Goede KNSB-ronde voor de NOSBO

Phildor 1847 3-ESG
Sissa tegen het tweede van Philidor 1847
Het was een goede ronde voor de NOSBO. In de strijd tussen NOSBO-teams en niet NOSBO-teams gloreerde de NOSBO. We moeten naar de vijfde klasse om het enige verlies van een NOSBO-team (tegen niet NOSBO-teams) tegen te komen. En sommige overwinningen waren erg groot. Dat LOS wint met 7,5-0,5 is niet zo bijzonder, maar dat Assen met 7-1 wint van Hardenberg net als Sissa 2 van ZSG 2 is dat wel.

Update: een speler van Tjonger Aa Linde 2 bleek niet speelgerechtigd te zijn waardoor zelfs de ene verlieswedstrijd een gelijkspel werd:

Uiteraard heb ik nog geen verslagen gezien, dus een echt overzicht krijgt u later op de zondag van mij.

Maar wel alvast de uitslagen:

klasse 1A:

Groninger Combinatie – UVS  7,5-2,5

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en schakenfoto wedstrijdleider Willem Schepers

Een duidelijke overwinning voor de Groninger Combinatie. Jammer dat de laatste twee borden verloren gingen, maar GC staat nog aan de kop. Ook Paul Keres won en blijft dus naast GC staan. Caïssa Eenhoorn speelde gelijk tegen Philidor 1847 na de hele tijd achter te hebben gestaan. Caïssa Eenhoorn staat nu dus op een punt.

klasse 2A:

Groninger Combinatie 2 – Sneek: 4-4

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en binnen foto wedstrijdleider Willem Schepers.

De Groninger Combinatie 2 wou de strijd met SSC 1922 zo lang mogelijk volhouden en kwam in een sterke opstelling op tegen Sneek. Dat kwam er echter niet uit. Een groot rating-overwicht aan de eerste zes borden leverde slechts 3 punten op. Van de jongelui Daan en Loek bleek laatstgenoemde zijn sterke optreden in Hoogeveen voort te zetten met een goede overwinning. Daar Daan het niet lukte werd er met 4-4 gelijkgespeeld. SSC 1922 won wel, maar voor GC 2 is de strijd nog niet over. Ze moeten gewoon het onderlinge duel winnen en dat moesten ze toch al vanwege het bordpuntenverschil. Wel moeten ze vanaf nu dan ook alles winnen.

Assen – Hardenberg: 7-1

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en binnen

Dit is een foto voor aanvang van de wedstrijd. De jeugd bereidt zich voor door te gaan spelen, de senioren door toe te kijken. Een aantal seizoenen geleden was dit de kampioenswedstrijd voor Assen (toen ook met Ivo) en die ging jammerlijk verloren. Na de verloren twee eerste wedstrijden was het voor Assen nu toch wel zaak om een keer te winnen. Dat gold ook voor Hardenberg zodat er sprake was van een echt degradatieduel. De winst ging naar Assen met (zoals dat heet) duidelijke cijfers. Wat heet duidelijk, maar liefst 6 overwinningen werden er geboekt en twee remises.

verslag Assen

klasse 3A:

Spassky’s – HSP/Veendam: 4,5-3,5

De wedstrijd werd beslist doordat bij HSP/Veendam bord 2 niet op kwam dagen. Daardoor kreeg Roelof Kroon een gratis punt in de schoot geworpen. Omdat er verder slechts één overwinning aan beide kanten viel te noteren (naast 5 remises) bleek dat punt voldoende voor een 4,5-3,5 overwinning.

verslag De Spassky’s

Haren&Oostermoer – Hoogeveen: 4,5-3,5
20181103-141749-03097

Ook in de derde wedstrijd van Haren&Oostermoer bleek Vincent Valens van onschatbare waarde. Mede door zijn winst op Andries Mellema won Haren&Oostermoer met het kleinst mogelijk verschil. Daarmee is Vincent ook topscoorder van zijn team met 3 uit 3. Volgens de verslaggever ter plaatse was het lang onduidelijk welke kant de winst zou krijgen, maar was Haren&Oostermoer uiteindelijk de gelukkigste (voor zover je bij schaken van geluk kunt spreken).

 

 

 

Philidor 1847-2 : Sissa: 3,5-4,5
Phildor 1847 3-ESG

Ook deze wedstrijd was spannend tot het laatste moment. SISSA stond wel steeds aan de goede kant van de score. Bij de stand 4-3 voor Sissa moest Edim Salihbegovic tegen Maarten Etmans de remise houden voor de overwinning. Etmans moest winnen en die kon deze niet echt vinden. Daardoor kwam Edim beter te staan en toen ik dacht aan winst voor hem. Edim stelde het teambelang echter voorop en forceerde zetherhaling waardoor Sissa won en daardoor samen met de Spassky’s aan de leiding gaat.

Schaakwoude – Staunton: 3-5

Staunton met twee teams naar Damwoude om de twee teams van Schaakwoude te bestrijden. Dat lukte wonderwel. Het eerste won met 5-3 en het tweede deed het nog wat beter met 6-2. op papier was Staunton iets sterker dan Schaakwoude en dat kwam er dus uit. Maar verrassingen waren er wel. De winst van John Riksten op Gert Jan Rauw was mooi meegenomen. Drie keer won de op papier iets sterkere en drie keer de op papier iets zwakkere. Slechts op twee borden was er sprake van een op papier groot krachtsverschil en beide keren was Staunton de sterkere en dat leverde ook twee punten op.

verslag Staunton

Assen 2 – Mid Fryslan: 5,5-2,5

Een degradatieduel. Op papier zijn dit de twee zwakste teams in klasse 3A. De verliezer zou zich na drie ronden al ernstig rekening moeten houden met degradatie. Assen 2 won de strijd op de onderste borden. De bovenste vier borden leverde slechts drie remises op. De onderste vier leverde vier punten op. De winst van de onderste twee borden was te verwachten, maar op de overige twee borden zaen gelijkwaardige tegenstanders. Assen 2 is nu één van de vier ploegen met 2 punten, maar op bordpunten zijn ze negende.

verslag Assen 2

Klasse 4A:

Groninger Combinatie 4 – Hardenberg 2: 4-4

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen, tafel en binnenHet vierde van de Groninger Combinatie heeft hun derde een handje geholpen. Hardenberg 2 had zijn eerste twee wedstrijden gewonnen, terwijl GC-4 twee keer verloor. Het ene puntje was niet genoeg om de laatste plaats te ontlopen. Omdat zowel ESG als Staunton 2 wonnen duikelen de groningers van plaats 8 naar plaats 10.  Beide teams wonnen 1 keer met zwart en twee keer met wit. De twee remise zijn verrassend te noemen omdat daar op papier een krachtsverschil was. Maar ook dit was eerlijk verdeeld over beide teams. Kortom een terecht gelijkspel.

Los – Tjonger Aa Linde: 7,5-0,5

LOS gaat lustig door met scoren. Ook deze ronde kwam het krachtsverschil tussen een top-eerste klasser tegen een vierde klasser er uit. Nu was het Hendrik de Groot die een remise moest toestaan. De 8-0 zit er wel aan te komen, maar wanneer is de vraag. Ik heb bij de tegenstanders tot nu toe geen taktische opstellingen gezien. Dat lijkt mij ook nutteloos.

verslag LOS

Schaakwoude 2 – Staunton 2: 2-6

Hoewel hieronder een link staat naar het verslag van Staunton gaat het verslag vooral over het eerste. En dat terwijl de prestatie van het tweede veel meer te prijzen valt. Niet alleen de uitslag is groter, maar ook de tegenstander was op papier sterker. En als je dan vijf keer wint, twee knappe remises speelt en slechts één keer verliest dan is een mooi verslag wel het eerste vereiste.

verslag Staunton

Philidor Leeuwarden 1847-3 – ESG   3-5
Phildor 1847 3-ESG

ESG was toe aan een overwinning. Tegen het gelijkwaardige Philidor 1847 -3 kwam het er dan eindelijk van. De strijd werd vooral beslecht door een vechtersmentaliteit. ESG kwam snel op een 1-0 voorsprong en bij 2-2 zag het er even vervelend uit . Maar de slechte stellingen leidde voor de helft in punten en voor de helft in een puntendeling.

Er was een conflictje over een claim voor tijdsoverschrijding. Een claim doe je door de klok stil te zetten en de wedstrijdleider te roepen. Dat doe je niet door als zwart de 40e zet uit te voeren en de klok in te drukken je zet te noteren en dan claimen. Het bewijs is dan weg, want wit denkt over zijn 41e zet na en daar heeft hij dan weer een halfuur voor.

verslag ESG

Groninger Combinatie 3 – Sneek 2: 6-2

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen, tafel en binnenGroninger Combinatie 3 blijft naast LOS staan op de eerste plaats. De overwinningen zijn niet zo dik als bij LOS, maar 6-2 is ruim genoeg. De kraker tegen LOS staat pas in ronde 8 op het programma dus de taak van Groninger Combinatie 3 is duidelijk. Blijven winnen en in de rechtstreeks confrontatie verrassend uithalen. Sneek 2 was deze ronde een maatje te klein. Alleen Tinus Fleur wist een overwinning voor Sneek te noteren. Daar stonden vijf winstpartijen van Groninger Combinatie tegen over.

Dan de stand in deze klasse. LOS en GC3 staan ongeslagen aan kop een puntje voor op Hardenberg 2. Daarachter zes teams met 2 punten en GC4 sluit de rij met 1 punt. Dat betekent zware strijd onderin, want zeven teams moeten winnen.

Klasse 5A:

Haren&Oostermoer 2 – Tjonger Aa Linde 2: 4-4
20181103-141812-03099

Volgens Bart Romijn was één speler van Tjonger Aa Linde niet speelgerechtigd (zie eerste reactie hieronder). Dat kun je aan Bart overlaten die controleert dat. Officieel moet dat dan nog wel bekrachtigd worden door de KNSB.  Een gelijkspel zou een zeer goed resultaat zijn gezien de opstelling van beide teams.

ZSG 2 – SISSA 2: 1-7

Een zevenklapper bij Sissa 2 in Zwolle tegen ZSG 2. De eerste 6 borden werden gewonnen en alleen aan bord 7 en 8 werd remise gespeeld.

verslag Sissa 2

Assen 3 – ZZS!: 5-3

Assen 3 is mede aan de leiding gekomen door een verrassende overwinning op ZZS!. Vooral de overwinning van Abedin Heij tegen Karel Schoenmaker (1998) is vermeldenswaard, maar ook de overwinning van Vincent Richtering Blenken Raaijen op Boen Tan mag genoemd worden. Daarnaast had de tegenstander bord 8 leeg gelaten.

Groninger Combinatie 5 was vrij deze ronde.

Wat foto’s uit Leeuwarden:
Philidor 1847 3 - ESG

En wat foto’s van Harry Gielen uit Haren/Zuidlaren
KNSB 2018-19 Zuidlaren 3 nov 2018

Geplaatst in Uncategorized
3 comments on “Goede KNSB-ronde voor de NOSBO
  1. Bart Romijn schreef:

    Haren&Oostermoer 2 speelde 4-4 .2e bordspeler niet speelgerechtigd

  2. schaakjan schreef:

    In de uitslagen is de tegenstander van Kees inderdaad vervangen door NO, maar het resultaat is niet gewijzigd. Daar staat nog steeds een remise. Ik neem aan dat ze dat morgen gaan veranderen en dat dan ook de stand gewijzigd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: