Europees Kampioenschappen Jeugd

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen en schakenGelukkig maakt Peng foto’s van de nederlanders en publiceert ze deze ook. Scheelt weer een heleboel foto’s kijken om te zien of de organisatie ze misschien op de foto hebben gezet. Op de blog uitzendingen kunt u een verslag lezen per ronde. Helaas van de ronde van de vorige dag. Daarom eerst de resultaten van Eelke en Machteld. En later voeg ik dan de opmerkingen in de blog toe, in schuinschrift.

Woensdag

Laatste ronde, laatste kans. Nu die hebben zowel Eelke als Machteld aangegrepen om de score wat draaglijker te maken. Beide wonnen hun partij.

Eelke kwam daarmee op 5,5 uit 9. Dat kost hem wel wat ratingpunten. Zijn vijf winstpartijen leverde namelijk ongeveer evenveel ratingpunten op als één verliespartij aan ratingpunten koste. Het levert problemen op als je steeds tegen spelers moet die een lagere rating hebben.

Machteld won dus ook haar partij en kwam eveneens op 5,5 uit 9. Elk van haar winstpartijen leverde haar 3 ratingpunten op, minder dan de ene remisepartij haar koste (-16,8). Dat was natuurlijk van te voren bekend. Zelfs als ze gewonnen had had dit toernooi haar punten gekost.

Zowel Eelke als Machteld zullen meer gehoopt hebben dan 5,5 punt.

Eelke (U16) kreeg een Siciliaanse zijvariant op het bord die als erg dubieus te boek staat en maakte er korte metten mee.

Machteld (G12) had het even moeilijk, maar wist de slotronde toch nog overtuigend te winnen.

resultaat Machteld     resultaat Eelke

Dinsdag

20180827-140731-6535 20180827-141110-6548

foto’s Harry Gielen

Het gaat niet zoals gehoopt in Riga. Eelke kwam niet verder dan remise (niet goed en niet slecht) en Machteld verloor. Als supporter heb je dan een slechte avond. Maar als echte supporter ga je er van uit dat het morgen weer knallen wordt. Een echte supporter steunt door dik en dun en moppert niet (teveel) als het dun is. Voor morgen dus Go-go Machteld en Eelke.

Machteld (G12) kreeg weer wit; driepaardenspel, maar de aanval van haar tegenstandster was helaas sneller…

Eelke (U16) kreeg met zwart vanuit het Siciliaans een Breyer, manoeuvreerde beter dan zijn tegenstander, stond gewonnen, maar liet eeuwig schaak toe.

Maandag

Precies het tegenovergestelde van zondag. Machteld verloor haar partij terwijl Eelke won. Eelke kreeg vandaag op papier de sterkste tegenstander tot nu toe. En dat bevalt blijkbaar beter dan de wat zwakkere tegenstanders. Morgen een op paier nog sterkere tegenstander dus dat wordt waarschijnlijk weer winnen. Ook Machteld kreeg op papier de sterkste tegenstandster, maar dat liep dus niet goed af. Nu zegt rating in deze groep niet veel, want ook de nummer twee van de startlijst heeft net als Machteld maar 4,5 punt.

Machteld (G12) : In plaats van 1…c6 deed Machtelds tegenstander 1…c5, en op zet 5 het dubieuze …e5. Machteld reageerde niet goed en kwam in een stelling zonder plan terecht. Dat plan was er helaas wel voor de tegenstander: 0-1.

Eelke (U16) kreeg in plaats van de verwachte ‘Poisened pawn’ een andere variant van het Najdorf. Deze bleek de tegenstander niet goed te kennen en dus won Eelke zonder problemen.

Zondag

Na de rustdag heeft Machteld vandaag haar goede resultaten voortgezet. Zij won vandaag weer en staat met 4,5 punten op een gedeelde zesde plaats een punt achter de leidster. Bij de bovenste 10 staan trouwens 5 russinnen. Wie zegt dat de schaaksport in Rusland is weggevallen heeft het dus wel mis.

Eelke speelt helaas niet het toernooi van zijn leven. In tegendeel het gaat een stuk minder dan vorig jaar. Vandaag verloor hij en een toppositie is wel buiten beeld geraakt. Drie uit zes is toch wel beneden zijn stand

opmerkingen blog uitzendingen

Eelke (U16) kon op verschillende manieren materiaal winnen, maar koos de verkeerde. De twee lopers van de tegenstander bleken sterker dan zijn toren en paard.

Machteld (G12) kwam in een Franse dichtgeschoven structuur terecht. De tegenstander gaf een pion weg met 20.b4 (omdat pion a3 gepend stond), pion a3 ging er even later ook nog van af en met twee pionnen meer was het niet moeilijk meer.

Vrijdag

Vandaag goede resultaten. Zowel Machteld als Eelke wonnen hun partij. Machteld komt daarmee op 3,5 punt en Eelke op 3. Machteld staat daarmee op een gedeelde  8-21e plaats (van de 82 deelnemers) en Eelke op een gedeelde 25-51e plaats (van de 113 deelnemers).

opmerkingen blog uitzendingen:

Eelke (U16) won zijn derde partij op rij, doordat zijn tegenstander incorrect twee stukken voor toren en pion offerde.

Machteld (G12) is weer terug in de race. De tegenstander rokeerde lang en daar stond de koning onveilig. Winst.

Ter ondersteuning van Machteld en Eelke was Harry Gielen afgereisd naar Riga. Hij kon het natuurlijk niet laten en maakte daar een fotoserie

Daaruit een tweetal foto’s

20180824-134514-6030<

20180824-140351-6088

En Peng zette Harry op de foto.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, zittende mensen, tafel en buiten

Op de uitslagen moet u nog even wachten. Ze zijn nog bezig.

Donderdag

De jarige Machteld woensdag in vol ornaat achter het bord. Gefeliciteerd

Eelke won voor de tweede keer op rij. Laten we hopen dat dat de start is voor een heleboel zeges.

Ook Machteld won vandaag.

over gisteren (woensdag) zij de blog:

Eelke (U16) haalde met een strakke overwinning vandaag zijn eerste punt. Hij zette zijn tegenstander mooi weg!

Machteld (G12) vierde vandaag haar elfde verjaardag. Ze had de pech, dat haar tegenstandster een uitmuntende partij speelde, beter dan dat haar rating deed vermoeden. Machteld werd ge’tweede-rij’d.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen

Eelke kan een beetje lachen. Hij won zijn derde partij.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Machteld van Foreest, lachende mensen, zittende mensen en tafel

Machteld lacht altijd. Of ze nu wint of verliest. Woensdag verloor ze en haar kennende baalt ze daar wel van.

Eelke is bepaald niet geweldig gestart met zowel op maandag als dinsdag een verliespartij tegen spelers die hij op grond van hun rating zou moeten verslaan. Maar zoals eerder al gemeld, rating zegt niet zoveel.

Machteld begon met een remise maar won de tweede partij. Trouwens de bovenste zes geplaatste meisjes wonnen geen van allen. Wat maar weer eens aangeeft dat rating niet zoveel zegt bij de jeugd. En neen het waren geen zwitserse gambieten.

Vandaag is de opening van het EK voor de jeugd. Morgen beginnen de partijen. Van de 14 nederlandse deelnemers komen er twee uit ons gebied. Eelke de Boer doet mee in de groep Tot 16 jaar en Machteld van Foreest in de groep Meisjes tot 12 jaar. In het begeleidingsteam van de jongeren zit Sipke Ernst, naast Zhaoqin Peng, Robert Ris en Dimitri Reinderman.

Ze zijn te volgen op de blog van de KNSB en op de site van de organisatie.

Op de site van de organisatie kunt u ook live-partijen volgen. Ik kan nu natuurlijk nog niet zeggen welke partijen zijn te volgen. Maar u kunt dat natuurlijk morgen zelf gaan bekijken.

Eelke is als 29e geplaatst van de 114 deelnemers. De nummer 1 is de italiaanse IM Francesco Sonis met een rating van 2468. Hij is de enige deelnemer in deze groep die al IM is.

Machteld is als eerste geplaatst in haar groep. Ze heeft een rating van 2135. Verder is er nog één speelster met een rating van 2008. De rest zit onder de 2000. Voor degene die denken dat zij daarom automatisch kampioen wordt is een waarschuwing op zijn plaats. Het is helemaal niet makkelijk om als eerst geplaatste ook te winnen. Tegen jou is men optimaal gemotiveerd, al tevreden met remise en niet vies van afbraakschaak. Daarnaast is er natuurlijk de psychische druk van het moeten winnen. Dat roept steeds de vraag op van wanneer neem ik risico. En voorts is de rating van een heleboel jeugdspelers onbetrouwbaar. Enerzijds doordat ze zich sterk ontwikkelen waardoor de rating altijd achterloopt, anderzijds omdat zij vaak spelen tegen andere kinderen die een hele lage rating hebben en dan kost elke remise een boel ratingpunten.

Machteld en Eelke veel succes in Riga. We blijven jullie volgen.

(foto’s komen van de blog van de KNSB; fotografe Peng)

Tagged with:
Geplaatst in jeugdschaken, jeugdtoernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: