Halve finale NOSBO-beker

P9900449

Vrijdagavond werd gespeeld in de halve finale van de NOSBO-beker. Opvallend was dat in Groningen de halve finale tussen twee Groninger teams (LOS en SISSA) werd gespeeld en in Assen tussen twee Drentse teams (Assen en ESG). Zijn nu in ieder geval de provinciale beker-kampioenen bekend.

Groninger beker:

Hier speelden SISSA en de afsplitsing van SISSA LOS tegen elkaar. Wie denkt dat ze elkaar wel kunnen schieten die hebben het mis. In de NOSBO-SISSA teams duiken namelijk de Lossers gewoon op. LOS zelf speelt KNSB en heeft behalve het bekerteam geen teams in de NOSBO. Dat betekent niet dat men niet van elkaar wil winnen. Integendeel. Het is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Op de site van SISSA staat al een uitgebreid verslag en daar kan ik niks aan toevoegen (ik was er tenslotte niet bij). Ik zou zeggen lezen dat verhaal.

Verslag van SISSA door een ‘overloper’

De uitslag zal ik hier wel neerzetten voor al degenen die het verslag van SISSA wat te lang vonden of voor de enkelingen die de creativiteit van de schrijver niet kunnen waarderen. Het werd een gelijkspel. En na donderdag in de KNSB halve finale tegen Apeldoorn moesten de Lossers weer snelschaken. En weer wonnen ze dat met 2,5-1,5. Dat voorkwam dat ze tot Loosers werden benoemd. Iets waar ze bij het kiezen van de naam natuurlijk vanuit zijn gegaan.

Drentse beker

De strijd tussen het hoog spelende Assen tegen de verloren grandeur van Emmen. Assen nam geen risico. Zelfs Arjan Dwarshuis werd ingevlogen om samen met de mannen in vorm Ivo Maris, Pieter Tromp en Rieks Taal de beker te winnen. Op papier behoorde een 4-0 uitslag tot de mogelijkheden. ESG had slechts één wijziging in het team. Teamleider Evert Hondema liet zich vervangen door Herman Voss. Dat scheelt toch maar mooi 19 ratingpunten.

verslag Assen   verslag ESG

P9900450    P9900448De wedstrijd die op papier geen wedstrijd had mogen zijn werd conform de bekertraditie wel een wedstrijd. ESG nam een verrassende voorsprong door winst van Marcel Struik op Ivo Maris. Ontsnapte Ivo vorige week vrijdag nog tegen Carl Hoekstra dit keer was er geen houden aan. Met een offer op e6 werd de zwarte stelling opgeblazen en het punt voor ESG binnen gehaald. Op bord 4 werd ook een stuk geofferd door ESG. Willem Boontje deed dat op h3. Een offer hoeft echter niet aangenomen te worden. Een wit paardje ruilde op c6 en toe was het offer niet meer goed. Wit ruilde vervolgens op f6 en toen was het offer weer goed. Na gxf6 was de g-lijn vrijgekomen voor een moordende aanval. Echter werd er door tijdsdruk Lxf6 gespeeld en toen was het offer verliesgevend. 1-1

P9900451P9900449

Op bord 3 speelde Jan van Os en Arjan Dwarshuis een voor toeschouwers saaie partij. Wit  (van Os) zag net op tijd een gevaarlijke zet van zwart waardoor f2 twee keer aangevallen kon worden. Met een dame die bij die aanval betrokken kon worden was het oppassen geblazen. Daardoor werd de noodrem gehanteerd met als gevolg veel geruil en een stelling met elk 6 pionnen, een toren en een witte loper. Beide heren besloten om de spanning bij bord 2 op te voeren door er remise van te maken. 1,5-1,5

De strijd op bord 2 was hevig. Beiden hadden een goede aanval maar een slechte verdediging. Het tijdsverbruik ging een rol spelen. Wie gewonnen stond was niet te zeggen. Immers bij open stellingen met stukken verspreid over het bord zijn er veel zetten mogelijk en kun je niet alles doorrekenen. Dan is de bar met een drankje aantrekkelijker. Na dameruil ontstond er een stelling met een pion meer voor Rieks Taal en die wist dit goed te gebruiken. Volgens Herman Voss was dit een kadootje omdat Rieks jarig was.

Na afloop waren de Emmenaren zowel tevreden als niet-tevreden. Immers ze waren niet afgedroogd maar anderzijds hadden ze wel de kans om Assen te verslaan laten lopen. De Assenaren zelf waren ook niet tevreden want de overwinning werd maar zeer kort gevierd. Hierdoor waren de ESG-ers de laatsten die het speellokaal verlieten.

Beker; Ronde: 4; vr 29 mrt; KNSB rating feb 2019

T Assen

2154

ESG 1

1859

1. FM Ivo Maris

2348

Marcel Struik

1917

0

1

2. Rieks Taal

2090

Herman Voss

1900

1

0

3. Arjan Dwarshuis

2064

Jan van Os

1829

½

½

4. Pieter Tromp

2115

Willem Boontje

1790

1

0

T SISSA 1

2161

LOS

2167

2

2

1. FM Nick Maatman

2379

FM Renze Rietveld

2275

1

0

2. CM Simon Elgersma

2192

Frits Rietman

2253

0

1

3. Tjaart Offringa

2069

Hendrik de Groot

2097

0

1

4. Edim Salihbegovic

2005

Casper Rupert

2043

1

0

Team gaat door.

 

Geplaatst in Uncategorized
2 comments on “Halve finale NOSBO-beker
  1. Sjoerd schreef:

    Dag Jan,
    Jouw tegenstander van afgelopen vrijdag heet toch echt Arjan Dwarshuis en geen Arjan Dijkstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: