Zomertoernooien (Update 1-8)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafel

Ivo Maris – Dimitri Reinderman: 1-0 !!!!!

Verslagen over het ONK onder onderstaande links.

De zomertoernooien zijn begonnen. Negen ronden spelen verdeeld over 8 of 9 dagen. Ze volgen elkaar netjes op met één uitzondering. Het SPA (Science Park Amsterdam heeft een overlap met zowel het Nederlands Kampioenschap als met het LTC (Leids Chess Tournament). Dat is natuurlijk niet handig, maar soms niet te voorkomen. Een overlap met het NK is voor de gewone schaker natuurlijk geen probleem. Alleen de zestien deelnemers aan het NK kunnen dus niet deelnemen aan het SPA.

Vanuit het Noorden zijn vooral het ONK te Dieren en het HZ-toernooi in Vlissingen populair (naast een aantal buitenlandse toernooien). De jeugd kijkt nu al uit naar het Open Nederlands Jeugdkampioenschappen welke dit jaar wederom in Borne worden gehouden. Ik zal proberen af en toe aandacht aan de toernooien schenken. Zie daarvoor onder de links.

Links:

website NK  NK 30 juni t/m 7 juli te Amsterdam

website SPA van 6 t/m 14 juli te Amsterdam

website LTC van 12 t/m 21 juli te Leiden (Zoeterwoude Rijndijk)

website ONK van 22 juli t/m 1 augustus te Dieren

https://www.hztoernooi.nl/index.php/nl/  van 3 t/m 10 augustus te Vlissingen

Voor de jeugd:

website ONJK 5 t/m 10 augustus te Borne

En voor de niet zo jonge jeugd (senioren en veteranen):

website seniorentoernooi  13 t/m 19 juli te Dieren


Open Nederlands Kampioenschap.

1/8

Het was de laatste dag. Een dag waar sommige spelers al een poosje naar uit keken. Nog vlug een partijtje en dan naar huis. Je goed toernooi niet verpesten dus maar snel akkoord met remise of een slecht toernooi snel vergeten en dan ook maar remise aanbieden. Maar er zijn altijd sommige die er juist nog even voor willen gaan. Of misschien moeten ze wel om nog voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen. En dat betekent veel vlugge partijen, maar ook partijen die tijdens de prijsuitreiking nog bezig zijn. U snapt dat die laatsten geen gevolgen meer hebben voor de prijzen.

Ik was er niet bij vandaag, maar gelukkig heeft Harry Gielen wel weer een leuke fotoreportage gemaakt.  foto’s Harry 

Wat moeten we zeggen over het Open NK. Thuis kun je de partijen beter volgen dan in de speelzaal, maar ik was niet thuis. Dan na afloop de partijen maar na spelen. Lucas speelde weer eens een partij die alle kanten op kon. Dat lag natuurlijk niet alleen aan Lucas. Ook zijn tegenstander deed van harte mee. Die offerde zijn dame voor een gevaarlijke vrij-pion. Correct, maar dan had hij daarna zijn d-pion naar voren moeten sturen ipv de achterste b-pion. Toen viel alles goed voor Lucas. De pionnen waren onder controle en kon hij aan de mataanval werken.

Ivo stond huizenhoog gewonnen tegen een indiaase IM. Een moment van onachtzaamheid gaf de tegenstander echter de mogelijkheid te ontsnappen met eeuwig schaak. De remise was wel voldoende geweest voor een IM norm als Ivo een buitenlander meer had gehad. Nick kwam door een overwinning in de laatste ronde nog boven Ivo in de eindstand, maar zal niet helemaal tevreden zijn.

Onderaan kunnen de overige drie bepaald niet tevreden zijn. Arjan en Loek eindgden op de onderste twee plaatsen en ook Rieks zal zich er wat meer van hebben voorgesteld.

In groep A speelden Daan en Pieter remise. Pieter werd daarmee eerstes. Geon die met winst nog naast Pieter kon komen verloor vandaag. Altijd lastig spelen als je moet winnen. Voor Raymon duurde het toernooi twee ronden te lang. Ook vandaag verloor hij waardoor hij op 50% staat. Ongeveer volgens zijn sterkte. Sjoerd kwam na zijn slechte start toch weer  op een positieve score uit. Maarten scoorde ongeveer volgens verwachting.

Zaterdag start het toernooi in Vlissingen en maandag start in Borne het Open Nederlands Jeugdkampioenschap. We houden u op de hoogte. Op verzoek van lezers wel via een aparte artikelen. Lucas is naar Bratislava afgereisd om daar deel te nemen aan het EK voor de jeugd.

Open NK pnt plaats W/We
Lucas van Foreest 6,5 3 0,63
Nick Maatman 6 11 -0,28
Ivo Maris 5,5 12 0,87
Rieks Taal 3,5 54 -1,01
Arjan Dwarshuis 2 68 -1,65
Loek van der Hagen 1,5 69 -1,25
Groep A
Pieter Tromp 7 1 0,83
Geon Knol 6 5 0,16
Daan Noordenbos 6,5 4 0,95
Raymond Oord 4,5 27 -0,12
Maarten Hoolsema 4 41 -0,07
Sjoerd Rookus 4,5 35 0,82
Groep B
Paul den Boer 5,5 19 -0,47
Tony Westerman 4 41 0,72
Bert Hassing 3 56 1,16
Groep C
Jan Oord 4,5 27 0,46

31/7

Dit is de eindstelling bij de partij tussen Manuel Bosboom (wit) en Lucas. Zwart is aan zet, maar kan mat niet voorkomen. De jeugd zegt dan dat ze zelf in één zet mat konden geven (Dxa3) en dat ze dus heel nipt hebben verloren. De ervaren schaker weet dat het gaat om degene die het eerste mat kan geven. Lucas had natuurlijk eerder een gaatje moeten maken met a6, maar dat zal wel beneden zijn niveau zijn geweest. Wat verdedigen, je tegenstander opknopen is altijd zijn devies geweest. Door zijn verlies vandaag is Lucas uitgeschakeld voor de titel. Hij staat met 5,5 punt een punt achter de twee koplopers en een halfje op de twee achtervolgers. Die mogen morgen onderling uitmaken wie open kampioen wordt.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, zittende mensen, etende mensen, schaken en tafelOok Ivo verloor en wel van koploper Casper Schoppen. Ivo was natuurlijk teleurgesteld dat hij ingedeeld was tegen een nederlander en daardoor geen IM-norm kan krijgen. Op het bord liet hij zijn teleurstelling niet zien. Op zet 40 gaf het verschrikkelijke monster nog aan dat zijn waardering 0.00 was. Helemaal gelijk. Op zet 43 ging hij toch nog in de fout. Morgen krijgt Ivo wel een buitenlander, maar daar heeft hij niks meer aan. Hij moest er vier hebben en morgen krijgt hij zijn derde.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en buitenNick won wel en heeft nu net als Ivo en 13 anderen 5 punten. Gezien de tegenstand die ze gehad hebben staat Ivo op plaats 9 en Nick op 21. Onderin was het ook geen goede dag. Loek had zich ziek afgemeld (beterschap), Arjan speelde remise en Rieks verloor. Dat je als mindere (?) speler ook wel eens mooie resultaten kunt halen bewees de bij ons ook bekende zwollenaar Boris de Jonge. Na gisteren met zwart in 18 zetten een IM uit India mat gezet te hebben won hij vandaag in een eindspel van IM Herman Grooten. Toch de eindspelkenner van Nederland. Voor het eerst op een live bord (bord 20 van de 20) en dan zo uithalen dat vraagt om meer. Morgen op bord 14.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen en tafelIn de reservegroep A waren er dus drie Noorderlingen mede aan kop. Pieter won vandaag van de belg Boons en kwam alleen aan kop. Alleen want Daan en Geon speelden remise tegen elkaar. Zij staan met zijn tweeën op de tweede plaats. Morgen mag Daan proberen om Pieter te verslaan en daardoor aan kop te komen. Geon kan alleen maar toekijken en moet natuurlijk wel zelf winnen.

Raymon is uit de kop weggevallen door vandaag te verliezen. Dat deed Maarten ook. Sjoerd heeft echter de smaak te pakken na de rustdag. Haalde hij voor de rustdag 1 uit 5, na de rustdag zijn dat er 3 uit 3. Morgen mag de Zwolse Sissaan tegen Bram de Vries van het Zwols Schaakgenootschap.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, zittende mensen, tafel, schaken en buitenIn reservegroep B is Paul den Boer eindelijk op dreef gekomen. Net als Sjoerd wist hij al zijn partijen na de rustdag in winst om te zetten. Morgen mag hij tegen vader Torensma proberen ratingverlies tegen te gaan.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen

In reservegroep C staat Jan Oord op 50%. Wisselt winst en verliespartijen af. Morgen is de winst weer aan de beurt.

Morgen de laatste ronde. Die begint een uur eerder om 12 uur. Ik zou zeggen komt allen.

Open NK ONK Dieren tot ma di wo do vr zat ma di wo do
4 Lucas van Foreest 5,5 X 1 0,5 1 1 0,5 1 0,5 0
15 Nick Maatman 5 X 1 0 1 0,5 0,5 1 0 1
18 Ivo Maris 5 X 1 0 1 1 0,5 0,5 1 0
48 Rieks Taal 3 X 0 0 0,5 0 1 0,5 1 0
53 Arjan Dwarshuis 2 X 0 1 0 0 0 0,5 0 0,5
66 Loek van der Hagen 1,5 X 0 0,5 0 0 0 1 0
 
Reservegroep A  
1 Pieter Tromp 6,5 X 1 0,5 1 0,5 0,5 1 1 1
2 Geon Knol 6 X 1 0,5 1 0,5 1 0,5 1 0,5
7 Daan Noordenbos 6 X 0 1 1 0,5 1 1 1 0,5
21 Raymond Oord 4,5 X 1 0,5 0,5 0,5 0,5 1 0,5 0
45 Maarten Hoolsema 3 X 0 1 0,5 1 0 0 0,5 0
51 Sjoerd Rookus 4 X 0 0 1 0 0 1 1 1
 
Reservegroep B  
3 Paul den Boer 5 X x 0,5 1 0 0,5 1 1 1
48 Tony Westerman 3 X 1 0 1 0 0 0 0 1
66 Bert Hassing 3 X 0 0,5 0 1 1 0 0,5 0
 
Reservegroep C  
27 Jan Oord 4 X 0 1 0 1 1 0 1 0

30-7

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen en tafel

Toen ik vandaag binnenkwam in de speelzaal zag ik dat Lucas uitgespeeld was. Voor de niet insiders als de koningen op een wit veld staan dan heeft wit gewonnen, als de koningen op een zwart veld staan dan heeft zwart gewonnen. In dit geval staat er een koning op een wit en een koning op een zwart veld en dat betekent dat de partij in remise is geëindigd. Lucas gaf aan dat hij zich ergens vergist had. Gezien het feit dat hij zeer snel speelde (langste bedenktijd was 19 seconden) is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Hij houdt niet van leren maar dit vraagt toch wel om enige studie. Op de de blog van het ONK kunt u meer informatie vinden over de partij.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafel

Ivo Maris trof zijn vierde grootmeester. Speelde hij vroeger nog wel eens frivool tegen de grootmeesters waardoor hij zichzelf opknoopte. Nu speelt hij het wel degelijker. Daar had Dimitri zich waarschijnlijk niet op voorbereid. Om een opgesloten paard aan de rand tot leven te wekken offerde Reinderman een stuk tegen twee pionnen. Hij kreeg daar nooit goed compensatie voor. De koningsaanval van Ivo was sneller dan de zwarte pionnenmeerderheid op de damevleugel. Dat lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is natuurlijk. Ivo zou nog twee buitenlanders moeten krijgen om een IM norm te scoren, maar hij treft helaas een Nederlander Casper Schoppen. Die is natuurlijk vers na de extra rustdag van vandaag.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en schaken

Nick kwam vandaag snel in de problemen en die groeide hem boven het hoofd. De computer geeft de stelling lang gelijk door de zet a3, maar die werd niet gespeeld door Nick. En de aanval van Nico Zwirs sloeg vervolgens door. Onderin won Rieks snel en verloren Arjan en Loek.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, tafel en binnenIn de reservegroep A had Pieter een makkelijke dag. Door een fout in de opening kwam Pieter met zwart al snel geweldig te staan. Wit zat vast in alle mogelijke penningen en zwart hoefde eigenlijk nauwelijks na te denken waar hij zijn stukken heen speelde. Vandaar ook dat de heren al aan het analyseren waren toen ik binnenkwam. Ook Geon en Daan wonnen, maar pas na lange strijd. Hierdoor staan de drie heren samen met de belg Bert Boons samen bovenaan. Een onderling duel is dus niet te voorkomen. Pieter mag morgen Boons bestrijden en Geon en Daan mogen elkaar te lijf gaan (op het schaakbord althans.

IAfbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en buitenn reservegroep B was ik net op tijd om te zien dat Tony de stukken in de beginstelling zette. Ik dacht eerst dat hij gewonnen had gezien de non-verbale communicatie van zijn tegenstander. Maar die blijkt wel gewonnen te hebben. Zou je toch een blijer gezicht verwachten. Paul den Boer won wel maar dat ging blijkbaar niet zo gemakkelijk gezien bijgaande foto. Bert speelde verdienstelijk remise. Met een overscore van +1,59 kan hij zelfs de laatste twee partijen verliezen en nog rating punten winnen. Verstandiger is het natuurlijk om gewoon goed door te spelen en nog wat punten te pakken.

In reservegroep C pakte Jan zijn vierde punt. Dat is een halfje minder dan zoon Raymon in groep A dus hij moet nog wel aan de bak.

29/7

Het verslag komt wat later op de avond dan gebruikelijk. Ik moest eerst een tweetal groepen schaakles geven. Gezien het weer kon dat het best in de tuin. Buiten was het wat frisser dan binnen. Mijn huis warmt niet snel op, iets waar mijn kinderen jaloers op zijn. Het nadeel is dan wel weer dat hij ook niet snel afkoelt. In de winter is dat een voordeel, maar na een hittegolf een klein nadeeltje.

Ik kon twee partijen vandaag mooi gebruiken in de lessen. Als eerste de partij van Lucas. We hadden het namelijk over pionnenstructuren en daar trok Lucas zich niks van aan. Net als dat het Nederlands een uitzondering heeft op elke regel geldt dat ook voor het schaken. Dat toonde Lucas maar mooi weer eens aan. Daarnaast liet hij ook zien dat de kampioen van Nederland ook simpele winsten kan missen. Een cursist met een rating van 1100 zag de zet Dc7 direkt. Lucas niet, maar zijn strijdlust werd toch nog beloond. De tegenstander blunderde waardoor Lucas een toren kon offeren op e7. Als je het weet niet al te moeilijk, maar je moet het wel even zien. Ter geruststelling van Lucas, mijn 1100-leerling zag het niet direkt. Die zat meer te kijken of Pe5 een goed offer was. Lucas staat hierdoor samen met Casper Schoppen met 5 punten bovenaan. Morgen kan het iets moois worden gezien de verschillende speelstijlen van de heren.

Ivo Maris heeft tot nu toe drie grootmeesters gehad. Verloor van Pruisscher en speelde remise tegen Ikonnikov en vandaag tegen Hausrath. En daardoor mag hij morgen tegen zijn vierde GM Dimitri Reinderman. De partij tegen Hausrath bleef de hele partij in evenwicht.

Nick Maatman won. De computer was lange tijd voor zwart omdat met Pc2 een kwaliteit kon worden opgehaald. De computer was totaal niet bang voor de koningsaanval van Nick met de witte stukken. Ja de computers rekenen nu eenmaal alles uit en gaan dan voor de meeste punten. Mensen zitten wat anders in elkaar, Die zien dat ze sterk in de verdrukking komen en gaan vaak eerst voor de zekerheid. Liever een halve dop dan een lege. De jeugdige engelsman gooit daarvoor graag zijn pionnen naar voren en daar is de computer dan weer zeer ontevreden over. Zowel f5 als later e5 worden sterk afgekeurd. Pc2 kwam te laat en leverde geen kwal op en toen besloot zwart met Td4 zelf een kwal in de aanbieding te doen. Wit valt echter eerst het paard op c2 aan, die ten koste van een pion nog kon ontsnappen. In tijdnood werd de kwal echter weg geblunderd en kon Nick opnieuw beginnen. Zwart nam de kwal niet maar offerde een tweede kwal. De jeugd toch zult u denken, maar de computer steunde hem. De 40e zet van zwart (een schaakje) was niet goed. Daarna maakte Nick het technisch uit met een mooie koningsaanval.

Onderin speelden Rieks en Arjan remise en Loek haalde zijn eerste volle punt. Daar zal hij niet zo blij mee zijn want die kreeg hij zonder te spelen als oneven laatste.

In reservegroep A zette Pieter zijn halve misstappen van de laatste twee ronden goed door vandaag te winnen. Geon won gisteren, maar speelde vandaag remise. Beide staan een halfje achter op de eenzame koploper. Ook Daan maakt onderdeel uit van de groep met 4,5 punt. Door zijn nul in de eerste ronde is zijn tegenstand wel veel zwakker geweest dan van de andere 4,5-punters. Morgen mag hij tegen de koploper aantonen dat hij ook tegen sterke spelers goed voor de dag kan komen.

Een halfje achter bovengenoemd drietal staat Raymon die vandaag ook een overwinning haalde na vier remises op rij. Sjoerd haalde zijn eerste overwinning door te winnen van Ada van der Giessen een topspeelster van lang geleden. Hij nadert Maarten daarmee tot op een halfje omdat laatst genoemde verloor.

27/7

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafel

Lucas was snel klaar vandaag. Na 13 zetten remise met de koploper. Zeker verrast in de opening. Opvallend wel dat alle computers hem een voordeeltje gaven (- 1,13 tot – 2,79). Zo zie je maar weer eens dat computers soms anders denken dan mensen. Op de foto denkt hij nog na. Cor van der Werf van schaakclub Assen bekijkt het van een afstandje. Of kijkt hij naar een assenaar op de tweede rij?

Ivo hield GM Ikonnikov op remise. Geen scherpe opening dit keer maar heel rustig ontwikkelen. De hele tijd een miniem plusje. kortom een goede partij.  Nick speelde bijna een modelpartij. Kwam huizenhoog gewonnen te staan, maar dan moet je in tijdnood wel de juiste zetten vinden. In een ingewikkeld eindspel met aan beide kanten een pion die dreigt te promoveren vond Nick met zijn 30 seconden per zet niet de winst en moest berusten in remise door herhaling van stelling.

In reservegroep A wist Geon te winnen en is nu één van de vijf koplopers met 4 punten. Pieter speelde zijn derde remise en staat daarmee een halfje achter de koplopers. Daan won en staat nu gelijk met Pieter. Een halfje daarachter staat Raymon die niet verder kwam dan remise. Zijn vierde achtereenvolgende remise. Maarten en Sjoerd verloren.

In reservegroep B valt de goede uitslag van Bert op. Als 66e (van de 67) geplaatst staat hij nu mooi op 50%.

De zesrondige groepen zijn klaar. Kijkt u rustig hieronder naar de resultaten van uw favoriet.

Zesrondig 1 pnt plaats W/We
Fons van Hamond 4 12 0,16
Dick Warmelink 2,5 43 -1,32
Kenneth Mulder 3,5 16 0,57
Harry Wubs 3 30 0,52
Bart Romijn 2,5 49 -0,32
Henk van der Meer 3 31 0,87
Sophie Welling 3 37 0,53
Annelies van de Heuvel 2 56 -0,17
Lukas Kosse 2 58 0,56
 
Zesrondig 2  
Henk Haisma 32,51 35 -2,49
Sake Jan de Boer 11,97 12 -0,03
Wim Smit 43,23 46 -2,77
Broer Akkerboom 39,67 40 -0,33
Jan van den Berg 37,43 36 1,43
Open NK ONK Dieren tot ma di wo do vr zat
4 Lucas van Foreest 4 X 1 0,5 1 1 0,5
15 Nick Maatman 3 X 1 0 1 0,5 0,5
18 Ivo Maris 3,5 X 1 0 1 1 0,5
48 Rieks Taal 1,5 X 0 0 0,5 0 1
53 Arjan Dwarshuis 1 X 0 1 0 0 0
66 Loek van der Hagen 0,5 X 0 0,5 0 0 0
 
Reservegroep A  
1 Pieter Tromp 3,5 X 1 0,5 1 0,5 0,5
2 Geon Knol 4 X 1 0,5 1 0,5 1
7 Daan Noordenbos 3,5 X 0 1 1 0,5 1
21 Raymond Oord 3 X 1 0,5 0,5 0,5 0,5
45 Maarten Hoolsema 2,5 X 0 1 0,5 1 0
51 Sjoerd Rookus 1 X 0 0 1 0 0
 
Reservegroep B  
3 Paul den Boer 2 X x 0,5 1 0 0,5
48 Tony Westerman 2 X 1 0 1 0 0
66 Bert Hassing 2,5 X 0 0,5 0 1 1
 
Reservegroep C  
27 Jan Oord 3 X 0 1 0 1 1
 
Zesrondig 1  
11 Fons van Hamond 4 1 0,5 1 0 1 0,5
19 Dick Warmelink 2,5 1 0 0 1 0 0,5
27 Kenneth Mulder 3,5 0 1 1 1 0,5 0
30 Harry Wubs 3 1 0,5 0,5 0,5 0 0,5
33 Bart Romijn 2,5 0 0,5 1 0,5 0,5 0
41 Henk van der Meer 3 0 1 1 1 0 0
46 Sophie Welling 3 0 0 1 0 1 1
59 Annelies van de Heuvel 2 0 0,5 0,5 0 0 1
65 Lukas Kosse 2 0 0 1 0 1 0
 
Zesrondig 2  
1 Henk Haisma 2,5 0,5 0 0 0 1 1
18 Sake Jan de Boer 4 0 1 1 0,5 0,5 1
30 Wim Smit 1 0 0 0 0 0 1
40 Broer Akkerboom 2 0 0 0 0 1 1
41 Jan van den Berg 2,5 0 1 0 0 1 0,5

26/7

Ivo was de eerste die ik zag winnen. Niet al te moeilijk leek mij. Hij stond al overwegend toen op zet 17 de vijandelijke toren naar d1 ging ipv naar b1. Dat leverde Ivo een extra tempi op om zijn c-pion naar de overkant te lozen. Zijn tegenstander wachtte promotie niet af en gaf vijf zetten later de partij op. foto’s van de Blog van het toernooi.

Ook Lucas won vandaag met zwart. Van mij mag hij vaker van dit soort partijen spelen. Op zet 27 offerde hij een pion die echter niet genomen werd. Ik zag niet waarom, dat zal wel komen omdat ik zelfs nog niet een FM ben. Drie zetten later offerde wit een kwaliteit en toen werd het helemaal spannend. Dan sta je met zwart een kwal en drie pionnen voor en zegt het monster dat wit een pietsie beter staat. Maar dan komt het aan op het schaaktalent. En die heeft Lucas. Op zet 36 moest Lucas zijn dame geven tegen een toren en paard. En vanaf dat moment moest wit wel zijn aanval levend houden. De stelling verbeterde zich voor zwart en toen wit begon terug te trekken was het snel over.

Nick stond de hele partij wat slechter en koos op zet 29 voor de halve dop. Begrijpelijk als je niet in de partij zit. Onderin werd er niet gescoord door Rieks, Arjan en Loek. Dat betekent voor Rieks twee rustdagen. Net als bij gewoon werk de zaterdag en zondag vrij. Gelukkig is er zaterdag een rapidtoernooi. Kan hij daar aan meedoen.

In reservegroep A was het remisedag vandaag. Pieter, Geon, Daan en Raymon speelden allen remise. Hierdoor verlaten Pieter en Geon de toppositie en staan ze weer een halfje achter (nu drie) koplopers. Daan en Raymon staan daar weer een halfje achter. Ook Maarten kwam op 2,5 door vandaag te winnen. Sjoerd probeerde wel zijn totaal te verdubbelen, maar zijn aandringen leidde tot het tegenovergestelde resultaat.

In reservegroep B zit ook nog Paul den Boer. Die was de eerste ronde afwezig en daarom niet in het zicht geraakt. Vandaag verloor hij en blijft daarom op 1,5 punt staan. Dat is evenveel als Bert Hassing die vandaag zijn totaal verdrievoudigde. Boven beide heren staat nog steeds Tony Westerman met 2 punten.

In reservegroep C verdubbelde Jan Oord zijn puntentotaal door een winstpartij.

De zesrondige groepen speelden vandaag hun een na laatste ronde. Kenneth Mulder en Fons van Hamond staan het hoogst met 3,5 punten, maar dat is niet genoeg voor een podiumplaats. Ze zitten morgen naast elkaar met allebei de witte stukken. Schuin daar tegenover zit Henk van der Meer die een half puntje achter beide eerder genoemde heren staat. Hij mag morgen verliezen en wint dan toch nog ratingpunten. Sophie Welling won van Annelies van de Heuvel. Daar mee is ze niet de hoogste vrouw, want Cato de Zoeten heeft twee keer zoveel punten. Lukas Kosse won en komt daarmee op twee punten.

In de tweede groep speelde Sake Jan remise. De avond er voor meedoen met de pubquiz kostte te veel energie om vandaag een vlammende partij te verwachten.

Morgen de laatste dag van de zesrondige groepen.

Vergeet niet dat zondag een rustdag is. Je hebt dan wel parkeerplaatsen genoeg, maar kijken naar het schaken en aanmoedigen van uw favorieten zit er dan niet in.

25/7

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekstDe temperaturen waren deze donderdag op record hoogte. Hoe warm het binnen was? Bij de start was het 26,2 graden, althans volgens de facebookpagina van het toernooi (zie foto). Buiten liep de temperatuur op naar zo’n 40 graden dus het zal binnen ook wel opgelopen zijn. Tenslotte zat de sporthal wel vol met zeer fanatieke sporters die wat langer aan de bak moeten dan andere sporters. Bij tennis wordt er heel lang gesproken over een tennis partij die langer dan 3 uur duurt en als het langer dan vier uur is dan is dat gelijk een record. Nu de helft van de schaakpartijen haalt die vier uur makkelijk. Het werd in de loop der jaren wel korter. Herinnert u zich nog de tijd dat de bedenktijd bij een KNSB-wedstrijd 2 uur + 1 uur + 1/2 uur was waardoor een partij dus zeven uur kon duren? Of was u toen nog niet geboren? In ieder geval waren er vandaag weer korte en lange partijen te bewonderen.

Van de 69 spelers in de Open groep zijn er nog maar twee die op 3 uit 3 staan en daarachter een peloton van elf spelers volgt op een halfje. Daaronder Lucas die niet tevreden was over zijn partij (slechte partij) maar wel won. en daar gaat het om tenslotte. Een stelling krijgen waarin de tegenstander fouten kan maken. Anders wordt het weer een saaie remise. En de slotcombinatie was leuk om te zien. Arjan Dwarshuis hield lang stand tegen Nick Maatman. De computer geeft steeds de voorkeur aan de stelling van Arjan. Op zet 36 met een minuutje op de klok ging het echter mis. Er kwam een penning in de stelling waardoor er een gevaarlijke vrijpion op het bord kwam en vier zetten later kon Arjan opgeven.

Ivo won en heeft evenals Nick nu twee punten. Rieks haalde zijn eerst halfje en is nu van de nul af. Hij heeft nu evenveel als Loek.

In de reservegroep A is er niemand meer met het volle pond. Twaalf spelers staan op 2,5 punt. Daaronder Pieter Tromp en Geon Knol. Als eerste en tweede geplaatste zijn ze dat ook aan hun stand verplicht. Een voordeel van als eerste en tweed geplaatst zijn is ook dat ze elkaar niet zo snel treffen. Morgen en overmorgen in ieder geval niet.

In reservegroep B is Tony Westerman goed bezig. Drie maal een op papier sterkere tegenstander en daar van twee keer winnen.

In zeskamp 1 verloor Fons waardoor Kenneth en Henk hem voorbij zijn gestreefd. Beiden hebben de eerste ronde verloren en vervolgens winnen ze er drie op een rij. Ze staan nu met 7 anderen een halfje achter op een zestal koplopers. Een halfje lijkt niet veel, maar in een zesrondig toernooi is het dat wel. Om te winnen zal alles dus mee moeten zitten. Dat kan morgen het geval zijn. Zelf winnen en hopen dat alle koplopers onderling remise spelen. Dan zaterdag weer winnen en de andere kanshebbers moeten dan weer remise spelen.

24/7 In het Open werd niet zo best gescoord. Lucas kwam in een volgens hem saaie partij niet verder dan remise en Nick en Ivo konden niet voor een verassing zorgen tegen de grootmeesters die ze moesten bestrijden. Onderin won Arjan zijn partij tegen een hoger gerate tegenstander en wist Loek zeer verdienstelijk remise te spelen. Zo blijft alleen Rieks nog op nul punten staan. Ja sinds zijn winst op Erwin l’Ami nemen ze hem serieus. Hij is één van de tien die nog op 0 punten staat. Morgen bij 40 graden buiten krijgt hij een nieuwe kans. Binnen zal het waarschijnlijk geen 40 graden worden, maar warm wordt het zeker. Benieuwd wie morgen ijspacks in de nek heeft liggen.

In reservegroep A speelden al onze winnaars van gisteren vandaag remise. Pieter, Geon en Raymon. De laatste twee tegen elkaar. Ze zullen in de achtervolging moeten.

In de zeskamp 1 is er niemand meer met 0 punten. Er werd maar liefst 7 uit 9 gescoord door de dame en heren. In zeskamp 2 was dat niet het geval. Gelukkig won Sake Jan wel zijn partij.

23/7  Bovenaan kunt de uitslagen van dinsdag zien. In de Open groep geen verrassingen, althans bij de Nosbo’ers. In groep A wel een verrassing. Daan Noordenbos verloor in de eerste ronde. In groep B won Tony Westerman van een op papier sterkere tegenstander. In de C-groep helaas ook geen verrassende uitslagen.

Wel weer opvallend in reservegroep A in de tweede ronde ook onderlinge strijd tussen de NOSBO’ers: Raymon Oord mag Geon Knol bestrijden en Daan Noordenbos mag tegen Sjoerd Rookus.

22/7 Ik zei wel dat het toernooi dinsdag zou beginnen en dat klopt voor de negenrondige groepen. De zesrondige groepen zijn vandaag al begonnen. In zesrondig 1 doen een negental NOSB-ers aan mee. Die deden de eerste ronden wat er verwacht kon worden. Alleen Kenneth Mulder deed dat niet. Die verloor van een lager gewaardeerde tegenstander. De tweede ronde kent een curieuse indeling. Acht van de negen treft namelijk een mede Nosbo-er. Daar hoop je natuurlijk niet op. Zo speelt Fons van Hamond tegen Harry Wubs (na in de eerste ronde Henk van der Meer verslagen te hebben), Annelies van de Heuvel krijgt Bart Romijn tegenover zich, Lukas Kosse treft Henk van der Meer en Kenneth Mulder mag Sophie Welling bestrijden. De enige die het niet treft is Dick Warmelink, maar die is geen NOSBO-lid maar persoonlijk lid van de KNSB.

In zesrondig 2 zijn er alleen maar nullen te noteren in de eerste ronde. In de tweede ronde ook hier een Nosbo treffen: Jan van den Berg – Wim Smit

20/7 Aan dit toernooi doen een heel stel NOSBO’ers aan mee. Hieronder veel Assenaren en Sissanen. Nummer is het plaatsingsnummer van nu. Dat kan nog wijzigen door aan- en afmeldingen. Het toernooi begint dinsdag 23 juli

Open NK:

5. Lucas van Foreest; 18 Nick Maatman; 21 Ivo Maris; 54 Rieks Taal; 59 Arjan Dwarshuis; 72 Loek van der Hagen

Groep A:

1 Pieter Tromp; 2 Geon Knol; 7 Daan Noordenbos; 17 Theo Ebels; 22 Raymon Oord; 46 Maarten Hoolsema; 51 Sjoerd Rookus

Groep B:

3 Paul den Boer; 43 Tony Westerman; 63 Bert Hassing

Groep C:

27 Jan Oord; 32 Vincent Richtering Blenken Raaijen; 48 Petra Raaijen

Zeskamp 1:

11 Fons van Hamond 18 Dick Warmelink; 25 Kenneth Mulder; 29 Harry Wubs; 33 Bart Romijn; 41 Henk van der Meer; 43 Sophie Welling; 55 Annelies van de Heuvel; 62 Lukas Kosse

Zeskamp 2:

1 H.Haisma; 18 Sake Jan de Boer; 30 Wim Smit; 40 Broer Akkerboom; 43 Jan van den Berg

In de vierkampen zie ik Rienk Hoogeveen en Henk Luijmes staan. Maar die zijn pas 29 juli aan de beurt dus daar kan nog veel bij gebeuren.


Seniorentoernooi

Het seniorentoernooi heeft een hoofdgroep die zeven ronden speelt en de overige groepen spelen er vijf. Dat betekent dat de hoofdgroep zaterdag al is begonnen en de overige groepen vandaag (maandag) zijn begonnen.

In de hoofdgroep geen NOSBO-ers wel oud-esg’er Arie van Wageningen. Die heeft 1,5 uit 4 gescoord. Joop Hummel (pers.lid KNSB) scoorde 2 uit 3, waarbij opgemerkt dat 1 punt gratis was (oneven).

20/7: Het werd een spannende strijd. Na vier ronden waren er vier mensen met 3 punten aan kop, gevolgd door een vijftal met een halfje minder. De laatste drie ronden waren bepalend zoals gebruikelijk bij het zwitsers. En je moet blijven winnen. Zo viel Guus Homst af doordat hij drie keer niet verder kwam dan remise. Joop Hummel verloor in de vijfde ronde, maar door winst in ronde 6 en 7 werd hij uiteindelijk ongedeeld tweedes. Joop waar van de rating is gezakt naar onder de 2000 scoorde een TPT van 2252 (+2,10). Eerstes werd Anton van Rijn want die scoorde 2,5 uit 3 in de laatste ronden, Genoeg om als eerste te eindigen. Arie van Wageningen scoorde een verdienstelijke 4 uit 7. De helft van die punten scoorde hij in de laatste twee ronden.

Verder doet er maar 1 NOSBO’er mee. Veendammer Wim Smit speelt in groep 7 en hij heeft zijn eerste wedstrijd gewonnen. Daarna volgden er slechts twee remises. Met 2 uit 5 een normaal resultaat.


LCT (Leids Chess Tournament)

21/7: Dankzij een eindspurt met drie overwinningen op rij is Stef geëindigd met 6,5 punt op een gedeelde tweede plaats (+1,90).

OpeningIk kom geen noorderlingen tegen in de deelnemerslijst. Stef van Kesteren stond er op maar is de eerste twee ronden als absent genoteerd. Ik ga er daarom van uit dat hij niet meer mee doet. Dat was een verkeerde aanname , want vanaf ronde drie doet hij mee, met 1 punt voor twee byes. In de derde ronde won hij van een speler uit Koeweit.
LCT heeft wel een kroongroep met 10 deelnemers waaronder een flink aantal toernooiwinnaars. Op de foto de openingshandeling. u herkent natuurlijk Bert van der Marel en Roel Piket die met een partij doorgeefschaak speelden met twee Indiase grootmeesters als partner.

Science Park Amsterdam heeft weinig Noorderlingen getrokken. Loek van der Hagen en Simon Elgersma spelen in de A-groep. Simon heeft na 6 ronden 3,5 punt. Begon met een remise tegen Manuel Bosboom en daarna was het buigen of barsten en volgde er een winst, twee nederlagen en twee overwinningen. Loek doet het wat betreft wat voorzichtiger aan en speelde de helft van zijn partijen remise en won één en verloor twee partijen. Een goed resultaat omdat de tegenstanders 120 tot 400 ratingpunten meer hadden. Hij maakt zijn wildcard meer dan waar. Maar er zijn nog drie ronden te gaan. In die drie ronden scoorde Loek echter drie nullen waardoor hij op 2,5 bleef staan. Dat is een heel klein plusje met een TPR van 2023. Simon Elgersma won in ieder geval de laatste partij en eindigde met 4,5 punt op een 50% score en een TPR van 2182

In groep B is Paul den Boer nog niet op dreef met 2 uit 6. In de laatste drie ronden scoorde Paul nog 1,5 punt en komt daarmee op 3,5 uit 9 en een TPR van 1804.

Willem Giesesteijn doet het in groep D wat dat betreft beter met 3 uit 6. In de laatste drie ronden kwam daar één punt bij waardoor Willem op 4 uit 9 kwam met een TPR van 1210. Dat hadden er meer moeten zijn.

In de vierkampen kom ik Bart Romijn nog tegen. Die speelde in zijn weekgroep 1,5 punt bij elkaar, maar dat deden de andere drie ook. Gedeeld eerstes zeggen we dan. Ook in de weekendgroep haalde hij drie remises. Maar daar was er /e/en die 2,5 punt haalde. Dus niet gedeeld eerste, maar gedeeld tweedes.

Gefelicteerd Lucas en Iozefina

Het Nederlands kampioenschap wordt in het Noorden goed gevolgd. Niet zo verwonderlijk omdat traditiegetrouw veel Groningers er aan mee doen. Nu is het soms lastig om te kijken wie nu Noorderling is. Jorden en Lukas van Foreest wonen in Groningen, maar  spelen elders (voor KC en EnPassant), Jan Werle en Iozefina Paulet zijn verhuisd naar Woerden maar spelen nog steeds voor de Groninger Combinatie. Dan is het makkelijk bij Sergei Tiviakov en Machteld van Foreest. Die wonen en spelen in Groningen. Voor mijn gevoel zijn ze alle zes nog Noorderlingen en dat betekent dat wij sterk zijn vertegenwoordigd op het NK. De helft bij de mannen en een kwart bij de vrouwen. En zij hebben het niet slecht gedaan. Omdat er uitgebreid verslag is gedaan op Schaaksite en de site van het kampioenschap en je de partijen goed live kon volgen met commentaar van Stefan heb ik er niet over geschreven.

Maar het doet wel goed dat Lucas en Jorden samen op de eerste plaats kwam. Lucas won de beslissingsvluggertjes en mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

Bij de vrouwen was Iozefina geweldig op dreef. En dat terwijl ze ook namens de KNSB haar gezicht overal laat zien. Als voorbereiding bij de pupillen in Meppel kijken en iedereen enthousiast maken kan ik niet een geweldige voorbereiding noemen. Maar misschien heeft het uitje haar juist scherp gemaakt. In ieder geval geweldig. En Machteld maakte haar deelname waar door derdes te worden.

Geplaatst in Damesschaak, Dieren, KNSB, ONJK, ONK, schaken, toernooien
2 comments on “Zomertoernooien (Update 1-8)
  1. Bart Romijn schreef:

    In de weekendvierkamp F wist ik ook 1,5 uit 3 te halen. Ongeslagen in 2 vierkampen 😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: