Nummers 1 verliezen in de KNSB

Sneek 2 - ESG
Voor aanvang van deze ronde stonden verschillende NOSBO-teams bovenaan de ranglijst. Dat dat geen garantie is voor winst tegen laag geklasseerden bleek deze ronde weer eens. Groninger Combinatie kreeg een pak slaag van de nummer 9, Spassky’s verloren van de nummer 7 en dat na de 8-0 overwinning in de vorige ronde. Sissa 2 had het hoogste woord in hun groeps App na hun vorige uitwedstrijd, maar nu kwamen ze met de staart tussen de poten terug van ZZS!. LOS won dan wel, maar ze moesten wel drie remises toestaan wat we ook wel als een nederlaag kunnen beschouwen.

1A: Groninger Combinatie – ASV:  4-6

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en binnen

foto uit bericht van ASV

Groninger Combinatie bakte er niet veel van tegen het laag geklasseerde ASV. Bovenin werd nog wel gescoord, maar de onderste vier borden verloren allen. ASV had dan wel hun sterkste spelers wit gegeven, maar ook dan had het kwaliteitsverschil er moeten uitkomen. Concurrent Paul keres won wel, waardoor GC nu twee matchpunten moeten inlopen. In de volgende ronde Paul Keres-GC. Duel der waarheid.

verslag GC 1

2A: Assen – MSV: nummer 7-1

De strijd om wie de sterkste drentse club is werd overtuigend gewonnen door Assen. MSV trad weliswaar zonder GM de Vreugt aan, maar ook met hem was het dit keer niet goed gegaan. Alleen Richard Berendsen won voor MSV de overige spelers verloren. Het is al de tweede 7-1 overwinning voor Assen. Ze zijn dus in vorm, maar te laat om nog een rol te spelen voor het kampioenschap. Ivo won trouwens in 8 zetten, een record?

verslag Assen

Groninger Combinatie 2 – SSC 1992: 4-4

Dit was het duel tussen de nummers twee en één. En ook hier won de nummer 1 niet. Aan de eerste drie borden wisten de groningers drie remises te boeken en ook Loek van der Hagen wist een knappe remise te boeken (tegen 2111). Daarbij kwamen winsten van Maurice Schippers en Alef Boer. Hierdoor blijft SSC 1992 een matchpunt voor

3A: Spassky’s – Haren/Oostermoer 3-5

Spassky’s was koploper en moest tegen Haren&Oostermoer die al vijf punten had gemorst. Kreeg men hoogmoed na de 8-0 overwinning in de vorige ronde? In het verslag van de Spassky’s is het geweeklaag en geweeklaag niet van de lucht. Het vergt dan ook enige moeite om het verslag te volgen. Het doet natuurlijk niets af van de prestaties van Haren&Oostermoer die wel alert achter het bord zaten en wel gebruik maakten van de kansen die ze kregen. Op bordpunten is de Spassky’s nu afgezakt naar de tweede plaats en ze blijven op bordpunten Sissa net voor. Philidor 1847 is de nieuwe nummer 1.

verslag De Spassky’s

Schaakwoude – HSP/Veendam 3-5

Dit was een slag die in de middenmoot werd gevoerd. Vooral belangrijk omdat de verliezer dan toch weer naar beneden moest kijken. Het werd een overwinning die niet in gevaar is geweest. Lees verder het uitgebreid verslag van HSP

verslag HSP

Philidor 1847 2 – Hoogeveen 7-1

De vraag was of het laag geklasseerde Hoogeveen voor een verrassing kon zorgen tegen Philidor 1847 2. Dat heeft er geen moment ingezeten. Het werd zelfs een hele dikke nederlaag. Alleen Andries Mellema en Bert Janmaat wisten een remise te boeken. De overige zes verloren.

Assen 2 – Staunton: 2-6

Hier stelde ik vooraf de vraag of Staunton hersteld was van de slechte start dit seizoen. Op papier bood Assen 2 daar de kansen op. En in de wedstrijd lukte dat ook. Voor Assen wisten alleen Sybrand Houtsma en Maarten Hoolsema het volle pond te scoren. De overige zes gingen er allemaal aan. Hierdoor heeft Staunton (tijdelijk?) de degradatiezone verlaten. Assen 2 blijft ondanks de twee reeds geboekte overwinningen net boven de streep staan.

verslag Staunton volgt nog

Mid Fryslan – Sissa: 2-6.

Sissa scoorde er lustig op los tegen de op papier zwakste team in deze klasse. Ze werden geholpen doordat de friezen met 7 man op kwamen dagen. De overwinningen op de borden 2,3,4,5 brachten de overwinning vervolgens binnen. op de borden 6,7 en 8 wisten de friezen toch nog 2 punten te scoren. Sissa is nu mede koploper, maar wel met een sloot bordpunten minder dan de andere twee. Maar matchpunten gelden dus een kampioenschap kan nog.

4A: Groninger Combinatie 4 – LOS 1,5-6,5

GC-4 is tot nu toe het team die de meeste bordpunten heeft afgesnoept van LOS. Drie remises werden er gespeeld. Kopman Floris van Assendelft van LOS kwam niet verder dan remise tegen Taco van der Poel, Paul ten Vergert speelde alweer zijn tweede remise in drie beurten tegen Russell Spears en ook Ernst-Jan Pastoor moest in remise berusten tegen Eddie Janssen.

Groninger Combinatie 3 – Staunton 2 5,5-2,5

GC 3 probeert de strijd met LOS zo lang mogelijk vol te houden. Dat lukt niet op bordpunten (al 10 minder), maar op de belangrijke matchpunten lukt het wel. De overwinning kwam niet in gevaar, maar het leek lang weer op een nipte overwinning uit te draaien. Aan het eind werd er echter een tussenschaakje gemist waardoor de combinatie een stuk koste ipv dat er mat werd gezet. Daardoor werd het toch nog een ruime overwinning. We wachten op ronde 8 voor de beslissende confrontatie met LOS. Maar eerst nog ronde 6 en 7.

verslag GC 3     verslag Staunton 2

Sneek 2 – ESG 3-5
Sneek 2 - ESG

ESG won weer in Friesland en dat zonder een partij te verliezen. De wedstrijd begon met vijf remises voordat de eerste winst voor ESG werd binnengehaald. Douwe Többen kreeg dat voor elkaar. De overige twee partijen duurden zeer lang. Geert ten Hietbrink wist een remise uit het vuur te slepen na lang gewonnen te hebben gestaan. Als laatste won Marcel Struik, letterlijk spelend op een hoger niveau, na een zeer ingewikkelde partij. Hiermee is ESG van de laatste plaats af en stijgt naar plaats 7. Gezien de geringe krachtsverschillen onderin zullen alle teams (dus ook ESG) nog punten moeten scoren om veilig te zijn.

verslag ESG

5A: Groninger Combinatie 5 – Haren&Oostermoer 2 4-4 (7-6).

foto wedstrijdverslag Haren

Dit was de strijd om de laatste plaats. Die strijd eindigde onbeslist. Gezien het krachtsverschil op papier een goede prestatie van GC, maar ze blijven daarmee wel achter op Haren&Oostermoer. De laatste plaats dragen ze echter op bordpunten over aan ZSG2

verslag GC-5

verslag Haren

Assen 3 – Tjonger Aa Linde 2: 1,5-6,5 (3-4) weer een gelijkspel voor TAL?

verslag Assen 3 scrol omlaag

ZZS! – Sissa 2: 4,5-3,5 

De strijd tussen de nummer 2 en de nummer 1 werd ook hier gewonnen door de laagst geklasseerde. De nederlaag is echter zo nipt dat Sissa 2 2,5 bordpunt voor blijft. Gezien het krachtsverschil heeft Sissa 2 het niet slecht gedaan. Beide teams staan nu dus bovenaan en moeten beide nog tegen de nummer drie die twee punten achter staat, maar ook een wedstrijd minder heeft gespeeld. Het is dus heel spannend in deze klasse.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
4 comments on “Nummers 1 verliezen in de KNSB
  1. Henk van Putten schreef:

    Beste Jan, met veel plezier lees ik altijd je blog. Maar wat betreft het cursiefje over klasse 3a dat deze ronde beschrijft het volgende: Als de plank zich in het midden van de Hortus bevindt, sla je ongeveer bij de Martinitoren. Het naar mijn mening prachtige verslag van Rolf Yska bevat veel inside-humor, niet erg als je dat niet kunt volgen; eigenlijk zelfs logisch. Laat ik tot slot dit benadrukken: Haren/Oostermoer won 100% verdiend. En bij de pizzeria was het gezellig als vanouds.

  2. schaakjan schreef:

    Per 1 januari ligt de Hortus ook in de gemeente Groningen. En vanuit Emmen ligt de Hortus en de Martinitoren toch vlak bij elkaar. Vanuit de Hortus kun je de Martinitoren zelfs zien.

  3. Govert schreef:

    “inside-humor”, is dat zoiets als de grappen van Johan Derksen cs?? Overigens: wat was nu de ‘rondgestuurde opstelling’ waarover Kronos zich in de zaal zo opwond?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: