Verslag tweede ronde

foto website HSP

Klasse 1A: Groninger Combinatie – SG Max Euwe (Enschede): 6,5-3,5

De Groninger Combinatie won eenvoudig van Max Euwe. Gezien het ratingoverwicht zou dat ook moeten natuurlijk. Toch kwamen ze op enkele borden er niet door en dat zal de tegenstanders plezier hebben gedaan. Machteld van Foreest mag ervaring opdoen in het eerste. In deze wedstrijd kwam ze er nog niet aan te pas. Maar ja, ze wordt elke jaar beter dus we verwachten nog wel wat van haar dit jaar.

voorlopig kort verslag van GC1

Klasse 2A: Groninger Combinatie 2 – Assen: 5-3

Dit was op papier het topduel in deze klasse. In deze ronde waren het op rating de sterkste teams met een klein voordeel voor Assen. Aan beide zijde waren de sterkste spelers op bord 3 geposteerd. Zeker om elkaar te vermijden of ze waren bang dat ze de zwakste tegenstander zouden krijgen. Het resultaat was in ieder geval goed. Ivo Maris en Maurice Schippers mochten tegen elkaar. Zoals het hoort. Hoewel Ivo die partij won ging de winst naar de Groninger Combinatie 2. Die heeft nu twee keer gewonnen en Assen twee keer verloren.

verslag Assen    verslag GC 2

Klasse 3A: Assen 2 – De Spassky’s: 2-6

Het tweede van Assen gingen er volgens verwachting af tegen het ervaren team van de Spassky’s

verslag De Spassky’s

Sissa – Schaakwoude (uit Damwoude): 5-3

Sissa zorgde wel voor een verrassing door Schaakwoude te verslaan. Dat kwam mede door de overwinning van Eric Jan Walinga op Gert Jan Rauw.

verslag Sissa

Staunton – Haren & Oostermoer: 4-4

Een gelijkspel doordat Haren/Oostermoer aan de topborden 3,5 punt haalde en Staunton aan de onderste borden hetzelfde deed. Staunton is in de breedte gelijkmatiger, terwijl je dat bij Haren&Oostermoer niet kunt zeggen. Vincent Valens wist ook zijn tweede partij te winnen (tegen Jonas Hilwerda) dus hij is het niet verleert.

Hoogeveen – HSP/Veendam: 5,5-2,5

foto website HSP

Hoogeveen zorgde voor een verrassing door van HSP/Veendam te winnen. Vorig seizoen was dat geen verrassing geweest. Maar door het vertrek van Sadallah (wel als toeschouwer aanwezig) en Taams was het nu wel. Zeker omdat HSP/Veendam zich versterkt heeft met Erwin Heijnen. Bovenin scoorde Hoogeveen 3,5 punt en onderin werd ook nog twee punten gehaald.

verslag HSP

Klasse 4A: Groninger Combinatie 3 – Groninger Combinatie 4: 4,5 – 3,5

Je verwacht altijd een grote overwinning voor het hoogste team, maar uit ervaring weet ik dat dat niet altijd zo eenvoudig is als gezegd. Ja, natuurlijk het wil wel eens een grote uitslag worden, maar veel vaker wordt het een nauwe escape voor het hogere team  en soms halen ze dat nog niet eens. In deze wedstrijd wisten slechts twee spelers van het derde te winnen. Ewout Clarenburg en Henk Bosveld deden hun plicht. Frans Vermeulen deed namens het vierde nog wat terug. De overige vijf partijen eindigden in remise.

Emmer Schaakgenootschap – Schaakwoude 2: 2,5-5,5

Beide teams waren er op gebrand om te winnen. ESG speelde te slecht om daar aanspraak op te maken. Vanaf het begin had Schaakwoude het betere van het spel en dat gaven ze niet meer weg. Vijf keer wist de speler van Schaakwoude te winnen en dat lukte slechts twee ESG-ers. De enige remise aan bord 1 was een zware partij die eindigde in een dameeindspel en dus in eeuwig schaak.

verslag ESG

ESG-Schaakwoude

klik op de foto voor meer foto’s

Staunton 2 – Lokatie Onafhankelijk Schaken: 0,5-7,5

LOS scoorde er weer op los. Nu een half puntje meer dan in de eerste ronden. Het gemiddelde ratingverschil was dit keer dan ook precies 400. Alleen marijn Swemmer wist aan het eerste bord remise te spelen.

verslagje Staunton

Klasse 5A: Assen 3 – Groninger Combinatie 5: 4,5-3,5

De eerste ronde voor Klasse 5A. Ze spelen slechts zeven ronden. Doordat Voorst zich teruggetrokken heeft is men ook nog 1 ronde vrij. De vier NOSBO-teams speelden wel en nog wel tegen elkaar. Assen trad aan met vijf jeugdspelers en drie ervaren mannen. De jeugdspelers haalden 1,5 punt, de drie oudere mannen wonnen alle drie. Dus toch nog een krappe overwinning. Gezien de sterkte van beide teams kon dit wel eens de wedstrijd voor de laatste plaats zijn geweest. Natuurlijk is het afwachten hoe de jeugd zich gaat ontwikkelen.

verslag GC 5

Sissa 2 – Haren&Oostermoer 2: 4,5-3,5

Beide teams waren aardig aan elkaar gewaagd. Opvallend was dat zes zwartspelers wonnen en slechts één witspeler. Die ene witspeler (Tjeerd Santema) zorgde er voor dat de winst naar Sissa ging.

verslag Sissa 2 (onder die van Sissa 1)

Tot slot

U ziet dat er zondagavond nog weinig verslagen zijn gepubliceerd. En dat is jammer, vooral omdat het leuk is om verslagen van twee kanten te lezen. En we hebben natuurlijk vele derby’s dit jaar.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
3 comments on “Verslag tweede ronde
 1. Maarten schreef:

  Gisteren stonden er al wel twee verslagen op de sissasite. Echter niet op het forum maar onder verslagen.

 2. Ernst-Jan schreef:

  Rijkelijk laat, maar wat goed is komt….op zijn Loss
  http://www.los-groningen.nl

 3. Sjoerd schreef:

  Jan,
  Kleine correctie uit jouw verslag van Assen 3 – GC5. Jij schreef “De jeugdspelers haalden 1,5 punt, de drie oudere mannen wonnen alle drie.”
  De jeugdspelers haalden echter 2,5 punt en van de drie oudere mannen wonnen er twee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: