Nosbo vergadering kort

De tijd dat de ledenvergaderingen van de NOSBO tot na 12 uur duurden ligt intussen ver achter ons. De vergadering van woensdag duurde 1,5 uur, inclusief pauze. Op de agenda stonden dan ook voor deze tijd weinig interessante punten. Althans punten waarover men ruzie krijgt met elkaar. Nooit leuk ruzie, maar een felle discussie met standpunten die ver uit elkaar liggen is voor een journalist veel leuker te verslaan dan een vergadering met saaie ja-knikkers.

P9910425Gelukkig was KNSB-bestuurder Erik Mijnheer aanwezig. Die kon wat vertellen over zaken met betrekking tot de KNSB.  Over OLA (ledenadministratie) en verzekeringen, over dat er aan de website gewerkt wordt om die wat logischer te maken. Schaken.nl voor de promotie en schaakbond.nl voor de leden en besturen. Uit de enquete onder leden bleek namelijk dat voor ons eenvoudige leden niet altijd duidelijk is waar we iets kunnen vinden.  Mijnheer vertelde ook over de meldingsplicht bij incidenten, over wel/niet BTW-afdracht en nog wat andere zaken. Als de notulen nu eens een keer vlot worden gemaakt dan kunt u daarin alles precies nalezen.

Maar de vergadering begon natuurlijk niet met KNSB-zaken, maar met opening en Mededelingen. Een mooi moment om nog eens de Nederlandse kampioenschappen van Jonas Hilwerda en Feline Waardenburg onder de aandacht te brengen, dat Ivo Maris NOSBO-kampioen is geworden en dat in de KNSB een NOSBO-team in alle klassen kampioen is geworden. Dat wist u natuurlijk al als u de schaakreporter vaker leest.

Minder interessant om over te schrijven zijn de financiën. Wel leuk dat de kascommissie die schitterde door afwezigheid twee pagina’s commentaar had geleverd. En dan het aan de penningmeester overlatend om hun commentaar uit te leggen aan de vergadering. Omdat het commentaar vooral ging over hoe je kosten in de afrekening zet vonden de meeste aanwezigen dat wat saai. De opmerking dat alle uitgaven ook waren gedaan was voor de meerderheid voldoende. Vandaar dat men na de financiën  de voorkeur uitspraken voor een koffiepauze. Oh ja, de afrekening werd goedgekeurd. Ik had slechts een beetje heimwee naar de tijd dat met vier uur praatte over of een  afrekening en er felle discussies waren of het bestuur wel of niet een post had mogen uitgeven. Een heel klein beetje want een kopje koffie (of wat alcoholisch) is natuurlijk ook zeer belangrijk.

P9910423Na de pauze kwam de competitie aan de orden. Roden had een voorstel ingediend om de indeling van de Hoofdklasse niet op regio te doen maar op sterkte met promotie/degradatie. De meerderheid vond dat we niet tijdens de afgesproken periode van twee jaar de regels moesten wijzigen. Alles blijft dus zo als dit jaar. Na de aanmeldingen maakt de competitieleider van de NOSBO een indeling. Die is afhankelijk van het aantal teams dat zich aanmeldt. Dat moet voor 1 september.

P9910421Bij het puntje bestuur kwam aan de orde dat er waarschijnlijk een oplossing is voor de portefeuille jeugd. Na lang onderhandelen komt er w.s. een soort jeugdcommissie waarvan twee aktieve mensen in het bestuur gaan zitten. In september komt dit aan de orde en kan er gekozen worden. Nou ja, dat zal dan wel tussen ja en nee zijn. En wie durft nee te zeggen als twee zeer capabele mensen zich willen inzetten voor het schaken. Ik in ieder geval niet. Ik juich het met volle overtuiging toe. Ik hoop dat het ook zal leiden tot meer schaakvaderverhalen. Ik moet nog opzoeken of de wet op de privacy wel toestaat dat ik de namen verklap. Ik heb ook al bovenstaande foto moeten aanpassen omdat een afgevaardigde niet op de foto wou. Hij ging gelukkig aan de rand zitten zodat ik dat simpel kon doen. Als hij in het midden had gezeten dan had ik hem of grijs moeten maken (zwart mag namelijk niet en blank al helemaal niet) of me toch moeten beroepen op de journalistieke uitzondering in de wet.

De voorzitter wil nog wel een jaartje aanblijven, maar dan moet hij er mee stoppen. Statutair mag je maar 12 jaar in een sportbestuur zitten. Ter bescherming van de sport (anders krijg je eeuwige voorzitters) en van de voorzitters. Voorzitters die te lang zitten gaan anders maar denken dat ze de enige zijn die mogen beslissen en dat zij degene zijn die alles beter weten. En dat is natuurlijk zeer ongezond.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: