NOSBO-beker

P9900276

In de kwartfinales van de NOSBO-beker was er sprake van hoge uitslagen en grote krachtsverschillen. Het was natuurlijk leuker geweest als de sterkere teams elkaar hadden geloot. Maar dat was dus niet het geval. De drie sterkste teams ontliepen elkaar. Bij twee wedstrijden was uw verslaggever aanwezig en daarvan krijgt u een langer verslag.

Emmer Schaak Genootschap – Staunton

De kwartfinales begonnen met de wedstrijd tussen ESG en Staunton. De enige wedstrijd waar alle vier partijen was tussen schakers van gelijke sterkte. Binnen schootsafstand van elkaar zullen we maar zeggen. En dat kwam de spanning in de wedstrijd ten goede. Aan de bovenste twee borden waren de stellingen voor de toeschouwer al snel ondoorgrondelijk en de beoordelingen van de toeschouwers liepen dan ook snel uit een. Wel waren ze het er over eens dat het alle kanten op kon gaan.

esg-staunton

De eerste beslissing viel op bord 3 waar ESG-er Jan van Os met wit de boel op scherp stelde. Eén variant had hij niet goed berekend, maar die kwam gelukkig voor hem niet op het bord. Was die op wel op het bord gekomen dan had hij waarschijnlijk moeten knokken voor remise met een triple c-pion. Zoals het ging won hij een belangrijke pion en kon hij snel gebruik maken van het feit dat de stukken van de tegenstander niet konden samenwerken. De pionnen volgden in rap tempo en de winst werd eenvoudig binnen gehaald.

Op bord 4 zag Staunton-speler Jaap van der Graaf met wit dat hij geen aanknopingspunten had voor een aanval. Hij kon zijn positie niet meer verbeteren terwijl Willem Boontje voor ESG dat wel kon. Toen Boontje remise aanbood schatte Van der Graaf de stellingen aan bord 1 en 2 als zeer goed voor Staunton in en nam daarom het voorstel aan. Boontje had een ander oordeel over de eerste twee borden (Dat valt allemaal dik mee) en was daarom tevreden met remise.

In een spannende slotfase speelden Erwin van Pelt (Staunton) en Herman Voss remise. Van Pelt had via de e-lijn pion e7 en later pion d6 veroverd, maar de half-open a-lijn gaf Voss zeer gevaarlijke tegenkansen. Kortom ze hadden elkaar in de houdgreep. Daar beide spelers geen zin hadden om zelfmoord te plegen werd er afgewikkeld naar een remiseeindspel en tot remise besloten. (2-1)

Zoals het bij een bekerwedstrijd hoort viel de beslissing bij de laatste partij. De vraag was of Theo Ebels voor Staunton kon winnen voor een gelijkspel en snelschaken. Hij moest dan wel voorbij Marcel Struik en dat is niet makkelijk. Zoals eerder gezegd was het een partij die alle kanten op kon. Open koningen, veel penningen en veel voor de toeschouwer verrassende zetten. Zit je uitgebreid de positie te bekijken komt er plotseling een torenzet van ver buiten het strijdgewoel die zich ook met de strijd gaat bemoeien. Moet je daar weer een oplossing voor vinden. Levensgevaarlijke stellingen voor beide spelers die steeds om de enige zet vroegen. Uiteindelijk resterende een ietwat betere stelling voor Ebels die daar echter niet van kon profiteren. na wat ruil kwam er een eindspel met ongelijke lopers op het bord waar alle muziek uit was. Remise om 12 uur. (2,5-1,5)

Daarmee ESG dus verder.

verslag ESG    verslag Staunton

HSP/Veendam – Lokatie Ongebonden Schaken

HSP/Veendam ontving donderdag LOS. De laatste kwam sterk op, maar dat gold niet voor HSP. Géén Peter Riksten, géén Erwin Heijen en zelfs géén Johan Scharft. Tja dan wordt het krachtsverschil wel erg groot. Sinds dit seizoen komen de verslagen van HSP wat moeizamer en later tot stand dan eerder. Ook nu nog geen verslag en ook LOS heeft nog niets gepubliceerd. Het is nog vroeg natuurlijk en studenten hebben in het weekend wel wat anders te doen dan verslaglegging. En de LOSsers zijn wel voor een groot deel oud-studenten, maar wel oud-studenten die nog denken dat ze studenten zijn. En daar naar leven althans bij het schaken.

Ik kan dus niet verder komen dan de opmerking dat LOS met 4-0 won. Dat is met een ratingverschil van 300-400 per bord niet verrassend te noemen.

Op de vrijdag twee wedstrijden en uw reporter moest kiezen. Assen-Lewenborg had als voordeel dat ik voor ESG kon spioneren omdat die in de halve finale tegen de winnaar van dit duel moet. Het Kasteel-SISSA had dan weer als voordeel dat het veel dichterbij is en dat Het Kasteel geen verslagen maakt. SISSA doet dat wel eens, maar vaak laat en op diverse plekken (forum/verslagen).  2-1 voor Het Kasteel dus ik ging naar Coevorden.

Assen – Lewenborg

Assen heeft vaak snel een verslag en dat is er nu ook. Op het forum (zie link hieronder) en met diagrammen. Daaruit haal ik dat de Assenaren al snel comfortabel stonden op alle vier borden en dat ze vanuit die comfortabiliteit konden profiteren van fouten van de tegenstander. Nu leidt een comfortabele stelling niet automatisch tot winst, maar de kans op fouten door de tegenstander neemt daardoor wel toe. Zo ging er op één bord een stuk verloren en op een ander bord een volle toren. Scheelt in ieder geval een technische afwerking. Die was op bord 3 niet nodig. Sybrand won mooi in een koningsaanval. De torenwinst die dat opleverde had hij nog niet zo snel gezien. Kostte tien minuten denkwerk naar eigen zeggen. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker. Je denkt verder in het patroon van je aanval en dan zie je het onverwachte niet zo snel. Uiteindelijk werd het ook hier 4-0

verslag Assen (helemaal onderaan)

Het Kasteel – SISSA

Ook hier groot krachtsverschil tussen beide teams. SISSA hield er rekening mee dat beide topspelers van Het Kasteel (Paul Assen en Maarten Vinke) mee zouden doen en kwamen daarom sterk op. IM Nick Maatman nam plaats op bord 1, waardoor Edim Salihbegovic naar bord 2 zakte. Maarten Vinke deed niet mee bij Het Kasteel en dat scheelt natuurlijk een stuk.

bord 2: Edim Salihbegovic (SISSA) – Stephan Broertjes (Het Kasteel)

Dit was de partij die het eerste uit was. Wit vloog zwart gelijk naar de keel en die bleef de hele partij onder druk staan. Op de foto ziet u de stelling die beslissend was. Wit ‘offert’ zijn loper op a6. Krijgt daarvoor een dame tegen een toren. Het wordt een eindspel van Dame tegen toren en paard.

Wit speelt dit vervolgens goed uit. Wint de a-pion en haalt daarmee de overkant

bord 3: Jeffrey ten Velde (Het Kasteel) – Benno de Jongh (Sissa)

Van deze partij alleen de eindstelling. Heb wel een foto van de opening, maar die houden we geheim (tenzij u de foto’s bekijkt). Ik vond het een stelling met twee onveilige koningen. Na een grote afruil bleef zwart een (dubbel)pion voor en wist dit handig uit te buiten. Wit dacht met het offeren van zijn loper tegenkansen te krijgen middels een pionnenstorm. Op de foto kunt u zien dat de storm wel dreigend lijkt maar intussen is gaan liggen. De zwarte h-pion haalde de overkant. (2-0)

bord 4: Maarten Hemmes (SISSA) – Gerjan ter Wal

Een partij waarbij beide spelers lang nadachten. Toen ik bij andere partijen de stellingen zat te berekenen hadden beide spelers aan bord 4 slechts 12 zetten gedaan.

Kijk maar naar de foto en kijk naar de tijd op de klok. En dan wordt het in tijdnood plotseling spannend. Kijk de stelling op de tweede foto en u ziet de aanval van wit waarschijnlijk al aankomen. Op h6 dreigt een offer, de witte loper kijkt gevaarlijk naar f7 evenals de toren, de zwarte dame zwak zo voor zijn troepen staande. En die combinatie maakte het dat wit er als een mes door boter heen ging. Wel in de 30 seconden per zet fase.

bord 1: Paul Assen – Nick Maatman

De strijd tussen Paul Assen en Nick Maatman op bord 1 was zeer interessant om te volgen. Kijkt u eens naar bovenstaande stelling. Wit aan zet en dan kijk ik natuurlijk direkt na d5 (op Pe5 volgt dan Db5). De computer geeft de voorkeur aan e4 en vindt d5 maar niks. Immers het paard op e5 dekt het veld c6. Assen speelde echter Lf4.

Nog twee stellingen waar u aan het denken wordt gezet. In de laatste stelling leek remise binnen het bereik van wit, want hoe komt zwart verder? Dat gebeurde door dreiging op pion b3. Had niet dodelijk hoeven te zijn, maar het verleidde wit tot een grafzet. Toren ging naar d2 en de koning naar f2. Nu had de koning moeten blijven wippen tussen f2 en e3. De grafzet was Koning van f2 naar g3. Kwam natuurlijk Tg1 gevolgd door Tg2 en nu kan zwart zelfs op twee manieren winnen.

meer foto’s

29 maart: SISSA tegen LOS en Assen tegen ESG

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized
4 comments on “NOSBO-beker
 1. Sjoerd schreef:

  Dag Jan,
  Ik neem aan dat je Maarten Vinke bedoelt ipv Maarten Dijkstra in je verslag bij Het Kasteel

 2. Jaap schreef:

  Ha Jan,

  Willem bood mij remise aan 😉 en daar heb ik lang over nagedacht en idd schatte ik de kansen op de eerste 2 borden hoger in voor ons, dus nam ik het aan.

  groet,

  Jaap

 3. schaakjan schreef:

  Sjoerd en Jaap, ik heb het aangepast in het verslag.

 4. Koen schreef:

  Verslagje staat hier: https://www.los-groningen.nl/
  Overigens ook van de laatste KNSB ronde en een briljant verslag van de KNSB bekerpot tegen Assen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: