Weekendje schaken

In een weekend zijn er vaak meerdere schaakaktiviteiten in ons gebied. Dit weekend begon al op donderdag met de KNSB-bekerwedstrijd tussen de Groninger Combinatie en het Leeuwarder Philidor 1847. Op vrijdagavond waren dat de finale van de Noordelijke Jeugdcompetitie in Haren en de belangrijkste wedstrijden in de Hoofdklasse van de Noordelijke Schaakbond. En op zaterdag dan de Bob Romijn Grand-Prix voor de jeugd ook in Haren.
Uw verslaggever volgde donderdagavond de partijen via de live-stream en heeft zich in het artikel elders op deze pagina zich gericht op zijn eigen indruk van de partijen.
Vrijdagavond ging ik via Haren naar het Denksportcentrum voor de als kampioenswedstrijden aangekondigde wedstrijden. Geen echte kampioenswedstrijden, maar wedstrijden die zouden bepalen wie op 24 mei om het kampioenschap mogen spelen. De verliezers kunnen dus makkelijk zeggen dat ze verloren omdat 24 mei hun niet goed uitkwam.
Zaterdag even gekeken bij de GP Bob Romijn. Voor degenen die hem niet kennen, Bob was de man die Haren in die tijd tot een topclub maakte. Hij deed ontzettend veel voor de jeugd, in tijd, in geld en in enthousiasme. Terecht dat hij daardoor blijvend herdacht wordt.

En dan werd dit weekend weer Bundesliga gespeeld. 14 teams, in totaal 112 schakers waaronder zo’n 80 grootmeesters. Vier teams bestaan zelfs geheel uit grootmeesters. Jan Werle speelde ook mee en haalde zijn zesde remise in acht ronden. De andere twee partijen won hij (waaronder een mooie overwinning op Etienne Bacrot).

Sissa 1 – Staunton

Een strijd waar naar uit gezien werd. Beide teams hadden alle wedstrijden gewonnen dus nu in de laatste ronde moest de beslissing vallen. Sissa had wel 10 bordpunten meer en zou bij een gelijkspel al eerste worden in hoofdklasse A. Had Staunton de hoop dat Sissa het misschien wat makkelijk op zou vatten dan kwamen ze bedrogen uit. Vier spelers boven de 2200, zoveel had Sissa dit seizoen nog niet opgesteld. En dat terwijl Staunton hun topspeler Jonas Hilwerda niet konden opstellen. Die moest na een goed toernooi in Frankrijk weer aandacht schenken aan school. Vandaar dat Staunton had besloten tot een taktische opstelling. Hun sterkste spelers vanaf bord 4 en dan maar hopen op wat geluk. Dat was Staunton 2 in de KNSB tegen ESG ook bijna gelukt. Een normale opstelling zou zo maar de normale 8-0 uitslag kunnen opleveren. Het werd uiteindelijk 6-2 waarbij opvalt dat beide teamleiders zich zo hadden opgesteld dat ze hun partij wonnen. Daardoor werd Maarten Roorda topscorer in Hoofdklasse A met 7 uit 7. Vroeger leverde dat een boekenbon op, maar toen ging het dan ook om 9 uit 9.

Het verslag van Staunton gaat op de partijen in en dat hoef ik dus niet te doen.

In de stelling hiernaast zijn er twee winstwegen voor wit. Wit had geen moeite om daar één van te vinden.

Foto’s van Schaakjan

Meesterlijke strategie of niet? (Staunton)

Winstwegen voor wit: 1. D*f8+ – K*f8; T*c8+ en opgegeven. Ook mogelijk was 1. e7 – Te8; 2.L*b5 en er dreigt mat middels Lc4 en torenverlies met L*e8.

Sissa 2 – HSP/Veendam

Deze wedstrijd was verplaatst van 12 naar 5 april en daardoor kon HSP/Veendam ondanks het vooruitspelen van twee partijen niet over hun sterkste opstelling beschikken. Met twee invallers streden ze tegen Sissa 2.

Het verslag van Sissa 2 is voor de verandering eens gericht op de voortgang van de wedstrijd. Gelukkig voor mij want anders had ik een uitgebreid verslag moeten schrijven. Nu hoef ik de eerste indruk in mijn vorig stuk niet uit te breiden. Slechts één opmerking voor degenen die het verslag lezen. Carl won zijn partij eerder dan Sjoerd. Gelooft u dat niet zie dan de fotoserie. Dan kunt u ook een paar belangrijke stellingen zien. Vorig seizoen kregen we grote verslagen van HSP/Veendam, maar sinds de webmaster van HSP voor een andere vereniging speelt is het wat minder geworden. Nu spreken ze van een ietwat slecht seizoen die eindigde op de vijfde plaats. In de laatste ronde liet HSP/Veendam zien dat ze toch bij de sterkere teams behoren door een gelijkspel te spelen. En dat had meer kunnen zijn. Update: HSP heeft intussen een verslag gemaakt. Zie de link hieronder.

Hierdoor was Sissa 2 wel afhankelijk van hoe er in Coevorden werd gespeeld. Daar moest Assen met 7-1 winnen van Het Kasteel om een beslissingswedstrijd uit het vuur te slepen. Dat moest toch kunnen tegen Het Kasteel dat de laatste twee ronden dik klop kreeg. Maar dat lukte niet. Integendeel Het Kasteel was weer scherp en haalde zijn grootste overwinning dit seizoen binnen. Het werd 5-3. Bovenin werd de top-drie van Assen in bedwang gehouden (1,5 uit 3) en de onderste drie borden haalden de winst binnen (3-0).

Foto’s van Schaakjan

verslag Sissa 2     verslag HSP/Veendam

Noordelijke Jeugdcompetitie:
De strijd om de eerste plaats ging tussen het eerste en tweede team van Haren. Zo gauw ik zie dat er een verslag is zal ik de link hier plaatsen. Voorlopig moet u het doen met de mededeling dat Haren 1 gewonnen heeft. Niet verrassend dus. Ik weet dat iedereen houdt van verrassingen, maar als ze altijd uitkomen dan zijn het geen verrassingen meer. Harry Gielen heeft een boel foto’s gemaakt. Die kunt u hieronder zien door op de foto te klikken.
Finale NJC 2019//embedr.flickr.com/assets/client-code.js
foto’s NJC door Harry Gielen

https://flic.kr/s/aHskTy6euN

Grand Prix Bob Romijn:

Op zaterdag had ik een tweetal overleggen en op mijn voorstel werden deze gehouden bij de GP Bob Romijn. Men dacht echter dat dat toernooi de hele dag zou duren en plande de overleggen vanaf 11.00 uur. En dat terwijl een GP zo rond 13.00 uur begint. Het gevolg was dat ik wel het begin van de GrandPrix heb meegemaakt, maar mede dankzij het mooie weer op tijd naar huis ben gegaan. Het verslag van de GP zal binekort nog wel gepubliceerd worden. Bijzonder dat de wedstrijdleider bij de bovenste twee groepen jarig was. Volgens Ynte Visser was dit het mooiste verjaardagsfeestje die hij heeft gehad. En dat op zijn 65e feestje.

Bob Romijn GP 6apr19//embedr.flickr.com/assets/client-code.js
foto’s Grand Prix Bob Romijn door Harry Gielen

Foto’s van Schaakjan

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Weekendje schaken
  1. Lucien Jerphanion schreef:

    Hoi Jan, het klopt dat de verslagen van HSP/Veendam er of helemaal niet zijn of later binnen komen dan voorheen. Vandaag alsnog ons verslag van de wedstrijd tegen Sissa 2!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: