Dag zeven van Hoogeveen

Elke keer moet ik opletten, want het is dag 7 van het toernooi terwijl de Open groep met ronde 8 bezig is. De amateurs spelen acht ronden (ipv de gebruikelijke negen).

In de Open groep spelen de bovenste vier spelers na zeven ronden vandaag een halve finale. Morgen spelen de winnaars van die strijd om de eerste plaats en de verliezers spelen om plaats drie. Men hoopt hiermede voor extra kijkplezier te zorgen. Dat lukt zeker als de spelers remise spelen, want dan krijg je knock out snelschaakpartijen. En dat geeft natuurlijk altijd spektakel. Ook vandaag weer.

Maar goed op de website van het toernooi kunt u genoeg daarover lezen. Ik beperk me in de open groep tot de noorderlingen. Eelke de Boer verloor vandaag van GM Roeland Pruijssers en kan de titel ‘eerste van de rest’ vergeten. Maurice Schippers won wel (van Jan Boersma). Daarmee komt Maurice net als Eelke op 5 punten. Machteld van Foreest won ook vandaag weer (van Jip Damen 2192). Daarmee komt ze nu op 4,5 punt (na een start met drie nullen). Ook Jonas Hilwerda kwam op 4,5 punt door te winnen van Dries Wedda. Al deze vier kunnen dus de hoogste noorderling worden. Dat levert geen extra prijsje op, alleen de eer.

Morgen mogen Eelke en Maurice onderling het uitvechten. Bij een remise kunnen de andere twee er nog naast komen. Machteld moet dan winnen van Simon Elgersma en Jonas van Stefan Colijn. Voor beide een zware klus, maar ik heb vertrouwen in hun.

In de ochtendgroep liep de koploper Pierre Smeets tegen een nederlaag aan. Merkon Oseb wist hem te verslaan. Dat zie je vaker in een zwitsers toernooi. Je blijft winnen en dan geef je een remise om de koppositie vast te houden en dan gaat het de ronde er na mis. Kom je uit de winning-flow door een remise te spelen ?? In ieder geval speelt de 17-jarige Merkon het toernooi van zijn leven. De eerste rond kon hij niet en kreeg een bye. Winst in ronde twee. In de derde ronde remise tegen Fons van Hamond en daarna vier overwinningen op rij. Die gaat op de volgende ratinglijst een sprong maken. Matthijs Dijkstra kwam mede aan kop door te winnen van Fons van Hamond. Die kan als excuus aanvoeren dat hij ook moet zorgen voor de liveborden van het toernooi. Die worden alleen ‘s-middags gebruikt maar het werkt wel door. Gisteren gaven de onderste borden namelijk problemen en ook vandaag ging het niet zo als gewenst. Morgen dus het duel tussen Merkon en Matthijs om de eerste plaats.

Pierre Smeets en Wouter Lardinois staan op een halfje en kunnen dus bij een remise van de koplopers langszij komen. Ze hebben elkaar al gehad en spelen dus niet tegen elkaar. Alleen winst geldt voor hun.

De Lewenborg strijd tussen Jan Schut en Boudewijn Hoogeboom werd gewonnen door Jan Schut. Onderin wisten Esther Visbeen en Broer Akkerboom hun eerste volle punt bij te schrijven.

In de middaggroep wist Albert Vasse de strijd om het koploperschap in zijn voordeel te beslissen. Hij won van mede koploper Christiaan Mol. Vasse komt hierdoor als enige op 6,5 punt. Niet gek voor een arbiter die normaal alleen aan de kant staat toe te kijken. Blijkbaar kun je ook daarvan veel leren. De nummer 1 van de plaatsingslijst Dick Stavast verloor voor de tweede achtereenvolgende keer. Nu van Jord Ypma. De laatste komt hierdoor op 6 punten. Vasse en Ypma mogen morgen onderling uitvechten wie eerste wordt. De overige spelers zijn uitgeschakeld voor plaats 1. Ze kunnen echter nog wel vechten om plaats 2.

Christiaan Mol en Ferry Weverling hebben daar de meeste kans op met hun 5,5 punt. De tien spelers met 5 punten kunnen alleen hopen dat de uitslagen precies goed vallen. Bijvoorbeeld Vasse wint (Upma blijft op 6 staan) en Mol en Weverling spelen remise (komen ze beide op 6 punten). Dan kunnen de 5-punters door zelf te winnen ook op 6 punten komen.

 

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: