Hoofdklasse

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensenDe tweede ronde in de Hoofdklasse is gespeeld. Vraag vooraf was natuurlijk of deze ronde wat duidelijkheid kon verschaffen over titelkandidaten.

Hoofdklasse A:

Vooraf was door mij ingeschat dat SISSA wel eens kampioenskandidaat 1 kon zijn met Assen als een mogelijke hinderlijke stoorzender. Na twee ronden lijkt die voorspelling vooralsnog uit te komen. SISSA nam alvast een bordpuntenvoorsprong ingeval het onderlinge duel in een gelijkspel zou eindigen. Tenslotte is LOS vorig jaar in de KNSB ook maar op bordpunten kampioen geworden en verloor SISSA de NOSBO-bekerfinale van Assen. Ze zijn dus gewaarschuwd.

Middelstum – Bedum: 4-4

De teams zijn gelijkwaardig aan elkaar, dus elke einduitslag was mogelijk. In deze wedstrijd hielden ze elkaar in evenwicht met slechts twee remises. Aan elke kant waren er drie winnaars.

Groninger Combinatie 2 – Leek 1: 3 – 5

Verslag Leek onderaan dit verslag

In deze wedstrijden was er op diverse borden wel sprake van een groot ratingverschil. Het voordeel was echter over beide teams verdeeld. Drie keer in het voordeel van GC en twee keer in het voordeel van Leek. Leek scoorde 2 uit 2, terwijl GC één van deze borden verloor. Issa Albadeen verraste Ferry Ruigendijk, Henk van der Meer van GC had dankzij een fantastisch toernooi in Hoogeveen een ratingsprong gemaakt. Het snelle spel van Tijmen Hofstra was hem echter te veel. Dat is de bekende terugval na een topprestatie zullen we maar zeggen. Zie verder helemaal onderaan.

Assen – Van der Linde: 5 – 3

Assen heeft dankzij een tactische opstelling van Van der Linde wat bordpunten gemorst. Meest opvallend is de remise die Ivo Maris speelde tegen de ‘opgeofferde’ Inno de Wey Peters. Wel een prestatie dat je die krijgt in verloren stelling. Soms levert naamsbekendheid iets op en soms ook naamsonbekendheid.

verslag Van der Linde

Sissa – Lewenborg: 8-0

Tegen Lewenborg zat het voor SISSA niet tegen. Het verslag van hun blinkt weer uit in het zichzelf in de hemel prijzen. Ja, met een 8-0 overwinning is het moeilijk om met de beide benen op de grond te blijven staan. Foto van Albert.

verslag Albertsschaakblog    verslag Sissa

Hoofdklasse B:

Drie teams wonnen ook hun tweede wedstrijd en staan gezamenlijk aan kop. HSP/Veendam, Groninger Combinatie en SISSA 1

ESG – Roden: 4-4

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en zittende mensenTwee verslagen en dan kom je wat verschillen tegen. Wat de een noemt ‘stuk weggegeven’ noemt de ander ‘stuk veroverd’. Roden zal het meest tevreden zijn met de uitslag. ESG moet nog op stoom komen.

verslag ESG    Verslag Roden

Hoogeveen – Groninger Combinatie: 2-6

Een wedstrijd die al snel de goede kant op ging voor GC. Een gelijkspel heeft er geen moment ingezeten. Bord 1 van Hoogeveen gaf snel remise omdat hij een pion verloor, de Groninger speler accepteerde dat omdat hij de stelling vaker speelde en wist dat hij die pion toch weer ging verliezen. De enige winnaar aan Hoogeveense kant was Ruud Winkel.

foto’s Schaakjan     verslag GC

HSP/Veendam – Staunton: 5-3

De wedstrijd met de meeste remises (4) in deze groep. Alle overige wedstrijden komen tot 2 remises. Op papier een wedstrijd die alle kanten op kon. De kopman van Staunton (Erwin van Pelt) gaf het goede voorbeeld door te winnen. Helaas volgde het team niet zijn voetspoor. In tegendeel drie van de zeven verloren hun partij. Als gevolg hiervan staat HSP/Veendam met 4 punten bij de koplopers en Staunton met 0 punten onderaan

Sissa 2 – Het Kasteel : 7-1

Het kasteel verraste in de eerste ronde buurman ESG, maar tegen SISSA 2 ging het verkeerd. Met drie invallers op komen dagen is meestal geen goed voorteken. Dat een van de invallers Valentijn van der Scheer is hielp dit keer nog niet. Na een lange periode niet schaken (in dit geval meer dan een jaar) duurt het even voor je er weer in komt.

Schaakclub Leek verslaat Groninger Combinatie in Denksportcentrum
door Frans Huisman
 
In de tweede ronde van de Hoofdklasse A mocht Leek 1 het in het Denksportcentrum “Jannes van der Wal” opnemen tegen de Groninger Combinatie 2. Leek speelde met twee invallers en had mede daardoor een gemiddeld lagere rating van 100 punten. Desondanks keerden de Westerkwartierders laat in de avond terug met een 5 – 3 overwinning op zak. Het begin was voor de Groninger Combinatie, dat aan de borden 3 en 8 overwinningen boekte. Na een goede remise van Martien Veldman, trokken Tijmen Hofstra en Issa Albadeen door mooie overwinningen de stand recht. Tijmen won een eindspel met torens en beiden een licht stuk op een wijze zoals hij dat van zijn schaaktrainer Mighiel de Jong had geleerd. Albadeen viel met veel stukken de vijandelijke koning aan en zette de tegenstander uiteindelijk midden op het bord mat. Na een vlugge blik op de twee topborden constateerde Frans Huisman dat een remise voldoende zou zijn voor de teamoverwinning, en bereikte dat ook. Daarna ging het snel, met winst voor Erwin Heijnen aan bord 1 en voor Bauke Koole aan bord 2. Leek 1 staat nu gedeeld derde met 2 uit 2. De loting voor de tweede ronde van de NOSBO-beker levert wederom een confrontatie Leek – LOS op. Nu is het Leek 1 dat het op vrijdag 10 januari 2020 in De Balkhoeve mag proberen.
Op vrijdag 29 november 2019 wordt de eerste avond van het Open Leekster Rapidschaakkampioenschap gehouden voor leden van de schaakclubs Leek en Roden, en verder kan iedere inwoner van het Westerkwartier hier aan meedoen. Het begint om 19.45 uur en er worden vier ronden op een avond geschaakt met een tempo van 20 minuten per persoon per partij. De schaakclub Leek heeft van de familie Hofstra uit De Wilp een prachtig schaakspel met grote stukken gekregen, dat zowel buiten als binnen voor activiteiten gebruikt kan worden.
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: