Denken onder Stoom

P9920428

Ja, Het was weer zover. We mochten weer onder stoom (en soms in de stoom) gaan denken. En dat met een temperatuur van 32 graden en nog wat. Een enkeling vond dat te gortig en melde zich daarom af. De die-hards kwamen wel. Uiteraard met aangepaste kleding. Ik zag tenminste niemand in pak. Alleen organisator Theo zag er zeer netjes uit in zijn uniform. Maar die moest dat, want behalve organisator van het toernooi was hij ook nog conducteur in de trein.

Er wordt veel gesproken dat ik veel werk doe voor het schaken, maar dat is weinig in verhouding met al het vrijwilligerswerk dat Theo doet. Niet alleen voor het schaken (7 goud leventoernooien per jaar, clubman van Veendam, teamleider HSP/Veendam1, schaakles op scholen, GP voor de jeugd en NOSBO rapidkampioenschappen) maar dus ook bij de STAR (onze gastheer/trein), politiek (hoewel geen raadslid meer, maar wel voorzitter en steunfractielid), lokale omroep en kerk. Bij elkaar opgeteld veel meer dan een dagtaak.

P9920395Tussen het kaartjes knippen in deelde Theo de schakers in en zette iedereen op de juiste plaats. De schakers zelf hoefden alleen maar te denken wat ze wilden doen en soms hoefde dat zelfs niet omdat de stukken vanzelf naar andere velden gingen. Ze wisten alleen niet dat je maar één stuk per keer mag verzetten. Dat vinden ze te saai zodat ze allemaal aan het lopen gingen.

Op de eerste reis van Stadskanaal naar Veendam waren er geen bijzondere uitslagen te noteren. Dat wil zeggen dat de sterkeren wonnen van de zwakkeren. Dat is bij veel zwitserse toernooien het geval omdat het krachtsverschil vaak groot is in deze ronde waarin de bovenste helft van de plaatsingslijst speelt tegen de onderste helft. Maar in een rammelende stoomtrein is dat in het verleden wel eens anders geweest. Nu niet dus, hoewel een aantal partijen wel in een verrassing hadden kunnen eindigen. Maar als de tijd minder wordt worden er gauwer fouten gemaakt. En de sterkere ziet dat sneller en is vaak gehaaider. De vooraf gevreesde snelle remises vanwege het warme weer kwamen er deze ronde niet uit. Alle partijen eindigden in een beslissing. Nu kun je in de trein wel snel besluiten tot remise, maar je moet toch blijven zitten. Dat zal de reden geweest zijn.

P9920397De terugreis verliep wat dat betreft anders want hier in werden maar liefst drie remises genoteerd. Hieronder verrassend Johan tegen Rudy. Commentaar van Johan: ïk stond een pion voor, maar kon niet winnen”. Commentaar van mij was: “dan ben je even slecht als Giri, want die lukte dat deze week ook niet”. en tegen Rudy: “dan ben je even goed als Giri, want die lukte dat deze week ook”. Toen wist ik nog niet dat Giri deze woensdag een eindspel met een pion meer zeer mooi wel tot winst wist te voeren. De andere twee kanshebbers Eric-Jan en Huub wonnen wel. Eric Jan tegen Ger leek op remise af te lopen (en daar mocht Eric-Jan dan tevreden mee zijn). Ger kon kiezen tussen nemen van de twee vijandelijke lopers. Helaas voor hem sloeg hij de verkeerde waardoor Eric Jan kon winnen. Die kon daarop een schaaklesje geven over de kracht en zwakte van de lopers. Commentaar van een toeschouwer: “Als ik twee lopers kan slaan, dan sla ik ze allebei.”

Na een lunch met zelfgemaakte soep en zelfgemaakte gehaktbal en voor sommigen zelfgemaakte boterhammen ging men weer de trein in voor de tweede reis naar Veendam. In deze derde ronde was de grote verrassing het verlies van Eric Jan tegen Gerard. Kon Eric Jan in de vorige ronde het met geluk nog net redden, nu ging hij zelf net te ver waardoor Gerard hem kon verslaan. Dit was al de derde verrassende zege van Gerard waardoor hij zeer verrassend op drie uit drie mede aan kop kwam. Mede samen met Huub die van Boudewijn won. Boudewijn was de enige die noteerde dus die kan thuis bekijken wat hij fout deed. De overigen zullen het op hun geheugen moeten doen, maar ik verwacht dat de meesten dat niet zullen doen.

In ronde vier dus het topduel tussen Huub en Gerard. Dit werd een redelijk makkelijke overwinning voor Huub die daardoor alleen aan kop kwam. Johan die als enige een halfje achter lag mocht tegen Erik Jan de strijd spannend houden. Dat lukte hem wonderwel waardoor de laatste ronde de beslissing zou brengen. Dit was trouwens de derde ronde zonder remises. Er werd geknokt op leven en dood. Of te wel men veroorloofde zich wat zetten die er mooi uit zagen maar die onvoldoende werden doorberekend. Dat mag. Je speelt tenslotte voor je plezier en je tegenstander geniet er vaak ook van.P9920463

Ziet u ook organisator Theo aan het werk terwijl de deelnemers op het terras zitten?

De vijfde ronde wordt traditiegetrouw in het museum gespeeld. Dit omdat je anders na vijf ronden in Veendam uitstapt en dan maar moet zien hoe je bij je auto in Stadskanaal komt. Natuurlijk kun je zes ronden spelen, maar dan kom je pas laat weer terug in Stadskanaal. Onder deze omstandigheden is een koele museum ook te verkiezen boven een warme trein. Ik zou graag zeggen dat het topduel tussen Huub en Johan onder grote belangstelling werd gespeeld, maar de waarheid is dat die belangstelling vooral bestond uit Theo en ondergetekende. Johan ging er voor zitten en wees een vlotte remisevoorstel af. Maar dan een wat passieve opening met zwart kiezen is niet de juiste wijze om te winnen. Je maakt het wit dan wel erg makkelijk. De beslissing viel ook snel want een schijnoffer op h6 bracht Johan erg in de problemen. Hij kon geen oplossing vinden voor de mataanval en kon een paar zetten later opgeven toen mat hoe dan ook niet te voorkomen was. Kijkt u zelf maar op de foto of u wel een oplossing vindt.

P9920486

In ieder geval won Huub voor de 8e keer een Goud Leven toernooi. Het aantal bordpunten werd de laatste tijd wel steeds lager dus hij kondigde vooraf aan dat het steeds minder werd. Met 5 uit 5 kun je dat niet meer zo noemen. Maar we weten nu wel zijn geheim. Hij gaf aan dat hij de twee weken voor het toernooi minstens tien tot twintig partijen op de computer speelt om zich voor te bereiden. Tegen tegenstanders die voor het eerst na twee/drie maanden zomervakantie de stukken weer aanraken is dat een goede strategie. Huub won dus weer de fles wijn en omdat hij bij het vorig Gou Leven toernooi in juni voor de prijsuitreiking weg moest kreeg hij die fles ook nog uitgereikt. Vandaar met twee flessen op de foto.

Stand aan de kop

P9920496

1          Huub  van Helvoort               5 uit 5

2          Wim Voet                               4

3          Johan Scharft                         3½       wp       16

4          Rudy Frieswijk                      3½                   13

5          Christaan Timmer                   3½                   11

6          Gerard Baars                          3                      14½

7          Erik Jan Walinga                    3                      13½     sb        7

8          Boudewijn Hoogeboom         3                      13½     sb        5

9          Ger Bos                                  3                      11½

(19 deelnemers)

winnaar: Huub van Helvoort (8e Goud Leven overwinning)

prijsje ratinggroep 1: Johan Scharft

prijsje ratinggroep 2. Wim Voet

prijsje ratinggroep 3. Harrie Hofstee

aanmoedingingsprijsje: Meindert Roemeling

foto’s schakers    foto’s treinen

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: