KNSB ronde 2 (of 1)

UAfbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelAfbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafel

Uw verslaggever was er bij in het Denksportcentrum in Groningen alwaar er zes wedstrijden werden gespeeld. Ik verheugde me er al op om van al die wedstrijden wat smeuïge verhalen te vertellen. Tenslotte speel ik nu zelf in de vierde klasse en dan zie je vaak niet meer dan je eigen wedstrijd. Helaas voor mij wou ik zelf en mijn tegenstander niet meewerken aan een korte winstpartij mijnerzijds. In tegendeel, zijn pionoffer in de opening was bij mij bekend en ik vind dat ik gewoon een pion win. Echter sloeg ik een zet over en kreeg een geweldige aanval over me heen. Met als gevolg een zware partij die duurde tot nadat alle ander partijen van de zes wedstrijden waren afgelopen. Tja en dan blijven er alleen een paar snelschakers over die blij zijn als ze nog wat kunnen vertellen over hun laatste snelschaakpartij, maar die hun lange ‘serieuze’ partij al lang zijn vergeten.

Dan maar eens kijken wat men allemaal geschreven heeft op hun eigen website. Het lijkt wel of dat steeds minder en later wordt. Is een website te ouderwets om met de buitenwereld te communiceren? Vindt men het voldoende om wat korte kreten te slaken in de besloten Whatts App groep? Tja presenteren van je club is blijkbaar niet belangrijk meer. Toch maar proberen of ik een overzicht kan maken.

Meesterklasse: Caïssa – Groninger Combinatie: 4-6

Zoals in de voorbeschouwing al opgemerkt zijn beide teams vorig seizoen gepromoveerd naar de Meesterklasse en hebben ze beide in de eerste ronde verloren. Er stond dus wel wat op het spel. Nog te vroeg om het een degradatieduel te noemen, maar dat het een belangrijke wedstrijd voor handhaving in de Meesterklasse was was iedereen duidelijk. Vandaar dat GC aantrad met drie grootmeesters (Sergei, Sipke en Jan).

Ondanks een 5-0 voorsprong (Sergei, Jan W, Eelke, Nick en Maurice) was het toch nog spannend. De overige vijf spelers stonden niet geweldig. Op het tandvlees werden er nog twee remises geboekt. Jasper zorgde voor het beslissende halfje door de sterke Jasel Lopez op remise te houden.

verslag GC1

Klasse 1A: Groninger Combinatie 2 had een vrije ronde door terugtrekken van een team

20191102-173458-4315klasse 2A: Assen – MuConsult Apeldoorn 2: 6-2Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Assen speelde tegen de nummer 2 het tweede team van MuConsult Apeldoorn.
De sterkste spelers zaten niet aan de bovenste borden. De meesterklasse geeft het voorbeeld om een onvoorspelbare opstelling te krijgen zodat de voorbereiding op een bepaalde speler steeds moeilijke wordt. Daarbij wordt soms een zwakke speler ‘opgeofferd’ tegen een sterke speler. Deze taktiek werkt dus door naar beneden. Dat ligt niet altijd aan de spelers, want de teamleiders bepalen de opstelling. In Assen leidde de opstelling tot winsten van Ivo, Tjapko, Geon en Maarten met twee remises. verslag Assen

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafelSissa – Emanuel Lasker: 3-5

Een strijd tussen twee teams die in de eerste ronde verloren. Edim was de enige die tot een zege kwam. Daar kwamen vier knappe remises bij tegen meer dan 100 ratingpunten meer. De overige drie partijen gingen verloren.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafelOok in klasse 3A veel strijd tussen winnaars en tussen verliezers van de eerste ronde.

De Spassky’s – Philidor 1847 2: 3,5-4,5

Een wedstrijd in de bovenzaal terwijl ik in de benedenzaal speelde. Voordat ik op zet 7 in de fout en in de denktank ging heb ik in ieder geval nog een foto kunnen maken. Ik kan niet zeggen dat men vredelievend was of dat men doorspeelde tot er nog maar twee koningen op het bord stonden. Feit is dat er vijf remise zijn gespeeld, Dat Henk van Putten won en dat er twee keer verloren werd.. Lijkt mij dat het in ieder geval spannend was.

ZSG – LOS: 1,5 – 6,5

Dat LOS dik won is niet verbazingwekkend. Wel dat ze maar tot 6,5 bordpunt kwamen. De vijf spelers met meer dan 2200 ratingpunten achter hun naam wonnen alle vijf. De drie spelers die daar naar streven kwamen niet verder dan remise en zien hun doel verder weg dan ooit.  verslag LOS dd 10 november

Qonnected Hardenberg – HSP/Veendam: 4,5 – 3,5

IMG-20191103-WA0012.jpgDe concurrent Qonnected hardenberg wist een benauwde zege te boeken op HSP/Veendam. Wiebe Wielenga en Thale Hadderingh wisten te winnen. Daar stonden drie nederlagen aan de borden 5,6 en 7 tegenover.

 

Schaakwoude – Groninger Combinatie 3: 3 – 5

Het gepromoveerde derde team van de Groninger Combinatie is niet gebrand op een terugkeer naar de vierde klasse. Dan is het goed dat je na twee ronden niet op 0 punten staat. En dat is gelukt door in Damwoude te winnen van Schaakwoude. Drie overwinningen van Reno Emerencia, Fons van Hamond en Robert de Boer waren voldoende voor de zege omdat alleen Daan Noordenbos. Daan verloor van de kopman van Schaakwoude Gert Jan Rauw op bord 1.

20191102-174250-4318

Assen 2 – Haren&Oostermoer: 3,5 – 4,5

De strijd tussen de op papier twee zwakste teams werd nipt gewonnen door Haren/Oostermoer. Assen 2 was op zijn sterkst en Haren&Oostermoer moest een leeg bord toe staan. Er werd slechts één remise gespeeld. Zes partijen eindigden in een beslissing. Tim Smidtke won van Paul den Boer (zie foto).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafelIn klasse 3B speelt Staunton als enige club uit ons gebied. U zult ze waarschijnlijk gemist hebben in de uitslagen. We zijn zo getraind om alleen naar de klassen met een A te kijken dat we vergeten dat er soms een team in de Oostelijke klasse B speelt. De wedstrijd zelf eindigde in een gelijkspel verslag Staunton

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen en tafelIn klasse 4A spelen vijf NOSBO=teams mee. Deze ronde slechts één onderling duel. SISSA 2 en ESG maakten er een gelijkspel van. Van de vijf wedstrijden in deze poule eindigden er drie in een gelijkspel. Dat belooft wat voor de volgende ronden.

Sissa 2 – ESG: 4-4

De langste wedstrijd in het denksportentrum. Ik heb weinig toe te voegen aan het verslag van ESG dat trouwens ook van mijn hand kwam.

verslag ESG

Schaakwoude 2 – Groninger Combinatie 4: 4-4

Jacques Jambon mocht weer eens mee en dan krijg je tenminste een verslag. Of je daar van houdt is natuurlijk een tweede, maar dat geldt ook voor mijn verslagen

verslag GC4

Qonnected Hardenberg 2 – Hoogeveen: 1-7

IMG-20191103-WA0008.jpgEen dikke overwinning voor Hoogeveen die graag weer terug wil naar de derde klasse. Blijkbaar viel alles dit keer de goede kant op. Het is in ieder geval een mooie score voor je bordpunten totaal. Ze zijn nu het enige team dat twee keer gewonnen heeft en dat betekent dat ze eenzaam aan de top staan.

verslag Hoogeveen

Staunton 2 – Mid Fryslan: 3,5-4,5

Staunton 2 is net de andere kant op. Ze zijn het enige team dat nog op 0 punten staat. Een nipte nederlaag die net zo goed andersom had kunnen uitvallen. Gezien de overige uitslagen hoeft men nog niet te wanhopen.

verslag Staunton 2

Vanaf klasse 5 werd de eerste ronde gespeeld.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafelIn klasse 5A zien we veel jeugd achter de borden. Dat is het leuke van de uitbreiding van de KNSB. Jeugd die door de week geen verre uitwedstrijden mogen spelen kunnen nu wel meedoen. Voor de toekomst van het schaken zeer belangrijk.

Assen 3 – HSC Stork: 4-4

Assen 3 speelde tegen het Hengelose HSC-Stork. Stork is een machinefabriek die al in ca 1868 gevestigd is in Twente. Het sponsorgeld zal wel bescheiden zijn want ze beschikken niet over grootmeesters. De bovenste twee borden gingen verloren voor Assen 3. Op bord 3 zorgde Jan Boer voor een verrassing door te winnen van de sterke Eijkelkamp. Uiteindelijk werden de punten gedeeld doordat Vincent Richtering Blenken Raaijen en Willem Telgen wisten te winnen.

Haren&Oostermoer 2 – Philidor 1847 3: 1-7

Een hele dikke nederlaag voor het tweede van Haren&Oostermoer. Alleen Tijmen Hofstra wist te winnen. In beide teams geen jeugd. Ook Tijmen kun je geen jeugd meer noemen. Verder allemaal ervaren schakers.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen, schaken en tafelklasse 6A: Groninger Combinatie 5 – Groninger Combinatie 6: 5-3

We hadden we de broederstrijd tussen Groninger Combinatie 5 en 6. Als ik de opgegeven opstellingen bekijk dan hebben ze de top een beetje verdeeld over beide teams. Alex Huisstede, Remy Netten en Broer Akkerboom wisten te winnen voor het vijfde. Daar stond een eenzame winst van Sandro Sweet tegenover. De overwinning werd vooral aan de lagere borden binnengesleept. In het zesde zitten veel spelers die het schaken nog geen jaar beoefenen.

Jeugdschaak Noord Talententeam 1 – Hoogeveen 2:  3-5

Het talententeam had wat last van de GP op Schiermonnikoog. Daar speelden zo’n 60 jeugdspelertjes en dat is leuk voor zowel de kinderen als de begeleidende ouders. Als gevolg daarvan moest het talententeam een bord leeg laten.  De familie Cioffi zal wel blij geweest zijn in Haren. Zowel Gianluca als Tommaso wonnen namelijk hun partij. Daar stonden overwinningen van Bert Janmaat, Marc Snuverink en Finn Dullaart tegenover.

verslag talententeam

WSG 3 – Haren&Oostermoer 3: 6,5-1,5

Het derde van Haren/Oostermoer had de verre uitwedstrijd naar Winterswijk om tegen het het derde team van de plaatselijke WSG te strijden. Maar ja dat team moet elke uitwedstrijd zo ver reizen. De verslaggever vond de reis niet eens zo lang, maar het vinden van een parkeerplaats was lastiger. De uitslag geeft het ratingverschil van gemiddeld 550 weer. Jeugdleider Kees Romijn wist aan het eerste bord remise te spelen en Bart Siebring had een geweldige dag met een overwinning. Het derde bestaat voor een groot deel uit jeugdspelers.

verslag Haren&Oostermoer 3

 

Geplaatst in KNSB-competitie
3 comments on “KNSB ronde 2 (of 1)
  1. Tinus Spriensma schreef:

    Wie heeft er in Assen gefotografeerd?

  2. schaakjan schreef:

    Van facebook geplukt. Harry Gielen (bij Assen 1 en 2) en Tinus Spriensma (Assen 1 en 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: