KNSB ronde 4 uitslagen

ESG - Groninger Combinatie 3

Ik vroeg me af wanneer LOS nou eens 8-0 zou spelen. Nu dat deden ze deze ronde, maar ook de Spassky’s deden het deze ronde.

1A: Caissa Eenhoorn – Groninger Combinatie: 2,5-7,5

Caissa nam een 2,5 anderhalf voorsprong wat natuurlijk niet goed is voor de zenuwen van de teamleider. Daar kwamen echter geen punt meer bij waardoor GC toch nog vrij eenvoudig een 7,5-2,5 overwinning boekte. De voornaamste concurrent (Paul Keres) blijft ook winnen. In de zesde ronde treffen beide teams elkaar. Helaas niet in Groningen.

verslag Groninger Combinatie 1

2A: Emanuel Lasker – Groninger Combinatie 2: 2,5-5,5

Groninger Combinatie blijft in het kielzog van lijstaanvoerder SSC 1922 op een puntje achterstand. Dat betekent dat de wedstrijd in de volgende ronde tegen SSC 1992 een belangrijke wedstrijd is. Dan kunnen ze de koppositie overnemen. Tegen Lasker boekte de groningers hun grootste overwinning dit seizoen. Wat dat betreft komen ze in vorm.

Sneek – Assen: 3-5

Assen laat nu eindelijk zien dat ze dit seizoen sterker zijn dan het vorig seizoen. Een gedegen overwinning op middenmoter Sneek zorgt er voor dat ze nu in de middenmoot zijn geland en dat ze weer naar boven kunnen kijken. De achterstand op het sterke SSC 1922 is wel zo groot dat een kampioenschap waarschijnlijk niet meer haalbaar is. Maar stijgen kunnen ze nog wel en dat zijn ze eigenlijk ook aan hin stand verplicht.

verslag Assen

3A: Mid Fryslan – De Spassky’s: 0-8

Wat moet ik nog aan die uitslag toevoegen. Alle spelers wonnen. Niemand aan te wijzen die het verpest heeft. Met gemiddeld 250 ratingpunten verschil in hun voordeel verwacht je ook wel een grote uitslag van de nummer 1 tegen de nummer laatst. Maar meestal is er wel iemand die het verpest. Dit keer niet en dan komt deze uitslag tot stand.

Sissa – Assen 2: 3,5-4,5

Vooraf zei ik dat een makkie moest zijn voor Sissa, maar dat ze Assen 2 niet moeste onderschatten. Dat deden ze dan ook niet, want ze kwamen sterk op. Toch ging het in de wedstrijd verkeerd. Bord 1 en bord 8 werden nog gewonnen. Daar tussen in zaten echter drie nederlagen waardoor de winst naar Assen ging.

verslag Assen 2

Staunton – Philidor 1847 2: 2-6

Een kansloze nederlaag volgens Staunton, althans naar scoreverloop. Tja, met een 6-2 nederlaag kun je ook moeilijk één kritiek partij aanwijzen die het verloop anders had kunnen maken. Daarvoor heb je minstens drie partijen nodig. En slechte zetten en gemiste mogelijkheden hoort nu eenmaal bij ons schakers. Maar ja als je na afloop constateert dat een verworpen zet twee zetten later de winst had opgeleverd dan baal je wel even.

verslag Staunton 1

Hoogeveen – Schaakwoude: 3,5-4,5

Hoogeveen heeft het moeilijk om het verlies van Sadallah en Taams op te vangen. In deze ronde moesten ze ook Mol missen. En dan wil het wel eens mis gaan. De vervangers Boontje, Spaans en Janmaat moeten er nog inkomen en verloren alle drie. Dat invaller Janmaat aan bord 2 verloor was natuurlijk te verwachten. Behalve deze drie verloor Voss aan bord 1 tegen Gert Jan Rauw. Daar stonden drie overwinningen tegenover. Edwin de Jonge boekte zijn vierde overwinning. Hoogeveen kan dus wel partijen winnen, maar teveel spelers zijn uit vorm. Vorm kan echter zo omslaan en dan pakken ze hun punten wel weer.

HSP/Veendam – Haren&Oostermoer: 4,5-3,5

Haren&Oostermoer waren niet in hun sterkste opstelling en daardoor werd HSP/Veendam de favoriet. En dat ging maar net goed. De laatste partij besliste over de winst. In goede positie gaf de HSP/Veendammer remise om de overwinning veilig te stellen. Grootse compliment gaat hier uit naar Tim Bredek (1168) die won van Sander Sprik (1832). Dat was goed voor de spanning want dit was de één na laatste partij en bracht de stand naar 3-4.

verslag HSP

4A: Sneek 2 – Groninger Combinatie 4: 2,5-5,5

Groninger Combinatie 4 boekte hun eerste overwinning en gan daarmee van plaats 10 naar plaats 5. er zijn drie teams met 2 punten en drie teams met drie punten zodat één overwinning je ver kan brengen. Het is wel zo dat degenen die LOS al hebben gehad er wat betreft bordpunten bekaaid af komen.

verslag GC 4

ESG – Groninger Combinatie 3: 3,5-4.5

ESG - Groninger Combinatie 3
Gezien het ratingverschil zou je een soepele overwinning verwachten van GC 3. Dat werd het echter niet. ESG nam brutaal de leiding met 1-0 en GC 3 kwam weer langszij, ESG kwam rond half vijf  op 2-1 maar GC kwam van hun kant weer langszij (2-2). Een remise volgde en daarmee bleef het gelijk. GC liep na vijf uur uit na 2,5-3,5 en toen kwam er de spannende slotfase. Twee borden bleven over en beide hadden ingewikkelde stellingen op het bord. Kon ESG bord 2 winnen was de vraag waarop niemand een antwoord durfde te geven. Van barre nood bleef bord 4 ook maar spelen in afwachting van. Bord 2 werd remise GC haalde opgelucht adem. Op bord 4 kon alleen GC nog proberen te winnen, maar een remiseaanbod kon de ESG-er niet afwijzen. Een nipte overwinning, maar dat is ook een overwinning. Op bordpunten is LOS al bijna niet meer in te halen, maar het gaat om matchpunten. En ook plaats 2 geeft recht op promotie, althans de beste 7 van de 9 groepen.

Verslag GC   verslag ESG
Meer foto’s ESG-GC3; klik op onderstaande foto: Na een koude nacht een hete strijd
ESG - GC 3

Staunton 2 – Philidor 1847 3: 4,5-3,5

Een wedstrijd waarbij vijf remises vielen te noteren. Met afstand de meeste remises in deze klasse. Dat betekent ook dat er maar drie partijen in een winst eindigden. Lucien en Anders deden dat op bord 3 en 4 voor Staunton en Catharinus aan bord 1 voor Philidor. Vandaar een kleine overwinning voor Staunton. De overwinning van Lucien was een zeer gelukkige. Zie daarvoor zijn partij in het verslag van Staunton. De uitslag had dus andersom kunnen zijn.

verslag Staunton 2

Hardenberg 2 – LOS:  0-8

De uitslag staat nog niet vermeld op de site van de KNSB, maar het verslag van LOS kan ik al voor 12 uur ‘s-nachts lezen. Waarschijnlijk geschreven op de terugweg, of was Paul al vroeg klaar? U kunt het zelf lezen. Ik vroeg vooraf al of er een keer een 8-0 zou vallen. Dat hebben ze gedaan. Maar wie eerder was De Spassky’s of LOS daar ben ik nog niet over uit.

Verslag LOS: De Pothof, altijd leuk

5A: ZZS! – Groninger Combinatie 5:  5-3

Groninger Combinatie heeft geen kans gezien om het klasseverschil te overbruggen. Alleen Henk van der Meer wist een vol punt te scoren en daar kwamen twee remises en vijf verloren partijen bij. Update: Eén speler van ZZS! bleek niet speelgerechtigd. De uitslag wijzigt daardoor van 6-2 naar 5-3.

Sissa 2 – Assen 3: 5,5-2,5

De strijd tussen de nummer 1 en 2.  Beide teams zo sterk mogelijk met aan Sissa kant Sophie Welling afwezig (in Duitsland) en aan Asser zijde Cor van de Werff (herstellende van knieoperatie). Het werd een duidelijke overwinning voor Sissa die de eerste vier borden won en onderin nog 1,5 punt scoorde

Haren&Oostermoer 2 was vrij.

gepubliceerd op vrijdag:

Een korte voorbeschouwing op de vierde ronde van de KNSB welke morgen gespeeld wordt.

Eerste klasse A:

Groninger Combinatie gaat naar Noord-Holland om daar de nummer drie in de stand te bestrijden. Caïssa Eenhoorn uit Hoorn (hoewel de senioren in Zwaag spelen) heeft 5 punten door het gelijkspel in ronde 3 tegen Philidor 1847. Willen ze bovenin mee blijven doen dan moeten ze winnen van GC. Het is aan GC om ze duidelijk te maken dat er maar één team recht heeft op het kampioenschap en dat dat GC is.

Tweede klasse A

GC 2 blijft aan deze kant van de afsluitdijk en gaat naar Emanuel Lasker in het Noord-westen van Friesland. GC 2 staat op de tweede plaats met 5 punten en Lasker staat twee plaatsen lager met 4 punten. Ook al een leuk topduel dus.

Ook Assen gaat naar Friesland, namelijk naar Sneek. Na de monsterzege op Hardenberg (7-1) is hopelijk de ban gebroken. Eén overwinning is natuurlijk beneden de stand voor Assen. Sneek heeft al twee keer gewonnen dus een makkie zal het niet worden.

Derde klasse A

De Spassky’s moet tegen het team van Mid Fryslan. Een strijd tussen de nummer 1  (De Spassky’s met 6 punten) tegen de nummer 10 (Mid Fryslan met 0 punten). We verwachten dan ook een grote uitslag voor de Spassky’s.

Sissa staat gedeeld eerste met drie winstpartijen en krijgt de nummer 9 Assen 2 (met 2 punten) op bezoek.  Dat zou een makkie moeten zijn voor Sissa, maar onderschat de Assenaren niet.

Staunton ontvangt het tweede van Philidor 1847 en dat is een gevecht om plaats 3.

Hoogeveen ontvangt Schaakwoude en het verschil tussen beide teams op de ranglijst bedraagt een half bordpuntje (in het voordeel van Schaakwoude). Beide hebben één wedstrijd gewonnen en zijn toe aan een overwinning.

De twee combinatieteams in de NOSBO treffen elkaar. HSP/Veendam speelt thuis tegen Haren&Oostermoer. HSP/Veendam staat achtste met één gewonnen wedstrijd en Haren&Oostermoer staat vijfdes omdat zij behalve een winst ook nog een gelijkspel hebben gespeeld.

Vierde klasse A:

In deze klasse veel teams met één gewonnen wedstrijd. Dus de stand is vooralsnog onduidelijk. LOS staat bovenaan en gaat naar Hardenberg 2 die verrassend derdes staat met 5 punten. De vraag is of het nu wel een keer 8-0 wordt.

De eveneens ongeslagen derde team van de Groninger Combinatie gaat naar Emmen op bezoek bij ESG. Die heeft de vorige wedstrijd gewonnen en zal nu proberen voor een verrassing te zorgen.

Staunton 2 ontvangt het derde van Philidor 1847 en beide teams willen uiteraard winnen. Dat is meestal het geval, maar soms wil men meer winnen dan anders. Met 6 teams op twee punten en één met één punt is de drang om te winnen natuurlijk wel groot.

Het ene team met één punt is het vierde van de Groninger Combinatie. Ze mogen in Sneek proberen daar wat aan te doen. Eén overwinning kan een ruk op de ranglijst betekenen.

Vijfde klasse A

Slechts twee wedstrijden met NOSBO-teams. Haren&Oostermoer 2 is namelijk vrij en de spelers daarvan kunnen naar Hoogezand om hun eerste aan te moedigen.

Sissa 2 en Assen 3 is het topduel tussen de nummers 1 en 2. Te bewonderen in het denksportcentrum.

Het vijfde van de Groninger Combinatie heeft nog geen punten en ze kunne dat veranderen door te winnen in en tegen ZZS!

Geplaatst in Assen, ESG, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB-competitie, schaken, Sissa, Spassky's, Staunton
One comment on “KNSB ronde 4 uitslagen
  1. Henk van Putten schreef:

    De Spassky’s waren waarschijnlijk 4 minuten eerder dan LOS; 17.47 om 17.51. Dit is geconstateerd op basis van de timestamp van het eerste appje met de uitslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: