De Olympiade is bezig (update woensdag)

De schaakolympiade is gestart. Drie groningers doen mee, nl Sergei Tiviakov en Jorden van Foreest bij de mannen en Iozefina Paulet bij de vrouwen. U ziet dat ik wat chauvinistisch ben. Iozefina woont tegenwoordig in Woerden maar omdat ze speelt bij de Groninger Combinatie (en dus lid is van de NOSBO) neem ik haar gewoon mee. Daar tegenover staat Jordan die tegenwoordig speelt voor de Kennemer Combinatie, maar omdat hij woont in Groningen neem ik hem ook mee.

Neen, Tea Lanchava is al zo lang vertrokken uit ons gebied, die neem ik niet mee.

De start is veelbelovend. Iozefina,  Sergei en Jorden wonnen vandaag zeer vlot hun partij. Zie hier de partijen. De overige nederlanders wonnen ook allemaal. Een mooi begin tegen zwakke tegenstanders. Nu volhouden.

Ook de tweede ronde wonnen ‘onze’ spelers. Jorden speelde niet mee. Sergei en Iozefina wonnen. De heren hebben nu twee keer met 4-0 gewonnen, de dames een keer met 4-0 en een keer met 3-1. Anne Haast liet zich verrassen en overzag een mat in vier.

De derde ronde ging het niet zo makkelijk. De heren stuitte op één van de kampioenskandidaten de Verenigde Staten. Sergei had een rustdag en blijft daardoor op een 100% score staan. Jorden speelde wel en liep tegen een nul aan. Voor mij als leek een niet te volgen partij. De witte dame die naar h3 gaat en vervolgens een paar zetten later weer naar d1 terugkeert. De zwart dame deed dat ook en ook die keerde terug naar zijn beginstand op d8. Zelfs twee keer ging de zwarte dame terug. Jorden probeerde door ruil van al zijn stukken de remise binnen te slepen. Helaas op zet 37 deed hij dat niet slim en een paard raakte verzeild achter de vijandelijke linie en kon daar niet goed meer wegkomen. Tegenstander Shankland (2722)  liet het buitenkansje niet liggen en won daarna eenvoudig.

Bij Iozefina ging het al mis op zet 22. Zij won de kwaliteit tegen 2 pionnen. Maar de witte toren en loperpaar en twee pionnen tegen de zwarte twee torens en een paard bleken veel sterker te zijn. Een inschattingsfout dus. Toen dan ook de twee pluspionnen twee vrijpionnen werden was de kans op een resultaat miniem. En er kwam geen kans meer.

In de vierde ronde wonnen Sergei en Jorden allebei tegen niet al te sterke tegenstanders. Maar je moet het natuurlijk wel even doen. Bij de vrouwen had Iozefina een rustronde.

In de vijfde ronde wonnen de dames makkelijk van Montenegro. Iozefina won vtij eenvoudig hoewel ze wel al haar tijd gebruikte. Een tegenstandster met een rating van 1651 moet je tenslotte niet onderschatten. De rating kon eens niet kloppen. Bij de heren won Sergei al weer voor de vierde keer. Dat levert een TPR op van 3086. De vier uit vier is behaald tegen gemiddelde rating van 2255. Een enkele remise had dan al ratingverlies opgeleverd. Jorden moest berusten in een remise. Op dat moment was de teamwinst al binnen.

Morgen (zaterdag) is er een rustdag. Bij de heren staat Nederland nu 12e (start was 13e) met vier gewonnen en één verloren (tegen de VS). Met hetzelfde resultaat staan de dames op de 18e (start 16e) plaats.

De zesde ronde was voor Sergei een rustdag na de rustdag van gisteren. Jorden speelde wel maar het resultaat viel t egen. Jorden ruilde een toren en twee pionnen voor twee paarden. De tegenstander maakte daar een stuk tegen drie pionnen van. Dat werd weer afgewikkeld naar een eindspel met een vrije a-pion voor Georgië 3 met de toren ervoor. De speler van Georgië speelde dat beter dan de computer. De computer speelt de pion snel op naar a7 en geeft dat nog + 2.  De georgiër liet de pion op a7 staan en won. Iozefina speelde tegen de in nederlandse schaakkringen niet onbekende Fiona-Steil Antoni. Het startte als een rustige Italiaan, maar Fiona kwam al snel met haar zwarte koningspionnen oprukken. De computer vindt dat maar niks en dat bleek in deze partij te kloppen. Iozefina kwam steeds beter te staan. De computer waardeerde de stelling boven de +9. De manier waarop ze de dames ruilde vond hij dan maar weer niks (terug naar +1,31). Later werd een paard geruild voor twee pionnen waardoor er een eindspel ontstond van paard en zeven pionnen tegen paard, loper en vier pionnen. Zwart verloor nog een pion. Nog steeds remise volgens de computer maar Fiona raakte in paniek (?) en offerde haar paard voor twee pionnen. En dan sta je als wit twee pionnen voor. Fiona liet het zich niet  meer bewijzen.

Beide nederlandse temas nu 5x gewonnen en 1x verloren. De mannen staan nu met negen andere landen op de gedeelde vierde plaats en moeten nu tegen Duitsland. De dames staan met acht andere landen op de gedeelde vierde plaats en mogen nu tegen het als derde geplaatste China.

De zevende ronde was Sergei er weer niet bij, Hopelijk was dat een taktisch besluit en is hij niet ziek. Jorden en Iozefina speelden wel en bij beide was het een lange partij. Bij beiden heel lang remiseachtig en beiden kregen in het eindspel kleine kansjes. Niet genoeg om te winnen helaas. De mannen kwamen uit op vier remises tegen een gelijkwaardig Duitsland. Bij de dames verloren de zwart spelers en speelden de witspelers remise tegen een sterk China.

De achtste ronde moesten de mannen tegen China. Weer zonder Sergei. Net als bij de dames gisteren verloren de heren tegen het sterke chineze team (3x 2700+ en 1x 2800+). Het werd wel een krappe nederlaag. Drie remises en een verliespartij van Loek. Jorden dus ook remise tegen Chao b Li (2708). De hele partij gelijkwaardig en op zet 31 remise gegeven. De nederlandse dames hadden geluk bij de indeling. Verlies je van China en dan mag je de volgende ronde tegen Rusland. Die spelen niet zo goed en hebben al twee keer verloren. Maar het team blijft natuurlijk loei sterk. En dat kwam er helemaal uit. Nederland werd opgerold met 4-0. Ook Iozefina verloor. Ze offerde nog een loper op h6 maar die werd niet genomen. Zwart koos er terecht voor om zijn centrumpionnen naar voren te gooien. En die pionnen werden erg sterk en legde de witte stelling onder grote druk. Zo rond zet 15 was de computer een grote fan van zwart en dat werd met de zet beter. Op zet 32 werd de hopeloze strijd gestaakt.

In de negende ronde wonnen de heren van Moldavië met 3-1. Dit door overwinningen van Jorden en Anish Giri. Moldavie is een klein land op de grens tussen Roemenië en de Oekraine. Kwa schaken doen ze het niet slecht. Jorden had een partij waarbij de tegenstander een toren tegen twee stukken in wou leveren. Het tweede stuk kon echter niet zo gauw gepakt worden. Hij bleef aktief spelen en die aktiviteit leidde tot een blunder op zet 27. Na de blunder werd gelijk opgegeven. Bij de vrouwen deed Iozefina niet mee. Haar beurt om een keer niet mee te doen. Dat hebben ze geweten zou ik zeggen. Ze verloren van Peru en dat zal niet in de planning hebben gezeten.

De tiende ronde was een deceptie voor de mannen. India was op drie borden wel iets sterker, maar niet zo veel dat er niet gehoopt kon worden op een goede prestatie. Het werd het niet, men verloor met 3-1 en ze staan nu 23e. Jorden was samen met Loek de verliezer deze ronde. En vrij kansloos moet ik zeggen. Daar is nog wat werk te doen. De vrouwen deden het beter, maar die hadden het l eerder laten liggen. Nu mochten ze tegen België. Met één 2200 speler en drie spelers onder de 2000 een goede gelegenheid om te scoren. En dat deden ze dan ook. Het werd 4-0. Ook Iozefina won en wel met de mooiste partij van de acht nederlanders. De moeite waard om na te spelen. Zie link tiende ronde hieronder.

De elfde ronde was een nog grotere deceptie voor de mannen. Was het toernooi al verpest en wou men graag naar huis. Was de energie op waardoor ze geen creativiteit meer konden ontwikkelen. Wie zal het zeggen. Maar verliezen van het zwakke Mongolië terwijl je per bord zo’n 200 ratingpunten meer hebt kan ik moeilijk anders noemen. Drie remises en een verlies van Loek. Jorden remise in een saaie partij. Bij de dames was het anders. Die kregen weer een zwakke tegenstander, nl Maleisië. Het werd 4-0. Iozefina had het niet makkelijk tegen een tegenstandster die graag wou afruilen. De partij bleef lang gelijk opgaan. Aan het eind werd dat anders. In een eindspel met beide vrij pionnen leek Iozefina het betere van het spel te hebben. Zij had twee verbonden pionnen op de c en d lijn de tegenstandster een dubbele op de a-lijn. Maar de voorste a-pion was wel verder. En plotseling stond Iozefina verloren. De tegenstandster zag de combinatie niet (of te laat) en toen kon Iozefina een mooie mataanval uitvoeren. Later nog een nabespreking

Nabespreking:  Volgt nog als alle partijen zijn afgelopen.

De partijen worden besproken op Schaaksite, zie de links hieronder.

Blog Jan Werle       mooie partij

Partijen eerste ronde met commentaar op Schaaksite

Partijen tweede ronde met commentaar op Schaaksite

Partijen uit de derde ronde met commentaar op Schaaksite

partijen vierde ronde op Schaaksite

partijen vijfde ronde op Schaaksite

verslag zesde ronde

Verslag zevende ronde op schaaksite

verslag achtste ronde

verslag negende ronde

verslag 10e ronde

Geplaatst in KNSB, schaakolympiade
2 comments on “De Olympiade is bezig (update woensdag)
  1. De Directeur schreef:

    Zullen we er Jorden van maken? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: