Voorbeschouwing KNSB ronde 8

Zaterdag wordt de 8e en voorlaatste ronde van de KNSB-competitie gespeeld. Dat is meestal een hele belangrijke ronde. De laatste ronde is het vaak rekenwerk, de voorlaatste gaat er om of het rekenwerk nog nodig is.

In de Meesterklasse moet de Groninger Combinatie winnen om een kleine kans op lijfsbehoud veilig te stellen. Winnen ze thuis van BSG en Pathena Rotterdam verliest, dan krijgen we in de laatste ronde de kraker Pathena Rotterdam tegen GC om een degradatieplaats. Ook dan moet GC trouwens winnen.

De Sissa-teams staan alle drie een zware tegenstander te wachten. Het eerste moet naar aftredende kampioen Kennemer Combinatie. Die zullen nog hopen op een stunt van MU-Consult tegen de koploper LSG zodat de laatste ronde tussen LSG en KC om het kampioenschap zal gaan. LSG staat echter drie matchpunten en 6 bordpunten voor, maar als ze verliezen dan … Sissa zelf staat met 7 uit 7 in de middenmoot.

In de eerste klasse A moet Sissa 2 naar Wageningen, de nummer 2. Die staat maar 2 matchpunten achter op Charlois Europoort, maar ook 12 bordpunten. Met in de laatste ronde de wedstrijd tussen Charlois en nummer laatst AAS zullen ze wel niet meer rekenen op een kampioenschap. Dat wil niet zeggen dat Sissa 2 het niet zwaar zal krijgen. E.e.a. is wel afhankelijk van hoeveel invallers ze hebben.

In klasse 2A staan de twee NOSBO-teams redelijk veilig met 3 (Groninger Combinatie) en 4 (Assen) matchpunten boven de degradatiestreep. Assen moet naar de koploper SG Max Euwe toe. Groninger Combinatie ontvangt de nummer 3 Amersfoort.
Van belang is natuurlijk of de nummers 9 en 10 gaan verliezen. Zo ja dan is degradatie niet meer mogelijk. Leuker zou natuurlijk zijn als ze door te winnen zich veilig spelen.

In 3A vindt het duel tussen de nummers 9 en 10 plaats. Groninger Combinatie 3 ontvangt Philidor 1847 3 (Leeuwarden). Beide hebben 2 wedstrijdpunten en staan 2 achter op ASV 2. Winst kan GC gelijk brengen met ASV, maar met in de laatste ronde het duel Philidor en ASV op het programma is men dan nog steeds niet veilig. Hoogeveen heeft drie matchpunten meer dan de nummers 9 en 10 maar dat is met de onderlinge duels van de degradanten nog niet veilig. Winnen van Het Kasteel (nummer 3 in de stand) zou aan alle zorgen een einde maken. Sissa 3 staat veilig, maar een stuntje tegen koploper Emanuel Lasker zou natuurlijke een mooie opsteker zijn.

In 3B staat er voor alle drie NOSBO-teams veel op het spel. WSG (Winterswijk) en de Spassky’s staan op de gedeelde eerste plaats met Staunton een puntje daarachter. Staunton mag de verre reis naar Winterswijk maken om WSG te verslaan, terwijl de Spassky’s naar Enschede reizen om het tweede van SG Max Euwe te bestrijden. Onderin staat HSP/Veendam de belangrijke wedstrijd thuis tegen het derde van Philidor 1847 te wachten. In 3B hebben Philidor en Hardenberg 2 nog nul punten terwijl HSP/Veendam er al twee hebben. Winnen van Philidor en het ingecalculeerde verlies van Hardenberg zou beteken dat HSP/Veendam ondanks een slecht seizoen al veilig zouden zijn. Verliezen ze dan moeten ze de laatste ronde winnen van Schaakwoude omdat Philidor in die ronde tegen Hardenberg moet.

In het Denksportcentrum:

Groninger Combinatie 1 – BSG (Bussum)

Groninger Combinatie 2 – Amersfoort

Groninger Combinatie 3 – Philidor 1847 2 (Leeuwarden)

In Hoogezaand De Kern: HSP/Veendam – Philidor 1847 3

In Hoogeveen Salawaku: Hoogeveen – Het Kasteel (Wijchen)

Geplaatst in Assen, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB-competitie, Sissa, Spassky's, Staunton
One comment on “Voorbeschouwing KNSB ronde 8
  1. Bart Beijer schreef:

    Wat het rekenwerk in de meesterklasse betreft: Rotterdam en Voerendaal staan op 5 en moeten tegen elkaar, Apeldoorn met 4 moet tegen koploper LSG (dat graag vandaag kampioen wil worden. Als GC wint komen ze op 4. Als bijvoorbeeld Apeldoorn wint en R-V 5-5 wordt, dan staat GC op 4 met drie teams op 6. Zelfs dan is er nog niets beslist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: