GC op koers

P9890882In de zesde ronde scoorden de teams van de Groninger combinatie goed. GC  1 t/m 4 wonnen hun belangrijke wedstrijden. GC 1 nam de koppositie over van Paul Keres door die in eigen huis te kloppen. GC 2 blijft een puntje hangen achter de koploper door de nummer Arnhemse Schaakacademie dik te verslaan. GC 3 blijft mede koploper door eenvoudig te winnen van nummer laatst. GC 4 won de degradatiekraker tegen ESG. Alleen GC 5 verloor en wel van Sissa 2. Ze deden dit echter wel in grootste stijl door dan ook direkt maar met 8-0 te verliezen.

Sissa won van mede koploper De Spassky’s en blijven daardoor samen met Philidor 1847 2 aan de kop staan. Ze hebben wel 6,5 bordpunt minder.

Later meer

1A: Paul Keres – Groninger Combinatie : 4,5 – 5,5

Na de zeperd tegen ASV moest er nu gewonnen worden van Paul Keres. Dat lukte met de kleinst mogelijke cijfers. Dat geeft al aan dat het een spannende pot was. Via 1-0 en 2-4 werd het 4-5 en hing de wedstrijd af van het laatste bord.

Jan Werle wist het eindspel (zie foto Simon Elgersma) niet te winnen. Zie verder het verslag van GC

verslag GC 1

2A: Arnhemse Schaakacademie – Groninger Combinatie 2: 2-6

GC 2 blijft op de tweede plaats staan doordat ze de Arnhemse Schaakacademie met dikke cijfers versloeg. Die stond samen met hun op de tweede plaats en dus was het een belangrijke overwinning. Ze staan een puntje achter op SSC 1922. GC heeft een lichtere programma maar is dus afhankelijk van een misstap van SSC 1992.

Emanuel Lasker – Assen: 3,5-4,5

Hoewel de uitslag anders zal vermoeden spreekt de verslaggever van Assen van een geruisloze overwinning. Dit omdat de nederlagen niet nodig waren terwijl de overwinningen dik verdiend waren. Ja dat zal de verslaggever van Emanuel Lasker ook zeggen denk ik, maar dan andersom natuurlijk. Kan dat niet controleren want ze hebben nog geen verslag.

verslag Assen

3A: Sissa – De Spassky’s: 4,5-3,5

De Spassky’s zijn nu dus van kop af. Na te zijn gestart met vier overwinningen speelden ze nu hun tweede achtereenvolgende nederlaag. Waar dat aan ligt? Misschien was de 8-0 overwinning in ronde vier wel de doodsteek. Denk je dat je kunt schaken en je alleen maar stuntels tegenover je krijgt. Nu is dat wel afgestraft.

Sissa blijft door de overwinning naast Philidor 1847 2 aan kop staan. Wel 6,5 bordpunt minder, maar dat is alleen van belang bij gelijk eindigen. En dan maakt het ook niet meer uit hoe groot het verschil is. De onderlinge wedstrijd is al geweest. Dat wordt dus een spannend slot van de competitie,

verslag de Spassky’s

Staunton – Mid Fryslan: 6,5-1,5

Staunton had geen moeite met Mid Fryslan die ook nog eens met 7 man kwamen opdagen. Het gemiddelde ratingverschil van 226 is natuurlijk al een indicatie dat er van echte strijd geen sprake kon zijn. Niettemin haalde Mid-Fryslan nog 1,5 bordpunt.

Hoogeveen – Assen 2: 3,5-4,5

Hoogeveen vocht voor hun laatste kans en ook voor Assen was het een belangrijke wedstrijd. Het gevolg een tot de tanden gewapende Assen 2 in zeer sterke opstelling. Er werd slechts 1 remise gespeeld en er waren zeven overwinningen. Eén meer voor Assen dan voor Hoogeveen. Derhalve een nipte overwinning voor Assen. Voor Hoogeveen wordt handhaving een moeilijke zaak. Ze hebben weliswaar de wedstrijd tegen de nummer laatst nog tegoed, maar ze moeten ook nog 3 bordpunten overbruggen. Drie keer winnen in de laatste drie ronden moet voldoende zijn om de degradatie te ontlopen.

HSP/Veendam – Philidor 1847 2: 3,5-4,5

foto website Philidor 1847

HSP/Veendam kon het net niet bolwerken tegen de koploper. Het werd een nederlaag met het kleinst mogelijk verschil.  Waren er kansen op meer? Ik wacht hun verslag af. Intussen kunt u het doen met het verslag van Philidor 1847.

Uitgebreid verslag Philidor 1847

Haren & Oostermoer – Schaakwoude: 5-3

Haren&Oostermoer hielp Hoogeveen een beetje door te winnen van Schaakwoude. Opvallend bij hun is dat men al 20 spelers heeft opgesteld in de zes gespeelde ronden. Er is slechts één speler die alle 6 wedstrijden heeft meegedaan. En dat is niet de eerste de beste. Vincent Valens heeft aan bord 1 tot nu toe 5,5 uit 6 gescoord. Carel Steevensz deed goed werk door de kopman van Schaakwoude (Gert Jan Rauw) te verslaan.

4A: ESG – Groninger Combinatie 4: 2,5-5,5

P9890893De wedstrijd had een eenzijdig karakter. GC nam vrij vlot een 2-0 voorsprong terwijl de situatie aan bord 1 een punt op zou leveren. ESG wist op de overige borden niet tegen te scoren. En als je op geen enkele bord wint dan win je ook geen wedstrijd. Het werd 5,5-2,5 omdat een groninger wiens naam we niet zullen noemen een dubbele lopereindspel met twee pionnen meer niet wist te winnen. ESG komt daarmee op de streep. Het verschil tussen de nummer vier (vijf mp) en de nummer 10 (3 mp) bedraagt echter slechts 2 matchpunten. Zeven teams voelen dus het klamme zweet van de dreigende degradatie.

verslag ESG

Staunton 2 – Sneek 2: 3-5

Staunton 2 kon in hun thuiswedstrijd niet winnen van Sneek 2 die tot dan slechts één wedstrijd had gewonnen. Niet dat Sneek op papier zo veel zwakker is dan de overige teams in deze klasse. In deze wedstrijd waren ze op papier zelfs net ietsjes sterker. En dan kan de wedstrijd alle kanten opgaan. In dit geval dus verlies voor Staunton.

Tjonger Aa Linde – Groninger Combinatie 3: 2,5-5,5

Een eenvoudige overwinning voor GC3. Natuurlijk liep TAL wel ergens een halfje mis, maar ook de groningers lieten nog wat liggen. Tjonger Aa Linde is genoemd naar drie riviertjes in hun werkgebied. Voor het grootste deel in Friesland, maar de Steenwijker Aa ligt in de kop van Overijssel. Gespeeld wordt er in het plaatsje Onna tussen Steenwijk en Havelterberg. Niet tussen de drie riviertjes maar wat zuidelijker dus. Voor het wedstrijdverloop zie het verslag van GC 3. Slechts één opmerking van mij. GC gaat voor de tweede plaats (met recht op promotie) maar ze staan nog steeds mede bovenaan. Gewoon voor een verrassing zorgen tegen LOS en je bent kampioen.

verslag GC 3

LOS – Schaakwoude 2 7,5-0,5

De vraag is niet of LOS wint, maar met hoeveel (en wie doen er mee). In deze wedstrijd was Benno de enige die geen rating boven de 2100 had (OK Hendrik de Groot heeft maar 2197) en hij was de ongelukkige die remise speelde. Het mag de pret echter niet drukken. LOS heeft nu 12 bordpunten meer dan GC 3, maar die hebben dan wel de ervaring over hoe je net de wedstrijd wint vanuit niet zo geweldige stand op de borden. De nummer 3 staat al op vijf matchpunten achterstand het blijft dus een tweestrijd.

5A: Sissa 2 – Groninger Combinatie 5: 8-0

Sissa 2 won met 8-0. De eerste vier punten werden gescoord door de vrouwelijke helft van het team. Daar konden de mannen natuurlijk niet bij achterblijven. GEzien het krachtsverschil op zich geen verrassende uitslag. Nu maar hopen dat ze de Spassky’s niet achter na gaan. Sissa 2 staat nu bovenaan gelijk met ZZS!, maar ze hebben nu wel 5 bordpunten meer. Beide teams moeten nog 1 wedstrijd spelen en zijn 1 ronde vrij.

Haren & Oostermoer 2 – ZSG 2: 5-3

Haren/Oostermoer zorgde er voor dat ZSG 2 onderaan blijft staan. Bovenin kreeg men verrassend klop, maar onderin werd dat meer dan goed gemaakt.

Assen 3 was vrij

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: