Hoofdklassen NOSBO

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en tafel

Een beetje laat een ronde verslag van de eerste ronde in de Hoofdklasse. Het zal u niet verbazen dat dit komt door het Hoogeveenchess toernooi. Dat kost veel tijd van uw verslaggever. De ronde eindigde trouwens zo’n 9 uur voor aanvang van het toernooi. Daarnaast hoop je op verslagen van de teams op de website. Acht wedstrijden leverde vijf van de zestien mogelijke verslagen op. Voor u leuk dat er van twee wedstrijden van beide teams een verslag is gemaakt. Kunt u mooi zien of ze het met elkaar eens zijn. Schaken is dan wel objectief meetbaar, maar de interpretatie van de partijen is toch vaak wel subjectief.

Wie zijn de kanshebbers op het kampioenschap dit jaar. Dat is niet altijd makkelijk aan te geven. De gemiddelde rating wordt sterk beïnvloed door die ene speler met een hele hoge rating of door die speler met lage rating of die speler die geen rating heeft. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe men opkomt en hoe de partijen verlopen.

In klasse 1A zal de strijd normaal gaan tussen Assen en Sissa 1. In de eerste ronde maakte SISSA geen fout en rolde Leek op met 1-7. Slechts twee remises van Sander Westerlaan en Johnny Albadeen werd Leek gegund. Dat Erwin Heijnen en Pieter Doller niet meededen bij Leek scheelt natuurlijk wel. Assen won ook, maar het had net zo goed fout kunnen gaan. Voor Lewenborg won Marcel Pouw van Rieks Taal en Ramon Middeljans van Sybrand Houtsma. Ivo Maris, Pieter Tromp en Hans Smit scoorden voor Assen. En met drie remises werd het een zeer benauwde overwinning.

Van der Linde boekte ook een 4,5-3,5 overwinning en dat terwijl Bedum met 6 man op kwam dagen. De laatste wedstrijd was die tussen het tweede team van de Groninger Combinatie en Middelstum. Die sloten een vreedzame 4-4 met onder anderen zes remises. Alleen Frits Brandsma (Middelstum) en Henk van der Meer (GC2) wonnen hun partij.

Hoofdklasse A

Lewenborg – Assen: 3,5-4,5

verslag Assen     verslag Lewenborg op Alberts Schaakblog

GC 2 – Middelstum: 4-4

Leek – Sissa:  1-7

v.d. Linde – Bedum: 4,5 – 3,5

 

In Hoofdklasse B lijken de teams meer aan elkaar gewaagd dan in Hoofdklasse A. HSP/Veendam en Groninger Combinatie 1 lijken de kanshebbers, maar de andere teams mogen niet kansloos worden geacht. Veel zal afhangen van de sterkte van de dag en wie heeft het meeste geluk.

Beide kanshebbers begonnen wel met een duidelijke overwinning. Groninger Combinatie walste over Roden heen. Hiervan zijn er twee verslagen geschreven en u kunt de partij zien die deze ronde de minste zetten koste. HSP/Veendam won van Hoogeveen. De middenmoot van HSP/Veendam was te sterk.

De overige twee wedstrijden kende toch wel een verrassende uitslag. Het Kasteel kreeg vorig jaar een pak slaag van ESG, maar dit keer namen ze wraak door verdiend met het kleinst mogelijk verschil te winnen. Sissa 2 won met dezelfde cijfers van Staunton. De top was voor SISSA 2, de staart voor Staunton. Gaat SISSA 2 weer Hoofdklasse B winnen. Ook vorig jaar wisten ze dit te bereiken.

Hoofdklasse B:

Staunton – SISSA 2: 3,5 – 4,5

Roden – GC : 1,5-6,5

verslag GC   partij    verslag Roden

HSP/Veendam – Hoogeveen: 5,5-2,5

Het Kasteel – ESG: 4,5 – 3,5

Verslag ESG

Geplaatst in NOSBO, Nosbo-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: