Laatste ronde KNSB

Wat moet je doen in de laatste ronde van de KNSB als er in ons gebied geen spannende wedstrijden zijn. Dat wil zeggen geen wedstrijden waar een kampioenschap of degradatie op het spel staat voor één van de NOSBO-verenigingen.

Ja de Spassky’s hadden een zeer kleine kans om kampioen te worden. Dan moesten ze met 6,5-1,5 winnen van de koploper WSG uit Winterswijk. Assen liep een kleine kans om te degraderen als nummer 9 Almelo won van nummer 1 Dr. Max Euwe.

Groninger Combinatie 3 kon degradatie ontlopen door uit in Zevenaar te winnen van de gelijknamige vereniging. Dan werd Hoogeveen misschien de klos. Die kon dat voorkomen door in Bennekom te winnen van BSV Bennekom. Ik dacht eerst dat dat een Bridgeclub was, maar de afkorting staat voor Bennekomse Schaakvereniging. Dus twee keer de plaatsnaam. Dat zie je ook bij ESG Emmen, WSG Winterswijk e.d. 

En het was zo’n mooie dag. Zonnetje, niet te warm, en een slechte voorspelling voor komende week. Kortom alle reden om thuis te blijven, zeker als je een uur moet rijden. Toch maar gaan kijken. Misschien wel de laatste keer, want volgend seizoen ga ik in de vierde klasse KNSB spelen. Tenminste als ze me willen hebben. En dan kom ik alleen in het DSC om een plaatselijke team te bestrijden.

Onderweg even aangewipt in Haren waar vele jeugdspelers een Grand Prix aan het afwerken waren. Dat in goed geventileerde ruimtes die lekker fris waren. Een Grand Prix die de naam draagt van Bob Romijn. Een naam die eeuwig verbonden is met schaakclub Haren en die vooral de jeugd stimuleerde om te gaan en te blijven schaken. Zoon Kees had het weer prachtig georganiseerd. Kijk maar eens naar de foto’s van Harry Gielen

In het Denksportcentrum geen Meesterklasse teams. Normaal speelt of Sissa of Groninger Combinatie thuis. Dit keer was de gezamenlijke laatste ronde in Haarlem en zowaar bleken er enkele borden live te worden uitgezonden. Hieronder de korte partij van Jan Werle. Kijk hier hoe hij in 26 zetten GM Vitali Kunin van Pathena Rotterdam te grazen nam. Het was één van de winstpartijen van de Groninger Combinatie. Ook Jasper Geurink (tegen GM Dimitri Reinderman), Sipke Ernst (tegen GM Ftacnik), Erik Hoeksema (tegen Albert Blees) en Bonno Pel (tegen jeugdspeler Kevin Nquyen) wonnen. Het kon de degradatie niet meer voorkomen, maar de winst zal toch goed gevoeld hebben. Pathena degradeerde door dit verlies ook omdat MU Consult Apeldoorn wist te winnen van HMC Calder.

Ons ander team in de meesterklasse Sissa verloor met het kleinst mogelijk verschil (4,5-5,5) van Voerendaal. Die ging door de overwinning in de stand over Sissa heen. Sissa zakte van plaats 6 naar plaats 7. Ilja Zaragatski en Patrick Zelbel wonnen, maar in de staart won Voerendaal drie keer.

SAM_2495Wel in het denksportcentrum het tweede team van Sissa tegen Oud Zuylen uit Utrecht. Het leek een zeer makkelijke overwinning te worden voor Sissa 2. Met vooruitspelen hadden ze de leiding al op zich genomen en op de middag zelf werd het al snel 3-0. Het werd 5-3 en de nog spelende Erik Jan Hummel en Arjan Dijkstra moesten nog lang zwoegen om een bevrijdende halfje te boeken. Erik Jan lukte dat, maar Arjan overtrof dat door te winnen. Een eindstand van 6,5-3,5 dus. Sissa 2 eindigt daardoor op de derde plaats, een half bordpuntje achter nummer 2. Als men nou elke wedstrijd in hun basisopstelling hadden gespeeld dan waren ze zeker tweedes geworden. Eerst lijkt mij niet. Charlois Europoort gaat weer naar de meesterklasse ondermeer omdat ze met 9-1 (tegen Wageningen) en 8-2 (tegen Sissa) de nummers 2 en 3 wonnen.

Hieronder een shot uit analyse van de partij van Benno. Die stond twee stukken achter, maar had misschien wel kunnen winnen. Dan had hij wel f5 moeten spelen. In de analyse kwamen de wonderschoonste zetten te voorschijn. Maar ja, dat is dan de analyse. En je weet dat die soms mooier zijn dan de partij.

SAM_2517

Van klasse 2A heb ik geen wedstrijden gezien. Ik wou zo lang mogelijk van het mooie weer genieten en ben niet bij Assen langs gegaan. Maar goed ook want ze verloren met 7-1 van de buren uit Meppel. Men had er blijkbaar een heilig vertrouwen in dat Almelo wel zou verliezen. Dat deed Almelo ook waardoor Assen net boven de degradatiestreep bleef staan. Wel met 7 wedstrijdpunten (3x winst en 1 gelijkspel) tegen de onderste teams. Dus erg slecht was het het dit seizoen niet, maar ze werden er een paar keer toch goed afgeserveerd. O ja, Elmar Hommes was degene die voor het ene bordpunt zorgde.

Groninger Combinatie 2 won van het al gedegradeerde Lonneker. Die hebben de troost dat zij zich wel geplaatst hebben voor de halve finale van de KNSB-beker. Het werd 6,5-1,5 voor de reserves van GC. Ze eindigen daardoor met 9 punten in de middenmoot. Als ze een half bordpuntje minder hadden gehaald dan waren ze precies op 50% geëindigd.

In Klasse 3A was het de vraag of Groninger Combinatie 3 de degradatie kon ontlopen. Tegen Zevenaar kwam men een heel eind, maar het gelijkspel was niet voldoende om de degradatie te ontlopen. Kopvrouw Machteld van Foreest deed niet mee, die is in het buitenland ter voorbereiding op het nederlands jeugdkampioenschap vanaf volgende week zondag. Henk Bosveld en Ewout van Clarenburg wonnen hun partij.

Hoogeveen deed wat het moest doen in en tegen Bennekom. Ze behaalden een nipte overwinning op de nummer vier. Een overwinning die behaald werd aan de bovenste borden.  Vooral de overwinning van Marten Berghuis op de kopman van Bennekom Hotze Tette Hofstra (2225) viel mij op.

SAM_2499Sissa 3 speelde thuis. Ze speelden tegen Sneek die nog kampioen kon worden als Emanuel Lasker zou verliezen. Toen ik vroeg met hoeveel men wou winnen omdat bordpunten ook belangrijk konden worden was de opmerking Laten we eerst maar eens winnen. Een goede instelling. Het werd 5,5-2,5 maar dat was niet genoeg omdat Lasker zijn wedstrijd in Wijchen tegen Het Kasteel met 5-3 won. Het duurde echter lang voordat die uitslag bekend werd, waardoor de sneker heren lang bij het DSC bleven staan. Op verzoek van Wytse Wiersma een foto van hem. Hier analyseert hij zijn verloren partij.SAM_2503

3B kon De Spassky’s kampioen worden door met 6,5-1,5 te winnen van WSG uit Winterswijk. Een klein kans, maar ze probeerden het niettemin. De overwinning werd wel binnen gehaald maar het werd ‘slechts’ 4,5-3,5. WSG werd hierdoor op bordpunten kampioen. De voorlaatste wedstrijd tegen Max Euwe blijkt achteraf de beslissing te hebben gebracht omdat die wedstrijd verloren ging.

SAM_2481SAM_2483In

Staunton streed om plaats 2 te bereiken. Ze wonnen overtuigend van DSG Pallas. Die konden niet meer kampioen worden en kwamen met 7 man. Een mooie partij spelen wouden ze wel en daarom lieten ze bord 8 op NO staan (niet opgekomen). Yeb Blom kon daardoor de hele middag kijken en zal dan ook wel een goed en lang verslag schrijven. Omdat De Spassky’s wonnen eindigde Staunton op de derde plaats een matchpunt achter de twee koplopers.SAM_2511

HSP/Veendam was met twee overwinningen en 4 matchpunten al veilig. Meestal lukt je dat niet maar in deze klasse waren er twee teams die alles verloren hadden en die elkaar pas in deze laatste ronde troffen. In de laatste ronde kwam er geen overwinning voor HSP//Veendam bij. Ze verloren van Schaakwoude (uit Damwoude) met 5-3.

meer foto’s van de Schaakreporter

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: