Eerste klassen ronde 3

December familie
Zo zit je dan op een regenachtige zondag achter de computer naar schaakuitslagen te kijken. Dat was waarschijnlijk beter gegaan als ik op zaterdag naar Lewenborg had kunnen gaan om wat op te warmen. Nu zat ik zaterdag Sinterklaas te vieren. Wel met veel schaakcadeau’s, dat wel. Een schaakboek (Drie Paarden van Peter Boel), een schaakillustratie voor aan de wand, drie films over schaken (The Dark Horse; Pawn sacrifice en Queen of Katwe) en een zelfgemaakt schaakspel van wasknijpers en papier. Sint weet dus dat ik van schaken hou.


Het toernooi in Lewenborg werd trouwens gewonnen door Rieks Taal voor Ivo Maris die daarmee kanshebbers als Adrian Clemens en Jonas Hilwerda achter zich lieten. I Een verslag zal binnenkort wel op hun website staan. Dan volgt waarschijnlijk ook de uitleg van de Knock-outfase want daar kom ik niet uit. Zie site van Lewenborg

Nu dan weer naar het onderwerp van dit artikel, namelijk de derde ronde van de eerste klasse. Het eerste wat opvalt is dat er 7 verslagen van de 8 wedstrijden zijn. Daar er geen wedstrijd is met twee verslagen betekent dat dat er slechts 1 wedstrijd is zonder een verslag. Die kan nog komen natuurlijk want de verslaggevers moesten vrijdagavond en zaterdag schaken en zondag de familie tevreden stellen.

Eerste klasse A:

Staunton 2 – Haren&Oostermoer 1: 3-3

Staunton was koploper na twee ronden met twee keer winst. Nu ging het wat moeizamer tegen Haren&Oostermoer. Het gelijkspel bracht de koppositie nog niet in gevaar. De bovenste borden waren voor Haren%Oostermoer, de onderste voor Staunton 2. dat komt wel vaker voor bij de strijd tussen een eerste team tegen een tweede team.

verslag Staunton

Lewenborg 2 – Scepu: 3,5-2,5

Dit was de kans voor Scepu om mede aan de leiding te komen. Ziekte maakte de kans er op wat kleiner. De vijf wel aanwezige spelers scoorden 2,5 punt. Net niet voldoende dus.

verslag Scepu

Middelstum 2 – DAC 1: 2,5-3,5

Ook bij deze wedstrijd een klein verschil waardoor DAC oprukt naar de tweede plaats.

verslag Middelstum

Groninger Combinatie 3 – Sissa Sisters (4): 1,5-4,5

Dit was volgens het verslag van GC een eenzijdige strijd, want het had nog groter kunnen uitvallen. In het leuk verslag kunt u zien hoe de eer werd gered.

verslag GC 3

Stand:

Staunton 2 leidt ondanks het puntverlies de dans met 5 punten. Scepu achterhaalde Staunton 2 niet doordat ze verloren. De achtervolgers zijn nu DAC en Lewenborg 2 met 4 punten.

Eerste Klasse B:

Valthermond – Roden 2: 1,5-4,5

Dat zat er aan te komen. In deze week van Sinterklaas kwam er een verslag in dichtvorm. De complimenten voor Jan van Spijker. Na jaren droog te hebben gestaan nu voor de tweede achtereenvolgende keer een overwinning en dit keer een dikke.

verslag in dichtvorm van Roden

ESG 2- J.H.Kruit: 2-4

ESG had gehoopt met een taktische opstelling de punten binnen te halen. Dat ging niet goed. Beide partijen spreken van een slechte partij aan bord 6. Wat heet. Eerst wint zwart in slechte stelling een dame middels een aftrekschaakje. Lxh2 schaak en de ongedekte Dame op e2 kan opgehaald worden. Later mist zwart een mat in één en dat beantwoord wit direkt door ook mat in één te missen. Dat gebeurt als je in je eigen plan vast zit en je daardoor een beperkt aantal zetten ziet. Het publiek snapt dat niet, hoewel elke schaker dat wel eens heeft meegemaakt (dus ook die in het publiek).

verslag ESG

Dwingeloo – Sissa 3: 2,5-3,5

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Het topduel in deze ronde. De beide koplopers tegen elkaar. Een leuk verslag van Sissa kant over het spelen in Kerstsferen terwijl Sinterklaas net bezig is te vertrekken. U weet het natuurlijk dat de dag van Sinterklaas 6 december is. Eigenlijk niet zijn verjaardag maar zijn sterfdag wordt herdacht in de heiligenkalender. Vroeger begon de dag echter als de zon onderging. Vandaar dat 5 december overal wordt genoemd. Dit is gelijk aan Kerstavond. Die begint 24 december als de zon ondergaat.

op bijgaande foto van de NOSBO-voorzitter ziet u dat hij al in Kerstsfeer zat. Als iedereen zo vredelievend was geweest dan was de uitslag 3-3 geworden. Gelukkig waren de overige tien spelers minder vredelievend en kwamen er vijf uitslagen op het scorebord. Sissa 3 sloeg zijn slag aan de eerste twee borden waar verrassend twee keer werd gewonnen en samen met een winst op bord 6 werd het een kleine overwinning.

verslag Sissa 3

Haren&Oostermoer 2 – Het Kasteel 2: 4-2

Het Kasteel liet hier wat liggen. Je moet toch minstens een partij winnen om de teamwinst binnen te halen. Haren%Oostermoer deed het beter met twee overwinningen en vier remises.

Stand:

Twee koplopers met drie gewonnen wedstrijden, namelijk Sissa 3 en J.H. Kruit met Dwingeloo en Roden 2 op 2 punten achterstand.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: