Ganzenmarkttoernooi

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en schaken

De latere winnaar tegen Derk Wiersma. De enige die hem een remise wist af te dwingen.

Deze week is er de Ganzenmarkt in Coevorden. Al jaren houdt schaakclub Het Kasteel in deze week het Ganzenmarkttoernooi. Heel vroeger was het een snelschaaktoernooi met veel deelnemers. De laatste jaren is het er wat bescheidener geworden. Om de ouderen wat tegemoet te komen is het snelschaak gewijzigd in rapid. Dat heeft er niet toe geleid dat er meer deelnemers meedoen. Geon Knol won het toernooi met 6,5 uit 7 voor Stephan Broertjes met 6 punten.

Het Ganzenmarkt toernooi is gekoppeld aan de Ganzenmarkt in Coevorden. De organisatie kan daarom niet uitwijken naar een andere zaterdag. Deelname hing er dan ook vaak af of er een KNSB-ronde werd gespeeld of niet. Tegenwoordig is er ook concurrentie van het Waling Dijkstra toernooi in Leeuwarden. Ook dit jaar gelijktijdig met het Ganzenmarktoernooi. Vanuit Groningen is Leeuwarden nu eenmaal sneller te bereiken dan Coevorden, zeker met het Openbaar vervoer.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken, tafel en buitenHet gevolg is wel dat het er gemoedelijk aan toe gaat met veel praatjes tussen de partijen en bij sommigen tijdens de partij. Het toernooi werd volgens verwachting gewonnen door Geon Knol. Hij was de hoogste ratinghouder. Toch had hij over geluk niet te klagen. Zo stond de latere nummer twee Stephan Broertjes een hele toren voor, maar zag toch nog kans om te verliezen. Dat lag niet alleen aan de tijd, hoewel die uiteraard op een gegeven moment wel een rol gaat spelen.

In de laatste ronde kwam Knol toch nog in de problemen. Jeugdspeler Derk Wiersma (met een rating van 1248) had zijn doelstelling al gehaald met 3,5 punt en kon dus vrijuit spelen tegen Knol. En zo ontstond onderstaande stelling. Wit heeft een dame genomen op b8 en zwart reageerde koel door zijn tweede toren naar h8 te spelen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

De dreiging is natuurlijk Th1 mat. Nu had Knol berekent om in deze stelling Lh2 te spelen en na Txh2 met Dxf3 de matdreiging op te heffen. Maar toen deze stelling op het bord kwam zag hij plotseling dat zwart niet hoeft te nemen op h2, maar eerst de stille zet pion naar g4 kon spelen (zie onderstaande analyse stelling)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en binnen

En dan is mat alleen ten koste van veel materiaal te voorkomen. Geon speelde daarom in de eerste stelling Dxf3 en na Txf3; Le5 – Tg8 werd er remise gegeven.

Door deze remise was Knol niet meer te achterhalen en werd deze eerste. Stephan Broertjes herstelde zich van zijn nederlaag tegen Knol en werd tweedes door al zijn overige partijen te winnen. Het bleef wel knagen dat hij het toernooi had kunnen winnen. Met een toren meer toch nog verliezen daar kom je niet één twee over heen. Achter deze twee heren viel er een gat. Een heel peloton had 4 punten. De blinde Jan Boer werd derdes door een betere SB dan de anderen.

Geplaatst in Ganzenmarkttoernooi, Het Kasteel, toernooien
One comment on “Ganzenmarkttoernooi
  1. […] Van het Waling Dijkstra toernooi komt een eigen verslag, vandaar dat ik naar Coevorden toog en een kort verslag maakte. Want ook kleine toernooien verdienen een verslag lees meer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: