KNSB 8e ronde

Klasse 1A: Wageningen – Groninger Combinatie: 3-7

Een simpele overwinning lees ik in het verslag. Ik heb de partijen niet nagespeeld, maar ik geloof de verslaggever ter plekke volkomen. Twee seizoenen geleden was dat anders toen won Wageningen. (foto Bart Beijer)

Dagje Wageningen

Klasse 2A: MSV -Groninger Combinatie 2: 3-5

Groninger Combinatie 2 blijft net als het eerste aan kop. Nu werd de lastige uitwedstrijd tegen MSV uit Meppel tot een goed eind gebracht. En omdat Assen won van SSC1922 liepen ze zelf een punt uit op de achtervolgers. Dat zijn nu Arnhemse Schaakacademie en Assen. In de laatste ronde tegen het laag geklasseerde MU Consult 2 is een gelijkspel voldoende voor het kampioenschap.

Het kan niet op voor GC 2

SSC 1992 – Assen: 3-5

Het is jammer dat Assen wat laat op dreef kwam. Ze verloren de eerste twee ronden (tegen GC 2 en Arnhemse Schaakacademie). Hierdoor waren ze eigenlijk direkt uitgeschakeld voor het kampioenschap. In deze ronde wonnen ze van de top-favoriet SSC 1922 en rukten daardoor op naar de gedeelde tweede plaats. Terwijl ik dit verslag schrijf komt het verslag van Assen on-line. Vooral de partij van Ivo is leuk om na te spelen..

verslag Assen

Klasse 3A:

Staunton – Spasski’s: 3-5

Een wedstrijd die werd beslist door matcombinaties. Staunton bleef hopen op een gelijkspel of misschien zelfs een kleine overwinning. Echter je mag materiaal voor staan, maar het gaat om je koning. Als die mat gezet wordt heb je niks aan materiële voorsprong. Spassky’s kan nog blijven op het kampioenschap. Zelf winnen van Philidor 1847 2 en als HSP/Veendam dan wint van SISSA dan zijn ze kampioen. Veel alsen, maar niet onmogelijk.

verslag Staunton

Hoogeveen – Sissa 3,5-4,5

Sissa zal vooraf niet tevreden zijn geweest met dit resultaat. Immers ze moesten een bordpunten achterstand (op Philidor 1847 2) zien te overwinnen. Achteraf zullen ze dolblij zijn met deze uitslag. Phildor 1847 verloor verrassend van Schaakwoude en daardoor staat SISSA nu alleen bovenaan. Hoogeveen is niet blij met die misstap van Philidor 1847. Schaakwoude gaat ze nu voorbij op de ranglijst. Om degradatie te ontlopen zal Hoogeveen nu moeten winnen van Staunton en hopen dat Schaakwoude en Assen 2 het niet op een 4-4 gaan gooien. Doen ze dat wel dan kan Hoogeveen ze niet meer inhalen. Bij Hoogeveen wonnen herman Voss en Leo Spaans, aan SISSA kant Matthijs de Jong (van Andries Mellema), Edim Salihbegovic en Eric Jan Walinga. Verrassend was wel dat de overwinning werd behaald aan de bovenste vier borden. Onderin werd slechts 2-2 gespeeld ondanks een ratingoverwicht.

HSP/Veendam – Mis Fryslan: 5,5 – 2,5

HSP/Veendam had het niet moeilijk tegen het onderaanstaande Mid Fryslan. Deze had alle wedstrijden verloren en maximaal 2,5 bordpunt per wedstrijd gehaald. Dat haalden ze nu ook. HSP/Veendam bereidt zich nu voor op de strijd tegen SISSA.

HSP gaat kampioenschap bepalen

partij

Haren/Oostermoer- Assen 2: 5-3

Haren/Oostermoer tegen Assen 2 was weer zo’n partij waaruit blijkt dat rating niet alles zegt. Aan bord 1 speelde Vincent Valens (2239) remise tegen Paul de Boer (1791). Heeft Paul den Boer maar 1791 hoor ik u al denken. Ja een periode niet spelen en dan weer beginnen dan krijg je een paar nullen te slikken vooral in toernooien. Veel mislukte toernooien (Groningen, Tata, Eijgenbrood). Dan duurt het even voordat je weer op je 2100 niveau bent aangeland. In de competitie gaat het beter. Zijn TPR is dit seizoen 2137.  Van de vier winstpartijen zijn er drie gewonnen door de lager geklasseerde speler. dus slechts op één bord won de hoger geklasseerde speler. De uitslag betekent dat Assen 2 nog niet veilig is. Ze moeten nog tegen Schaakwoude. De verliezer van die wedstrijd moet hopen dat Staunton wint van Hoogeveen, want anders zijn ze gedegradeerd.

 

Klasse 4A:

Een klasse met allemaal uitslagen rond de 4-4. Lekker spannend dus. Twee teams die er boven uit steken, maar die mochten deze ronde tegen elkaar.

LOS – Groninger Combinatie 3: 4-4

Al vlot een uitgebreid verslag van LOS op hun site. Met een verklaring voor het gelijkspel, maar geen verklaring voor de reglementaire winst van Peter Hendriks. Nu wisten ze al direkt na bekendmaking van de indeling dat dit zeer waarschijnlijk de wedstrijd van het jaar zou worden. Mits GC geen misstappen zouden maken. Dat deden deze niet hoewel het in enkele wedstrijden maar net goed ging. En ziedaar in de beslissende wedstrijd komen een aantal GC-ers uit hun schulp. Robert de Boer had het hele seizoen iedereen zand in het ogen gestrooid. Hij speelde slecht, won geen partijen meer. En nu liet hij zijn ware gezicht zien en werd Hendrik de Groot de afgrond in gedreven. Teamleider Govert Pellikaan had de tegenstander goed bestudeerd en wist waar het zwakke punt zat. Had zichzelf tegenover Casper Rupert gezet, die daar natuurlijk niet op gerekend had. Govert wel en dat heeft Casper geweten. Hij werd er afgezet. En met ook nog remises van Henk Bosveld tegen Frits Rietman en Ewout Clarenburg tegen Benno de Jongh haalde GC 3 een verdiend gelijkspel. De strijd om het kampioenschap wordt dus in de laatste ronde beslist. Beide teams moeten nog tegen een degradatiekandidaat. Als ze allebei winnen dan is LOS kampioen want ze hebben al 14,5 bordpunt meer. En dat haal je in één wedstrijd echter niet in. De morele winnaar is natuurlijk GC 3. LOS weet nu dat ze zelfs in de vierde klasse niet alle wedstrijden kunnen winnen. Een wijze les voor de toekomst. O ja wie wonnen dan wel voor LOS. Erik Jan Hummel (van Otto Rubingh), Jan Joris Groenewold (van Mark Kruit) en op bord 8 Koen Lambrechts (van Fons van Hamond).

We are the champions. No time for Losers

Losbollen maken het al te dol!!!

Tjonger Aa Linde – ESG: 4,5-3,5

ESG  speelde zichzelf nog niet veilig in de wedstrijd tegen TAL in het plaatsje Onna. ESG nam nog wel de leiding met 3-1 en mochten lang hopen op een gelijkspel. Het viel aan het eind toch de verkeerde kant op. Drie overwinningen op rij bracht TAL op een 4-3 voorsprong. De laatste partij kon alleen een overwinnaar opleveren als er een blunder gemaakt zou worden op het niveau van een beginner. Dat gebeurde natuurlijk niet waardoor ESG verloor met 4,5-3,5

ESG verliest nipt

Staunton 2 – Groninger Combinatie 4: 4,5-3,5

Staunton boekte een broodnodige overwinning in de strijd tegen degradatie. Dat leek makkelijk te gebeuren, maar een dolle toren en een achteruitschakende schaker gooide wat roet in het eten. Zo werd het van 3-0 4-3 en moest de langst spelende speler een remise veilig stellen. Dat gebeurde moeizaam.

Veilig? (verslag Staunton)

Klasse 5A: Sissa 2 vrij (en al kampioen)

Tjonger Aa Linde 2 – Groninger Combinatie 5 4,5-3,5

Ik zat er bij en ik keek er naar. GC 5 nam de leiding door overwinningen aan de topborden, maar TAL 2 scoorde er op los en ging er over heen naar 4-2. Remy Netten haalde toe zuchtend en steunend een remise na twee pionnen achter te hebben gestaan. Leuk potje met offers was dat. Invaller Mijnheer wist daarna nog te winnen van Ingrid Janssen.

Haren/Oostermoer 2 – ZZS!: 3,5-4,5

Haren/Oostermoer redde het net niet tegen de mede koploper. ZZS! kwam door deze overwinning naast Sissa 2 te staan, maar kon op bordpunten SISSA niet meer achterhalen. De 4,5 bordpunt in deze ronde geeft ook aan waar het schortte bij ZZS!. Geen dikke overwinningen zoals Sissa die wel had.

ZSG2 – Assen 3: 2-6

Assen 3 in Zwolle 0001.jpg

De jeugd scoorde er lustig op los. Jael Wierenga aan bord 1 gaf het goede voorbeeld en dat leidde tot een zeer ruime overwinning.

verslag Assen

 

 

Geplaatst in Assen, ESG, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB-competitie, schaken, Sissa, Spassky's, Staunton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: