KNSB-zaterdag

SAM_1654

GC 4 – Philidor 1847 2; bord 8-5

Zaterdag mag er weer geschaakt worden in de KNSB. Gelukkig voor ons schakers wordt het weer niet zo mooi als afgelopen weekend. Niet dat we ons daar laten afleiden, maar onze omgeving denkt daar soms anders over.

SAM_1306Wat staat er zaterdag op het programma. Als eerste natuurlijk de kraker tussen LOS en GC 3 in klasse 4A. De winnaar wordt naar alle waarschijnlijkheid kampioen. Waar gespeeld wordt is nog even geheim. LOS staat namelijk voor Lokatie Ongebonden Schaken en dan kun je natuurlijk geen vast speellokaal hebben. SAM_1066Hoewel op hun website de Sociëteit der GSV en ATV wordt genoemd aan de Hereweg 40. De partijen worden niet live uitgezonden en er is ook geen grootmeester aanwezig om het verwachte talrijke publiek op de hoogte te houden van de voortgang van de partijen.

GC 1 is ook op weg naar het door het bestuur van GC geëiste kampioenschap in klasse 1A. Zij mogen naar de club van Jan Timman. Wageningen is niet te onderschatten hoewel ze nu wel voor hun doen op een lage zesde plaats staan. Jan Timman heeft vorige weekend nog niet onverdienstelijk geoefend in de Bundesliga.

GC 2 heeft in de vorige ronde geprofiteert van de misstap van SSC 1922 en heeft nu het kampioenschap voor het grijpen. Daaroor moet dan nog wel even twee keer gewonnen worden. Deze ronde tegen het op de vijfde plaats staande MSV uit Meppel. De nummers 2 en 3 SSC-1922 en Assen mogen in Soest uitmaken wie mag blijven hopen op een misstap van GC 2.

In klasse 3A staat Sissa dan wel mede bovenaan, maar heeft niet genoeg bordpunten voor de eerste plaats. Blijven winnen en dan hopen op een misstap van Philidor 1847-2. Ze moeten deze ronde naar Hoogeveen. Die willen graag boven de rode streep blijven en willen ook graag nog een puntje of twee scoren. In deze klasse ook de strijd tussen Staunton en de Spasski’s. In het verleden vaak het toneel voor felle strijd en verrassingen. Ze staan nu op de 5e en 3e plaats.

SAM_1929

In de strijd om de 6e plaats ontmoeten Haren&Oostermoer en Assen 2 elkaar. Die kunnen vrijuit spelen want promotie zit er niet meer in. Degradatie waarschijnlijk ook niet, maar met twee matchpunten meer dan de degradatiestreep moet Assen 2 toch wel wat oppassen. Blijft over het op de vierde plaats staande HSP/Veendam die nummer laatst Mid-Fryslan ontvangt. Die hebben in 7 wedstrijden 10,5 bordpunten vergaard. Dat moet toch lukken zou je zeggen.

In klasse 4A wordt het eerder genoemde duel tussen LOS en GC 3 gespeeld om het kampioenschap. LOS is natuurlijk ver uit favoriet, maar als Ajax van Real Madrid kan winnen dan is het ook mogelijk dat GC 3 van LOS wint. Maar is LOS Real Madrid of Juventus. Een gelijkspel is namelijk heel gunstig voor LOS. Ze hebben namelijk 14,5 bordpunten meer.

Staunton 2 ontvangt GC 4 en Staunton staat akelig dicht bij de rode streep. Slechts een paar bordpuntjes er boven. Dat wordt dus spannend. ESG heeft nu vier teams onder zich, maar voor de zekerheid is een matchpuntje gewenst. Ze moeten naar de kop van Overijssel om Tjonger Aa Linde te bestrijden. Die heeft een matchpuntje meer.

In klasse 5A wordt de laatste ronde gespeeld en daar is Sissa 2 al kampioen. Iedereen kan dus vrijuit spelen. Natuurlijk heb je altijd teamleiders die vinden dat je je dood moet knokken om een plaatsje te stijgen. Ik vind het belangrijker dat men een mooie partij speelt en men tevreden naar huis kan gaan. Ik ben schaker genoeg om te weten dat je dan geen blunders moet maken, dus dames en heren maak ze niet (behalve als u tegen mij speelt, dan vind ik het soms wel OK).

GC 5 moet net als ESG naar de kop van Overijssel om tegen het tweede van Tjonger Aa Linde te spelen. Kan ik het mooi meenemen in mijn verslag, want ik ben er ook. Assen 3 gat naar Zwolle naar ZSG 2 en die heeft de helft van het aantal matchpunten als Assen 3 (6 om 3). De enige die thuis mag spelen is Haren&Oostermoer 2 die nummer 2 ZZS! op bezoek krijgt. Dat wordt dus een zware pot voor de Harenaars en Zuidlaarders.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: