Hoofdklasse

Foto Alberts Schaakblog

Een wat laat verslag van de vierde ronde van de Hoofdklasse. Er werd echter afgelopen maandag nog een wedstrijd gespeeld. En daar heb ik toch maar even op gewacht. Het was een drukke schaakweek met Tata die nu goed los is gebarsten. Vandaag de tienkampen en winsten van Giri en Jorden van Foreest. Dat houdt je als schaker toch bezig. Vroeger, heel vroeger moest je wachten tot de uitslag op teletekst verscheen en kon je rustig andere dingen doen. Tegenwoordig ben je er live bij en dat kost tijd. Eigenlijk teveel tijd, zodat verslaglegging op een blog wat in de knoei komt.

Maar nu naar de Hoofdklassen. In hoofdklasse A blijven Sissa en Staunton leiden. Ze wonnen beiden. Beiden makkelijk als ik de verslagen mag geloven. Staunton maakte het zichzelf wel wat moeilijker doordat een aantal spelers hun niveau niet haalden en hun partij wat simpel uit handen gaven. Dat komt mij bekend voor.

Middelstum – Sissa: 1-7

Middelstum kon volgens verwachting niet voor een verrassing zorgen. Daarvoor is het krachtsverschil te groot. Maar de verslaggever aan de zijde van Middelstum kon er wel van genieten. Gratis schaakles is altijd meegenomen natuurlijk. Wim Harmanny redde de eer voor de Middelstummers.

verslag Middelstum

Groninger Combinatie 2 – Roden: 4-4

verslag Roden

Leek 1 – Van der Linde: 3,5-4,5

Hiervan heeft u het verslag van Leek natuurlijk al eerder gelezen op deze site. Zo niet dan even naar de home-page en naar beneden scrollen. Leek had op meer gehoopt maar van der Linde nam de punten mee naar Winschoten. Te vaak de borden 2 en 3 opofferen valt op dus de tegenstanders van Van der Linde zijn nu gewaarschuwd.

Staunton – Bedum: 5-3

Bovenin wonnen de eerste drie borden met zwart, dan volgen er drie wit winsten en het eindigt met twee remises. Die volgorde is gunstig voor de thuisspelende club, want die heeft zo vier winstpartijen tegen twee van de bezoekers. En hoe de bezoekers hun winstpartijen kregen kunt u in het verslag van Staunton lezen en één keer naspelen.

Staunton en Sissa dus samen op kop. Sissa heeft meer bordpunten, maar als ze de onderlinge wedstrijd verliezen dan is dat alleen goed voor de statistiek. In ronde 7 treffen beide koplopers elkaar.

 

HB

ESG – Sissa 2: 2,5-5,5

dsc_4481 (2)

Sissa 2 blijft aan de kop door een overwinning in Emmen. De emmenaren waren vooral blij dat het niet weer een nipt 3,5-4,5 verlies werd. Maar om dan maar dikker te gaan verliezen is ook niet de bedoeling. Het was wel een wedstrijd waarbij de beoordeling van de partijen nog al eens veranderde. De overwinning van Sissa kwam echter niet in gevaar.

Hoogeveen – Assen: 3-5

Deze wedstrijd was de voorbode van wat in Wijk aan Zee op dit moment gebeurt. Alle vier overwinningen werden namelijk met zwart geboekt (10 zwart overwinningen tegenover 3 wit overwinningen in WaZ). Zelfs een witspeler als Pieter Tromp kon zijn ratingoverwicht alleen maar gebruiken om een verloren stelling remise te krijgen. Met deze overwinning blijft Assen een puntje achter op Sissa.

verslag Assen

Lewenborg – Het Kasteel: 3,5 – 4,5

Ook Het Kasteel blijft een puntje achter op Sissa door in Lewenborg te winnen. Dat ging echter moeizaam. De laatste twee partijen stonden beter tot gewonnen voor Lewenborg. Dat mag je wel zeggen als je vier pionnen voor staat. Echter beide partijen eindigden in remise waardoor Het Kasteel nipt won.

Verslag op Alberts Schaakblog          partij bord 8

Groninger Combinatie 1 – HSP/Veendam: 4-4

Groninger Combinatie rekende er op nog een rol van betekenis te spelen om het kampioenschap. Immers ze hadden de sterkeren gehad en moesten nu alleen nog punten ophalen tegen de vier onderste ploegen. Bij de eerste van de vier ging het echter al mis. Het werd een 4-4 gelijkspel. Als excuus kan dienen dat GC niet in hun sterkste opstelling kwam opdagen (en dat bij een thuiswedstrijd). Ook als de bovenste ploegen elkaar onderling afmaken dan nog is de kans op een kampioenschap voor GC onder de 0,01 procent.

verslag GC 1

Zoekplaatje: Welke van de 16 spelers staan er niet op.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: