KNSB ronde 6

Zaterdag 9 februari wordt de zesde ronde gespeeld en er staan weer een mooi aantal belangrijke wedstrijden op het programma.

Groninger Combinatie kan in Utrecht tegen de huidige koploper Paul Keres de koppositie overnemen. Daarvoor moeten ze wel winnen. Bij verlies worden ze geen kampioen meer en bij een gelijkspel zijn ze afhankelijk van misstappen van Paul Keres.

Een klasse lager speelt het tweede van de Groninger Combinatie tegen de Arnhemse Schaakacademie. Beide teams staan één punt achter de koploper SSC 1922. Winst is dus belangrijk om mee te blijven doen om het kampioenschap.

Dan heeft Assen het in deze klasse rustiger. Ze zijn al veilig voor degradatie na hun stroeve start. Ze wouden meedoen om het kampioenschap en dan is het natuurlijk wel belangrijk om in de subtop te eindigen. Ze mogen tegen het op de zevende plaats staande Emanuel Lasker.

In Klasse 3A doen 7 NOSBO-teams mee. Dat betekent veel streekduels. Belangrijkste wedstrijd is die tussen Sissa en de Spassky’s. Beide staan op de gedeelde eerste plaats (met het tweede van Philidor 1847). HSP/Veendam doet het goed dit jaar en zij mogen tegen die derde koploper vlammen.

Onderin is de strijd tussen Hoogeveen en Assen 2 de degradatiekraker. Hoogeveen moet deze wedstrijd winnen om aan te haken bij de Assen 2 en Schaakwoude die 2 punten meer hebben. Dan hopen ze natuurlijk dat Schaakwoude gaat verliezen van Haren&Oostermoer. Gebeurd dit alles dan krijgen we spannende laatste ronden.

U mist Staunton in het verhaal. Die treedt aan tegen de nummer 10 in deze klasse Mid-Fryslan. Die staan met 0 punten en 7,5 bordpunt uit vijf ronden strak onderaan. Dat zou dus geen probleem mogen wezen. Maar dat zeiden we in de vorige ronde ook van Groninger Combinatie tegen ASV. En daarvoor weet u de uitslag vast nog wel.

In Klasse 4A is de degradatiestrijd hevig. Tussen de nummer 5 en de nummer 10 zitten slechts twee wedstrijdpunten. De strijd tussen ESG en GC 4 is daarbij een blangrijke om boven de streep te blijven staan. Maar ook Staunton 2 tegen Sneek 2 is een belangrijke. Je mag dan wel zesdes staan (Staunton), maar bij verlies komt de nummer 10 (Sneek) wel langszij.

De twee koplopers LOS en Groninger Combinatie 3 willen natuurlijk blijven winnen. LOS mag dat tegen de op de vijfde plaats bivakerende Schaakwoude 2, terwijl GC mag aantreden tegen Tjonger AA Linde dat vierdes staat.

En dan hebben we de vijfde klasse A. Die spelen 7 ronden ipv 6. En met een terugtrekking van een team speelt men dus 6 wedstrijden. Sissa 2 staat aan kop en mag deze positie verdedigen tegen het vijfde van de Groninger Combinatie. Die staat op de een na laatste plaats. Een overwinning zou voor hun dus mooi zijn.

Haren/Oostermoer 2 speelt tegen het onderaanstaande ZSG 2. Die zal gebrand zijn op een eerste overwinning dus het blijft oppassen.

Assen 3 mag toekijken hoe de andere teams het doen want zij zijn vrij. Kunnen  zij mooi mee als supporter/invaller met hun tweede naar Hoogeveen en met hun eerste naar Noord Friesland.

1A: Paul Keres – Groninger Combinatie

2A: Arnhemse Schaakacademie – Groninger Combinatie 2

Emanuel Lasker – Assen

3A: Sissa – De Spassky’s

Staunton – Mid Fryslan

Hoogeveen – Assen 2

HSP/Veendam – Philidor 1847 2

Haren & Oostermoer – Schaakwoude

4A: ESG – Groninger Combinatie 4

Staunton 2 – Sneek 2

Tjonger Aa Linde – Groninger Combinatie 3

LOS – Schaakwoude 2

5A: Sissa 2 – Groninger Combinatie 5

Haren & Oostermoer 2 – ZSG

Assen 3 is vrij

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
2 comments on “KNSB ronde 6
  1. Roland Kroezen schreef:

    In de vijfde klasse ben je een ronde te ver Jan. Daar spelen ze pas ronde 5.
    SISSA 2-GronCom 5 en Haren&Oostermoer 2-ZSG 2 en Assen 3 is vrij

  2. schaakjan schreef:

    Roland, bedankt, Klasse 5A speelt inderdaad hun 5e ronde en niet de zesde. Ik heb het artikel aangepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: