De eerste klassen

scheepstraschool schaakclub roden

De eerste klassen hebben afgelopen week hun vierde ronde gespeeld. Dat betekent dat ze nu over de helft zijn en kunnen we kijken of er tekening in strijd komt.

klasse 1A:

Scepu – Staunton 2: 2,5-3,5

Na het gelijkspel van de vorige ronde tegen Haren/Oostermoer pakte de koploper Staunton 2 de draad weer op met een krappe overwinning op Scepu. De bovenste twee borden gingen verloren, maar de overige borden leverden toch drie en een halve bordpunt op. En of dat met een beetje geluk ging kunt u in het verslag van Scepu lezen.

verslag Scepu

Groninger Combinatie 3 – Lewenborg 2: 2-4

Groninger Combinatie verloor ook hun vierde wedstrijd en blijven daardoor strak onderaan staan. Voor hun tegenstander Lewenborg 2 geldt dat ze door de overwinning in de slipstream van Staunton 2 blijven. Slechte één puntje achterstand terwijl de onderlinge wedstrijd nog gespeeld moet worden.

Haren/Oostermoer – Middelstum 2: 4,5-1,5

Haren/Oostermoer had een makkelijke avond. Middelstum kwam slechts met vier man/vrouw opdraven. Haren/Oostermoer begon dus met een 2-0 voorsprong. Dat kan soms remmend werken, maar in dit geval niet. Bart Romijn en Majid Hashemy wonnen hun partij gedegen. Onderin wist Middelstum nog 1,5 bordpunt te pakken

verslag Middelstum

Sissa Sisters 4 – DAC: 1-5

Ook DAC is nog een kanshebber op het kampioenschap. Staan ook een puntje achter op Staunton 2, maar heeft de beide concurrenten al gehad. Om kampioen te worden moeten ze dus zorgen genoeg bordpunten te hebben om bij gelijk eindigen toch bovenaan te komen. Dat lukte tegen de Sissa-sisters wonder wel. Maria Burgsma wist zeer knap Bert Steenhuizen op remise te houden en dat lukte Nieske Meindertsma ook tegen oud-Nosbo penningmeester Leunis Maas ook. De overige vier dames moesten helaas in een nederlaag berusten. DAC heeft door deze grote overwinning nu wel de meeste bordpunten.

De stand:

Zoals gezegd gaat Staunton 2 aan de leiding met 7 punten, gevolgd door DAC en Lewenborg 2 met 6 punten.

 

klasse 1B

Het topduel tussen Sissa 3 en J.H.Kruit (beiden drie keer gewonnen, beiden twee keer met 3,5-2,5 en één keer met 4-2) is gewonnen door J.H.Kruit, maar wel weer met het kleinst mogelijk verschil (3,5-2,5). Op zich niet bijzonder, want 9 van de 15 wedstrijden eindigden in die uitslag. Wel opvallend is dat er nog geen enkele wedstrijd in een gelijkspel is geëindigd. Verder opvallend is dat de helft van de teams tot nu toe één keer gewonnen hebben en drie keer verloren

Roden 2 – ESG 2: 2,5-3,5

img-20190115-wa0001

ESG won eindelijk een wedstrijd en is dus van die hatelijke nul af. Ze blijven wel op bordpunten onderaan staan (gedeeld met Valthermond). Maar het gaf hun wel een kick en gaven dit een gevolg in een toernooitje op zaterdag. Verder viel me op dat op de bovenste vier borden ratingvoordeel alleen maar nullen opleverde. Weer een bewijs dat die cijfertjes ook niet alles zeggen.

verslag ESG

Dwingeloo – Haren/Oostermoer 2: 3,5-2,5

Dwingeloo blijft J.H.Kruit volgen op 2 wedstrijdpunten door een nipte overwinning op het tweede van Haren/Oostermoer. De laatsten verloren nu voor de derde keer met de kleinst mogelijke cijfers (naast een overwinning op Roden 2). Bovenin was voor Dwingeloo, terwijl onderin de Harenaars verrassend punten wisten te scoren. Alleen net niet genoeg dus.

Het Kasteel 2 – Valthermond: 5,5-0,5

Dit was een wedstrijd die Valthermond snel wil vergeten. Op papier was er op de borden bijna geen ratingverschil. En dat wil dan het wel eens gebeuren dat alle borden één kant opgaan en er grote uitslagen komen. En dat kan dan ook per jaar verschillen zoals ik uit ervaring kan zeggen. Het ene jaar win je dik om het volgend jaar met grote cijfers te verliezen. En dat met dezelfde spelers. Ook bij het schaken spelen hogere machten soms een rol. Het was trouwens wel de eerste overwinning van Het Kasteel 2 en dan direkt met bijna 6-0. Henk Stuut redde de eer met een remise tegen Arnold Hoogeveen.

Sissa 3 – J.H. Kruit: 2,5 – 3,5

Zoals gezegd dit was het topduel deze ronde. Beide teams nog ongeslagen. Was de taktiek van J.H.Kruit om met wit op winst te spelen en met zwart remise te houden? Ik kan dat niet zeggen, maar de drie zwartspelers behaalden alle drie een remise. De witspelers wonnen er twee en verloren er één. Op winst spelen kan ook betekenen dat je verliest. Als dat de taktiek is geweest dan is deze dus geslaagd te noemen. Maar met de uitslagen in Tata in het achterhoofd had Sissa misschien de taktiek van met wit remise houden en met zwart winnen. Was dit het geval dan is dat dit keer dus mislukt.

De stand:

J.H.Kruit staat met 8 punten bovenaan gevolgd door Dwingeloo en Sissa 3 op 2 punten. J.H. Kruit heeft ook een bordpunt meer dan de beide anderen, maar dat is met een verlies zo weg. In de laatste ronde mogen JH Kruit en Dwingeloo tegen elkaar. Het kan dus spannend blijven tot de laatste ronde.

 

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: