en HSP/Veendam 2-Leek staan voor de laatste ronde op het programma.

Nog één opvallend feitje. In deze ronde wonnen alle thuisspelende teams. Is er sprake van thuisvoordeel en zo ja hoe komt dat. Welke promovendus aan het RUG kan hier een afstudeeronderzoekje van maken?

Staunton 2 – Middelstum   4,5 – 3,5

Een nipt verlies houdt Middelstum op de laatste plaats. Geen verslagen waar uit ik kan putten. Alleen een korte opmerking op de site van Middelstum: Onnodig verlies voor Middelstum …. Daaruit spreekt wat frustratie van de steller. Of het dan ook de waarheid is is niet altijd zo. Schakers hebben nogal de neiging fouten van zichzelf hoger in te schatten dan fouten van de tegenstander. Dan krijg je opmerkingen als: Ik heb de winst weggegeven. En dat omdat de computer thuis een winnende voortzetting aangaf in een eigenlijk compleet verloren stelling. Slechts een enkeling zegt dan dat men een toevallige ingewikkelde kans in volkomen verloren stelling heeft gemist. Natuurlijk heb je bij schaken ook een minderheid die zich graag overgeeft aan masochisme in hun commentaar. Maar ook dan gaat het vaak over zichzelf: Ik speelde waardeloos vanavond. We wachten de verslagen af.

Haren/Oostermoer – Groninger Combinatie 4  4,5-3,5

Harry Gielen hield live de uitslagen bij op facebook. Die wil ik u niet onthouden. Er is een uitgebreid verslag op de site van Haren, met foto’s en de mogelijkheid de partijen na te spelen. Een verslag naar mijn hart. Misschien heeft u het verslag al gelezen. Zo neen, beslist doen.

Na een half uur… remise in de partij Bart Romijn – Meine Straatman
22:03 Anne Haitsma verslaat Jaap Ham stand 1,5 – 0,5 
22:50 Helaas verliest Loek van der Hagen van Taco van der Poel stand 1,5 – 1,5 

23:15 Eddie Janssen geeft pardoes een stuk weg tegen Johan Meirink stand 2,5 – 1,5

23:18 Hans de Graaf remiseert tegen Russell Spears stand 3-2

23:27 Paulo Valiente gaat door zijn vlag in vermoedelijk verloren stelling tegen Frans Vermeulen stand 3-3

23:41 na een bloedstollende partij gaan Daan Noordenbos en Andreas Tasma voor de remise stand 3,5-3,5
23:47 Johan Klinkhammer verslaat Michiel Boekschoten na een lange partij eindstand 4,5-3,5

 

Het Kasteel – Lewenborg  6,5-1,5

Toch wel een verrassende uitslag. Heeft de bekerwinst tegen Assen 2 onvermoede krachten los gemaakt. Of wist Lewenborg niet dat zij bij winst gedeeld koploper konden worden. Het Kasteel zorgde vorig seizoen voor een paar verrassingen, maar dit seizoen wil het niet zo lukken. Door een drietal invallers bij Lewenborg was op papier sprake van een gelijkwaardige strijd. Het Kasteel won vijf keer en verder werden er drie remises gespeeld. Lewenborg hierdoor naar plaats 6. Weliswaar slechts twee wedstrijdpunten achter de koplopers, maar doordat ze nu maar 1,5 bordpunt scoorden zal men meer wedstrijdpunten moeten scoren dan de andere teams. Hoewel twee keer winnen met 8-0 daar wat aan te doen is.

Assen 2 – Leek   5,5 – 2,5

Tot 1,5 – 1,5 wist Leek bij te blijven. Daarna liep Assen vrij soepeltjes naar en 4,5 – 1,5 voorsprong. En via 4,5-2,5 werd het uiteindelijk 5,5-2,5. De strijd bleek gewonnen te zijn aan de onderste vier borden. Daar scoorde Assen vier bordpunten. op de bovenste vier werd ‘slechts’ anderhalf gescoord. Beide teams hebben al een verslag op hun site staan.

verslag Assen   verslag Leek

Sissa 4 – HSP/Veendam  5-3

Beide teams hielden al rekening met de bekerwedstrijd volgende week. Vanwege de invoering van de vierde klasse KNSB en de onduidelijkheid over wat er volgend jaar gaat gebeuren met de NOSBO-competitie vinden ze bekerwinst belangrijker  dan strijden om de zesde plaats. Voor de wedstrijd verwijs ik u naar het verslag van HSP/Veendam

verslag HSP/Veendam

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: