Voorbeschouwing KNSB

Hadden we vorig jaar nog twee teams in de Meesterklasse, dit jaar zijn dat er nul. Groninger Combinatie is gedegradeerd en Sissa heeft zich teruggetrokken. Ook Sissa 2 speelt niet meer onder de vlag van Sissa maar als nieuwe vereniging LOS. En nieuwe verenigingen moeten starten in de vierde klasse. Deze klasse is er dit jaar voor het eerst. En door de open inschrijving kan men starten in deze klasse ipv derde klasse regionale bond. Betekent dat Sissa 3 nu plotseling Sissa 1 is geworden. Sissa was wel zo verstandig om niet met dat team in de Meesterklasse of Eerste klasse te gaan spelen.

SAM_2433In klasse 1A is Groninger Combinatie versterkt met drie Sissanen: Julian Kramer, Nick Maatman en Simon Elgersma. Daarnaast geeft men de jeugd een kans met Machteld van Foreest in het eerste. Wie staan er dan niet meer op: Daan Brandenburg, Sergei Tiviakov, Joris Brennikmeier zijn de belangrijksten. Maar die komen misschien als het nodig is nog invallen. Maurice Schippers en Jan Baljé versterken het tweede. Men is op basis van gemiddelde rating als eerste geplaatst. Deze is echter niet veel hoger dan Paul Keres uit Utrecht. Die hebben 4 IM’s in hun opstelling.

In klasse 2A spelen Groninger Combinatie 2 en Assen. Assen moest de laatste jaren tegen degradatie knokken. Dat deden ze met succes. Dit jaar hebben ze zich versterkt met Ivo Maris (2324 terug van Sissa) en Tjapko Struik (2268). Dat kan je toch een leuke versterking noemen. Op papier zijn ze als vierde geplaats, gemiddeld 1 ratingpuntje minder dan GC-2. Bij Groninger Combinatie 2 zijn dus Maurice Schippers en Jan Balje vanuit het eerste gekomen. Joop Houtman zorgde voor de grootste verrassing door over te stappen naar de Spassky’s. Sterkste team op papier is SSC 1922. Maar de verschillen in deze klasse zijn niet zo groot.

In klasse 3A zitten nu alle nosbo-teams bij elkaar. De laatste jaren waren ze verdeeld over 3A en 3B. We krijgen dus vele derby’s. De zeven Nosboteams worden aangevuld met drie friese teams. Zoals hierboven al is gemeld is Sissa 3 nu Sissa 1 geworden. Nieuw is Raymon Oord. Staunton heeft geen wijzigingen. Die zijn er wel bij Hoogeveen. Osama Sadalah speelt niet meer en Sander Taams studeert nu in Italië. De plaatsen worden opgevuld door emmenaar Willem Boontje en Bert Janmaat. Hiermee hoort Hoogeveen niet bij de top. Dat geldt ook voor Haren/Oostermoer die extra kon promoveren dankzij de terugtrekking van twee Sissa-teams. Zij hebben zich wel versterkt met Vincent Valens (nog 2206) en Meino Aden (Fide 1959). Vincent heeft jaren niet gespeeld we zullen dus moeten afwachten hoe het gaat. Ook Assen 2 zal geen kandidaat zijn voor het kampioenschap. HSP/Veendam lijkt op papier nu een middenmoter met ongeveer hetzelfde team als vorig jaar. De Spassky’s verwachten we weer in de top. Ze hebben één wijziging. Jan Joris Groenewold ging en Joop Houtman kwam. Op papier zijn ze nu het tweede team, achter Philidor 1847  2. Schaakwoude zal ook in de middenmoot meedraaien. Het team Mid Fryslan is op papier het zwakste team. Maar er degraderen twee teams.

SAM_2474En dan hebben we natuurlijk de nieuwe vierde klasse. In klasse 4A komen de vijf NOSBO-teams uit, aangevuld met vier friese teams en Qonnected Hardenberg 2 met de zusjes Waardenburg. Op papier is LOS natuurlijk de favoriet met een gemiddelde rating van 2246. Vorig jaar speelden ze boven in de eerste klasse mee. Daar horen ze ook thuis en met deze opstelling zouden ze als vierde van de tien teams geplaatst zijn in de Eerste klasse A. Om dat weer te bereiken moeten ze nu drie jaar de spelers bij elkaar houden en drie keer kampioen worden. Dus geen team worden die als los zand aan elkaar hangt. De vierde klasse moet natuurlijk geen probleem zijn. Dat ze meedoen is wat sneu voor Groninger Combinatie 3 die op papier de duidelijke nummer twee is en de kans op terugkeer in de derde klasse nu als een echte uitdaging kan zien. De overige teams zitten gemiddeld dicht bij elkaar van 1756 (Hardenberg 2) tot 1850 (Tjonger Aa Linde). Dat betekent dat ESG, Staunton 2 en Groninger Combinatie 4 vooral naar onderen zullen kijken en de degradatie zullen willen ontlopen. Bij Staunton 2 doet Lucien Jerphanion mee. Bij ESG is Wim Fokkens weg en speelt Ton Selten mee. Die zal wel hopen in de eerste ronde tegen LOS op Koen Lambrechts te stuiten. Opvallend dat de teams die vanuit de NOSBO zich nieuw hebben aangemeld voor de vierde klasse het blijkbaar ook als team hebben gedaan.

Wedstrijden 15 september:

1A: Philidor 1847 (Leeuwarden)  – Groninger Combinatie

2A: Assen – Arnhemse Schaakacademie

WSG (Winterswijk) – Groninger Combinatie 2

3A: De Spassky’s – Hoogeveen

HSP/Veendam – Staunton

Haren/Oostermoer – Sissa

Philidor 1847 2 – Assen 2

4A: Groniner Combinatie 4 – Tjonger Aa Linde (Wolvega)

Qonnected Hardenberg 2 – Staunton 2

LOS – ESG

Philidor 1847 3 – Groninger Combinatie 3

Voor de vijfde klasse is de indeling bekend gemaakt, met vier teams uit NOSBO: Zij spelen deze ronde nog niet.

Klasse 5A Club Clubnummer
1 Assen 3 020001 Assen
2 ZZS! 1 040077 Zwolle
3 SISSA 2 020027 Groningen
4 Tjonger Aa Linde 2 010040 Wolvega
5 vrije ronde
6 Haren & Oostermoer 2 020012 Haren GN
7 ZSG 2 040074 Zwolle
8 Groninger Combinatie 5 020054 Groningen
Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: