Zomertoernooien 7. HZT

Update zondag 12 augustus

scrol naar beneden voor het laatste nieuws

foto René Olthof , overige foto’s van de website toernooi

Het Hogeschool Zeeland Tournament zoals het officieel heet is meer bekend als Vlissingen. Een avondtoernooi (op de laatste zaterdag na), dus echt een toernooi voor de vakantieganger. Overdag toerist aan bv het strand en dan ‘s-avonds schaken. Voor een verslaggever die er niet op zit te wachten om ‘s-avonds laat een verslag te moeten maken is het niet prettig (zacht gezegd). Vandaar dat het verslag niet direkt na de laatste partij wordt gepubliceerd. Vandaag op zondag 5 augustus worden er twee ronden gespeeld

foto van HZ University Chess.

In HZT wordt gespeeld in één grote groep. Dat betekent ratingverschillen van 700-900 tussen de tegenstanders. Een wel heel groot krachtsverschil. Wel leuk dat je dan als 1800 speler direkt tegen een GM mag. Minder leuk voor die 1900 spelere die tegen iemand met 1100 mag. Zo mocht Johan Mostertman (1832) tegen de indische IM Viani Antonio Dcunha (2414) en Taco van de Poel (1909) tegen Ng Eng Soon Derrick (1101) uit Singapore. Dus belangrijk of je net wel tot de bovenste helft hoort of net niet. Johan speelde daardoor aan de live-borden en u kunt zijn partij dus naspelen.

Er worden leuke partijen gespeeld die meestal gewonnen zijn door de sterkere speler. Van de 121 partijen. Slechts twee partijen werd gewonnen door de op papier zwakkere en zeven partijen eindigden in een verrassende remise. Eén daarvan was die van Nick Maatman die remise speelde tegen Kevin Brands (1778). Een zwitsers gambiet om niet op de live-borden te komen? De tweede partij heeft hij intussen wel gewonnen.

Jorden van Foreest, Eelke de Boer, Simon Elgersma, Robert de Boer en Taco van der Poel wonnen hun partij. Nick Maatman dus remise. Johan Mostertman, Loek en Stephan van der Hagen, Sake Jan de Boer en Wyona van de Poel verloren hun partij.

tweede ronde zondagmiddag

Zondag zijn er twee rondes

foto van HZ University Chess.In de tweede ronde is het verschil in rating de helft van de eerste ronde, zo tussen de 200-450. Nog groot, maar de kans op verrassingen neemt wel toe. Zo ook bij de noorderlingen. Twee zeer mooie uitslagen voor ons. Simon Elgersma won van grootmeester Sandipan Chanda (zie foto hierboven) en Sake Jan de Boer won ook van zijn hoger ingeschaalde tegenstander. De overige uitslagen waren conform de verwachtingen. Hierbij aangetekend dat Johan Mostertman en Wyona van de Poel een bye hadden opgenomen.

Jorden, Nick, Eelkeen Loek wonnen ook en Robert, Taco, en Stephan verloren.

derde ronde zondagavond

De derde ronde was de ronde van de familie Van der Hagen. Loek speelde remise tegen Anton Rosmuller (2069) en Stephan won van Alex Jonkheer (1712). Eelke de Boer verknalde zijn stelling op de beruchte zet 40. Tegen GM Wan (2500) kwam Eelke niet in gevaar, maar bij schaken geldt dat al je zetten goed moeten zijn. Eén slechte zet en vier uur spelen  weggegooid. Wat dat betreft is schaken harder dan de meeste andere sporten. Ook de held van gistermiddag (Simon) verloor in de avond. Hoe weet ik niet want het live-bord van Simon werkte niet naar behoren.

Dat is toch wel een probleempje. De nieuwe borden en de daarbij behorende software worden momenteel getest  in diverse toernooien. En ja bij testen hoort dat er wat mis kan gaan. Ik ken weinig testen die direkt 100% goed gaan. Betekent wel dat er af en toe iets misgaat.

Jorden versloeg Sjef Rijnaarts en ook Nick en Robert wonnen. Wyona speelde een verdienstelijke remise tegen Piet Hofste (1707). De enige wat onverwachte nederlaag was die van Johan.

Nadeel van één grote groep is dat als je ongeveer in het midden geplaatst bent het lang duurt voordat je iemand van gelijke sterkte krijgt. Laten we Robert de Boer als voorbeeld nemen.

ronde 1: Jacob de Graaf (1525) – Robert de Boer (1979)

ronde 2: Robert de Boer – Marten Aronssen (2303)

ronde 3: Uwe Eugen Buettgenbach (1641) – Robert de Boer

ronde 4: Robert de Boer – Sjef Rijnaarts (2339)

Maandag 6 augustus

Een kort verslag, want ik was de hele avond bezig met schaakles geven. Ik ben het eens met Afek die zegt dat eindspelen slecht gespeeld worden. Vanfaar dat ik in deze vakantie clubgenoten heb uitgenodigd voor eindspeltraining bij mij thuis. Ondanks de vakantie hebben zich 9 schakers aangemeld om 4 maandagavonden te trainen. Voor mijn gemak in twee groepen. Maar dat gemak heeft de prijs dat je een lange avond bezig bent.

foto van HZ University Chess.

De vierde ronde gaf wat verrassingen te zien. Bovenaan waren dat de verliezen van Jorden, Nick en Eelke. Ook Robert, Stephan en Wyona verloren. Sake Jan won en klom naar 50% en dat is natuurlijke een fantastische prestatie. Simon en Taco wonnen ook terwijl Johan en Loek remise speelden. Voor Loek was dat de tweede 2000+ speler die hij op remise hield.

Dinsdag 7 augustus

Op dinsdag tijd om wat te produceren. Helaas door technische problemen van de website kon ik geen stukje maken. Moet dat dus op woensdagavond doen. Jorden, Nick en Eelke herstelden zich van de maandag en wonnen hun partij, Ook Stephan had het op zijn heupen en won zijn partij. Daarbij remises van Robert, Taco, Johan en jawel Wyona. Loek verloor van zijn derde 2000+ speler achter elkaar en ook Simon en Sake Jan verloren

Woensdag 8 augustus

foto van HZ University Chess.

Nog niet iedereen is uitgespeeld maar ik zie al vele uitslagen. Als die gehandhaafd blijven tenminste. Het gaat wel eens mis, maar ik zie dat ook gebeuren bij het WK atletiek. Schaken is wat dat betreft niet anders dan andere sporten. De familie van der Hagen mochten naast elkaar spelen en die stimulans zorgde voor twee winstpartijen. Bij de familie de Boer was de afstand tussen beide spelers wat groter. Eelke kon daardoor Sake Jan niet voldoende moreel ondersteunen. Eelke won zelf wel, maar Sake Jan verloor. Robert en Taco wonnen hun partij, terwijl Wyona verloor. Nick is nog bezig in een leuke dubbele toren eindspel die de computer positief inschat voor Nick. Pion b6 is dat de winnende pion? ook Simon en Johan zijn nog bezig (of hebben vergeten hun uitslag te melden). Nick won inderdaad en ook
Simon wist zijn partij winnend af te sluiten. Johan speelde zijn derde remise achter elkaar tegen een amerikaan met lage rating

foto van HZ University Chess.

schakers kijken ook vaak naar de stelling op de buurborden.

donderdag 9 augustus

Johan was gisteren als laatste klaar, vandaag bij de eersten en wel met een overwinning. Hoewel zijn resultaten wat tegenvallen heeft hij wel de meeste internationale tegenstand. Achtereenvolgens een indiër, een duitser, twee singaporezen een amerikaan en vandaag een fransman. Dat is toch wat anders dan zes keer een nederlander.

Zondag 12 augustus

Het toernooi zit er op. De site van de organisatie hield er mee op. Ik krijg tenminste de opmerking dat de klok van mijn computer voor loopt. Nu loop ik wel eens achter de feiten aan, en komt mijn verslag soms als mosterd na de maaltijd, vooruit lopen doe ik toch niet. Gelukkig werkt Schaaksite wel en kon ik daar de uitslagen vandaan halen en de partijen van de bovenste borden volgen. Maar géén foto’s, want vier uur rijden vind ik te ver.

Onze troef Jorden bracht dit toernooi niet wat we gehoopt hadden. Hij werd wel de hoogst eindigende nosbo-er met 6,5 punt (uit 9). Maar als nummer drie geplaatste is dat niet voldoende. Daarbij komt nog de tegenstand. De rating van de sterkste tegenstander was 2414. Nu zegt rating niet hoe sterk de speler tegen jou speelt, maar alleen hoe hij in het verleden heeft gespeeld. Als grootmeester is het moeilijk om te spelen tegen zwakkeren. Je kunt niet de theorie volgen, want die kennen ze meestal ook. Je moet dus wat afwijken van de gangbare zetten en dat betekent ook dat je risico gaat lopen. Meestal gaat het wel goed en maakt de tegenstander een fout. Hoewel je daar soms lang op moet wachten. En soms gaat het wel eens mis. Behalve Jorden ging het ook niet goed bij GM Chanda. Die haalde dan nog wel een halfje meer dan Jorden, maar zijn TPR was lager.

Een halfje achter Jorden staan Nick, Eelke en Simon. Voor Nick en Eelke beetje teleustellend, voor Simon een zeer goede prestatie. Dankzij zijn overwinning op Chanda en in de laatste ronde op Arno Bezemer heeft hij 1,87 punt meer gescoord dan verwacht mocht worden.

Onderin werd ook goed gescoord. De schaakvaders Stephan en Sake Jan haalden allebei een mooie overscore. Wyona speelde een TPR van 1562, mede door in de laatste ronde een overwinning te boeken.

Jorden      6,5

Nick, Simon en Eelke  6

Robert  5

Loek en Taco 4,5

Johan 4

Sake Jan 3,5

Stephan en Wyona 3

 

Eindstand HZT te Vlissingen

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: