Zomertoernooien 8 Het ONJK te Borne

update zondag 12 augustus: zie onderaan

ONJK 2018 te Borne

Gelijktijdig met het toernooi in Vlissingen worden de Open Nederlands Jeugdkampioenschappen gehouden in het Twentse Borne. Het toernooi begon maandag en gezien de afstand dacht ik daar wel heen te kunnen voor de opening. Helaas ondanks de aankondiging op de website dat de autoweg deze week open zou zijn werd ik verrast door een afsluiting. Het gevolg ik kwam op tijd voor de opening van de FGH-tjes, maar de ABCD-jeugd was al een half uur bezig en sommigen waren zelfs al klaar. Tja eerste ronde met sterk tegen zwak gebeurt dat wel eens.

ONJK 2018 te Borne

Spelen de senioren toernooien vaak in een sporthal (Dieren en Groningen o.a.) de jeugd speelt in drie sporthallen. Twee sporthallen voor het spelen en één sporthal voor andere aktiviteiten. Uitstekend georganiseerd dus.

ONJK 2018 te Borne

Het was wel warm en vele ouders zaten dan ook buiten in de schaduw en in de wind. Maar na het nemen van wat foto’s was ik toch blij dat ik weer gebruik kon maken van de airco in de auto. In de auto kouder dan in huis maakt autorijden wat aantrekkelijker.

In de eerste ronden zijn er bij de jeugd altijd wat meer verrassingen. De meeste komen om een leuke potje te spelen en te chillen. Men kent elkaar te goed waardoor grote krachtsverschillen niet altijd tot winst leiden van de sterkere. Zo hield Femke Koning (1525) hield Nederlands kampioene Robin Duson (2022) op een knappe remise.

ONJK 2018 te Borne

Na vijf ronden is er in de A-groep niemand met 5 of 4,5 punt. Echte grootmeesters dus. Af en toe winnen en de rest remise spelen. Ook onze troef Jonas heeft al remises gespeeld. Drie van de vijf partijen. Wel tegen spelers van gelijke sterkte. De eerste 13 geplaatste spelers hebben allen een rating boven de 2000. De nummer 1 geplaatste duitser Knudsen heeft een rating van 2222. Dat is een rating die je moet houden.

Het gaat te ver om alle 6 groepen te bespreken. Later in de week een verslag van de Noorderlingen. Ik ken ze niet allemaal, maar de jeugdleider van de NOSBO heeft toegezegd mij de namen te leveren.

update donderdag

foto’s vandaag van Tina Rouwendal op de site van het toernooi.

De A-groep heeft nu twee koplopers. Die hebben die positie op verschillende wijze gehaald. De een is begonnen met twee remises en vervolgens vier keer winnen waarbij alleen de laatste overwinning het vermeldenswaard is. De ander begon met winnen en speelde tussendoor twee remises. De tegenstand van nummer 2 was gemiddeld 100 ratingpunten meer. Omdat er ingedeeld wordt op rating staat de hoogste ratinghouder in elke puntengroep bovenaan.

DSCF3150
De liveborden werken mede door Fons 

In de A groep heeft Jonas zijn twee winstpartijen van de eerste ronden laten volgen met vier remises. De remise van vandaag mag als een negatieve verrassing worden gezien. Ik denk dat Jonas op meer had gehoopt. Maar iedere schaker weet het. Soms zit het er gewoon niet in. Soms vertikt die zwakkere speler fouten te maken. Soms heb je zelf geen ideeën mee. En soms mag je blij zijn dat het nog remise is geworden. Feline, Tijmen, Femke, Gerbrich en Remmelt spelen zo ongeveer volgens verwachting.

DSCF3131
In de B-groep speelt Marlinde de sterren van de hemel. Gedeeld tweedes in een grote groep met vijf andere spelers met 4,5 uit 6 die een volle punt achter staan op de eenzame koploper. En dat is bijna 1,5 punt meer dan verwacht mocht worden. Daan Noordenbos begon slecht met een remise en twee verliespartijen. Terecht vond hij dat toch wel ver beneden zijn stand en won de volgende drie partijen. Hij komt op dreef. Nog drie overwinningen verwachten we van hem. Abedin Heij begon met 1 uit 4 maar gelukkig won hij zijn laatste twee partijen. Morgen krijgt hij daardoor weer een waardige tegenstander. Ook Tetske begint te scoren. Vandaag remise en ze komt daardoor op 1,5 punt.

DSCF3856
De F, G en H-groepen zijn woensdag uitgespeeld. Ze kunnen echter blijven want hun toernooi wordt vervolgd met een tweede toernooi in één grote groep. En 46 kinderen besloten te blijven en in die FGH-groep met een schone lei te beginnen. Het gaat dan wel niet om de titel Open Jeugdkampioen van Nederland, maar daar hebben deze spelers geen oog voor. De ouders hebben daar meer mee. De kinderen willen spelen en het liefst zo veel mogelijk. Ze gaan dan ook rustig verder in de recreatie sporthal.

update zaterdag

ONJK 2018, dag 6

Het toernooi zit er op. Zelfs de BBQ is geweest. Iedereen kan wel/niet tevreden terugkijken op zijn/haar toernooi. Daar zijn de resultaten een onderdeel van, maar ook de manier waarop je gespeeld hebt, de vrienden die je hebt gemaakt, de randaktiviteiten en of je last hebt gehad van de warmte of niet. Kortom als je zoekt altijd wel iets om tevreden op terug te kijken. Alleen de pessimisten kijken naar de dingen die niet zo goed zijn gegaan.

Vanaf de zijkant zag ik een goede ingespeelde organisatie die de klein incidenten/probleempjes wisten op te lossen. En natuurlijk zag ik het enthousiasme bij de spelers. De een wat geconcentreerde dan de andere, de een wat sneller spelen dan de andere, de een de klok voorzichtig indrukken, de andere die er een ram op geeft. En dan het noteren van de zetten. Dat kost de jongere jeugd soms wat moeite. De oudere jeugd doet dat beter, maar daar zitten weer spelers met een onleesbaar handschrift tussen. Ik denk dat dat de reden is dat er zoveel partijen in elke groep live te volgen waren.
Het is een internationaal toernooi en dat betekent dat er ook buitelanders aan meedoen. Op de foto’s kunt u al zien dat de teksten op de banners in verschillende talen zijn. Uit Duitsland en België waren er veel deelnemers, maar ik zag ook zweden, denen en grieken.

OJNK 2018

Laten we maar eens beginnen met de spelers die goed gescoord hebben. Marlinde Waardenburg werd open meisjes kampioen tot 16 jaar. En voor haar belangrijk, zij is daardoor geplaatst voor het NK in 2019. Hoeft ze geen plaatsingstoernooien te spelen. Zij haalde 5,5 punt met een TPR van 1775.

OJNK 2018
Ook Noël Koene kan terug kijken op een geweldig toernooi. Met een score van 9 uit 13 werd hij vijfdes in de E-categorie (tot 10 jr). Op grond van zijn onbetrouwbare rating waren dit er vijf meer dan van hem verwacht mocht worden.

OJNK 2018
Léon Niemeijer speelde ook een goed toernooi. Hij kreeg de zevende prijs in de D-categorie met 8,5 uit 13.

Gerbrich Kroon was zeer tevreden. Maar dat lag ook aan het feit dat haar toernooi zeer slecht begon. De eerst vier partijen die ze speelde gingen verloren en alleen een keer oneven had een punt opgeleverd. De laatste vier ronden scoorde ze echter 3,5 punt waardoor ze toch nog ratingpunten gaat verdienen. Jonas was wat minder tevreden. Hij kwam voor de prijzen en die heeft hij niet gehaald. Als hij zijn laatste partij gewonnen had dan was hij derdes geworden en was het toernooi wel goed geweest. Hij liet een betere stelling uit zijn handen glippen en verloor zelfs nog. En dan ben je niet tevreden zeker niet als een verslaggever je een half uur na de partij vraagt of je tevreden bent. Feline eindigde het toernooi in mineur door de laatste twee ronden te verliezen. Ze eindigde daardoor op de plaats waar ze verwacht werd. Niet goed en niet slecht, maar een punt onder beste meisje. De overige deelnemers speelden kwa resultaat ongeveer volgens verwachting.

In de B-groep Begon Daan slecht zoals u hierboven al hebt kunnen lezen. Een half uit drie was niet goed. Daarna won hij wel vijf keer en mocht daarom de laatste ronde tegen de koploper. Die hield hij knap op remise. Hij komt daarmee op 6 punten. De TPR van 1628 zal hem niet tevreden stellen. Ook Abedin kan niet tevreden zijn. Tetske wel die scoorde beter dan verwacht mocht worden.

In de D-groep scoorde Marthijn Kooistra 6 uit 13 en dat was boven de verwachting.

in de E-groep speelde naast Noël (zie boven) ook Sono Folkers mee. Die haalde 6 uit 13. Het bughouse van Noël en Sono ging wat minder dan de gewone partijen.

OJNK 2018
En de ouders konden na het nemen van foto’s hun kroost mee nemen, naar de camping of naar huis.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: