Ivo Maris wint Groninger Weekendtoernooi

zondag ronde 7

P9890233

We hielden natuurlijk goed in de gaten wat de twee koplopers deden. Al gauw stond Maris beter en Ernst slechter. Maar goed dat zegt nog niet zo veel. Ik heb partijen gezien die ik als winst had ingeschat en het uiteindelijk niet gebeurde. Soms verloren ze zelfs. Dat is het leuke aan het schaken. Wij zijn mensen en maken gelukkig ook wel eens domme fouten. Zou toch saai zijn als niemand fouten zou maken.

Maris had dus zoals eerder gezegd met zwart steeds de iets betere stelling en zette Hoeksema stevig onder druk. Die vond geen goede oplossing voor de problemen en Maris won in de koningsaanval. Daarmee won Maris het toernooi en werd tevens kampioen van de NOSBO. Gefeliciteerd

Ernst kwam er niet uit tegen Zwirs. Ernst had moeite om zijn stukken goed te laten samenwerken. Hij kwam nog wel tot een aanval op de damevleugel, maar de aanval op de koningstelling van hem was sneller. Zwirs eindigde door deze overwinning op de ongedeelde tweede plaats. Ongedeeld, ja want de overige schakers met 4,5 punt wonnen niet. De partij tussen Wichtrup en Colbow eindigde in remise. Dat had de partij van Eelke de Boer tegen Duijker ook moeten zijn. Eelke lette in het eindspel niet goed op.

De Boer E - Duijker

In deze stelling speelde wit Kd4 en toen won zwart. U mag het zelf uitzoeken. Als u het gelukt is dan is de volgende vraag wat moet wit wel spelen.

Eindstand toernooi

zondag ronde 6

Het toernooi krijgt een spannend slot vanmiddag. Koploper Ivo Maris kwam niet verder dan een remise tegen Joost Wempe. Na de hele tijd minder te hebben gestaan eindigde de partij met aan beide kanten torens op de zevende rij. Sipke had een makkelijke ochtend tegen Simon Elgersma. Simon ging ten onder aan ‘het gat op g7’. In de tijd van clubbladen weidde onze club-icoon Tjeerd Olthof al hele artikelen aan het gat op g7. Hij offerde graag de kwaliteit op a1 om de verdedigende loper uit te schakelen. In deze partij ontstond het gat pas later, maar met de witte loper op h6 en een dame die dreigt op f6 binnen te vallen.

Ernst-Elgersma

 

En dan krijg je uiteindelijk nevenstaande stelling. Een leuk schijnoffer van de dame.

Hierdoor staan Ernst en Maris samen bovenaan met 5 uit 6

 

Wichtrup - van den HeuvelEen andere partij waarbij het gat een hoofdrol speelde was in de partij Wichtrup – van den Heuvel. Ook hier kon de witte dame niet genomen worden.

Van de achtervolgers kwamen Wichtrup, Zwirs, Hoeksema, Eelke de Boer en Colbow tot op een half puntje van beide koplopers.

Vanmiddag de ontknoping. Met het warme weer doe je thuis toch niets, dus kun je rustig naar het denksportcentrum gaan om de ontknoping te zien.

Ernst (2540) neemt het op tegen Zwirs (2386), Maris (2386) tegen Hoekstra (2349). De duitsers Colbow (2169) en Wichtrup (2110) mogen tegen elkaar. Eelke de Boer (2333) krijgt een vier punter Rick Duijker (2164).

zaterdag ronde 5

In de vijfde ronde de clash tussen Maris en Ernst. Zouden ze er voor gaan of tevreden zijn met remise. De eerste keer dat ik keek had Ernst met zwart wel een heel bijzondere pionnenstelling. Een rij pionnen van a6 naar e6. Dat zie je niet vaak. Ik vond het ook daarna een voorzichtig potje welke op zet 35 remise werd gegeven.

Simon Elgersma herstelde zich van de miskleun van vanochtend door te winnen van Jonas Hilwerda. Het plan met Lxc6 bleek een verkeerd plan te zijn en ja je kunt wel stukken terugzetten, maar bij zetten kun je dat niet hoeveel spijt je ook hebt.

Ivo gaat nu alleen aan kop op een halfje gevolgd door Sipke en Simon. Daar achter een heel peloton van 16 schakers op weer een halfje. Morgen de laatste twee ronden.

zaterdag ronde 4

In de ochtend ging de belangstelling natuurlijk uit naar het duel tussen de beide koplopers Ivo Maris en Simon Elgersma. Een partij met materiaalverschil (paard en twee pionnen tegen toren) en dat geeft meestal veel mogelijkheden voor beide partijen. Tot zet 32 blijft de stelling gelijk. Op zet 32 krijgt Simon een moment van schaakblindheid. Nodig is Lf8 naar g7 vanwege de vijandelijke loper die naar binnen kijkt. Hij speelt echter Td7 en wordt dan verrast door Txh7. En dat tewijl hij over Td7 toch lang heeft nagedacht in zijn al beperkte bedenktijd. Ivo had slechts 4 seconden nodig Txh7 te spelen, waarna Simon opgaf.

Van de achtervolgers op een halfje bleef alleen Sipke Ernst over. Die won simpel van Duijker. De stand was al precair toen die op zet 23 in de fout ging. Dat kostte pion h7 en toen kon Duijker alleen in troebel water vissen. De manier waarop met g6 lokte echter alleen een koningsaanval uit met als start Lxg6.

De andere twee achtervolgers Erik Hoeksema en Joost Wempe speelden remise. Het leek er op dat Erik goed stond maar een paardoffer op f6 maakte de stelling wat onoverzichtelijker. De computer trekt zich daar niets van aan, maar een mens moet alles doorrekenen en vindt dan niet altijd de juiste zet. Ook in dit geval zou de computer andere zetten spelen en zou als zwart zeker niet akkoord zijn gegaan met remise. Maar mensen zien het soms beter dan machines en soms spelen ook andere zaken als gevoelens een rol.

Vrijdag: ronde 2 en 3

Toch leuk dat je thuis de partijen kunt volgen. Krijg je soms meer van de partijen mee dan in de zaal. Je mist wel het commentaar van de spelers. Waarom koos die een zet die volgens de computer van +1 naar -3 gaat. Een echte blunder zie ik ook wel, maar soms lijkt het mij een normale zet. Kan die computer het fout hebben? Om maar direct het antwoord te geven: Ja de computer kan het ook fout hebben. Dat hangt dan weer af van hoever de computer kan doorrekenen en welke stellingen hij in zijn geheugen heeft. Dat merk je soms ook. Speelt iemand de aangegeven zet en krijg je ineens een heel andere waardering.

Na drie ronden zijn er twee koplopers. Ivo Maris had ik daar natuurlijk wel verwacht, maar Simon Elgersma had vandaag een topdag. Won zowel van Eelke de Boer als van Bonno Pel.  Zijn rating in de KNSB 2202 is een stuk hoger dan de FIDE-rating (2088) waarmee de indeling geschiedt. In de partij tegen Bonno offerde Simon twee stukken. Een genot voor de toeschouwers. De overwinningen van Ivo kwamen gemakkelijk tot stand. De tegenstanders knoopten zich zelf op onder de druk die Ivo uitoefende. Gemakkelijk? Nou ja het lijkt zo gemakkelijk.

Uiteraard keek ik vanmiddag ook naar de partij van Jael Wierenga. Die had al twee keer gewonnen maar mocht nu tegen Nico Zwirs die zo’n 1000 rating punten meer heeft. Het werd een korte partij waar bij de zwarte koningsstelling van Jael werd opgeblazen. Een paardoffer op g7 was het dynamiet waarmee de partij werd beslist. Een mooie partij voor een schaakles.

donderdag: eerste ronde

Een leuke eerste ronde zag ik. Versneld zwitsers betekent niet al te grote ratingverschillen, maar toch nog groot genoeg voor een paar snelle vlotte winstpartijen. Ivo Maris bij afwezigheid van Sipke Ernst (KNSB-beker) aan bord 1 had het niet moeilijk. Al in de opening kreeg hij groot voordeel en zette dat snel om in een overwinning.

Op het tweede bord speelde Daan Noordenbos tegen Nico Zwirs. Daan is het afgelopen jaar veel sterker geworden. In deze partij kreeg hij het standaardoffer op h7 om de oren. De koning van Daan probeerde te vluchten in de vijandelijke stelling. Een koning in het vrije veld is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Je kunt dan wel twee stukken voor staan, maar als die koning mat gaat heb je daar niets aan. Uiteindelijk vindt de koning op e4 zijn graf.

Overige uitslagen Chess results

 

Geplaatst in toernooien, Weekend toernooi Groningen
2 comments on “Ivo Maris wint Groninger Weekendtoernooi
  1. Harry Wubs schreef:

    Ik lees niets over de Henk Seijen, maar die speelde een uitstekend toernooi, dacht ik zo!

    • schaakjan schreef:

      Harry dat klopt. Ik was of te vroeg of niet goed opgelet. Henk Seyen heeft 4 punten en de andere Henk 3,5. Er schijnen wel senioren en veteranen kampioensprijzen te zijn uitgereikt, maar of dat NOSBO of Tournooi prijzen zijn wordt nog uitgezocht. Evenals de leeftijden die daarbij horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: