SISSA 2 Kampioen

Nog weinig verslagen op de sites, maar voor degenen die de uitslagen alvast willen weten, hierbij alvast de uitslagen

De eerste kampioen is bekend. Dat is Sissa 2 die met nog één ronde te gaan kampioen is van klasse 5A. Hoewel zij de laatste ronde vrij zijn zijn ze niet meer in te halen door de nummer 2.

De vijfde en de zesde klasse spelen in groepen van acht teams en spelen derhalve 7 ipv 9 ronden. Ze beginnen een ronde later en eindigen een ronde eerder dan de overige klassen. De overige klassen moeten dus nog twee ronden spelen.

Klasse 1A:

Groninger Combinatie -DSC Delft: 7,5-2,5

Groninger Combinatie won van de nummer 4 en staat daardoor weer alleen aan kop. Mede koploper Paul Keres speelde namelijk gelijk tegen de nummer 3 UVS. De partijen naspelend denk ik dat de teamleider deze ronde niet in spanning heeft gezeten. Het zag er al snel naar uit dat GC ging winnen. Het scoreverloop liep al snel naar 3-0 en dan weet je het wel als teamleider. Het enige jammer vind ik dat alle drie dames in deze wedstrijd verloren. Scoreverloop: 4-1, 5-1, 7-2, 7,5-2,5

verslag GC en de partijen.  partijen in de viewer

Klasse 2A:

Groninger Combinatie 2 – Qonnected Hardenberg: 6,5-1,5 ?

Een partij tussen NO en Richard Hendriks is als 1-0 geregistreerd. Niet opkomen en toch een punt scoren. Laat dat niet bekend worden, want dan dan zullen de NO’s topscoorders worden in de competitie. Vanwege de miskleun van SSC-1922 (verlies tegen Emanuel Lasker) heeft GC 2 de koppositie overgenomen en ze hebben een relatief makkelijk programma in de laatste twee ronden. Het kampioenschap lonkt.

Assen – Mu Consult Apeldoorn 2: 5,5-2,5

En Assen blijft winnen. Nog steeds hoop op een misser bovenin. Die kwam deze ronde dus van de koploper SSC-1922. Nu nog van GC 2 en ze zijn weer in beeld. Daarvoor moeten ze zelf dan wel winnen van SSC-1922. De wedstrijd tegen het tegen degradatie vechtende MU Consult Apeldoorn 2

verslag Assen

Klasse 3A:

Sissa – Staunton: 5,5-2,5

Sissa blijft mede koploper door een overwinning op Staunton. Ze staan wel een heleboel bordpunten achter op Philidor 1847 2 dus ze moeten hopen op een misstap van hun. Op papier waren de teams ongeveer even sterk. Dan kan het spannend worden, maar ook kunnen de partijen allemaal één kant uitvallen. Aan de uitslag kunt u zien welke van de twee deze wedstrijd was.

Kort verslag Staunton

Spassky’s – Schaakwoude: 6-2

Een duidelijke overwinning van de Spassky’s op laagvlieger Schaakwoude. Vooral Hoogeveen zal hier blij mee zijn

Assen 2 – HSP/Veendam: 3-5

Een duidelijke overwinning voor HSP/Veendam hoewel Assen tot 3-3 gelijk bleef. En dan staan er wel twee borden gewonnen voor HSP/Veendam, maar je kunt nog hopen op een blunder. Volgens de verslagen kwamen die ook, maar hadden ze geen effect op het resultaat. Assen 2 staat 2 punten boven de streep, maar ze moeten nog tegen Schaakwoude die 2 punten achter staat. De bordpunten van Assen zijn niet geweldig minder dan de nummers 8 (Hoogeveen) en 9 (Schaakwoude). Gewoon niet verliezen tegen Schaakwoude zou ik zeggen.

partij Hoogeveen-Smit

verslag Assen     verslag HSP

Philidor 1847 2 – Haren&Oostermoer: 5,5-2,5

Haren&Oostermoer kwam er tegen de koploper niet aan te pas. Ook kopman Vincent Valens kon dit keer geen overwinning aantekenen. Het werd zijn tweede remise. Met 6 uit 7 aan bord 1 en de enige die alle 7 wedstrijden heeft meegedaan kun je gerust spreken van een enorme versterking. De wedstrijd begon slecht voor Haren&Oostermoer. Paolo Valiente kwam niet opdagen en daardoor bleef bord 8 leeg. En die klap kwamen ze niet te boven. Volgens het verslag van de tegenstander werd Haren&Oostermoer snel en eenvoudig opgerold.

verslag Philidor 1847

Mid Fryslan – Hoogeveen: 1,5-6,5

Hoogeveen heeft de laatste strohalm gegrepen en de nummer laatst Mid-Fryslan dik verslagen. Daardoor staan ze nu net boven de streep. 1,5 bordpunt meer dan de nummer 9 Schaakwoude. Mid Fryslan is al gedegradeerd. Formeel nog niet maar 4 matchpunten en 15,5 bordpunt achter op de nummer 8 is niet meer in te halen.

De volgende ronde moeten zowel Schaakwoude als Hoogeveen tegen één van de twee koplopers. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat de laatste ronde beslist over wie als tweede degradeert. En dat kan dan op bordpunten.

Klasse 4A:

Groninger Combinatie 3 – Qonnected Hardenberg 2: 5,5-2,5

Het derde team van GC houdt de strijd met LOS nog steeds vol. Ze raken wel elke keer wat bordpunten achter, maar het gaat voor eerst om matchpunten. In de volgende ronde mogen ze tegen LOS spelen om het kampioenschap. De tweede plaats kan ze in ieder geval niet meer ontgaan en dus is promotie al afgedwongen.

Groninger Combinatie 4 – Schaakwoude 2: 6,5-1,5

Het vierde van GC speelde zich nu definitief veilig. Dat klinkt gek als je op de derde plaats staat, maar ze staan maar 3 matchpunten voor op de degradatielijn. Gezien het programma schat ik de kans op degradatie van GC-4 op minder dan 1 %.

ESG – Staunton 2: 4,5-3,5

De strijd tegen de degradatie leidt tot taktische opstellingen. De teamleider van Staunton had geconstateerd dat bij een opstelling volgens rating zij op elke bord tekort kwamen. Vandaar de taktische opstelling om de bovenste drie de zwakste spelers te zetten en dan onderin te gaan scoren. Die taktiek had bijna resultaat. De hoop dat op de eerste drie borden misschien een halfje gescoord kon worden kwam niet uit, hoewel de teamleider in de buurt kwam. Onderin werden gelijktijdig drie punten gescoord. (3-3). Ook bord 4 ging verloren voor Staunton. Daar waar de ratings ongeveer gelijk. Dat gebeurde wel pas na lange strijd in een paardeneindspel (de stand kwam daardoor op 4-3). Op bord 7 werd in een partij met wisselende kansen tenslotte remise gespeeld. Hierdoor won ESG deze belangrijke wedstrijd met 4,5-3,5. Gezien het feit dat iedereen in deze klasse punten haalt is 6 punten op voorhand nog niet voldoende om degradatie te vermijden. De vier punten van Staunton betekent een benauwd einde voor hun. Er zal minstens een keer gewonnen moeten worden.

Verslag ESG   Verslag Staunton

Philidor 1847-3 – LOS:  0-8

Het verslag van Philidor 1847 zegt alles. LOS moet met twee vingers in de neus kampioen worden. Dan moeten ze wel de volgende ronde van GC-3 winnen.

verslag Philidor 1847

Klasse 5A:

SISSA 2 – Tjonger Aa Linde 2: 7,5-0,5

SISSA 2 kampioen en dan verwacht je toch een groot verslag op hun site of minimaal het feit en de felicitaties. Verre van dat. Via Facebook maakt de enige die remise speelt er melding van, maar verder heb ik niets gezien. Gemiste kans zou ik zo zeggen. De uitslag was duidelijk tegen de nummer drie. Zoals eerder gemeld speelte de vijfde klasse nog een ronde. Daarin is Sissa 2 vrij, maar de nummer 2 kan Sissa 2 niet meer voorbij. Ze zouden dan moeten winnen met 13-0 en dat is (nog) niet mogelijk bij een achttal. Misschien ooit als een winstpartij twee punen oplevert en een remise een halfje, dan kan het in de toekomst mogelijk zijn.

Groninger Combinatie 5 – ZSG 2 (Zwolle): 2,5-5,5

De strijd om de laatste plaats is gewonnen door ZSG 2. GC 5 staat nu alleen laatste.

Assen 3 – Haren&Oostermoer 2: 5-3

De strijd tussen de middenmoters werd gewonnen door Assen 3. Bovenin hielden ze Haren&Oostermoer tegen en onderin werden de punten gepakt.

verslag Assen

Geplaatst in Assen, ESG, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB-competitie, Sissa, Spassky's, Staunton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: