De eerste lentedag

Eindelijk lijkt de lente aangebroken en net als iedereen wil ik graag op een terrasje in de zon zitten. Meestal is dat dan het terrasje in mijn eigen tuin. Dat verveelt dan nog niet en het drinken is van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. De bediening daar in tegen is niet zo geweldig. Je moet het zelf halen en de keuze in hapjes is ook wat geringer dan elders. Een voordeel is dan wel dat er geen stoelen verdwijnen en er niet steeds mensen je aanstoten als ze achter je langs lopen.

Maar dan is daar de planner van de KNSB-competitie. Die plant een achtste ronde op deze eerste mooie lentedag met zomerse temperaturen. Had die dat niet anders kunnen doen? En die achtste ronde is voor veel teams en voor de stand ook nog eens een belangrijke. De vraag voor mij is dan ook of ik mijn zelf opgelegde verplichting na kom om alle KNSB-rondes te verslaan of dat ik ga spijbelen.

Uiteindelijk besloten om toch maar een rondje te gaan rijden. Ik kan in de auto ook genieten van het mooie weer. En het rondje (Emmen-Hoogeveen-Hoogezand-Groningen-Emmen) kost toch zo’n drie uur aan autorijden. Daarbij nog twee wandelingetjes in Groningen van parkeerplek naar Denksportcentrum.

Als u denkt dat door het mooie weer er dan wel minder auto’s op de weg zijn, dan moet ik u teleurstellen. Juist bij mooi weer stapt men in de auto. Dat verbaast mij steeds weer. Zelfs in een overdekt winkelcentrum zie je met mooi weer meer mensen dan bij slecht weer. Je zou het andersom verwachten.

Foto’s van Schaakjan

Eerste stop was dus Hoogeveen waar de thuisclub de kasteelheren uit Wijchen mochten ontvangen. Vooraf maar even gevraagd of die kasteelheren ook tevreden waren over hun debuut in de KNSB (zie mijn interview met hun in ronde 1 in het bondsblad). Ik kreeg een kort antwoord: Neen, want we staan niet op 1Dat was van degenen die direct kampioen wouden worden. Degenen die toen zeiden laten we ons maar eerst handhaven, die hoorde ik niet meer. Begrijpelijk want ze staan op de derde plaats met kleine kampioenskansen.

SAM_2376Eerst opvallend was dat bij Hoogeveen zowel hun wedstrijdleider als barvrouw wegens ziekte hadden moeten afzeggen. Vandaar dat ESG-er Evert Hondema voor de tweede keer dit seizoen was gevraagd om in te vallen. Die was daartoe bereid. De koffie moest men zelf inschenken. Ik drink thee dus die werd me aangeboden. Vervolgens werd ik vergeten, maar het water was wel klaar. Nu hou ik van hete thee en niet van koude dus heb ik de onervaren barbediende/ex-voorzitter maar uitgelegd dat het water alleen gaat koken als je de stekker van de waterkoker in het stopcontact doet.

Het tweede wat opviel was dat beide teams een taktische opstelling uit de hoge hoed toverden. De een omdat men nog wat punten nodig had om zeker veilig te zijn, de tweede omdat men nog kampioen kon worden. Het leuke gevolg was wel dat van beide teams de twee zwakste spelers aan bord 1 en 2 plaats namen. Kun je in ieder geval maandag op het werk/school zeggen dat je op het topbord hebt gespeeld. Heeft de taktiek ook geholpen. Achteraf is het makkelijk praten en in dit geval heeft het voor beiden niet geholpen. Het Kasteel won namelijk met 3,5-4,5. Niet voldoende voor Hoogeveen en Het Kasteel haalde niet een gehoopte monsterscore.

Het Kasteel heeft twee heel sterke spelers voor de derde klasse: Bekker (2293) en Kooijmans (2292). Die waren dus lager gezet om punten te scoren. Dat lukte niet want Kooijmans moest een remise toestaan aan Sander Taams. Dat was pas de tweede remise van Kooijmans dit seizoen dus een top-prestatie van Taams. Bekker deed het kwa resultaat nog slechter want hij verloor van Andries Mellema. Naast Mellema won ook Marten Berghuis. Omdat er drie spelers van Hoogeveen verloren ging de winst toch nog naar Het Kasteel.

Vervolgens via de ringweg van Groningen naar Hoogezand. Binnendoor via Zuidlaren is minder kilometers, maar door alle snelheidsbeperkende maatregelen voor mij niet sneller. In Hoogezand werd me medegedeeld dat zij helaas niet beschikten over een perskamer met gratis hapjes en drankjes. Maar goed een echte verslaggever laat zijn oordeel daardoor niet vertroebelen. Foto’s maken is wat lastig in de speelruimte vanwege de ramen, zeker bij mooi weer. Nu kan ik natuurlijk gaan flitsen maar dat doe ik eigenlijk bijna nooit en zeker niet bij een schaakwedstrijd. Dat levert alleen maar protesten op en dwingt de wedstrijdleider tot aktie. Op de eerste vijf minuten na mag je namelijk niet flitsen. Daarnaast wil je de schaker natuurlijk ook niet de smoes geven dat hij verloren heeft doordat zijn eigen lampje overvleugeld werd door die van het fototoestel.

Het was een belangrijke wedstrijd voor beide teams. HSP/Veendam kon door winst de veilige haven bereiken. Philidor 1847 zou bij verlies degraderen samen met Hardenberg 2 (als die ook verloren in Zwolle). Opvallend dus dat sommige teams met 7 wedstrijdpunten nog moet oppassen en nog een ronde billenknijpen tegemoet kunnen zien en dat HSP/Veendam al met 4 punten veilig is. Dat komt doordat er twee teams in klasse 3B zitten die alle wedstrijden verloren hebben en die treffen elkaar pas in de laatste ronde.

SAM_2391Om half drie natuurlijk nog geen eindspelen op het bord en de meeste partijen nog in de theoretische stellingen. Twee borden vielen al wel op. Gek genoeg waren dat bord 1 en 8. Op bord 8 had Thale Hadderingh al een mooi wit blokje van twee vrijpionnen staan op d5 en c5 en die stoomden door naar d6 en c6. Winst kon je hier verwachten voor wit. Op bord 1 zag ik twee gedeplaceerde torens. Of te wel torens op ongebruikelijke plaatsen. SAM_2396Een witte op h4 en een zwarte op f5. Toen ik wegging leek het hier wat te vervlakken, maar ik gaf wit nog steeds de beste kansen. Achteraf blijkt zwart gewonnen te hebben. Zie hiervoor het verslag van HSP.  Een goed verslag waar ik niet veel aan heb toe te voegen.

Om half vier kom ik dan aan bij het denksportcentrum om de drie wedstrijden van de Groninger Combinatie te bekijken. Voor het eerste en het derde zou verlies degradatie betekenen. Alleen het tweede staat redelijk in de middenmoot. omdat hier onderin wel punten wordt gescoord is zes punten echter nog niet veilig te noemen. Zo te zien is er nog niemand klaar want ik zie alleen dammers in de bar. Later blijkt dat het derde al met 1,5 – 0,5 voor staat door winst van Ewout Clarenburg en een remise op bord 2 van Loek van der Hagen. Opmerking Clarenburg: Win ik eens een keer en sta ik niet op de foto. Nog aangeboden dat als hij achter een schaakbord ging zitten ik een ere-foto zou maken, maar dat bleek niet nodig.

Drie wedstrijden tegelijk verslaan is wat lastig voor u als lezer. Ik schat u intelligentie hoog (zoals bij schakers hoort), maar ik zal u niet in verwarring brengen.

Groninger Combinatie 3 deed het cresendo. Het werd 2,5-0,5 door een overwinning van Govert Pellikaan. Het werd vervolgens 3,5-0,5 doordat ook Robert de Boer wist te winnen. Het werd 5-2 door winst van Henk Bosveld en een remise van Kawar Yakinsyah tegen Maarten Etmans en een verlies van Fons van Hamond. Fons verloor door een blundertje een stuk en kon gelijk opgeven. Machteld van Foreest was nog SAM_2433lang als enige bezig tegen de kopman van Philidor 1847 Jippe Kamstra. Het werd remise op voorstel van Machteld. Sta je met 5-2 achter en iedereen zit al drie kwartier in de bar. Dan is het ook moeilijk zo’n remiseaanbod af te slaan als de stelling tenminste nog onduidelijk is. 5,5-2,5 dus en GC 3 komt daarmee op 4 matchpunten. Dat is één punt minder dan Hoogeveen en ASV 2 en twee punten minder dan de tegenstander in de laatste ronde Zevenaar. Voordeel voor GC 3 is wel dat men op bordpunten goed staat zodat bij gelijk eindigen zij waarschijnlijk de gelukkigsten zijn.

Groninger Combinatie 2 kwam ook op voorsprong tegen Amersfoort. Het werd 3-2. Nu speelt Amersfoort al zijn wedstrijden rond de 4-4: In de eerste zeven ronden drie keer 4-4, twee keer verlies met 4,5-3,5, een keer winst met 4,5-3,5 en een keer met 5-3. Ook nu kwam de wedstrijd uiteindelijk uit op 4-4 waarmee Amersfoort het meest geholpen is. Die is nu veilig voor degradatie met 8 punten. Groninger Combinatie heeft er 7. SAM_2415Doordat nummer voorlaatst Almelo won van Hardenberg is dat in theorie (en in praktijk) nog niet veilig. Almelo is namelijk op 5 punten gekomen en kan dus nog op 7 punten komen. Ze moeten daarvoor dan wel winnen van de koploper Max Euwe. De vier teams met 7 punten moeten dus naar hun bordpunten kijken. Vooral Assen kan in de problemen komen als Almelo de laatste ronde wint. Voordeel voor Assen is toch wel dat Max Euwe de laatste ronde minimaal gelijk moet spelen om kampioen te worden. Als ze verliezen en SOPSWEPS’29 wint dan zijn ze op bordpunten niet kampioen.

En dan Groninger Combinatie 1. Het leek eindelijk te lukken. Ze liepen al snel uit naar een 4,5-1,5 voorsprong. Jan Werle opende de score door in goede stelling zijn paard te offeren op g6. Het publiek probeerde het mat te vinden, maar dat bleek moeilijk. Werle had echter gezien dat hij een toren ging winnen. Zie de Live-partijen op site GC.

SAM_2406Het werd 1,5-1,5 doordat Joost Wempe verloor en Erik Hoeksema remise speelde. Vervolgens zorgde Sipke Ernst iets na half vijf weer voor de voorsprong door de sterke Andersen (2599) te verslaan. Het werd zoals gezegd 4,5-1,5 omdat ook Eelke de Boer en Joris Brenninkmeijer hun partij wonnen. De overige vier partijen stonden echter allemaal slechter en kon daar twee remises uitgehaald worden. Veel analyses aan de bar. Volgens de uitgespeelde grootmeesters moest Geurink remise kunnen spelen, ondanks een witte pion op c7. Echter de zwarte pionnen bleken niet ver genoeg opgerukt. Verdere analyses moeten uitwijzen of er ergens een remise weg was te vinden, maar de eerste analyses wezen uit dat het toch verloren was. Ook Sergei Tiviakov stond tegen Robin van Kampen slecht. Ook hier speelde een vrijpion de hoofdrol. Die werd uitgeschakeld door een stuk te geven. De vraag was of Tiviakov een stelling kon bouwen. Dat leek te lukken, maar een blunder zorgde er voor dat we geen antwoord kregen op die vraag. Ook Davit Lobzhanidze kwam steeds slechter te staan en ook daar leek een pluspion de strijd te beslissen. Als gevolg hier van kwam teamleider Maurice Schippers voor een lastige dilemma te staan. Hij had drie keer dezelfde stelling kunnen krijgen, wat de stand waarschijnlijk op 5-5 zou brengen. Echter als Voerendaal en Pathena Rotterdam 5-5 zouden spelen dan moest er gewonnen worden om degradatie te ontwijken. Vandaar dat hij toch nog wat ging proberen om er vervolgens achter te komen dat de tegenstander daardoor zijn pion kon laten doorstomen en kon laten promoveren en vervolgens een winnende aanval kreeg. Een juiste beslissing, maar verschrikkelijk om zo te moeten verliezen. Ook Lobzhanidze verloor. Hij wist nog af te wikkelen naar een stelling war de tegenstander alleen een paard en loper had. Die wist dit eindspel vlekkeloos naar winst te voeren. Omdat Voerendaal en Pathena de verwachting van een gelijkspel ook lieten uitkomen was een 5-5 ook niet voldoende geweest. Groninger Combinatie is dus gedegradeerd.

En dan de uitwedstrijden, is daar misschien wat goeds te melden.

Eerst maar eens de Sissa-teams.

Sissa 1 speelde tegen de Kennemer Combinatie met zowel Jorden als Lukas van Foreest en met slechts één invaller. Het werd een echte deceptie. Men verloor met maar liefst 9-1. Alleen Jorden en Luuk Peters wisten een halfje te scoren. De overige acht spelers werden allemaal van het bord geveegd.

Sissa 2 deed het wel goed. Het niet zo misselijke Wageningen, de nummer 2 in de stand, werd met 6,5-3,5 verslagen. Paul ten Vergert was niet opgewassen tegen Jan Timman en Ernst Jan Pastoor verloor van de sterke Sander van Eijk maar daar stonden vijf overwinningen tegenover.

Sissa 3 trok met zes !!! invallers (waaronder NOSBO-voorzitter Roland Kroezen) naar St Jacobi Parochie om te spelen tegen de koploper Emanuel Lasker. Het zal u niet verbazen dat Lasker koploper bleef in deze ronde. Marcel Pouw wist op bord 1 te winnen en Elias Oude Brunink en Jorn Torenbosch speelden nog remise. Hierdoor staat Sneek nu 2 bordpunten (ipv 0,5) achter op Lasker. Voor de eerlijkheid zou Sissa 3 in de laatste ronde tegen Sneek ook met Sissa 5 moeten aantreden.

Assen verloor met 6-2 van de koploper Max Euwe. Met een gemiddelde ratingverschil van 233 verwacht je geen overwinning. Maar daar rating niet alles zegt ga je wel met goede hoop op stap. Max Euwe liet echter zien de terechte koploper te zijn. Arjan Dwarshuis boekte een persoonlijk succesje door te winnen en ook Pieter Tromp en Elmar Hommes leverde met hun remise tegen Frank Kroeze en Rob Bertholee een goede prestatie. De rest leverde misschien ook wel een goede prestatie, maar wisten dit echter niet in punten uit te drukken.

De Spassky’s en Staunton zijn met Winterswijk (WSG) verwikkeld in de strijd om het kampioenschap. Staunton mocht deze ronde aantreden tegen WSG. Er moest gewonnen worden, maar dat lukte niet helemaal. Een gelijkspel hoorde wel tot de mogelijkheden, maar dan blijf je een punt achter staan op beide koplopers Spassky’s en WSG. Vandaar dat bord 1 nog een winstpoging probeerde. Die leidde echter tot een verloren stelling en daardoor ging de wedstrijd met 4,5-3,5 verloren. Persoonlijk succes was er voor Jonas Hilwerda die de topscoorder (met 7 uit 7) van WSG versloeg. Zie het verslag van Staunton

De Spassky’s hadden de pech dat ze naar Enschede moesten. In vergelijking met de vorige ronde was de tegenstander namelijk gemiddeld 172 ratingpunten sterker. Dan heb je liever dat ze naar je toekomen. Nu was op papier de tegenstander Max Euwe 2 een tikje sterker dan De Spassky’s. Het resultaat was er dan ook naar. Drie zwart partijen gingen verloren en slechts één witpartij werd gewonnen. En dat leidt tot een 5-3 nederlaag. Een kampioenschap is daardoor nog een kleine kans. De Spassky’s moeten in de laatste ronde winnen met 6,5-1,5 van WSG om kampioen te worden. Maar het is dus nog mogelijk.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: