Jasper Geurink wint Nazomertoernooi Assen (update)

Klik hier voor het mooie verslag van Assen

P9920590

Winnaar groep A: Jasper Geurink

De zomer eindigt maar dan is er eerst nog het nazomertoernooi in Assen. Nog even testen of je de zomer wel goed bent doorgekomen. Ben je klaar voor het echte werk wat weer begint.

P9920529Het weer werkte mee, dat wil zeggen het was nog zomer. Vrijdagavond verzamelen in een benauwde cafe en dan gauw door naar de frissere speellokaal. En op zaterdag de laatste dag met temperaturen boven de 30 graden.

In Assen krijg je twee uur voor de hele partij. Makkelijk voor de organisatie, want de eindtijd staat vast. En je krijgt dan van die heel leuke tijdnoodduels. De regels voor het versneld beëindigen moeten dan wel uitgelegd worden want die kennen de jonkies nog niet en de oudjes niet meer. En dat gebeurde dan ook bij de opening. Er werd gespeeld in groepen van vier. Eén wedstrijd op de vrijdagavond en twee op de zaterdag.

P9920539Van de partijen op vrijdagavond is me de partij tussen de jeugdkampioenen Jonas Hilwerda en Machteld van Foreest nog bij gebleven. Een zeer scherpe opzet van Jonas die gedacht zal hebben dat de winst wel moest komen. Machteld die kalmpjes bleef verdedigen door zelf ook dreigingen in de stelling te bouwen. Twee dames die de vijandelijke stelling binnen dringen, Twee op het eerste gezicht niet al te veilige koningen. Kortom een partij waarbij je zelf alle mogelijke varianten probeert te vinden. Uiteindelijk ging Jonas te ver en bleek zijn koning het onveiligst te staan. Een blunder in slechte stand maakte er een eind aan.

partij Jonas – Machteld

P9920547De langste partij werd gespeeld door Arjan Dwarshuis en Simon Elgersma. Twee spelers die er van houden om geduldig te wachten op foutjes van de tegenstander. Niet verrassend dus dat zij de laatsten waren. Lang waren zij ook degenen met het meeste materiaal op de borden. Toen de helft van de spelers al klaar waren was er bij hun slechts één witte en één zwarte pion van het bord. De tijdnood moest de beslissing brengen. Ook toen wouden ze niet winnen. Publiek zag vele winstvarianten, maar de spelers die het moesten doen wouden daar niet aan. Uiteindelijk was het Simon die de laatste fout maakte en toen was het eindspel zelfs voor Arjan niet te moeilijk meer.

Ben van Os en Marlinde Waardenburg speelden ook lang door. Ben probeerde te profiteren van de tijdnood van Marlinde maar liet de dame van Marlinde te aktief worden. Marlinde won vervolgens een pion en zal daar ergens gewonnen hebben gestaan, maar die tijd. Uiteindelijk werd er maar tot remise besloten.

Feline Waardenburg ontsnapte volgens haar tegenstander aan mat in twee. En dat bleef hem uiteraard door het hoofd spoken.

Zaterdag heb ik de ochtend partijen gemist. De ronde begint mij te vroeg (half tien). Ik moet tenslotte ook nog rekening houden met een reistijd van drie kwartieren. Van de middagpartijen kreeg ik de mooie partijen wel mee. Toen ik anderhalf uur na de start van de ronde binnenkwam waren er al 10 van de 23 partijen uit. Dat is het nadeel van twee partijen op één dag. Als het ‘s-morgens zwaar is geweest dan zie je dat ze ‘s-middag wel eens te vlot gaan spelen. P9920551En heb je na twee overwinningen aan een remise genoeg om groepswinnaar te worden dan wil je daar wel eens sneller mee akkoord gaan dan je normaal zou doen. En ben je uitgeschakeld voor de prijzen en moet je tegen de man in vorm dan heb je die neiging ook. Vandaar dat ik bij binnenkomst direkt aan het werk werd gezet om groepswinnaars op de foto te zetten. Loek was de eerste die een eerste prijs kreeg.

In Assen worden de prijzen namelijk uitgereikt zodra de uitkomst vast staat. Hoef je geen uren te wachten op de prijs. Vandaar ook dat de prijzen daar werden uitgereikt waar de fotograaf (ik dus) op dat moment was. Geeft in ieder geval verschillende achtergronden voor de foto’s. Wel veel foto’s van prijsuitreikingen ,maar dat krijg je als de helft van de deelnemers een prijsje krijgt.

Zaterdag leek het trouwens niet op een nazomer. Het was een tropische dag en dat zal ook meegespeeld hebben bij de snelle beslissingen in de partijen.

P9920583In groep A ging men er nog wel vol voor. Daar staat de eer op het spel en men wil schaken. In de partij tussen Machteld en Jan Baljé had Jan 4 pionnen voor een paard en de vrijpionnen stonden toch al dicht bij de achterlijn. De koning van Jan stond echter niet veilig en die raakte in een matnet. Zie foto

P9920567Ook in groep B werd er lang gestreden om de prijzen, waarbij vooral de strijd om de eerste plaats lang was. Daan ging vlot in de aanval. En bij vlot bedoel ik niet alleen de zetten, maar ook de tijd. Let u maar eens op de kloktijden op de foto. Dat deze strijd lang duurde lag dus niet aan de opening. En dat terwijl er toch al een ingewikkelde stelling op het bord staat. En ik geloof niet dat Daan dit tussen de ronden in in zijn voorbereiding op het bord heeft gehad.

De langste partijen werden zeer verrassend gespeeld in de laagste groep. Meestal zijn die de eersten die klaar zijn. Wedstrijdleider Sybrand had het nog nooit meegemaakt dat de laagste groep als laatste klaar was. Emmenaar Raymond Hof wist met een gelukje hier de eerste prijs te bemachtigen. De grootste prijs omdat de groep uit 6 personen bestond. De prijzen waren daarom aangepast.

Voor meer foto’s incl prijsuitreiking klik hier

Geplaatst in Assen, Nazomertoernooi, toernooien
One comment on “Jasper Geurink wint Nazomertoernooi Assen (update)
  1. […] – Foto’s (Facebook) Schaakreporter: Verslag – […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: