Voorbeschouwing KNSB

Morgen start de KNSB-competitie weer. Voor de eerste vier klassen de start van negen ronden voor de vijfde klassen en lager is het beperkt tot 7 ronden. Die beginnen morgen nog niet, maar pas op de volgende KNSB-zaterdag.

Vijftien teams starten morgen. Dan is het wel veel om voor elk team een voorbeschouwing te maken. Dat laat ik dan ook over aan de webmasters van die teams. Ik kan wel proberen iets algemeens te zeggen en een korte voorbeschouwing op basis van de opstellingen en op basis van ervaring (onderbuikgevoelens?).

SAM_2406Meesterklasse: Groninger Combinatie – LSG Intellimagic

Groninger Combinatie mag (als promovendi) gelijk tegen de kampioen. Op papier een zware dobber voor GC. Het team is hetzelfde als vorig jaar en is daarmee op rating één van de zwakkere ploegen in de meesterklasse. Als één ding de laatste jaren leert is dat in de Meesterklasse rating niet veel zegt. Zogenaamde verrassende uitslagen komen regelmatig voor. Daarnaast wil de opstelling van sommige teams per ronde verschillen. Soms komt men met zeer sterke invallers en soms komt er één of meer zwakkere broeders mee. Ik verwacht dat bij LSG trouwens niet.

Klasse 1A: Groninger Combinatie 2 – Max Euwe

Ook het tweede van GC is een promovendi. In de eerste ronde ontvangen ze het Enschedese Max Euwe. Ook bij GC 2 vooral bekende namen. Daan Noordenbos zie ik niet meer in de opstelling en Anna Warakomska (2241) is nieuw. Op papier is GC2 niet de sterkste, maar de meeste teams liggen in schootsafstand van elkaar. Het moet natuurlijk niet gaan tegenzitten, maar handhaving moet er wel inzitten.

Klasse 2A: Almere – Assen

Vorig jaar was de verwachting bij Assen om bovenin mee te draaien. Een slechte start gooide maakte dat al snel onmogelijk. Aan het eind kwam men wel in de top-drie maar dat was te laat. Dit jaar. Tegenstander Almere werd vorig jaar kampioen in 3E. Bekendste speler bij hun is Tobias Kabos. Bovenin zijn beide teams gelijkwaardig, onderin heeft Assen een klein plusje.

MuConsult Apeldoorn 2 – SISSA

SISSA werd vorig jaar verrassend kampioen in 3A. Ook dit seizoen zullen ze voor verrassingen moeten zorgen om zich te kunnen handhaven. Op papier zijn zij namelijk het zwakste team. MuConsult is niet één van de sterkere teams dus er liggen echt wel kansen.

Klasse 3A: Groninger Combinatie 3 – Qonnected Hardenberg

De strijd tussen promovendi en degradant. GC-3 bestaat uit een achttal spelers met een lange staat van dienst. De jeugd is gepromoveerd of speelt in het talententeam. Hardenberg heeft een vergelijkbaar team. Op papier ietsjes sterker, maar het afgelopen seizoen zijn ze op papier een stuk zwakker geworden. Maar het blijven natuurlijk dezelfde spelers.

LOS – Assen 2

De voorbeschouwing hier van kan kort zijn. Als LOS dit niet dik wint dan moeten ze zich schamen. Het is een strijd van gemiddeld 2260 tegen gemiddeld 1800. Nu zal LOS wel een aantal invallers de kans geven om ook te spelen, maar dan nog. Dat zijn ook niet de minsten.

HSP/Veendam – ZSG

Dit kan dan wel een mooie pot worden. ZSG staat er wat beter voor, maar HSG heeft een aantal spelers die vroeger meer rating hadden. Als die nu eens gewoon hun oude spel te voorschijn halen dan is er veel mogelijk.

Haren&Oostermoer – Spassky’s

Spassky’s spelen al jaren bovenin en Haren&Oostermoer zal een middenmoter willen zijn, maar onderin is men toch kwetsbaar.

Klasse 4A: Groninger Combinatie 4 – Qonnected Hardenberg 2

Dat zijn de twee teams die vorig seizoen boven in de middenmoot eindigden en dat verwachten ze dit jaar ook te doen. Het kan dus een mooie strijd worden.

ESG – Schaakwoude 2

Vorig jaar in de 2e ronde verloor ESG deze wedstrijd dik en als gevolg daar van speelde ESG lange tijd tegen degradatie. Beide teams hebben een aantal nieuwe spelers opgesteld. Boven in lijkt ESG wat sterker en onderin Schaakwoude. Het kan dus alle kanten op vallen.

Hoogeveen – Staunton 2

Als degradant moet Hoogeveen natuurlijk de ambitie hebben om weer terug te keren naar de derde klasse. Daarvoor moet er dan wel gewonnen van Staunton 2 die vorig seizoen degradatie wist te ontlopen.

O&O Kampen – SISSA 2

Beide teams zijn nieuw in deze klasse. O&O heeft een sterke top en Sissa 2 past kwa rating mooi in deze klasse. De eerste ronde zal een tipje oplichten van de sluier over hoe we beide teams moeten inschatten.

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Voorbeschouwing KNSB
  1. Fons schreef:

    “Daan Noordenbos zie ik niet meer in de opstelling”: dat klopt, maar is slechts omdat je bij de KNSB slechts 8 spelers kunt opgeven per team (en 10 voor een tiental). Dat Daan buiten die boot viel is een tamelijk willekeurige keuze. Om dezelfde reden zie je ook Johan Zwanepol niet is de spelersopgave van GC4.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: